stara E klasa - kupovina

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
sabljak

#1 stara E klasa - kupovina

Post by sabljak »

Razmisljao sam o kupnji E klase, starije. Trenutno ima jedna u ponudi ( poznanik prodaje ) 2000 god, presla 300000, 200 CDI motor. Sacuvana, kako svana tako i izunutra, redovno servisirana. Za tu kilometrazu je kao nova. Cijena koja se je spominjala je bila oko 7000 KM u gotovini.

Sa druge strane ( kad razmisljam mozgom ) uzeo bih nesto mladje, manje, neki gradski autic koji je malo presao ( po mogucnosti neki mali jednostavni benzinac ) i sa njim bio miran.

Ali trenutno je stanje *odliva mozaka*, srcem razmisljam i volio bih vozati tu "ladju", nemam neki drugih obaveza a niti nekog luksuza da kazem pa bih sebi rado priustio taj luksus jedno vrijeme.

Volio bih da cujem i druga misljenja, najbolje ako neko ima iskustva sa ovakvim autom i da mi odprilike kaze kakvi me troskovi cekaju kod ovakvog benza pogotovo zbog njegove kilometraze.

hvala :)

:sax: :bih:
citroen xm

#2 Re: stara E klasa - kupovina

Post by citroen xm »

Tu sa mehanikom ne bi trebao imati velikih problema, ali limarija joj je kriza.
hopi

#3 Re: stara E klasa - kupovina

Post by hopi »

razumom bi bilo pametnije šta novije, klasu niže možda ali ti biraš i uzmi šta hoćeš
pa vidi može biti da potrefiš dobru e klasu (okca jel :)) a i loš
što kaže citroen treba pogledati na hrđu, ali su većih problema imale prve serije, otrpilike 96-98 godina i to baš na vidljivim mjestima (vrata, gepek) ali su kasnije to popravili ali ipak i to pogledati
tih 200cdi motora ima par, razlika u KS pogledaj koji je, potrošnja je isto ok, performanse motora su ok ništa specjilano
ako je automatik obratiti pažnju i na mjenjač
a motor može dugo služiti dobro, a može i otići trubina, pumpa, dizne
i ako se ne varam boljim se pokazao onaj 270cdi motor od ovih 220cdi
arman1
Grijem se na: ljubav bližnjih svoj
Vozim: šta klepim
Horoskop: BOG

#4 Re: stara E klasa - kupovina

Post by arman1 »

sabljak wrote:Razmisljao sam o kupn......

Ali trenutno je stanje *odliva mozaka*, srcem razmisljam i volio bih vozati tu "ladju", nemam neki drugih obaveza a niti nekog luksuza da kazem pa bih sebi rado priustio taj luksus jedno vrijeme.

Za svog čeifa sam pazario auto godina 20+. Sad hoću da ga sređujem. Nemam nekih ćeifa. Kad sam ga tek uparkirao neki su se smijali, a sad se uglavnom okreću. Ali sve to je ništa naspram guštu kad sjenem u njega.
citroen xm

#5 Re: stara E klasa - kupovina

Post by citroen xm »

Može li se znati šta si uzeo pošto i ja volim starija auta?
arman1
Grijem se na: ljubav bližnjih svoj
Vozim: šta klepim
Horoskop: BOG

#6 Re: stara E klasa - kupovina

Post by arman1 »

Isuzu Zrooper I
citroen xm

#7 Re: stara E klasa - kupovina

Post by citroen xm »

Aha, terenac znači.
mbenz

#8 Re: stara E klasa - kupovina

Post by mbenz »

racionalnije je uzeti manje, mladje auto sa manjom kilometrazom ali.... sto se mene tice uzmi ono sto volis i u cemu ces uzivati a ja licno bi prije uzeo tu mecku vec novu daciu ili tako nesto, imao sam priliku nedavno voziti ista godina isti motor okonju, dovoljno je samo sjesti u njega i odmah razumijes i jennis joplin i zabranjeno pusenje , to je ladja nad ladjama :)
sema911s

#9 Re: stara E klasa - kupovina

Post by sema911s »

mbenz wrote:racionalnije je uzeti manje, mladje auto sa manjom kilometrazom ali.... sto se mene tice uzmi ono sto volis i u cemu ces uzivati a ja licno bi prije uzeo tu mecku vec novu daciu ili tako nesto, imao sam priliku nedavno voziti ista godina isti motor okonju, dovoljno je samo sjesti u njega i odmah razumijes i jennis joplin i zabranjeno pusenje , to je ladja nad ladjama :)
to i ja govorim al ljudi nekontaju kazu staro nevalja i uzme neki sporet(uz duzno postovanje sporetima) gdje kada sjednes u njega ono sjediste neznas il bode il je tvrdo pa se tjesis novo nije jos razradjeno,. pogleda ispred sebe tablu ono drvo hrastovina, ovaj novi neka plastika slici onom kanisteru od ulja,. motor dignes haubu i upitnig iznad glave ii izleti ti da te niko od komsija necuje "jebo mater đe mu je motor" ,. kod starijih dignes haubu jos zoves nekoga iz komsiluka da ti pomogne da je podignete i onda uz rijece " jebo te tito geldaj motorcine",,. onda na novo avto dodju 14 il 15 i peruckas ih svaki dan a ako stavis nesto vece neide ovako na staro nemoze ispod 17,., klima kod novog auta piri ko blagi propuh,. kod starih upalis klimu usta ti se odma okrenu za 180,. smijes se nema zuba ,.,.,.,,., gepekt uvjek mozes da se pretovari i ono malo sta viri heknes vratima i zatvor kod novog 2 kese tide deterdzenta i pun,.,.u staro avto sa velikim motorcinom moze da se komotno prevezu 4 odrasle osobe i da jos pretice siggurno kod novog sa uber stedljivim motoricem,. ako si obilnije doruckovo osjetis na performasama,.,. novi auto nece nikad (kucu,vikendicu, stan) napravit jer nemoze nista da prevuce dok stari avto sa motorcinom komsiji i prijateljima tegli cement,.
i ond akada dodje rijec o potrosnji taj novi avto vlasnik se gadja nekim ciframa sa putnog kompjutera od 4-5 litara po gradu sa upaljenom klimom, radiom i otvorenim prozorima :lol: dok vlasnik starog avta sa velikim motorcinom rijec potrosnja nezna sta znaci i pita jel to ono kada sipam gorivia( ako je benzinara onda sipa plin kod starog) i sa svojim motrocinom predje vise za petobanku nego ovaj uber moderni netrosljivi avtoo

sory al moro sam svaki dan slusam pridike kaku ti mali avti dobi(cijenom do 25kKM) a ovi malo stariji sa vecim motorima nevaljajuu
sema911s

#10 Re: stara E klasa - kupovina

Post by sema911s »

sabljak wrote:Razmisljao sam o kupnji E klase, starije. Trenutno ima jedna u ponudi ( poznanik prodaje ) 2000 god, presla 300000, 200 CDI motor. Sacuvana, kako svana tako i izunutra, redovno servisirana. Za tu kilometrazu je kao nova. Cijena koja se je spominjala je bila oko 7000 KM u gotovini.

Sa druge strane ( kad razmisljam mozgom ) uzeo bih nesto mladje, manje, neki gradski autic koji je malo presao ( po mogucnosti neki mali jednostavni benzinac ) i sa njim bio miran.

Volio bih da cujem i druga misljenja, najbolje ako neko ima iskustva sa ovakvim autom i da mi odprilike kaze kakvi me troskovi cekaju kod ovakvog benza pogotovo zbog njegove kilometraze.

hvala :)

taj avto je imao malo problema sa korozijom,. obrati paznju,(vrata, gepek, a stub, pod i prag,.,. al stara je 13 god pa farbanje sto da ne.,.
sa mehanikom neces imat problema,.elementi vjesanja nisu skupi(kugle krajncie i to je oko 300km al to mjenjas tako rijetko) taj auto je namjenjen prvobitno za taxi a znas kako oni odrzavaju,. ,motor moze jos 3 puta toliko samo redovno ulje, filtere i nemoj ga habat,. cim nesto ode mjenjas,. aku ces morat promjenit jer treba mnogo struje za upalait,,.,
sta ce te nervirat su prekidaci od podizaca prozora prvo se izlizu,. pa propadnu,. popravak je oko 50km,.,.
ako je uzmes promjeni ulje u mjenjacu, i diff-u,., da si siguran,.,. ako je automatika bices najsrecniji cojek na svijetu,. .,.
Post Reply