xyz101 wrote:HORN1 wrote:
Neznam kako su vlasti u RS sve ove stvari uradile ali u federaciji su napravile ogromnog zla tako djelujući jer je to vodilo uništavanju privrednih subjekata što vodi ukidanu radnih mjesta i nakraju smanjuje prihode u buđet pa sad moraju uzimati kredite da bi pokrili rashode buđeta.
Ispada da je federacija glupo postupala režući granu na kojoj sjedi i takvom politikom će se sve više urušavati a možemo mi željeti jedno ali stvarnost je onakva kakva je i ako međunarodna zajednica neotvori granice da se može ići vani zaraditi za preživljavanje bojim se da će mnogi iz federacije put pod noge pa u RS na privremeni rad da bi se preživjelo. Napravite statistiku koliko je kojih građana bilo na privremenom radu između RS i FBiH od rata na ovamo vidjeće se trendovi ali neki će to vjerovatno pripisati nesposobnosti političara RS i sposobnosti političara u FBiH.
meni se cini da nesto s tobom nije u redu.
niko razuman ne moze tako govoriti o necemu sto je opste vidljivo.
dali si ti covjece ikad otisao u rs ?
ja sam bio tamo prije mjesec dana.
u po banjaluke sam dosao u 6 sati navece i trazio u tri samoposluge i dvije apoteke da usitnim 50 eura.
niko nije imao dovoljno novca da 50 mizernih eura zamjeni.
govoris o parodicnom stanju koje veze nema sa vezom.
fino sam te upitao da mi navedes imena firmi koja su se preselila u rs.
nisi ih mogao navesti, jer ih nema.
slucajno sam poredio porezni sistem federacije i rs.
i razlike su u nijansama. sto hocu reci, pa ni nema razlike.
niko normalan se ne bi dobrovoljjno preselio u rs.
ja imam kucu kod banjaluke.
ne pada mi na pamet da otvorim firmu tamo.
sve nesto govoris kao cuo si neka firma je uradila nesto u federaciji pa je federacija ostala bez para.
to je rezonovanje na nivou malog djeteta.
federacija je prodala samo ono sto nije mogla sama isposlovat, kao recimo metalnu industriju u zenici.
ali jos uvijek je vecina proizvodnih kapaciteta neprodato.
jedna solana u tuzli i aluminijum u hercegovni vise vrijede nego citava rs.
jedan energoinvest je vrijedniji nego citava rs.
jedan bh telekom je zlatna koka u vlasnistvu federacije.
a sta je rs ostalo kada se pare od prodate imovine istrose ?
stvarno ne znas o cemu pricas.
govoris o uplati nekih ljudi za auta koja su se koristila u odbrani tuzle.
kao da je to nesto sto su se ljudi morali tesko odreci za vrijeme rata?
pa ljudi su davali svoje zivote sa odbranu domovine.
gubili su ruke, noge, oci.
a ti si nasao neku sprdariju sa autima koja su se uplatila.
zar je to najvise sto si mogao zrtvovati za vrijeme rata ?

Neznam šta bih trebao na ovakvo tvoje izlaganje, prvo bi pomislio da si političar neke vladajuće stranke zadužen da na forumu iznosiš neke stavove i ometaš slobodno izjašnjavanje građana o nekim stvarima onako kako ih oni vide iz svog iskustva.
Pozdraviću te i smanji retoriku i uzbuđenja kad polemišeš o nekim stvarima mozak će ti biti bistriji moćićeš da bolje shvatiš ono što čitaš i uspoređujući moći ćeš usporediti ist stvari u oba entiteta.
Bio sam ja često u Banjaluci i RS, ali moje posjete ne znače da mogu spoznati stanje i relevantno ga porediti.
Moje poznavanje statistikih podataka iz javnih izvora mi daje mogućnost da iznesem svoj stav da je federacija dosta lošije prošla od srpske, naime kazao sam da je federacija bila u velikoj prednosti u osnovu na srpsku tako da je prosječna zvanična plata bila oko dva i po puta veća od prosječne zvanične plate u srpskoj.
Nažalost sad je prosječna zvanična plata u srpskoj veča nego u federaciji i to je tako nažalost nađu a na sreću nihovu.
Netvrdim ja da je njima dobro ali statistički podatci govore da im je bolje nego nama i dešavanja sve više vode u smjeru da se stvaraju razlike sve više u njihovu korist. Tko je govorio da će oni propasti jer imaju manje dađbine na neto platu a sad iako smo imali veća izdvajanja opet moramo uzimati kredita više nego oni i gdje ima više ukidanja stečenih prava u federaciji ili u srbskoj.
Naši su donijeli odluku da polako usklađuju porezni sistem smanjivajući namete svake godine tako da za izvjesno vrijeme imamo jednaka izdvajanja i pre su kod nas izdvajanja bila veća za preko 40% u osnovu srbske sad oko 30%, porez na dobit kod nas je bio 30% kod nih 10% i ovakve razlike nisu u nijansama ako plaćaš 1KM ili 3KM.
Nigdje ja ne govorim da je neka firma uradila nešto pa je federacija ostala bez para, navodim baš suprotno gdje federacija svojim djelovanjem gura firme u agoniju i propast,
jedna solana u tuzli i aluminijum u hercegovni vise vrijede nego citava rs.
jedan energoinvest je vrijedniji nego citava rs.
Ove tvrdnje su već gluposti.
Kad govorim o autima u Tuzli govorim o lopovluku i dvoličnosti sistema u frderaciji a ne o ljudima i autima.
LJUdi koji su uplatili za auta nisu tužili fedetaciju nego Autocentar ali su federalni organi donijeli odluku da AUtocentar treba obeštetiti te ljude a onda nisu donjeli istu takvu jednaku odluku da federacija sa jednakim iznosom obešteti Autocentar da bi on bio na nuli što je dovelo do uništenja Autocentra.
Što se tiče preseljenja u srbsku i otvaranje firmi tamo nema velikog polemisanja, ako otvoriš dve firmu u jednu federaciji i drugu u srbskoj, proizvode prodaješ po istoj cijeni a obe firme imaju jednak broj zaposlenih i jednaku kvalitetu i obim proizvodnje, takođe zaposleni imaju jednaku neto platu, u srbskoj vam ostaje svakog mjeseca određena razlika koju možete usmjeriti u povećanje proizvodnje, ubarzanu otplatu kredita i smanjenje kamata, kad to uspijete akumulirate rezerve i možete početi i povećavati plate i isplaćivati dividendu, dok ste u federaciji uvijek na istom, ogromne su to razlike i oni koji su budale nepriznaju prostu matematiki i uslijed takvog djelovanja su osuđeni na bankrot. molim te nemoj sad pričati gluposti ako hoćeš iznijeti neke argumente daj nešto i u brojkama i zakonima.
Ja znam šta je najviše što se je moglo žrtvovati u toku rata, iako sam dao svog medrcedesa na početku rata kupio raznog oružja da se imamo s čim braniri nije mi ni naum palo da bilo šta spominjem ili tražim bilo kakvu nadoknadu.
Iako sam u ratu imao finansijsku štetu od 670.000KM nije to nikakva šteta prema nekima mojim suborcima koji su postali trajni teški invalidi za čitav život, nije u pitanu noga ruka ili slično, najteže je kad se zdrav i pametan čovjek pretvori u invalida uslijed oštećenja mozga pa je svjestan određenih stvari i uviđa koliko pati sebe i druge uslijed oštečenja glave. Imam suboraca kojima je odvaljen dio glave više od šake i da nepričam.