Stanovništvo u Sarajevu!

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Toto_Salvatore

#1 Stanovništvo u Sarajevu!

Post by Toto_Salvatore »

Zdravo svima! Slomih se tražeći temu, ali izgleda da je još niko nije postavio, pa mi je u najmanju ruku "čudno" kako nema te teme 8-) (ako ima izvinjavam se, brišite ovu) :) Kratko i jasno: Po vama, koliko Sarajevo danas ima stanovnika? Po nagadjanjima i predpostavkama? Popis nije izvršen koliko znam od 1991.godine, mišljenja su različita, neki kažu ovoliko, neki onoliko, a, po vama ima koliko? :D hvala.......... :lol: :D

Stanovništvo

Pogled na Sarajevo Glavni članak: Demografija Sarajeva

Broj stanovnika u Sarajevu se vidljivo povećava; 1910. godine Sarajevo je imalo 57.040 stanovnika, 1931. godine 78.180, a 1961. 143.120 stanovnika, naprema 401.118 stanovnika u decembru 2002. godine. [2]

Po posljednjem službenom popisu stanovništva iz 1991. godine, Grad Sarajevo (područje svih deset općina) imalo je 527.049 stanovnika.(Bošnjaci - 259.470 (49,23%), Srbi - 157.143 (29,81%), Hrvati - 34.873 (6,61%), Jugoslaveni - 56.470 (10,71%) i ostali, neopredijeljeni i nepoznato - 19.093 (3,62%)).

Naseljeno mjesto Sarajevo, imalo je po istom popisu 416.497 stanovnika. Ostalih 110.552 stanovnika živjelo je u 335 naseljenih mjesta, u 10 općina................

http://bs.wikipedia.org/wiki/Sarajevo
Last edited by Toto_Salvatore on 27/08/2010 10:21, edited 3 times in total.
dottore

#2 Re: Stanovništvo u Sarajevu!

Post by dottore »

ima 700 000 garantujem

romi dizu populaciju... :mrgreen:
+ sandzaklije
Priorat
Location: Naučio sam krajnje oprezno upotrebljavati riječ nemoguće...

#3 Re: Stanovništvo u Sarajevu!

Post by Priorat »

ima 200 000 ostalo su "turbofolkasi" :D
Bodkin

#4 Re: Stanovništvo u Sarajevu!

Post by Bodkin »

Priorat wrote:ima 200 000 ostalo su "turbofolkasi" :D
ili varijacije na temu :D
vjesticanametli

#5 Re: Stanovništvo u Sarajevu!

Post by vjesticanametli »

+ 10 pedera :mrgreen:
Priorat

#6 Re: Stanovništvo u Sarajevu!

Post by Priorat »

nadam se da smo ti pomogli!! :D
vjesticanametli

#7 Re: Stanovništvo u Sarajevu!

Post by vjesticanametli »

mi uvijek svima pomogHnemo :sax: :lol:
vozač

#8 Re: Stanovništvo u Sarajevu!

Post by vozač »

jel s olovom il bez olova 8)
L.e.g

#9 Re: Stanovništvo u Sarajevu!

Post by L.e.g »

Mujo: znaš li i Suljo da na zemlji ima 6.525.170.264 stanovnika? Suljo: jesi li i mene brojao?
ladyblue18
Location: You don't have to like me, I'm not a facebook status

#10 Re: Stanovništvo u Sarajevu!

Post by ladyblue18 »

Hocemol malo ozbiljnosti. :)
jedna tamo

#11 Re: Stanovništvo u Sarajevu!

Post by jedna tamo »

pa po mojoj slobodnoj procjeni jeno po miliona 8-)
Priorat

#12 Re: Stanovništvo u Sarajevu!

Post by Priorat »

ja sam kod svoje izjave totalno ozbiljan bio.
Priorat

#13 Re: Stanovništvo u Sarajevu!

Post by Priorat »

nisam ja kriv sto se oni sa postavljacem teme sprdaju....
Lekler

#14 Re: Stanovništvo u Sarajevu!

Post by Lekler »

Ima nas previse!Valjda ce taj povratak vise krenut',da se ljudi vrate na svoje a mi ostane ovdje...
esso_sa

#15 Re: Stanovništvo u Sarajevu!

Post by esso_sa »

Kazu da je u vecim opstinama populacija narasla za 200% a u odnosu na prije rata. Prijeratnih stanovnika Sarajeva u tom ukupnom broju trenutnih stanovnika ima samo oko 20 % (neki kazu da je procenat i manji)
Dakle, Sarajevo je sad naseljeno sa oko 500 000 pridoslica (uglavnom papaka razlicitih tipova) i manje od 100 000 prijeratnih stanovnika (koji i dalje odlaze iz grada jer ne mogu da zive sa seljacima) :-)
Eto nadam se da je jasno a papci, kojima ovaj post smeta, nek se pale do sutra. To nece promjeniti mjesto rodjenja koje im pise u licnoj :D
Last edited by esso_sa on 27/08/2010 14:01, edited 1 time in total.
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#16 Re: Stanovništvo u Sarajevu!

Post by PipiDugaDevetka »

dottore wrote:ima 700 000 garantujem

+ sandzaklije
Ne barkaj mi moje Sandžaklije i moju braću Rome. Nije to fino.

Sarajevo je glavni grad, i Sandžaklija, i Roma, i bh. Srba, i bh. Hrvata, i bh. Bošnjaka (uključujući i doseljene Sandžaklije).

Srbi iz Istočnog Sarajeva su par ekselans Sarajlije. Računati i njih kao Sarajlije.

Hrvatski Srbi, ako žive u Istočnom Sarajevu su isto, Sarajlije.

Romanijski Srbi su takođe Sarajlije (Omiljena vrsta muzike im je pjevanje romansi).

Kosovski Srbi, stanovnici Istočnog Sarajeva su takođe Sarajlije.

Srbijanski Srbi, koji stanuju u Istočnom ili federalnom Sarajevu su Sarajlije.

Srbijanski Hrvati, Bunjevci recimo, koji stanuju u Sarajevu su Sarajlije.

Kosovski Albanci građani Sarajeva su Sarajlije.

Hercegovci, stanovnici Sarajeva su Sarajlije.

Sarajevski Jevreji su Sarajlije.

Albanski Albanci koji nastanjuju grad Sarajevo su Sarajlije.

Kosovski Romi, naročito izbjeglice, koji su utočište našli u Sarajevu su Sarajlije.

Vehabije iz arapskih zemalja koji su bračnom vezom postali državljani BiH, dakle, legalno i legitimno, su Sarajlije ako stanuju u Sarajevu, pa taman se nalazili u Imigracionom centru u Istočnom Sarajevu.

Česi, Mađari, Ukrajinci, Talijani, Slovaci, Goranci,...ma svi koji žive i osjećaju Sarajevo kao svoj grad, svi su oni Sarajlije.

Da ne zaboravim one iz tzv. miješanih brakova, oni su Sarajlije prvog reda. Nemaju druge domovine, do Bosne i Hercegovine sa glavnim gradom Sarajevom.

To što neke Sarajlije igraju igru ''Umiljatog jagnjeta koje od dvije/tri ili više država imaju dokumenta i pasoše/putovnice'' ne čini ih ništa manje Sarajlijama nego što sam i sam. Čudno je da živim na opštini Ilidža koja nije dio Grada Sarajeva, a JESAM Sarajlija.
To ćemo ispraviti nakon izbora.
Alkos

#17 Re: Stanovništvo u Sarajevu!

Post by Alkos »

esso_sa wrote:Kazu da je u vecim opstinama populacija narasla za 200% a u odnosu na prije rata. Prijeratnih stanovnika Sarajeva u tom ukupnom broju trenutnih stanovnika ima samo oko 20 % (neki kazu da je procenat i manji)
Dakle, Sarajevo je sad naseljeno sa oko 500 000 pridoslica (uglavnom papaka razlicitih tipova) i manje od 100 000 prijeratnih stanovnika (koji i dalje odlaze iz grada jer ne mogu da zive sa seljacima) :-)
Eto nadam se da je jasno a papci, kojima ovaj post smeta, nek se pale do sutra. To nece promjeniti mjesto rodjenja koje im pise u licnoj :D
:mrgreen: :thumbup:
zemo_online

#18 Re: Stanovništvo u Sarajevu!

Post by zemo_online »

moze li sarajevo da se siri, ima li prostora za to ili zbog planina ne moze.

bilo bi steta da bosanska metropola ne naraste na barem kao i zagreb npr.
Bodkin

#19 Re: Stanovništvo u Sarajevu!

Post by Bodkin »

test01 wrote:moze li sarajevo da se siri, ima li prostora za to ili zbog planina ne moze.

bilo bi steta da bosanska metropola ne naraste na barem kao i zagreb npr.
da sad ima 10 mil stanovnika, a da su grad i ljudi u njemu ovakvi kakvi su danas, Sarajevo opet ne bi bilo metropola...
Michun

#20 Re: Stanovništvo u Sarajevu!

Post by Michun »

Aura Perez wrote:
Kako ja ne znam nijednog Sarajliju koji je otisao da zivi negdje u pm jer nije mogao pridoslica? Drugo su Sarajlije koji trbuhom za kruhom grabe preko granice. Zato ne lupaj gluposti.
Znaci, hipoteticki, ti kazes da, ako se moja mama vracala od prijateljice recimo u Tuzli, dobila trudove i rodila mene prije termina, recimo, u Kladnju (citaj mjesto rodjenja Kladanj), ja nisam Sarajka? Sto ne mogu ovih Sarajlijica sto bi krv u plavo obojili da je ikako moguce.

Potpis: Papanka, rodjena Sarajka kojoj post smeta.

P.S. slazem se da ima jako puno papaka, ali nije uredu etiketirati tako sve pridoslice, treba imati u vidu i da medju tim Sarajlijama nisu sve cvjecke. Ja sam stajalista da je svako ko ima ikakav kucni odgoj, ko je iole obrazovan i zna se ponasati dobrodosao u ovaj grad bez obzira na porijeklo i mjesto rodjenja.
Jes' ja mislim da je njujorcanima najveci problem kad neko dodje sa strane i zauzme njihovo mjesto, otme im hljeb iz rule, ne daju im da zavrse fakultet, uzmu im radno mjesto, otmu im im dobre koke a i dobre frajere pokupe ovi iz Dalasa, Montane, Salt Lake City-ja i drugih slicnih zabiti po US.
Oooooo, nikad u nas civilizacije, kulture, suzivota, urbanizacije... :D
Ambrozija

#21 Re: Stanovništvo u Sarajevu!

Post by Ambrozija »

Oko 500.000 do 600.000
sheilak

#22 Re: Stanovništvo u Sarajevu!

Post by sheilak »

Oko 500.000 do 600.000
Infrastruktura grada je projektirana za taj broj. A sigurno ih ima barem za trecinu vise.
ira.m

#23 Re: Stanovništvo u Sarajevu!

Post by ira.m »

Sarajevo popis iz 1991.god 600 000 stanovnika.....danas 400 000....
ljubav_aha

#24 Re: Stanovništvo u Sarajevu!

Post by ljubav_aha »

PipiDugaDevetka wrote:

+ sandzaklije

Sarajevo je glavni grad, i Sandžaklija, i Roma, i bh. Srba, i bh. Hrvata, i bh. Bošnjaka (uključujući i doseljene Sandžaklije).

Srbi iz Istočnog Sarajeva su par ekselans Sarajlije. Računati i njih kao Sarajlije.

Romanijski Srbi su takođe Sarajlije (Omiljena vrsta muzike im je pjevanje romansi).

Kosovski Romi, naročito izbjeglice, koji su utočište našli u Sarajevu su Sarajlije.

Vehabije iz arapskih zemalja koji su bračnom vezom postali državljani BiH, dakle, legalno i legitimno, su Sarajlije ako stanuju u Sarajevu, pa taman se nalazili u Imigracionom centru u Istočnom Sarajevu.

Česi, Mađari, Ukrajinci, Talijani, Slovaci, Goranci,...ma svi koji žive i osjećaju Sarajevo kao svoj grad, svi su oni Sarajlije.

Da ne zaboravim one iz tzv. miješanih brakova, oni su Sarajlije prvog reda. Nemaju druge domovine, do Bosne i Hercegovine sa glavnim gradom Sarajevom.

To što neke Sarajlije igraju igru ''Umiljatog jagnjeta koje od dvije/tri ili više država imaju dokumenta i pasoše/putovnice'' ne čini ih ništa manje Sarajlijama nego što sam i sam. Čudno je da živim na opštini Ilidža koja nije dio Grada Sarajeva, a JESAM Sarajlija.
:thumbup:
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#25 Re: Stanovništvo u Sarajevu!

Post by PipiDugaDevetka »

ljubav_aha wrote:
PipiDugaDevetka wrote:

+ sandzaklije

:thumbup:
Još da dodam makednoske Srbe, pa makedonske Bošnjake, makedonske Albance koji žive u Istočnom i ovom tzv. federalnom Sarajevu. Svi su oni Sarajlije.
I crnogorski Srbi, crnogorski Albanci, crnogorski Bošnjaci, crnogorski Romi, te na kraju, crnogorski Crnogorci koji žive u rajvoSa su Sarajlije.
Hrvatski Hrvati su Sarajlije ako žive u Sarajevu.

Teško onim bosanskim Bošnjacima koji imaju za supruge bosanske Hercegovke ili hercegovačke Hercegovke!
Ko hercegovački kamen ljute, poskoci zmije im nisu ravne! Iz iskstva potopljenog broda u bračnoj luci pišem ovo o hercegovačkim Hercegovkama i bosanskim Hercegovkama.
:mrgreen:
Locked