stanovnistvo bivse yu istog genskog porijekla
- amrica
#1 stanovnistvo bivse yu istog genskog porijekla
Znanstvenim radom objavljenim u časopisu European Journal of Human Genetics
Dokazano: Stanovnici Balkana preživjeli su ledeno doba
Nastavak je to i priče iz 2000. godine kada je Primorac sa skupinom autora u časopisu “Science” objavio analizu genske strukture 1007 rodbinski nepovezanih muškaraca s područja Europe. Rezultati te analize su potvrdili da su prvi muškarci tijekom paleolitika došli u Europu iz Središnje Azije i to prije 35 do 40 tisuća godina. Posljednje ledeno doba, koje je trajalo otprilike od 20 do 16 tisuća godina, preživjeli su na području Hrvatske, BiH i šire regije Balkanskog poluotoka, Iberskom poluotoku i području današnje Ukrajine. Tadašnje istraživanje pokazalo je također da je jedinstveni genski biljeg (haplogrupa I-M170), za koji se pretpostavlja da je nastao na europskom tlu od potomaka ljudi koji su došli s Bliskog istoka prije oko 25 tisuća godina, prema dosadašnjim rezultatima najučestaliji na području današnje Hrvatske te BiH. Slične rezultate u prestižnim časopisima su objavili i akademik Rudan te njegovi suradnici.
Isti taj biljeg kasnije se širio prema ostatku Europe. Zaključno, tadašnji rezultati govorili su da je više od 80 posto ukupnog stanovništva (muškaraca) Europe naslijedilo Y kromosom od svojih paleolitskih predaka starih 25 do 40 tisuća godina, te da je samo 20 posto muškaraca vezano za pretke iz doba neolitika. U neovisnom istraživanju slične rezultate dobili su znanstvenici koji su analizirali ženama svojestveni mtDNA. Genski biljezi stari oko 20 tisuća godina najučestaliji su kod bosanskih Hrvata (73 posto), Bošnjaka (48 posto) Hrvata iz Hrvatske (44,8 posto) te bosanskih Srba (34 posto), što je dokaz da su to bila područja na kojima je preživio čovjek ledenog doba i da se dalje širio prema Europi.
Prof. dr. Dragan Primorac bio je u timu vrhunskih genetičara
Zahvaljujući genetičkim istraživanjima i mogućnostima te znanosti došlo se do nekih novih činjenica koje su donekle mijenjale predodžbu kretanja stanovništva u to vrijeme. Stanovništvo koje je na ovim područjima živjelo u doba neolitika ( prije 9500 godina prije Krista) živjelo je od lova i skupljanja plodova. Istodobno oko Jerihona u dolini rijeke Jordan, a kasnije u Turskoj, Mezopotamiji i Siriji ljudi su se bavili ratarstvom i stočarstvom, što im je omogućavalo skladištenje hrane ali i zadržavanje velikih skupina ljudi na jednom mjestu - naselju. Desetljećima su znanstvenici tražili odgovor na pitanje jesu li se u velikim migracijama ti ljudi, stočari i ratari s Bliskog istoka, preko šire balkanske regije proširili dalje europskim tlom pokorivši i istrijebivši autohtono stanovništvo.
Prvi put dali odgovor
Ovih dana prvi put skupina znanstvenika genetičara objavom svojih istraživanja u časopisu European Journal of Human Genetics dala je jasan odgovor - nije bilo velikih migracija i osvajanja područja jugoistočne Europe. Starosjedioci jugoistične Europe, pa time i prostora današnje Hrvatske, BiH, Srbije, Crne Gore, Albanije, Grčke koji su tada bili lovci i skupljači postupno su prilikom različitih dodira s “kulturno i tehnološki razvijenijim” stanovništvom središnje Azije preuzimali njihova znanja i vještine nužne za razvoj ratarstva i stočarstva. Objavljeni rad, komentira prof. Primorac, prvi je put pružio “molekularno-genetički odgovor” na pitanje “mogu li se pronaći signali interakcije autohtonog/starosjedilačkog mezolitskog čovjeka i neolitskih došljaka koji su na ove prostore donijeli poljoprivrednu kulturu.
Taj odgovor dobiven je istraživanjem muškarcu svojstvenog Y kromosoma. U radu je analiziran Y kromosom 1206 rodbinski nepovezanih muškaraca 17 populacija regije, među kojima su i Hrvati, Albanci iz Makedonije, Hrvati iz Slavonije, Slovenci, Talijani iz pokrajine Trento te ranije populacije s Kavkaza, Grci, Albanci iz Albanije, Poljaci, Česi, Ukrajinci, Mađari kao i Hrvati i Srbi iz BiH te Bošnjaci. Pratila su se tri ključna biljega I-M423, E-V13 i J-M241, povijesno vezani za različite regije Afrike, Bliskog istoka i Europe, a pratilo se preklapanje biljega odnosno utvrđivale su se neolitske migracije. Pokazalo se da je biljeg J-M241 vezan za neolitsko razdoblje i njegovu populaciju dok su biljezi E-V13 i I-M423 karakteristični za mezolitske lovce i skupljače koji su bili starosjedioci , između ostalog, i naših krajeva.
Znanstveni rad skupine znanstvenika iz različitih zemalja pokazuje da su autohtoni mezolitski lovci/skupljači (starosjedioci) prihvatili agrikulturu od poljodjelaca s područja Mezopotamije, Jordana, odnosno Bliskog istoka s kojima su slučajno u manjoj ili većoj mjeri dolazili u kontakt. Govori i to da se nisu u to vrijeme događale velike migracije odnosno neolitska doseljavanja i da nije bilo zamjene starosjedilaca došljacima. Nekadašnji lovci podučeni ratarstvu i stočarstvu bili su ključ širenja tih znanja i vještina prema sjeveru Europe, što su sugerirala i ranija istraživanja(primjerice u Hrvatskoj Danilo kod Šibenika, Panonska nizina i Vinča u Srbiji). Autori rada 18 su znanstvenika iz Italije, Sjedinjenih Američkih Država, Estonije, Bosne i Hercegovine, Slovenije, Makedonije i Hrvatske.
Nastavak je to i priče iz 2000. godine kada je Primorac sa skupinom autora u časopisu “Science” objavio analizu genske strukture 1007 rodbinski nepovezanih muškaraca s područja Europe. Rezultati te analize su potvrdili da su prvi muškarci tijekom paleolitika došli u Europu iz Središnje Azije i to prije 35 do 40 tisuća godina. Posljednje ledeno doba, koje je trajalo otprilike od 20 do 16 tisuća godina, preživjeli su na području Hrvatske, BiH i šire regije Balkanskog poluotoka, Iberskom poluotoku i području današnje Ukrajine. Tadašnje istraživanje pokazalo je također da je jedinstveni genski biljeg (haplogrupa I-M170), za koji se pretpostavlja da je nastao na europskom tlu od potomaka ljudi koji su došli s Bliskog istoka prije oko 25 tisuća godina, prema dosadašnjim rezultatima najučestaliji na području današnje Hrvatske te BiH. Slične rezultate u prestižnim časopisima su objavili i akademik Rudan te njegovi suradnici.
Isti taj biljeg kasnije se širio prema ostatku Europe. Zaključno, tadašnji rezultati govorili su da je više od 80 posto ukupnog stanovništva (muškaraca) Europe naslijedilo Y kromosom od svojih paleolitskih predaka starih 25 do 40 tisuća godina, te da je samo 20 posto muškaraca vezano za pretke iz doba neolitika. U neovisnom istraživanju slične rezultate dobili su znanstvenici koji su analizirali ženama svojestveni mtDNA. Genski biljezi stari oko 20 tisuća godina najučestaliji su kod bosanskih Hrvata (73 posto), Bošnjaka (48 posto) Hrvata iz Hrvatske (44,8 posto) te bosanskih Srba (34 posto), što je dokaz da su to bila područja na kojima je preživio čovjek ledenog doba i da se dalje širio prema Europi.
Prof. dr. Dragan Primorac bio je u timu vrhunskih genetičara
Zahvaljujući genetičkim istraživanjima i mogućnostima te znanosti došlo se do nekih novih činjenica koje su donekle mijenjale predodžbu kretanja stanovništva u to vrijeme. Stanovništvo koje je na ovim područjima živjelo u doba neolitika ( prije 9500 godina prije Krista) živjelo je od lova i skupljanja plodova. Istodobno oko Jerihona u dolini rijeke Jordan, a kasnije u Turskoj, Mezopotamiji i Siriji ljudi su se bavili ratarstvom i stočarstvom, što im je omogućavalo skladištenje hrane ali i zadržavanje velikih skupina ljudi na jednom mjestu - naselju. Desetljećima su znanstvenici tražili odgovor na pitanje jesu li se u velikim migracijama ti ljudi, stočari i ratari s Bliskog istoka, preko šire balkanske regije proširili dalje europskim tlom pokorivši i istrijebivši autohtono stanovništvo.
Prvi put dali odgovor
Ovih dana prvi put skupina znanstvenika genetičara objavom svojih istraživanja u časopisu European Journal of Human Genetics dala je jasan odgovor - nije bilo velikih migracija i osvajanja područja jugoistočne Europe. Starosjedioci jugoistične Europe, pa time i prostora današnje Hrvatske, BiH, Srbije, Crne Gore, Albanije, Grčke koji su tada bili lovci i skupljači postupno su prilikom različitih dodira s “kulturno i tehnološki razvijenijim” stanovništvom središnje Azije preuzimali njihova znanja i vještine nužne za razvoj ratarstva i stočarstva. Objavljeni rad, komentira prof. Primorac, prvi je put pružio “molekularno-genetički odgovor” na pitanje “mogu li se pronaći signali interakcije autohtonog/starosjedilačkog mezolitskog čovjeka i neolitskih došljaka koji su na ove prostore donijeli poljoprivrednu kulturu.
Taj odgovor dobiven je istraživanjem muškarcu svojstvenog Y kromosoma. U radu je analiziran Y kromosom 1206 rodbinski nepovezanih muškaraca 17 populacija regije, među kojima su i Hrvati, Albanci iz Makedonije, Hrvati iz Slavonije, Slovenci, Talijani iz pokrajine Trento te ranije populacije s Kavkaza, Grci, Albanci iz Albanije, Poljaci, Česi, Ukrajinci, Mađari kao i Hrvati i Srbi iz BiH te Bošnjaci. Pratila su se tri ključna biljega I-M423, E-V13 i J-M241, povijesno vezani za različite regije Afrike, Bliskog istoka i Europe, a pratilo se preklapanje biljega odnosno utvrđivale su se neolitske migracije. Pokazalo se da je biljeg J-M241 vezan za neolitsko razdoblje i njegovu populaciju dok su biljezi E-V13 i I-M423 karakteristični za mezolitske lovce i skupljače koji su bili starosjedioci , između ostalog, i naših krajeva.
Znanstveni rad skupine znanstvenika iz različitih zemalja pokazuje da su autohtoni mezolitski lovci/skupljači (starosjedioci) prihvatili agrikulturu od poljodjelaca s područja Mezopotamije, Jordana, odnosno Bliskog istoka s kojima su slučajno u manjoj ili većoj mjeri dolazili u kontakt. Govori i to da se nisu u to vrijeme događale velike migracije odnosno neolitska doseljavanja i da nije bilo zamjene starosjedilaca došljacima. Nekadašnji lovci podučeni ratarstvu i stočarstvu bili su ključ širenja tih znanja i vještina prema sjeveru Europe, što su sugerirala i ranija istraživanja(primjerice u Hrvatskoj Danilo kod Šibenika, Panonska nizina i Vinča u Srbiji). Autori rada 18 su znanstvenika iz Italije, Sjedinjenih Američkih Država, Estonije, Bosne i Hercegovine, Slovenije, Makedonije i Hrvatske.
- Epitop
#2 Re: stanovnistvo bivse yu istog genskog porijekla
nastavlja se brojanje gena
- amrica
#3 Re: stanovnistvo bivse yu istog genskog porijekla
Ne, ovo dokazuje da ne postoji razlika medju genima, samim tim ni potreba da se broje krvna zrnca...
- nostalgicar
#4 Re: stanovnistvo bivse yu istog genskog porijekla
mene su oteeli mali zeleni,evo vratili su me i ugradili su mi cip.Bio sam svjestan svega..cure im imaju po 3 sise (Ona u sredini vise lici na glavu Nedzada Brankovica navodno zbog uroka)...
- jeza u ledja
#5 Re: stanovnistvo bivse yu istog genskog porijekla
Ove crne tackice u nukleusu su praBosanci, kao sto vidite, jos tada su poceli da se grupisu.

- PipiDugaDevetka
- Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.
#6 Re: stanovnistvo bivse yu istog genskog porijekla

Fakat se grupišu.
Ova guta na zatiljku što je imam, je li to zbog toga što su mi se preci razmnožavali ne gledajući radi li se o bratu, sestri, majci, ocu,...?
- cyprus
#7 Re: stanovnistvo bivse yu istog genskog porijekla
Uh, pun mi q ovih krvnih zrnaca više. Hoću da sam Pigmej!!!
- amrica
#8 Re: stanovnistvo bivse yu istog genskog porijekla
Znam da je tekst podug i dosadan prosječnom čitaocu foruma, ali bar budite ljubazni pa pročitajte šta piše, prije nego što počnete lupati po navici...
Ili nemojte davati komentare ako ne zante o čemu piše....
-
brinetta
#9 Re: stanovnistvo bivse yu istog genskog porijekla
na kraju cemo ispasti velika familija
-
LAIBACH KUNST
#10 Re: stanovnistvo bivse yu istog genskog porijekla
[quote="amrica"]Znanstvenim radom objavljenim u časopisu European Journal of Human Genetics
Dobro,a šta kažu,jeli moguće preživjeti demokratiju???
Dobro,a šta kažu,jeli moguće preživjeti demokratiju???
- amrica
#11 Re: stanovnistvo bivse yu istog genskog porijekla
ovu lokalnu, teško 
-
VjecitiStudent
#12 Re: stanovnistvo bivse yu istog genskog porijekla
Sta god da pise, moji ce ostati najstariji, najpametniji, autohtoni, temeljni, drzavotvorni, itd.amrica wrote:Znam da je tekst podug i dosadan prosječnom čitaocu foruma, ali bar budite ljubazni pa pročitajte šta piše, prije nego što počnete lupati po navici...![]()
- Shvraka
#13 Re: stanovnistvo bivse yu istog genskog porijekla
"U jednom istraživanju koje su proveli istaknuti arheolozi sa američkih, francuskih, austrijskih fakulteta, na lokalitetu današnjeg Ostenbrooka u austrijskim Alpama, u jednoj ledenoj pećini, otkriveni su mumificirani ostaci jedne od prvih porodica koje su naseljavale to podrucje. DNK analizom utvrđeno je da su ti ljudi zivjeli prije 20000 godina na tom podrucju, vjerovatno potičući sa prostora Balkana, a migrirajući ka sadašnjoj Europi. Niska temperatura koja se zadržala u pećini u kojoj su pronađeni je savršeno očuvala tijela ali i njihove stvari koje su nosili sa sobom. Među tim stvarima bilo je i ostataka hrane koju su konzumirali vjerovatno prije nego ih je neka elementarna nepogoda zauvijek zatočila u pećini.
Tijela su nađena u sjedećem položaju i okruživala su nekoliko posuda sa hranom tako da se pretpostavlja da ih je nesreća zatekla u vrijeme hranjenja.
Ostaci hrane su također mumificirani, a naučnici koji su proučavali prehrambene navike neolitskog čovjeka, ustanovili su da su u trenutku smrti ti neolitski ljudi jeli komade tankog peciva i sitno isjeckane komade mesa formirane u oblik valjka duzine oko 7 cm. Detaljnom analizom su ustanovili da su i tada ljudi dodavali začinsko bilje u mješavinu mesa te i da su uz to meso jeli korijenje nekih biljaka isjeckano na sitne komade." kao javlja FENA
.
Eto je... smo majku Europi! Znao sam!
Tijela su nađena u sjedećem položaju i okruživala su nekoliko posuda sa hranom tako da se pretpostavlja da ih je nesreća zatekla u vrijeme hranjenja.
Ostaci hrane su također mumificirani, a naučnici koji su proučavali prehrambene navike neolitskog čovjeka, ustanovili su da su u trenutku smrti ti neolitski ljudi jeli komade tankog peciva i sitno isjeckane komade mesa formirane u oblik valjka duzine oko 7 cm. Detaljnom analizom su ustanovili da su i tada ljudi dodavali začinsko bilje u mješavinu mesa te i da su uz to meso jeli korijenje nekih biljaka isjeckano na sitne komade." kao javlja FENA
- zlatiborka
#14 Re: stanovnistvo bivse yu istog genskog porijekla
Shvraka wrote:"U jednom istraživanju koje su proveli istaknuti arheolozi sa američkih, francuskih, austrijskih fakulteta, na lokalitetu današnjeg Ostenbrooka u austrijskim Alpama, u jednoj ledenoj pećini, otkriveni su mumificirani ostaci jedne od prvih porodica koje su naseljavale to podrucje. DNK analizom utvrđeno je da su ti ljudi zivjeli prije 20000 godina na tom podrucju, vjerovatno potičući sa prostora Balkana, a migrirajući ka sadašnjoj Europi. Niska temperatura koja se zadržala u pećini u kojoj su pronađeni je savršeno očuvala tijela ali i njihove stvari koje su nosili sa sobom. Među tim stvarima bilo je i ostataka hrane koju su konzumirali vjerovatno prije nego ih je neka elementarna nepogoda zauvijek zatočila u pećini.
Ostaci hrane su također mumificirani, a naučnici koji su proučavali prehrambene navike neolitskog čovjeka, ustanovili su da su u trenutku smrti ti neolitski ljudi jeli komade tankog peciva i sitno isjeckane komade mesa formirane u oblik valjka duzine oko 7 cm. Detaljnom analizom su ustanovili da su i tada ljudi dodavali začinsko bilje u mješavinu mesa te i da su uz to meso jeli korijenje nekih biljaka isjeckano na sitne komade." kao javlja FENA.
Naravno, ti valjcici od mesa su praistorijski CEVAPI, ha ja.....
Bez sale, stvarno me to asocira na 10 u pola sa lukom ......
- PipiDugaDevetka
- Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.
#15 Re: stanovnistvo bivse yu istog genskog porijekla
@zlatiborka,
Ćevapi i nema druge nego da su ćevapi. Siguran sam da je sitno sjeckano meso neka mješavina od ulovljenih koza, goveda ili ovaca. Ćevapi se prave od onoga što se ima u kući (Pećini). To je hrana siromašnih,...Isto kao i pizza. Čudi me da nisu našili i neku mumificiranu pripitomljenu domaću životinju. Kako su se snalazili za so, nije mi jasno?
Ćevapi i nema druge nego da su ćevapi. Siguran sam da je sitno sjeckano meso neka mješavina od ulovljenih koza, goveda ili ovaca. Ćevapi se prave od onoga što se ima u kući (Pećini). To je hrana siromašnih,...Isto kao i pizza. Čudi me da nisu našili i neku mumificiranu pripitomljenu domaću životinju. Kako su se snalazili za so, nije mi jasno?
- tranquil
#16 Re: stanovnistvo bivse yu istog genskog porijekla
Znam neke stvari o ovome, i kako muškarca obilježava X i Y hromozom a ženu X i mitohondrijski DNK i da se preko toga može pratiti porijeklo ljudi...
ALI
Neka mi neko, kao malom djetetu, objasni KAKO PREPOZNATE KOJI JE GEN KOJEG PORIJEKLA?!?!?
Mislim, na osnovu čega tvrde "evo ova grupa je uglavnom porijekla prije 25.000 godina, miješala se sa došljacima prije 1.000 godina bla bla bla... Kako, koja je referentna tačka, naučnici mogu uzeti današnji DNK od ljudi i pratiti ga za sve generacije ubuduće, ali kako uzimaju od starih Slavena, Ilira i drugih dičnih sorti koje pokušavamo sebi prišiti kao pretke?
Bojim se da ili meni nešto žestoko promiče ovdje (pa ako je tako molim vas objasnite mi), ili se plaćeni "naučnici" opet nasumice gađaju pretpostavkama, koje se, gle čuda, često podudaraju sa željama finansijera. Dok mi mehanizam otkrivanja porijekla ne "legne", ja ove teorije smatram validnim koliko i druge rasne teorije, dakle "naučni" rad koji će za potrebe čitalaca potvrditi da oni imaju neko staro i epsko porijeklo, ali bez prave naučne supstance - lijepo upakovana rasna propaganda.
Opet kažem, nisam siguran, ako mi ukažete da griješim revidiraću stav. Nisam profesionalni biolog, znam o tome taman toliko stvari da ovo ne skontam a dovoljno toliko da mi ovo bude nelogično bez dodatnog pojašnjenja.
ALI
Neka mi neko, kao malom djetetu, objasni KAKO PREPOZNATE KOJI JE GEN KOJEG PORIJEKLA?!?!?
Mislim, na osnovu čega tvrde "evo ova grupa je uglavnom porijekla prije 25.000 godina, miješala se sa došljacima prije 1.000 godina bla bla bla... Kako, koja je referentna tačka, naučnici mogu uzeti današnji DNK od ljudi i pratiti ga za sve generacije ubuduće, ali kako uzimaju od starih Slavena, Ilira i drugih dičnih sorti koje pokušavamo sebi prišiti kao pretke?
Bojim se da ili meni nešto žestoko promiče ovdje (pa ako je tako molim vas objasnite mi), ili se plaćeni "naučnici" opet nasumice gađaju pretpostavkama, koje se, gle čuda, često podudaraju sa željama finansijera. Dok mi mehanizam otkrivanja porijekla ne "legne", ja ove teorije smatram validnim koliko i druge rasne teorije, dakle "naučni" rad koji će za potrebe čitalaca potvrditi da oni imaju neko staro i epsko porijeklo, ali bez prave naučne supstance - lijepo upakovana rasna propaganda.
Opet kažem, nisam siguran, ako mi ukažete da griješim revidiraću stav. Nisam profesionalni biolog, znam o tome taman toliko stvari da ovo ne skontam a dovoljno toliko da mi ovo bude nelogično bez dodatnog pojašnjenja.
- Josip
#17 Re: stanovnistvo bivse yu istog genskog porijekla
jeza u ledja wrote:Ove crne tackice u nukleusu su praBosanci, kao sto vidite, jos tada su poceli da se grupisu.
antropogena i animalna stanica nema staničnu stjenku kako ti ova slika pokazuje. to jedino ako Bosanci ne vuku podrijetlo od biljaka. a nešto sumnjam da je to tako.
joj jesam pametan!!!!!
Last edited by Josip on 02/01/2009 13:40, edited 1 time in total.
- jeza u ledja
#18 Re: stanovnistvo bivse yu istog genskog porijekla
Josip wrote:jeza u ledja wrote:Ove crne tackice u nukleusu su praBosanci, kao sto vidite, jos tada su poceli da se grupisu.
antropogena i animalna stanica nema staničnu stjenku kako ti ova slika pokazuje. to jedino ako Bosanci ne vuku podrijetlo od biljaka. a nešto da je to tako.
joj jesam pametan!!!!!
Ovo ti je, drug moj, A-M-O-E-B-A , a mi smo stariji i od njih, pa ti vidi.
- Luke Perry
#19 Re: stanovnistvo bivse yu istog genskog porijekla
"Stanovnici Balkana preživjeli su ledeno doba"
Znaci to je to pleme neandertalaca koje je prezivjelo ledeno doba. Misterija rijesena.
Znaci to je to pleme neandertalaca koje je prezivjelo ledeno doba. Misterija rijesena.
- Vozdra raja :-)
#20 Re: stanovnistvo bivse yu istog genskog porijekla
Ako smo istog genetskog porijekla, kako se moglo desiti da u toku rata jedni ubijaju i ruse sve pred sobom, a drugi brane dobre vrijednosti!?
- 8. sekretar SKOJ-a
#21 Re: stanovnistvo bivse yu istog genskog porijekla
To je greška u genima kod ovih što ruše sve pred sobom, ubijaju, pale, siluju.Vozdra raja wrote:Ako smo istog genetskog porijekla, kako se moglo desiti da u toku rata jedni ubijaju i ruse sve pred sobom, a drugi brane dobre vrijednosti!?
Zafalio im jedan hromozom zbog zračenja iz rudnika osiromašenog urana Sedam Francuza, pa k'o Mongoli navalili.
Da nije bilo akcija: Majko ko ne sluša moju pjesmu, slušaće Josipu Lisac,... Šest ljiljana vezenih u zlatu, Marka po marka-tomahawka, danas nas ne bilo.
Od tada, postoji najjezivija kletva svih vremena:
DaBgd-a ti dijete rodilo dijete sa jednim x-hromozomom manje!
- scooter21ba
#22 Re: stanovnistvo bivse yu istog genskog porijekla
ovu u briselu nam ne daju u europu a mi ih napravili nek ih sram bude
- JohnnyS
#23 Re: stanovnistvo bivse yu istog genskog porijekla
Udžbenik iz Patologije kaže, citiram: "Na radost muških šovinista izgleda da stupanj inteligencije opada s brojem X kromosoma"8. sekretar SKOJ-a wrote: DaBgd-a ti dijete rodilo dijete sa jednim x-hromozomom manje!
Tu se naravno mislilo na ove s Klinefertovim sindromom 47, XXY ili tzv. "Super žene" s kariotipom 47, XXX ali svejedno lijepo ovako izgleda za malo podjebavanja ljepšeg nam spola
- 8. sekretar SKOJ-a
#24 Re: stanovnistvo bivse yu istog genskog porijekla
@JohnyS,
Nije uopšte smiješno, poželjeti djetetu nekom nešto takvo, odnosno nekome. Samo sam prenio da postoji takva kletva, jeziva. Nisam čitao patologiju i o tim sindromima, a sve vrijeme sam mislio da se radi o mongoloidima kad zafali koji hromozom.
Život je takav, ko se ozrači, svašta mu se može desiti sa potomstvom.
Hajde, sad guglaj da vidiš gdje je rudnik Sedam milja, pardon, Francuska Sedam. Ups!
NE Sedam Francuza.
Nije uopšte smiješno, poželjeti djetetu nekom nešto takvo, odnosno nekome. Samo sam prenio da postoji takva kletva, jeziva. Nisam čitao patologiju i o tim sindromima, a sve vrijeme sam mislio da se radi o mongoloidima kad zafali koji hromozom.
Život je takav, ko se ozrači, svašta mu se može desiti sa potomstvom.
Hajde, sad guglaj da vidiš gdje je rudnik Sedam milja, pardon, Francuska Sedam. Ups!
NE Sedam Francuza.
- JohnnyS
#25 Re: stanovnistvo bivse yu istog genskog porijekla
@Sekretar Pa nisam uopće mislio se izrugivat jadnim ljudima s kromosomskim poremećajima, Bože sačuvaj. Htio sam samo bocnut malo forumašice kad si već spomenuo X kromosom.
Ispričavam se...
Ispričavam se...