Pročitao sam Jakupovićevu analizu u časopisu "Mreža" o stanju u Hrvatskoj.
Kako mi stojimo? Ovo pitanje postavljam baš za ljude koji rade u IT ili imaju informacija o toj industriji?
Iskreno me zanima, kako je biti programer u BiH? Kakvi su platni razredi? Kako je raditi u Hermesu, Atlantu i dr. većim programerskim firmama?
Kako je raditi u retailu, nakon što je IT propao i Imtec shvatio da ne može raditi s ekstremno niskim cijenama?
Ja nemam egzaktnih podataka. Uglavnom saznajem da programeri kao i svugdje jako puno rade, ali za plate od 1.500-2.000 KM, što je sasvim dobra "gaža" u BiH.
Stanje u informatičkoj industriji u BiH
Moderator: anex
- Zvek
#2 Re: Stanje u informatičkoj industriji u BiH
Imam prijatelja koji kao programer radi u ComTrade-u (Hermesu) i on je prezadovoljan. Ima finu platu, oko 1600 KM, cesto putuje, Estonija, London, Slovenija, Minhen. Posla ima sve dok su jeftiniji od zapadnjaka a kvalitetno rade.
- Zvek
#3 Re: Stanje u informatičkoj industriji u BiH
Beograd -- Svaki treći akademac koji završi Elektrotehnički fakultet, bez razmišljanja o zaposlenju u Srbiji, zaputi se u beli svet.
http://www.b92.net/biz/vesti/srbija.php ... _id=478690
http://www.b92.net/biz/vesti/srbija.php ... _id=478690
Po ovome, ili ih previse zavrsava, ili je u SRB IT sektor na tako niskim granama.Stručnjaci u Sloveniji
Po mišljenju Miodraga Popovića, dekana ETF-a, više je razloga zbog kojih visokoobrazovani iz Srbije traže zaposlenje u inostranstvu. "U inostranstvu je veći izbor kvalitetnih i solidno plaćenih poslova. Veliki broj stručnjaka iz Engleske, Holandije, Švajcarske, Nemačke odlazi u američke kompanije i u Kinu, jer su tamo bolje plaćeni. Onda te zemlje popunjavaju manjak prilivom iz manje razvijenih zemalja. Iz Slovenije je otišao veliki broj visokoobrazovanih, pa sada oni popunjavaju praznine uvozom stručnjaka iz Srbije", objašnjava Popović.
-
Kruler
#4 Re: Stanje u informatičkoj industriji u BiH
Programeri mnogo rade, ali generalno vole svoj posao pa im to baš i ne smeta. Plaćeni su ovisno o znanju, iskustvu, poziciji, inventivnosti, sposobnosti za organizaciju i rješavanje problema. Mislim da smo uglavnom zadovoljna skupina (za sebe mogu reći da jesam).
Koliko znam, plate počinju sa oko 1.000 startne za juniore, pa poprilično naviše. Ovisi gdje radiš, ima li firma dobre klijente i gdje su isti, šta znaš i koliko zarađuješ firmi za koju radiš.
Pored toga, okruženje u kom, ja specifično, radim je dinamično, ljudi su pozitivni, djele znanje i stalo im je do kolega. Projekti su interesantni, što je dodatni poticaj.
Pored svega, jako često firme nude i dodatne pogodnosti, druženje, sportske aktivnosti.
Sve u svemu, nije loše.
Jedini problem je što programera, koji imaju preko godinu dana iskustva i znaju šta rade, imaš tako malo u državi da mislim da već postoji potreba da se uvoze. Jedan od razloga je što su plate, bez obzira kako da su dobre ovdje, u razvijenijim zemljama mnogo veće, a znanje koje naši ljudi imaju nimalo ne zaostaje za bilo kojim drugim djelom svijeta. Plus Engleski, koji je jezik struke, svi govore savršeno dobro, tako da jako često ljudi odu za boljom lovom.
Koliko znam, plate počinju sa oko 1.000 startne za juniore, pa poprilično naviše. Ovisi gdje radiš, ima li firma dobre klijente i gdje su isti, šta znaš i koliko zarađuješ firmi za koju radiš.
Pored toga, okruženje u kom, ja specifično, radim je dinamično, ljudi su pozitivni, djele znanje i stalo im je do kolega. Projekti su interesantni, što je dodatni poticaj.
Pored svega, jako često firme nude i dodatne pogodnosti, druženje, sportske aktivnosti.
Sve u svemu, nije loše.
Jedini problem je što programera, koji imaju preko godinu dana iskustva i znaju šta rade, imaš tako malo u državi da mislim da već postoji potreba da se uvoze. Jedan od razloga je što su plate, bez obzira kako da su dobre ovdje, u razvijenijim zemljama mnogo veće, a znanje koje naši ljudi imaju nimalo ne zaostaje za bilo kojim drugim djelom svijeta. Plus Engleski, koji je jezik struke, svi govore savršeno dobro, tako da jako često ljudi odu za boljom lovom.
-
udrch
#5 Re: Stanje u informatičkoj industriji u BiH
Bolje da si temu otvorio na podforumu Računari i tehnologija..
- Zvek