Stanovi na lizing

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
karanana

#1 Re: Stanovi na lizing

Post by karanana »

koje su konkretno razlike uzimanja stana na lizing u odnosu na uzimanje hipotekarnog kredita?
holowey

#2 Re: Stanovi na lizing

Post by holowey »

karanana wrote:koje su konkretno razlike uzimanja stana na lizing u odnosu na uzimanje hipotekarnog kredita?
znas ono finansijski i operativni lizing, tj. da li na kraju ima ostatak vrijednosti ili je stan otplacen u cjelosti...kod hipotekarnog toga nema...

a cini mi se da to vec ima kod nas... http://www.rlbh.ba/nekretnine.html
karanana

#3 Re: Stanovi na lizing

Post by karanana »

Raspored wrote:
karanana wrote:koje su konkretno razlike uzimanja stana na lizing u odnosu na uzimanje hipotekarnog kredita?
Pravnik sam i nisam u bankarskom sektoru ali koliko znam razlike su prvenstveno u tome da nema žiranata, mjenica, garancija itd. Kamata je niža. Plaćaš svaki mjesec ratu lizinga a stan je i dalje u vlasništvu lizing kuće. Nakon isplate zadnje rate, kao i kod automobila....stan je tvoj.
Prednosti su dakle sigurno dobijanje lizinga, bez poteškoća karakterističnih za kredit te manja kamata. Mane su rizik jer ako promašiš ratu mogu doći i deložirati te bez obzira da li si prije toga platio 90% lizinga te psihološki osjećaj da će stan biti formalno-pravno tvoj tek za 10 do 20 godina.
pa recimo ja na svoj hipotekarni nemam zirante. ja isto placam svaki mjesec kredit a stan je fakticki u vlasnistvu banke sve dok ne otplatim zadnju ratu. znaci ove dvije stvari su iste.
jesi li siguran da je kamata niza? kod lizinga automobila i masina je kamata kao i mjesecna rata veca nego kada bi uzeo kredit jer je rizicniji nacin posudbe novca. i jeli neko zna moze li se lizing u pravnom smislu rijeci po zakonu o lizingu, i primjeniti na nepokretnine?
CartmanSA

#4 Re: Stanovi na lizing

Post by CartmanSA »

kamata je VECA u lizing kucama nego u bankama...
Miki123

#5 Re: Stanovi na lizing

Post by Miki123 »

Kako li će ovo izvesti i na šta će to ličiti. Kako raspolagati nekretninom za vrijeme trajanja otplate rata za leasing kad ona sve to vrijeme nije u tvom vlasništvu? Interesantno.
gaius

#6 Re: Stanovi na lizing

Post by gaius »

ja sam strašni protivnik lizinga za privatne investicione zahvate.. izuzev gluposti tipa automobil.. u oblasti privrede to je ok.. kompanije i onako mogu podnijeti veći finansijski rizik.. vrše preraspodjelu amortizacije.. sredstvo uzeto na lizing koriste za postizanje profita iz kojeg mogu finansirati i troškove lizinga i proširiti svoje ekonomske kapacitete..

no kada je u pitanju pojedinac.. to je užasna stvar.. lizing otplate se tretiraju kao zakupnine.. isplatom svake rate vi plaćate zakupninu (rentu, kiriju) i ukoliko dođe do prestanka ugovora (npr. ne možete plaćati) iste se smatraju naknadom za korištenje predmeta lizinga a ne njegovom otplatom pa ne postajete vlasnici npr. 60,70,80% nego vlasnikom postajete tek isplatom posljednje rate..

ako dođe do prekida ugovora - sve vam pada u vodu..

prema tome svako ko uzme nekretninu (stan) na lizing je budala koja npr. u zadnjih 6 mjeseci 10godišnjeg lizinga može izgubiti nekretninu ako dođe u takvu situaciju da ne može više otplaćivati (a kako se dolazi u takvu situaciju pokazuje ova kriza)..

prema tome.. kredit je ipak u svemu, izuzev u sredstvima obezbjeđenja (te jemci, te hipoteka u određenim omjerima), bolji.. svakom otplatom se nalazite u boljoj poziciji..

lizing se i onako već naziva pravim imenom "pušing".. pa se u skladu s tim treba ponašati kada je u pitanju najozbiljnija investicija u životu pojedinca odnosno porodice..
JThomas

#7 Re: Stanovi na lizing

Post by JThomas »

jeste, k'o što kaže vic kad fatu pitaju kako je kupila kola u njemačkoj, jes' i na lizing, ali više na pušing...

ne bi preporučio ni najgorem dušmaninu da otplaćuje lihvarsku ratu, a da je sve to vrijeme banka vlasnik stana...
nadrealista

#8 Re: Stanovi na lizing

Post by nadrealista »

Leasing kod nas nije isto što i leasing u razvijenim kapitalističkim društvima. Naš zakon o leasingu je važeći tek od prošle godine a za sad samo jedna ili dvije leas-kuće od ove godine imaju dozvolu za rad od agencije za bankarstvo.
Leas bi trebao da pojednostavi proceduru odobravanja u odnosu na kredu ali kod nas zbog komplikovanosti ama baš svega u društvu i to ispada komplikovano kao kreditna procedura.

quote="CartmanSA"]kamata je VECA u lizing kucama nego u bankama...[/quote]

Leasing-ov novac je skuplji jer se tretira kao "roba" pa se obračunava PDV na kamatu što plača klijent ( najčešče sa prvim plačanjem) i to je ono što "poskupljuje" aranžman a kamate nisu ništa veće.[
Lounge Act

#9 Re: Stanovi na lizing

Post by Lounge Act »

Ja za ovo tek danas cula, jesam zaostala :lol:

Ima li neko da je kupio ovako neku nekretninu?
Mora li se pri kupovini nekretnine na ovaj nacin biti u stalnom radnom odnosu kao sto je to potrebno za kredit makar bio i hipotkarni?
Lounge Act

#10 Re: Stanovi na lizing

Post by Lounge Act »

Nije valjda da niko nista ne zna :?
Post Reply