Star Trek

Najbolji i najgori filmovi, serije, sve o sedmoj umjetnosti...

Moderator: _BataZiv_0809

Post Reply
Bloo
Globalna šefica

#1801 Re: Star Trek

Post by Bloo »

Haris.ba wrote:
dale cooper wrote:Federacija je samo demonstrirala da je mogla uništiti klingonski homeworld, ali da je izabrala to ne učiniti, jer to nije "naš" način (iako su neki iz federacije bili i previše spremni da to urade, zbog čega je trebalo biti konsekvenci) L'Rell je mogla i ne iskoristiti ovu prijetnju i priliku koju joj je federacija dala. Ali ona je istinski vjernik u ujedinjenje klingonaca i smatra da krajnji cilj opravdava sredstvo. Činjenica je da je klingonska imperija u rasulu, ratujući i ubijajući bez ikakvog smisla, što je protivno onom njihovom poznatom kodu časti ratnika koje je Kahless uspostavio. Možda će L'Rell uspjeti, a možda će se naći neko drugi ko će ujediniti imperiju na drugi način.
Moguće da je to neki narativ koji opravdava postupanja, ali da su izbjegli da Klingonka dobije puljku - i ostali samo na tome da je Federacija mogla - a nije. I to samo bi bio dovoljan dokaz da Federacija ne želi uništiti Kligonce. I fin kontrapunkt onome šta je urađeno u alternativnom tamnom univerzumu.

Ali, ja ostajem pri tome da bi opet trebalo iskoristiti taj narativ drugačije. Možda Kligoncima reći ima bomba, nećemo iskoristiti ako Kligonci ne napadnu zemlju. Opet mi je i to "logičnije".
Da, ali s kim ćeš pregovarati oko toga, sa svim razjedinjenim kućama?
Ne možeš pregovarati sa neprijateljem, ako je on fragmentiran.
hadzinicasa

#1802 Re: Star Trek

Post by hadzinicasa »

Haris.ba wrote:
dale cooper wrote:Federacija je samo demonstrirala da je mogla uništiti klingonski homeworld, ali da je izabrala to ne učiniti, jer to nije "naš" način (iako su neki iz federacije bili i previše spremni da to urade, zbog čega je trebalo biti konsekvenci) L'Rell je mogla i ne iskoristiti ovu prijetnju i priliku koju joj je federacija dala. Ali ona je istinski vjernik u ujedinjenje klingonaca i smatra da krajnji cilj opravdava sredstvo. Činjenica je da je klingonska imperija u rasulu, ratujući i ubijajući bez ikakvog smisla, što je protivno onom njihovom poznatom kodu časti ratnika koje je Kahless uspostavio. Možda će L'Rell uspjeti, a možda će se naći neko drugi ko će ujediniti imperiju na drugi način.
Moguće da je to neki narativ koji opravdava postupanja, ali da su izbjegli da Klingonka dobije puljku - i ostali samo na tome da je Federacija mogla - a nije. I to samo bi bio dovoljan dokaz da Federacija ne želi uništiti Kligonce. I fin kontrapunkt onome šta je urađeno u alternativnom tamnom univerzumu.

Ali, ja ostajem pri tome da bi opet trebalo iskoristiti taj narativ drugačije. Možda Kligoncima reći ima bomba, nećemo iskoristiti ako Kligonci ne napadnu zemlju. Opet mi je i to "logičnije".
meni je ovo logicnije.
salje poruku - necemo vas unistiti, jer to nije nas nacin, evo - sami ste odgovorni za svoju sudbinu, pa ako destrukcija prvagne, samounistit cete se.
basicm

#1803 Re: Star Trek

Post by basicm »

Aj dobro ovo kad sam vidio ncc-1701, bas mi nesto drago!
A sta se desilo sa micelijskim pogonom u buducnosti?
JoseMujica
Grijem se na: malograDŽane
Vozim: Tuarega
Horoskop: Poskok

#1804 Re: Star Trek

Post by JoseMujica »

ova zadnja epizoda me dotukla..isto Sesam street, samo je još falilo da pjevaju

jebote u Star Trek je ušlo sve iz latino safunjara glavni likovi ginu, pa onda ožive, pa opet ginu i svi se bave više emocijama i ljubavnim problemima nego istraživanjem svemira ili ratom :-)
madner

#1805 Re: Star Trek

Post by madner »

Ma kakvi, top radnja.
Fali jos samo da neko progleda. :D
arzuhal

#1806 Re: Star Trek

Post by arzuhal »

Nolka tehnika i tehnologija, a na Zemlji još svi nosaju kineske kišobrane... :(
Haris.ba

#1807 Re: Star Trek

Post by Haris.ba »

Bloo wrote: Da, ali s kim ćeš pregovarati oko toga, sa svim razjedinjenim kućama?
Razjedinjeni namlatili Federaciju. Strateška je greška raditi na njihovom ujedinjavanju.

Helem. Sjetim se priče gdje je Paragvaj objavio rat istovremeno Brazilu, Argentini i Boliviji. Imali blentavog vođu koju je umislio da je Napoleon.

I rat se smirio tek kada je 90% stanovništva Paragvaja bilo pobijeno. Ja neću da vjerujem da su Paragvajci bolji od Klingonaca. :D
Bloo
Globalna šefica

#1808 Re: Star Trek

Post by Bloo »

Haris.ba wrote:
Bloo wrote: Da, ali s kim ćeš pregovarati oko toga, sa svim razjedinjenim kućama?
Razjedinjeni namlatili Federaciju. Strateška je greška raditi na njihovom ujedinjavanju.

Helem. Sjetim se priče gdje je Paragvaj objavio rat istovremeno Brazilu, Argentini i Boliviji. Imali blentavog vođu koju je umislio da je Napoleon.

I rat se smirio tek kada je 90% stanovništva Paragvaja bilo pobijeno. Ja neću da vjerujem da su Paragvajci bolji od Klingonaca. :D
Da, ali to je druga priča.
U ovakvoj situaciji, s kim bi Federacija pregovarala. Sa svakim predstavnikom svake kuće ponaosob?
Nope.
Ovako, koji god rezultat bude R'Ellinog pokušaja da zavlada i ujedini, dovoljno dugo će skrenuti fokus Klingonaca sa Federacije.
arzuhal

#1809 Re: Star Trek

Post by arzuhal »

Saće Romulanci ulećet, oni mira nemaju...Oćemo Treći kvadrant! Hoćete mahunu...
So What!

#1810 Re: Star Trek

Post by So What! »

Ma odlična prva sezona, kada se sve sumira. Dakle prvi puta tehnologija je vjerno prikazana, dizajn, secnografija, kostimografija, specijalni efekti su bili većinom odlični.

U početku se teško bilo naviknuti na likove i zaista je bilo potrebno vremena da se serija upije. Moja jedina zamjerka je redizajn Klingonaca, koji je trebao ostati na nivou Star Trek filmova, jer ovaj je previše otišao.

Po meni najbolja epizoda u sezoni je bila Si Vis Pacem, Para Bellum i očekujem još više epizoda na onaj fazon, jedino da oduzmu onu romantiku. U drugoj sezoni očekujem više drugih rasa, poznatih lica, prebacivanja radnje sa broda na površinu, bolji uvid u Federaciju, Sektor 31, povratak kapetana Lorce ...

Image
dale cooper

#1811 Re: Star Trek

Post by dale cooper »

So What! wrote:Ma odlična prva sezona, kada se sve sumira. Dakle prvi puta tehnologija je vjerno prikazana, dizajn, secnografija, kostimografija, specijalni efekti su bili većinom odlični.

U početku se teško bilo naviknuti na likove i zaista je bilo potrebno vremena da se serija upije. Moja jedina zamjerka je redizajn Klingonaca, koji je trebao ostati na nivou Star Trek filmova, jer ovaj je previše otišao.

Po meni najbolja epizoda u sezoni je bila Si Vis Pacem, Para Bellum i očekujem još više epizoda na onaj fazon, jedino da oduzmu onu romantiku. U drugoj sezoni očekujem više drugih rasa, poznatih lica, prebacivanja radnje sa broda na površinu, bolji uvid u Federaciju, Sektor 31, povratak kapetana Lorce ...

Image
Da, druga sezona bi trebala dati krila scenaristima da se razmašu sada kada su završili sa klingon war arcom.

Image

Slika koja prikazuje koliko su dizajneri stvarno dobro odradili redizajn klasičnog Enterprisea i koliko su se držali originalnog Jeffriesovog
dizajna, a opet napravili nešto što izgleda moderno i odlično na današnjoj televiziji. :)
ioannes

#1812 Re: Star Trek

Post by ioannes »

jel ono na kraju Saru stara kukavica postade kapetan ili mi se to učini?
i kakve su ono klompe što nosi?
interesantno mi je da ubacuju nekakve narode za koje u tos ili tng nikad nismo čuli
dale cooper

#1813 Re: Star Trek

Post by dale cooper »

ioannes wrote:jel ono na kraju Saru stara kukavica postade kapetan ili mi se to učini?
i kakve su ono klompe što nosi?
interesantno mi je da ubacuju nekakve narode za koje u tos ili tng nikad nismo čuli
Acting captain. :D Bili su na putu prema Vulkanu da pokupe novog kapetana kad su susreli Enterprise.
Ne znam, Saru je postao prilično solidan lik, i u nekim situacijama je bio glas razuma i spona za cijelu posadu.
hadzinicasa

#1814 Re: Star Trek

Post by hadzinicasa »

So What! wrote: ..... povratak kapetana Lorce ......

Image
this! :oops:
Bloo
Globalna šefica

#1815 Re: Star Trek

Post by Bloo »

Moradoh :mrgreen:

Valentinovo je
Image
burekodsira

#1816 Re: Star Trek

Post by burekodsira »

star trek gledao kao djete (znači nisam neki uber fan), kad je diskaveri objavljen vidio reklamu na netflixu i haj reko da "oprobam" - od samog početka me vezala i pridobila :thumbup: baš me iznenadila, jer nisam ljubitelj ovih modernih svemirskih ratnih. mogu je preporučiti svima
Bloo
Globalna šefica

#1817 Re: Star Trek

Post by Bloo »

Zadali se ljudi i uradili komparaciju skoro svakog dijela broda :D

https://trekmovie.com/2018/02/17/a-clos ... discovery/
Bloo
Globalna šefica

#1818 Re: Star Trek

Post by Bloo »

NEsto da vam uljepsa dan :D
sunčani

Image
hadzinicasa

#1819 Re: Star Trek

Post by hadzinicasa »

ja neki dan htjela ovdje pisati kako mi nedostaje...
Atego

#1820 Re: Star Trek

Post by Atego »

počeo gledati novi Star Trek.odličan do sad,samo malo mučno slušati ove duge klingonske dijaloge.brate mili,ko da se hraču izmeđuse...
wewa

#1821 Re: Star Trek

Post by wewa »

gleda li ko reprize Star Trek filmova na Fox Moviesu ovih dana?

ja sam tri noci zaredom blesila k'o opcinjena :lol:
Bloo
Globalna šefica

#1822 Re: Star Trek

Post by Bloo »

wewa wrote:gleda li ko reprize Star Trek filmova na Fox Moviesu ovih dana?

:kiselavoda:
yoda82

#1823 Re: Star Trek

Post by yoda82 »

Bloo wrote:
wewa wrote:gleda li ko reprize Star Trek filmova na Fox Moviesu ovih dana?

:kiselavoda:
Zato ti spavaš u kinu :lol: :lol:
Bloo
Globalna šefica

#1824 Re: Star Trek

Post by Bloo »

yoda82 wrote: Zato ti spavaš u kinu :lol: :lol:
Samo sinoć! i to mi se blago prispavalo!
A ne ko neki..znaš koji :D
Qler

#1825 Re: Star Trek

Post by Qler »

Gledam ja, a plus na Netflixu neki dan izasao i beyond :) pa da kuci na miru pogledam :) 5.1 zvuk i veliki TV, samo deloziram zenu i djecu :D
Post Reply