Stanovnici RBIH ne zele njen ekonomski oporavak

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

savjest

#1 Stanovnici RBIH ne zele njen ekonomski oporavak

Post by savjest »

ZAGREB, 24. aprila (FENA) - Istraživanje tržišta koje su napravile hrvatska agencija Prizma i slovenska agencija CATI o tome koliko u kojoj bivšoj jugoslavenskoj republici građani kupuju domaće proizvode pokazalo je da od svih, građani Hrvatske najviše vole domaće. U Hrvatskoj od 20 najistaknutijih robnih marki čak 15 su domaće, javio je BBC.

Najjača hrvatska robna marka je "Vegeta", dodatak za jelo, na drugom mjestu je ulje "Zvijezda", a na trećem kafa "Franck", dok se prva strana robna marka na toj listi nalazi tek na četvrtom mjestu, a to je prašak za pranje "Ariel".

Od stranih marki na toj listi su "Coca Cola", švicarska čokolada "Milka" i slovenski toalet papir "Paloma", ali se domaći hrvatski proizvodi ravnopravno nose u tržišnoj utakmici s tim i drugim slavnim inozemnim proizvodima, pa se tako podjednako kupuju uvozni margarin "Margo" i domaći margarin tvornice "Zvijezda".

U Hrvatskoj se stalno provode razne kampanje kojima se građani pozivaju da kupuju hrvatsku robu, pa je tako - naprimjer - upravo ovih dana pokrenuta inicijativa da se uvede domaća konkurencija sve prisutnijim restoranima brze hrane stranih lanaca.

Tako je otvoren prvi od planiranih dvadesetak restorana brze hrane gdje će se servirati domaća riba sardela. Značajna podrška vlade domaćoj proizvodnji, kao ulaganje i u infrastrukturu, gdje se zapošljavaju domaća poduzeća, nailazi i na dobar odjek privrednika.

Zanimljivo je da hrvatske robne marke imaju dobru prođu i u drugim državama na tlu bivše Jugoslavije, a i u tome prednjači "Vegeta", te za njom proizvodi zagrebačke tvornice slatkiša "Kraš".

Prema spomenutom istraživanju u Srbiji među prvih 20 robnih marki, 13 je domaćih, u Sloveniji devet slovenskih, a najmanje vlastite proizvode kupuju građani Bosne i Hercegovine, gdje se na listi 20 najznačajnijih robnih marki nalaze samo dva bosanskohercegovačka proizvoda.
http://www.fena.ba/rubrika.html?fena_id ... rubrika=EK

Iz gornjeg teksta se moze izvuci zakljucak da stanovnici Bh. ne zele ekonomski oporavak RBIH jer bojkotuju proizvode Bh. firmi. Jos uvijek imamo taj podanicki mentalitet koji nam kaze da je tude govno bolje od naseg kolaca.:-?

To nema nigdje na svijetu. Svaki njemac prvo gleda da kupi proizvod iz Njemacke pa tek onda neki strani proizvod. U nas je obratno.

Nismo jos shvatili sta je imati drzavu. Ko nam je kriv kad ni sami necemo da doprinesemo razvoju RBIH a samim time i nasem boljitku.
meatoverhere

Post by meatoverhere »

Jedan Svabo bira izmedju prvoklasnih proizvoda i onda bira njemacki. Kod nas je izbor malo drukciji. Sarabon, Milka, ili Kras cokolada? Bas me interesuje ko bi izabrao Sarabon samo iz paqtriotskih razloga. Ja ne.
wanderer

Post by wanderer »

meatoverhere wrote:Jedan Svabo bira izmedju prvoklasnih proizvoda i onda bira njemacki. Kod nas je izbor malo drukciji. Sarabon, Milka, ili Kras cokolada? Bas me interesuje ko bi izabrao Sarabon samo iz paqtriotskih razloga. Ja ne.
Ne radi se tu, nazalost, samo o cokoladi, ima i suprotnih primjera sto se kvalitete tice. O ukusima se ne raspravlja, ali je ocito ovo sto savjest kaze. Ni ta Kras (vise) nije ni pribliznog kvaliteta kao Milka ili, nedajboze, Lindt, pa je Hrvati opet nemilice trose. Razloga je vjerovatno vise -- i jeftinije su, a i oni imaju manje kompleksa od nas.
Šandor

Post by Šandor »

Ja ne kupujem proizvode iz RS-a i SCG.
Qler

Post by Qler »

ja uvijek kupujem domace, jedino ako nesta bas ne valja onda gledam da kupim da valja al da nije ni slovenacko ni hrvatsko, samo takvih stvari ima malo, pa je uglavnom nesto njihovo! Uglavnom KLAS, mlijeko i mlijecni proizvodi, meso i mesni proizvodi, sve to kupujem ISKLJUCIVO domace! A ostalo se trudim sto vise da je nase!

Ja, kisela, obavezno nasa!!

ma ja kupujem i iz RS-a, jebi ga, i oni su BiH :)
savjest

Post by savjest »

meatoverhere wrote:Jedan Svabo bira izmedju prvoklasnih proizvoda i onda bira njemacki. Kod nas je izbor malo drukciji. Sarabon, Milka, ili Kras cokolada? Bas me interesuje ko bi izabrao Sarabon samo iz paqtriotskih razloga. Ja ne.
Malo sutra. Svabo kupuje prvo svoje, tako i francuz a tako i nase komsije kao sto mozes da vidis.

Nije tu stvar o obicnoj cokoladi. Izmedu ostalog kao da je Kras nesto bolji? To je stvar mentaliteta. Mi se stidimo svega sto je nase. To je puka i zalosna cinjenica.
bosniaque

Post by bosniaque »

pa nebi ti mozda, pitam se dali si u opste procitao text gore, jesi skonto sta to znaci za bosnu i hercegovinu za nekih recimo 10 godina(jos vise ljudi bez posla npr.) to je samo jedna od posljedica, sami sebi jamu kopamo, pametujemo i cudimo se kako drugi napreduju a bosna i hercegovina tapka u isitm govnima i nikako da izadje...krivi su i politicari, ali bogami i gradjani i te kako... :-?
ja sam u svicarskoj pa gledam da uzimam proizvode iz bosne i hercegovine, od mineralne vode pa nadalje, i to isto pokusavam i drugima da objasnim da i njima predje u naviku!!!
morti

Post by morti »

ja sam u svicarskoj pa gledam da uzimam proizvode iz bosne i hercegovine, od mineralne vode pa nadalje, i to isto pokusavam i drugima da objasnim da i njima predje u naviku!!!
To care...

I ja uzimam naše,što je više moguće...

Al ajd sad,da vidimo...koliko imamo ustvari bh. proizvoda,onako,dobrih i manje dobrih...Napravimo usporedbu sa ti famoznim "Dukatom" ili "Krašom"...

Pa ja popizdim kad vidim kako babetina nosi punu korpu hrvatske robe,a sve to,čak i bolje(NAŠE!!!)naći će par centimetara ljevlje u granapu!

Živli!
meatoverhere

Post by meatoverhere »

Cokolada je uzeta kao obicni primjer. Navedite koji su to bosanski proizvodi koji nesto vrijede. Bio je nekad Kefir, ali nesto ga ne vidim u radnjama. Kras ima proizvode koji se mogu mjeriti sa svjetskim (bajadera). Podravka ima solidne proizvode. Nasa drvna industrija pati od istih mana. Ko bi to normalan kupio Sipadov namjestaj ukoliko ima izbora? I nije samo stavr o ukusima, rjec je o kvalitetu. I nemojte pricati da svabi i francuzu nije bitno sta kupuje nego da samo gleda jel' domace. Niko tamo svoje pare nece potrositi na nekvalitetne proizvode. Bila je vec jednom tema o kvalitetnim domacim proizvodima i ne sjecam se bas da se neko sjetio proizvoda koji su superiorni u odnosu na uvozne.
Anw

Post by Anw »

meatoverhere wrote:Cokolada je uzeta kao obicni primjer. Navedite koji su to bosanski proizvodi koji nesto vrijede. Bio je nekad Kefir, ali nesto ga ne vidim u radnjama. Kras ima proizvode koji se mogu mjeriti sa svjetskim (bajadera). Podravka ima solidne proizvode. Nasa drvna industrija pati od istih mana. Ko bi to normalan kupio Sipadov namjestaj ukoliko ima izbora? I nije samo stavr o ukusima, rjec je o kvalitetu. I nemojte pricati da svabi i francuzu nije bitno sta kupuje nego da samo gleda jel' domace. Niko tamo svoje pare nece potrositi na nekvalitetne proizvode. Bila je vec jednom tema o kvalitetnim domacim proizvodima i ne sjecam se bas da se neko sjetio proizvoda koji su superiorni u odnosu na uvozne.
De ba ne lupaj...bar nemoj za drvnu industriju koja je i valjala..jer je do rata zapadna evropa ali i amerika imala ugovore bas sa sipadom ;)
meatoverhere

Post by meatoverhere »

Anw wrote:
meatoverhere wrote:Cokolada je uzeta kao obicni primjer. Navedite koji su to bosanski proizvodi koji nesto vrijede. Bio je nekad Kefir, ali nesto ga ne vidim u radnjama. Kras ima proizvode koji se mogu mjeriti sa svjetskim (bajadera). Podravka ima solidne proizvode. Nasa drvna industrija pati od istih mana. Ko bi to normalan kupio Sipadov namjestaj ukoliko ima izbora? I nije samo stavr o ukusima, rjec je o kvalitetu. I nemojte pricati da svabi i francuzu nije bitno sta kupuje nego da samo gleda jel' domace. Niko tamo svoje pare nece potrositi na nekvalitetne proizvode. Bila je vec jednom tema o kvalitetnim domacim proizvodima i ne sjecam se bas da se neko sjetio proizvoda koji su superiorni u odnosu na uvozne.
De ba ne lupaj...bar nemoj za drvnu industriju koja je i valjala..jer je do rata zapadna evropa ali i amerika imala ugovore bas sa sipadom ;)
Jest jarane, ali su im ono sto su nama pokusavali prodat za skupe pare, fakticki poklanjali. Raspitaj se malo o toj temi pa ces saznati za koliko su davali taj divni i kvalitetni namjestaj. Na kraju su skontali da im se vise isplati izbozit balvane u Italiju nego proizvodit namjestaj i prodavat ga budizasto.
bosniaque

Post by bosniaque »

dobro zemljace mozda si u pravu, ali svabo i francuz nemaju vise potrebe da gledaju na takve stvari manje vise, ali mi bosanci i te kako moramo...ne kontam te kako mozes u opste tako da razmisljas...covjece jesi u opste svjestan kakve ce to posljedice imati za bosnu i hercegovinu u narednih 10 godina ako ovako nastavimo, dobro razmisli....nemas pojma kako su svicarci svoju proizvodnju zastitili, sada ces reci nismo mi svicarska ali hajmo barem probati dati nasim firmama sansu da se poboljsaju da budu i one za 10-tak godina top-kvalitetne.... :roll:

evo nest iz nezavisnih!

Peradarskoj proizvodnji prijeti potpuni krah
SANSKI MOST - Aktuelne vlasti u BiH hitno moraju poduzeti mjere kako bi zaštitili peradarsku proizvodnju kojoj prijeti potpuni krah, zaključak je seminara koji je za proizvođače iz te oblasti organizovan protekle subote u Sanskom Mostu.

Na tom seminaru, koji je održan u organizaciji nekoliko peradarskih firmi sa područja Unsko-sanskog kantona (USK) i Veterinarskog fakulteta iz Sarajeva, istaknuto je da se proizvodnja u toj oblasti stočarske proizvodnje, u toku nekoliko proteklih godina nalazi u konstantnom padu.

Jedan od predavača na tom skupu, profesor Veterinarskog fakulteta iz Sarajeva Abdulah Gagić, rekao je da statistički podaci pokazuju da je peradarska proizvodnja u BiH u toku protekle godine iznosila oko 12 miliona brojlera, što je pad u odnosu na period od prije dvije godine za oko 50 posto.

"Takvoj situaciji najviše pogoduje aktuelna trgovinska politika sadašnjih vlasti i uvoz ogromnih količina proizvoda iz susjednih zemalja. U situaciji kada ne postoje zaštitne mjere prema domaćoj proizvodnji bilježimo konstantan pad proizvodnje", rekao je Gagić.

Prema njegovom mišljenju, potrebno je putem drugačije carinske politike zaustaviti uvoz sirovina iz susjedstva, što je praksa prerađivačkih kapaciteta u BiH.

"U takvim uslovima domaći proizvođači nemaju šta tražiti, jer su izloženi nelojalnoj konkurenciji proizvoda iz susjedstva koji su subvencionirani i čije su cijene konkurentne cijenama domaćih proizvođača", rekao je Gagić.

Vlasnik firme "Koka Sana " iz Sanskog Mosta Adem Sadić smatra da će veliki broj proizvođača u oblasti peradarske proizvodnje u toku ove godine, ako ne dođe do promjene privredne politike, biti prisiljen da obustavi proizvodnju.
rei

Post by rei »

bosniaque wrote:

Evo navest cu ti ja domace proizvode koje "nesto" vrijede:

Veg fruit : sve salate su super, sokovi, dzemovi, obavezno kupujem
samo njihove proizvode, kupujem mineralnu vodu samo BiH, vrlo je
kvalitetna, mlijecne proizvode sve kupujem domacih BiH mljekara....
itd.... voce kupujem na pijacama gdje prodaju nasi poljoprivrednici ....
itd. odnosno seljaci ...ah da vec duze vrijeme ne koristim
vegetin zacin nego nas domaci DO DO zacin, super je .... cak i bolji....
ah da Vegini paradajz sosovi i kecapi su predivni....

:-D
Svemirski_Jebach

Post by Svemirski_Jebach »

jebo te pa gdje ti zivis...

ali evo da tebi SJ nesto veli...

Hajdemo redom.. korak po korak, naucnom metodom :)

1. Kvalitet bh. proizvoda je u nekim dijelovima upitan ali ima podrucja u kojima je bar meni superioran i to:

- mlijeko i mlijecni proizvodi:
hoces mi reci da je Dukat mlijeko ili Pomurske mljekarne bolje od npr Meggle ili npr mljekare Tuzla? Po mom misljenju nasi mlijecni proizvodi se mogu mjeriti sa boljim evropskim (jedino sto pakovanje malo zaostaje ali ok)
- meso i proizvodi: tu smo malo losiji ali ipak neke stvari imaju sigurno visok kvalitet mada bi raznovrsnost ponude mogla biti mnogo bolja\

- proizovdi od celuloze: zar ti mislis da palomin toalet papir zaista bolje brise guzicu nego npr harmony iz Banja Luke ili onaj Violeta ili ista analogija vrijedi i za maramice i slicno

- cokolada i slatkisi: tu kaskamo znatno ali kao sto neko rece ako kupujem strano - kupujem milku ili kinder (to je ipak 2 ili cak treca klasa cokolade da nam bude jasno) a ako bas hocu da nesto bude exclusivno onda kupujem (ako mogu naci) belgijske ili svajcarske slatkise...leonidas i slicno

- kafa: iako mislim da grand i nije bas domaca (pa je ne kupujem) ipak ima npr vispak cija kafa je jako dobra (ok barem meni)

- sto se tice ostalog: vegafruit, vispak, ona ribarnica iz Banja Luke (ne znam kako se zove), bimal ulje i eto ima jos sigurno ali bi morao napraviti istrazivanje...

i da - slovenacko gotovo nikako ne kupujem (osim argete i nekih zacina), hrvatsko rijetko, SCG gotovo nikako (jedan ili dva proizvoda) i to zato sto ne zelim da kupujem robu iz te drzave, a kad kupujem strano kupujem robu iz zapadnoeuropskih drzava...
novalic

Post by novalic »

http://site.voila.fr/patrimoineversoix2/page7.html
http://www.favarger.ch/news/tmpl_press_ ... lid_2.html
Favarger, stara tvornica cokolade, u Versoix, od 2003 u vlasnistvu luke rajica...
Oficir s puzom

Post by Oficir s puzom »

Šandor wrote:Ja ne kupujem proizvode iz RS-a i SCG.
A iz Hrvatske kupujes garant :-)
brzonogi

Post by brzonogi »

Radi se o tome, da domaci proizvodi nisu nista losiji od proizvoda iz SRCG, Hrvatske ili Slovenije.
Druga su prica Njemacki proizvodi.
Mlijecni proizvodi da ne nabrajam nase mljekare su istog ili boljeg kvaliteta od susjednih nam drzava.
Ali jebiga, sadomazohizam Bosnjaka nema granica, jebiga nestacemo kao Inke ili Maje.
bosniaque

Post by bosniaque »

brzonogi wrote:Radi se o tome, da domaci proizvodi nisu nista losiji od proizvoda iz SRCG, Hrvatske ili Slovenije.
Druga su prica Njemacki proizvodi.
Mlijecni proizvodi da ne nabrajam nase mljekare su istog ili boljeg kvaliteta od susjednih nam drzava.
Ali jebiga, sadomazohizam Bosnjaka nema granica, jebiga nestacemo kao Inke ili Maje.
covjece dzaba ti to pricas kad imas ljude koje to u opste ne interesuje, ljudi imaju neki svoj svijet u kojem zive! :roll: :-? :-)
Image
winetou

Post by winetou »

E bosniaque ni prizori sa te slike nisu iz Bosne :lol: :D
bosniaque

Post by bosniaque »

winetou wrote:E bosniaque ni prizori sa te slike nisu iz Bosne :lol: :D
pa dobro znam i ja da nisu, ali ako svi malo poradimo na tome mozda i bude sta, naravno ako bi politika svoj dio odradila! :roll:
winetou

Post by winetou »

bosniaque wrote:
winetou wrote:E bosniaque ni prizori sa te slike nisu iz Bosne :lol: :D
pa dobro znam i ja da nisu, ali ako svi malo poradimo na tome mozda i bude sta, naravno ako bi politika svoj dio odradila! :roll:
Ne znam vala. Vidiš nema se šta ni na reklamu staviti :-) :lol:
Eshek

Post by Eshek »

Istina je da je prerađivačka industrija u qrcu i da su proizvodi slabije kvalitete, ali to je u skladu s kupovnom moći kupaca u BiH :-?

Poljoprivredni proizvodi u BiH npr. povrće, voće, mesom i mlijeko su veoma kvalitetni u BiH, a 3-4 puta jeftiniji nego na Zapadu.

Stvar je u tome da pri kupovini uvijek treba favorizirati naše proizvode, čak i ako su strani 10-15% kvalitetniji. Ali hebga, ako je razlika u kvalitetu drastična, pa niko nije lud... :D

Ali poludim kada vidim neku sirotinju da nosi kesu punu Dukatovih proizvoda, ne mogu se spriječiti da kroz zube ne procijedim "pa mater ti jebem, tako nikada nećeš ni imati..." :x

P.S: Ako je Kefir jedini kvalitetan Bosanski proizvod kojeg se možeš sjetiti, tanko ti je znanje :roll:
wanderer

Post by wanderer »

Uzevsi u obzir:
1. Ko je na vlasti
2. Rat
3. Ko je na vlasti
4. Sveopcu blokadu
5. Ko drzi banke
6. Ko je na vlasti
7. Koliko poteza unaprijed razmisljamo, te umalo da zaboravim,
8. Ko je na vlasti

SVAKA CAST ONIMA KOJI SU USPJETI PLASIRATI I ODRZATI TIH NEKOLIKO DESETINA DOMACIH, A KVALITETNIH PROIZVODA!!!
savjest

Post by savjest »

Nije istina da se u RBIH ne proizvodi nista kvalitetno. Stvar je u tome sto mi prvo :
-imamo komplekse , to jeste mislimo da je sve nase lose
-drugo ne pravi se dovoljna reklama nasih proizvoda.

Napokon se nesto pokrece i na tom planu.
http://www.kupujmo-koristimo-domace.com.ba
http://www.bhizlog.com

I ne treba se zavaravati ovako visoka potrosnja domacih proizvoda kod nasih susjeda nije slucajnost !
http://www.kupujmodomace.minttu.sr.gov.yu

Mislim da je ovo prekretnica. RBIH ce uskoro morati otvoriti svoje granice i ako nase firme ne budu dovoljno stabilne da se nose sa stranim dozivjet ce totalni krah i RBIH sa njima.

Istovremeno bih zelio da istaknem i vaznost nasih ljudi koji se trenutno nalaze izvan Domovine. Procjene govore da svake godine izmedu 150 i 200.000 nasih ljudi dode u Domovinu. Eh sad zamislite da svi imaju taj refleks da kupuju samo nase.

Zamislite da tih 200.000 osoba kupi recimo 200.000 pari cipela proizvedenih u Borovu? Isto tako sa ostalim stvarima.
Svi mozemo i moramo uraditi vise.
bosniaque

Post by bosniaque »

mozemo samo necemo u tome i jest problem, bosanci nisu u opste svjesni kakve posljedice to nosi sa sobom ako ovako nastavimo umjesto svoje tudje...pa za nekih par godina imaceo drumsko razbojnistvo jer narod mora de jede ako kako da jede kad nema para, nema para znaci nema gdje da radi i tako dalje, sve vuce jedno po jedno... vrijeme je da se ozbiljno shvati vaznost ove kampanje... :roll:
Post Reply