Stanje u BiH

Post Reply
HORN1

#101 Re: Stanje u BiH

Post by HORN1 »

xyz101 wrote:
HORN1 wrote:]

O čemu pričaš, usporedi rast prosječne plate u Federaciji i RS od rata do danas i vidjećeš da je RS u ogromno povoljnijem položaju ako bi se nastavio ovakav trend uskoro bi nam bili nedostižni, i pored sveg rasta neke firme se sele u RS zbog povoljnijih uslova. .
navedi deset firmi koje su se preselile u rs i imas gajbu (30 kom) heinekena od mene.
ti izgleda chitas dodikove propagadne izvore ? :lol:
kazes rast prosjecnih plata , a ne kazes kolika je plata bila u rs prije tog 'rasta' . ha ?
kada je dodik prodao rafinerije u bosanskom brodu i modrici, kada je prodao telekom , morao je podici malo te prosjecne plate ( ostalo $$ staviti u dzep i podijeliti sa pajdasima)
osim toga lako je podici mjesecnu platu od 400 na 700. ali hajde dalje....
chekaj malo jos. sabur.
kada se iz gotovine uzima doci ce do dna, polako ali sigurno. :wink:

U RS je plata bila oko 40% plate u federaciji dok je sad veća nego u federaciji.
Ma ja sam u frderaciji i volio bi da se je i kod nas podizala plata tako brzo iako neprimam platu.
Nemogu ti nabrojati te firme ali bi mogao saznati ako baš treba. U federaciji su nameti na plate bili veći za čedrdeset posto naime ako si u RS imao namet na platu u iznosu 500KM u federaciji si imao nešto preko 700KM a to je za 40% više,sad se je razlika smanjila i mislim da su nameti veći samo za 30%. Mislim daje federacija prodala više imovine od RS ali nisam siguran ko hoće tačno da utvrdi nek ispita, ali je istodobno federacija slabije prodala tu imovinu pošto joj je bilo važno da je uglavnom opljačka, sjetimo se pokušaja kad je bilo probnih natpisa da federacija može dobro prodati telekom za 50 do 100 miliona KM a možda bi im to i prošlo da nismo išli u vladu objašnjavati ludost takve prodaje i objasnili vladi da se netreba u tom ternutku prodati bar bez tri milijarde KM, posle smo predlagali vladi još bolja riješenja gdje bi se dobilo oko pet šest milijardi za telekom ali su nas saslušali i vjerovatno nasmijali pošto nisu prihvatili nikakav korisni potez po federaciju.

RS je čak kupio neke privatizovane firme da nebi propale što federacija i ne pomišlja. U federaciji je glavni problem politička vlast uslijed korumpiranih pljačkaških političara koji uglavnom nikakav posao ne prihataju ako nema IMT(imal mene tu). Evo ti jedan primjer a ima ih mnogo raznih, Autocentar u Tuzli je po presudi suda morao isplatiti oštetu prijeratnim kupcima koji su uplatili automobile ali ih nisu preuzeli zato što su na početku rata od armije mobilizirani, ljudi su tužili AUtocetar ta ošteta je obračunata sa kamatom koja je bila obračunavata u tom periodu i iznosi su znali biti i nesrazmjerno ogromni i preko dvjesta hiljada KM. Međutim taj isti sud nije istu takvu presudu donio u korist Autocentra pa da Autocentar bude na nuli pošto su automobile mobilizirali državni organi za svoje potrebe. Uvidjevši kakva je situacija onda su i uposlenici okrenuli list i dotukli taj autocentar koji je već bio upropašten. To je federacija (političari). Tko je organizovao radnike u Baznoj Hemiji da može pokrasti Platinu i što se nerasvijetli ta stvar, nije se dalo kupcima da uđu u posjed sve sa ciljem obezbjeđivanja uslova da se izvrši pljačka. Energopetrol djelimično privatizovan onda veliki dio imovine uzela federacija bezpravno neobeštetivši suvlasnike, Tuzlastanu otete nekretnine isto s ciljem pljačke. Nekim firmama federacija isplaćuje ratnu namjensku proizvodnju uglavnom iz Sarajeva, zatim stavlja moratorij na tu isplatu a te iste firme kojima nije isplaćena namjenska proizvodnja moraju plaćati repromaterijal (sirovine) koji su potrošile za tu proizvodnju pa i poreze državi sa zateznom kamatom na tu namjensku proizvodnju zbog koje su neke propale a druge zapale u bezizlazne probleme i vjerovatno naknadu za namjensku proizvodnju neće nikad ni naplatiti.

Neznam kako su vlasti u RS sve ove stvari uradile ali u federaciji su napravile ogromnog zla tako djelujući jer je to vodilo uništavanju privrednih subjekata što vodi ukidanu radnih mjesta i nakraju smanjuje prihode u buđet pa sad moraju uzimati kredite da bi pokrili rashode buđeta.
Ispada da je federacija glupo postupala režući granu na kojoj sjedi i takvom politikom će se sve više urušavati a možemo mi željeti jedno ali stvarnost je onakva kakva je i ako međunarodna zajednica neotvori granice da se može ići vani zaraditi za preživljavanje bojim se da će mnogi iz federacije put pod noge pa u RS na privremeni rad da bi se preživjelo. Napravite statistiku koliko je kojih građana bilo na privremenom radu između RS i FBiH od rata na ovamo vidjeće se trendovi ali neki će to vjerovatno pripisati nesposobnosti političara RS i sposobnosti političara u FBiH.
HORN1

#102 Re: Stanje u BiH

Post by HORN1 »

osa wrote:ne bojte se kredita, pa hrvatska od postanka živi na kredit, pa se gura nekako...
Krediti su najgora stvar koja nam se može dogoditi u ovakvim uslovima, ali oni što daju kredit nek znaju da mogu ostati bez sredstava uslijed nemogućnosti vraćanja kredita, jer stanovništvo BiH nema nikakvu obavezu vraćanja kredita koji su dat u talu kriminalnim i korumpiranim političarima. Bolje da nam nedaju kredite imaće malje problema.

Pitaću te uskoro šta kažu Hrvatski građani kad se udvostruče nameti sve da bi se izdržao tempo vraćanja kredita i plaćanja kamata. Ili to ili ćete prodavati babovinu ali znajt babovina se samo jednom prodaje i nema više.
HORN1

#103 Re: Stanje u BiH

Post by HORN1 »

Toto wrote:
ahuseino wrote:o starije :D
Ako ti je argument da relacija suficita i deficita trgovine robom govori o ekonomskoj slici BIHa vise nego per-capita GDP, ne bih se mogao sloziti pa da imas doktorat iz ekonomije sa Harvarda..
Ako ti je stalo do teme i polemike vrati se na post gdje spomenuh suficit. Suficit je spomenut samo zabog toga da bi se potvrdila ona tvoja teza da se u BiH mora povecati proizvodnja. Nikako nije sopmenut kao pokazatelj ekonske slike neke drzave.

Nisam ekomista pa se ne bih upustao u starojugoslavenske ekonomske teorije. Ono sto poznajem je biznis a bisnis nije samo ekonomije, odnosno biznis je najmanje makro-ekonomija.

I ustputno. Bih na fakultetima i na birioma rada ima najvise ekonomista. Kad je cijela drzava ocekivala da ce ti ekononisti da otvaraju male biznise oni su cucali na biroima i molili da ih neko zaposli. Sto najbolje govori o biznisu i ekonomiji.

Pitao si kako pcelarstvo. Najkraci odgovr bi ti bilo pitanje: kako Niskozemci, od samo jedne vrste cvijeca napravise biznis tezak nekoliko milijardi.

Bih bi mogla imati minimum 5000 pcelara sa po 150 kosnica sto je oko 750 000 kosnica. Neka kosnica prozivede prosjecno 20 kg meda dobijemo proizvosnju od oko 15 miliona kg meda na godinu, nek je kilo meda 10 KM, to je na godisnjem nivou oko 150 miliona KM samo na medu.
Kosnice osim meda proizvode i vosak, bar pola kile po kosnici sto je 350 000kila, nek je kilo po 5 km km to je jos 1.7 miliona KM miliona samo u vosku a o propolisu, mlijeci i otrovu da ne govorimao

@ahuseino
De mi ti ko ekonomski strucnjak reci sta mislis o biznisu od 150 miliona KM na godisnjem nivou ili ti baratas stotinama milijardi pa ti je 150 miliona kucna radinost.

A da uporedis: srbija ima oko 8 mil stanovnika i 30 000 pcelara. Pa meni ovaj moj plan od 5000 pcelara ne izgleda nimalo pretjeran

@edit
150 kosnica po pcelaru je vec pravi biznis koji moze generisati 1.2 radnika godisnje sto znci 5000 stalno zaposlenih, dok bi oko 1000 ljudi godisnje bilo povremeno zaposleno.
150 kosnica daje oko 3 tone meda sto je 30 000 kma na gosinjem nivou za 1.2 zaposlena.

Dok aluminijumski kombinat u Mostaru zaposlava oko 1000 zaposlenih Zeljezara u Zenici ima oko 2000 itd .

hajmo malko o indirektnim poslovima

Stolari bi od Bih drveta trebali napraviti 750 000 kosnica, koje kostaju oko 80KM/kom sto je binzis od 60 miliona KM. Nek se to napravi za 5 godina sto je 12 000 000 na godisnjem nivou, sve domaca sirovina, domaci hamali. Nek 12 stolara uzmu da radi posao imali bi 12 milionera na gosnjem nivou samo od pcelinjih kosnica. Ne znam koliko bi to zaposlilo radnika u drvnoj ind ali je 60 miliona KM golem posao.

Pcelari obnavljaju svake godine oko 3% kosnica sto bi bilo oko 20 000 kosnica godisnje x 80 KM po kosnici sto je opet 1.5 miliona KM godisnje.

Godisnje bi trebalo oko 22 miliona tegli i metalnih poklopaca za tegle pa je i to visemilionski posao.

Nek pola pcelara nomadi i seli bar dva puta godisnje to je bar 5000 transpostnih tura za kamiondzije godisnje.

Koliko bi trgovcima iz ovih poslova ostalo? Koliko poljoprivrednim apotekama? Koliko bi se uplatilo kroz razne poreze itd. itd.

Za raspravu o tome sta je kucna radinost a sta biznis trebalo bi vidjeti strukturu zaposlenih po velicini biznisa po razvijenijim zemljama i vidjeti koliko postotaka od ukupno zaposlenih radi u porodicnim biznisima do 3 zaposlena.

da bog da da BiH ima jedno 10 ovakvih "kucnih radisnost" sa po 5000 zaposlenih i godisnjim obrtom od 150 miliona KM.
To bi nam bilo bolje nego 10 ekonomskih falukleta.
Lijepo pričaš ali se uz ovakve trenutne postavke u državi to nemože ostvariti, interesujeme ova tema biznisa i brojki pa hajdemo otvori ti temu na podforumu ekonomija pa da malo iznesemo brojke i stavove o ovoj temi sa pitanjima stavovima i kontrastavovima. Evo malo za početak 150 košnica po 80KM=12000KM + 150 rojeva po X cijeni + 150 voska i ostalog za opremanje košnica predpostavljam da bi došli do sveukupnog iznosa bar od 30.000 do 50.000KM , godišnji troškovi takvog kredita bi bili bar 3200 do 5200KM. ostali troškovi bez troškova radne snage bi bili vjerovatno minimum još toliki , koliki bi bili troškovi za porez kao i troškovi vezani za radnika, takav rizičan posao bi trebalo osigurati zbog mogućih bolesti ili nekih drugih nepredviđenih neželjenih posljedica, molim izbaci na papir sa u više varijanti,sa svim troškovima i sa smanjenim troškovima gdje vlasnik daje svoj rad besplatno iz ljubavi a egzistira iz drugih izvora.
osa

#104 Re: Stanje u BiH

Post by osa »

HORN1 wrote:
osa wrote:ne bojte se kredita, pa hrvatska od postanka živi na kredit, pa se gura nekako...
Krediti su najgora stvar koja nam se može dogoditi u ovakvim uslovima, ali oni što daju kredit nek znaju da mogu ostati bez sredstava uslijed nemogućnosti vraćanja kredita, jer stanovništvo BiH nema nikakvu obavezu vraćanja kredita koji su dat u talu kriminalnim i korumpiranim političarima. Bolje da nam nedaju kredite imaće malje problema.

Pitaću te uskoro šta kažu Hrvatski građani kad se udvostruče nameti sve da bi se izdržao tempo vraćanja kredita i plaćanja kamata. Ili to ili ćete prodavati babovinu ali znajt babovina se samo jednom prodaje i nema više.
ma djedovina( zašto riječ babovina, da to nije kakav matrijarhat kod tebe u pitanju)je već prodana, pa se opet nekako gura, kriza je nije da nije, ali trenutno se bez kredita ne može, a to što nećeš vraćati kredite, samo se nadaj....
HORN1

#105 Re: Stanje u BiH

Post by HORN1 »

1gorstak wrote:
mostarac wrote:
1gorstak wrote:
Nesto me interesuje, kao sto vidimo svi, stanje u ovoj zemlji il se ne mjenja ili je gore, a ljudi opet biraju jedne te iste ljude na izborima koji im daju laznu nadu. Pa zar ima toliko lakovjernih ljudi poBogu.. Mi izgleda cekamo dok ne pocnemo krepavat od gladi svi, pa da pocnemo protestovati.... Pored ovih "manjih" protesta za pojedinacne stvari, mislim da trebamo organizovati veeeeelikee proteste o opcenitom problemu. Slazete se ??

Jer, ako se ovako nastavi, sigurno ce propast drzava, jedino ovu drzavu moze narod spasit i neka sakica politicara sto su posteni, osim ako i oni ne postanu korumpirani. Dakle, ovdje pisite o tome sta mislite kakva ce biti sudbina BiH u buducnosti, trebamo li odrzavat velike proteste, i sve opcenito o ovoj zemlji.

:D
Slom velikosrpstva, to je izlaz iz ovog stanja. Do tada je apsolutno nebitno ko je vecina u kantonu Sarajevo ili ko je mandatar vlade FBiH. Mozda bi se manje kralo da SDP naslijedi SDA, ali to je sve, kljucni problemi bi ostali. Dodik, zloupotrebe entitetskog glasanja, velikosrpske sabotaze drzavnih institucija.
ja idem u dijasporu pa ti slamaj velikosrpstvo koliko hoces. ja nemam vremena za to slamanje niti imam 9 zivota
Sto je sasvim legitiman izbor i niko nema pravo da te osudjuje zbog toga. Isto tako, ti nemas pravo da dizes nos u odnosu na one koji ostaju po svaku cijenu. Velikosrpstvo je moralo biti vojno slomljeno u Hrvatskoj, demografski u Kosovi a politickim nadmudrivanjem u Crnoj Gori, samo je kod nas zadrzao mogucnost da drzi citavo drustvo taocem. Zato petnaestogodisnji kosmar. I normalno je da se gubi zivce, da kod nekih dolazi kod zamora, ljudski je to i zato kazem da je tvoja odluka da odes nesto zbog cega niko nema pravo da te kritikuje. Ali nije ljudski da ti kritikujes one koji su odlucili da ostanu po svaku cijenu i da se nastave suprostavljati velikosrpstvu (podrskom nekoj od stranaka, pisanjem po forumu, a ako velikosrbi dignu bunu, i oruzjem).[/quote]

Ma neće velikosrbi dizati bunu polako će se nadmudrivati sa nama, imaju prednost pa će je gledati zadržati i čekati ako treba i trista godina. Ako sve propane u Bosni oni će se još uvijek inaditi ićiće bar u Srbiju na školovanje i rad pa će moći preživljavati bez problema dok ćemo mi sa ovakvim političarima tonuti i tonuti, budimo realni pogledajte šta se dešava Mladi nemaju posla ni primanja pa uslijed takvog stanja nežele imati djecu a vrijeme prolazi i biće nas sve manje i manje, možda se oko Sarajeva i skoncetrišemo da bi mogli opstati ali ovakvom politikom budućnost nije lijepa. Vjerujte u ovoj državi sa ovakvom proizvodnjom možemo se početi izvlačiti samo ako ograničimo nerealnu potrošnju oslobađajući neka sredstva za podizanje proizvodnje. Trbalo bi buđetskim korisnicima uskladiti plate prema domaćoj proizvodnji pa mislim da nitko nebi trebao imati veću platu od 1500KM i to bi odražavalo maksimum na osnovu naših novostvorenih vrijednosti. Znači okrenimo se sebi i realnosti a velikosrbstvo ćemo izbaciti iz BiH kad oni vide da se ozbiljno nosimo sa problemima i da smo sve podredili raqzvoju i opstanku na ovim prostorima.
HORN1

#106 Re: Stanje u BiH

Post by HORN1 »

1gorstak wrote:
mostarac wrote:2010. - 4. oktobar jutro naizgled kao i svako drugo sa jednom sitnom razlikom - rezultati izbora koji ce to jutro biti poznati ce uciniti svako ko ima makar malo mozga u glavi i makar malo ljubavi ako nista za svoju djecu, ako ne vec ljude u cjelini, ce na bilo koji nacin napustiti brod koji vec odavno tone i za koji se ni sekunde ne isplati boriti jer to nicim nije zasluzio.
1. BiH ne tone nego jaca. Svake godine, ali apsolutno svake godine, drzava dobije neku od nadleznosti, Tebi je to u tvom svijetu instant gratifikacije, Playstationa ili cim se vec igras, sporo, u istorijskom je kontekstu trajnog rjesavanja bosanskohercegovackog pitanja, to brzina svjetlosti. Ne mozes naruciti burek, jogurt i stabilnu drzavu, ne pravi se to u pet minuta nego godinama, a sa otvoreno neprijateljskim faktorom protiv kojeg smo ratovali, koji jos pride ima i mehanizam veta, ovo se vrlo lako moze transformisati u visedecenijsko iznurivanje. Sto opet ne znaci da drzava tone, nego da ne napreduje onako brzo kako bi ti i ja zeljeli da napreduje.

2. tvoj poziv na iseljavanje, jer eto tvrdis da oni koji ostaju nemaju nimalo mozga u glavi, da ne vole ni sebe ni svoju djecu, je pokusaj sirenja defetizma. Zasto bi ti to radio, ti sam najbolje znas, ali je to prilicno sugavo od tebe. Ti brate ako vise nemas snage, fino u Njemacku i ja ti zelim sve najbolje, da imas love k'o blata, da dobijes posao u kojem jos i uzivas, ma sve ono najbolje. Ali kloni se ovih uvreda na racun onih koji imaju snage i odlucnosti da nastave, jer jedno je umoriti se i otici (i to je ljudski). Ali vrijedjati one koji ostaju je poprilicno kurvanjski.
A možda čovjek nevrijeđa, možda smatra to najboljim načinom opstanka ovog naroda, šta ti vrijedi cjelovita Bosna kad će te ljudi nadglasati da se podjeli jer će biti brojniji ili ćeš ti možda tad tražiti podjelu a oni je neće htjeti jer će uvidjeti da je polako mogu dobiti cijelu.
HORN1

#107 Re: Stanje u BiH

Post by HORN1 »

xyz101 wrote:
mostarac wrote: Ovo je predivna zemlja i uzasna drzava, a dom je tamo gdje je lijepo, a tesko da negdje u Evropi moze biti gore.
tebe ce evropa nauciti mnogo toga.
i 90% sam siguran da ces se vratiti podvijenog repa. :run:

Da svi se oni vrate kad tad, ali jel rep podvijen to baš nebi rekao.
1gorstak

#108 Re: Stanje u BiH

Post by 1gorstak »

Pogresno si naveo citate,... ja sam rekao ...
"Sto je sasvim legitiman izbor i niko nema pravo da te osudjuje zbog toga. Isto tako, ti nemas pravo da dizes nos u odnosu na one koji ostaju po svaku cijenu. Velikosrpstvo je moralo biti vojno slomljeno u Hrvatskoj, demografski u Kosovi a politickim nadmudrivanjem u Crnoj Gori, samo je kod nas zadrzao mogucnost da drzi citavo drustvo taocem. Zato petnaestogodisnji kosmar. I normalno je da se gubi zivce, da kod nekih dolazi kod zamora, ljudski je to i zato kazem da je tvoja odluka da odes nesto zbog cega niko nema pravo da te kritikuje. Ali nije ljudski da ti kritikujes one koji su odlucili da ostanu po svaku cijenu i da se nastave suprostavljati velikosrpstvu (podrskom nekoj od stranaka, pisanjem po forumu, a ako velikosrbi dignu bunu, i oruzjem)."
Sto se tice tvog prijedloga : "okrenimo se sebi i realnosti a velikosrbstvo ćemo izbaciti iz BiH kad oni vide da se ozbiljno nosimo sa problemima", to je jedna u nizu Dodikovih zelja, to skretanje paznje sa drzave i potreba drzave je nesto cemu se velikosrbi nadaju. Politicari u FBiH svakako treba da smanje javnu potrosnju, treba da prestanu krcmiti sredstva prikupljena ubiranjem poreza na skupa vozila i razne naknade, politicari u FBiH treba da obezbjede izgradnju elektroenergetskog sistema kako bi struja mogla postati nasa nafta, pa da onda izvozom iste postanemo bogato i jako drustvo (sto je moguce). Ali, baveci se ekonomijom ne mozemo zapustiti politiku, ne mozemo imati popis onako kako ga Dodik skroji, ne mozemo zbog mira u kuci dici ruke od drzavne imovine i pristati da se istu prepise na entitete. Ne mozemo pristati na to da se entitetsko glasanje zloupotrebljava s ciljem podrivanja drzave, ne mozemo ignorisati cinjenicu da Dodik osporava sudskom presudom u Haagu utvrdjene fakte. Kako da se u takvoj sitaciji "okrenes sebi i prihvatis realnost" a da to ne bude kapitulacija ? Ako zelis stabilnu drzavu, konfrontacija sa velikosrpstvom nije stvar izbora, ona je neizbjezna. Pitanje je samo zelis li ti stabilnu drzavu ili ne.
1gorstak

#109 Re: Stanje u BiH

Post by 1gorstak »

HORN1 wrote:
1gorstak wrote:
mostarac wrote:2010. - 4. oktobar jutro naizgled kao i svako drugo sa jednom sitnom razlikom - rezultati izbora koji ce to jutro biti poznati ce uciniti svako ko ima makar malo mozga u glavi i makar malo ljubavi ako nista za svoju djecu, ako ne vec ljude u cjelini, ce na bilo koji nacin napustiti brod koji vec odavno tone i za koji se ni sekunde ne isplati boriti jer to nicim nije zasluzio.
1. BiH ne tone nego jaca. Svake godine, ali apsolutno svake godine, drzava dobije neku od nadleznosti, Tebi je to u tvom svijetu instant gratifikacije, Playstationa ili cim se vec igras, sporo, u istorijskom je kontekstu trajnog rjesavanja bosanskohercegovackog pitanja, to brzina svjetlosti. Ne mozes naruciti burek, jogurt i stabilnu drzavu, ne pravi se to u pet minuta nego godinama, a sa otvoreno neprijateljskim faktorom protiv kojeg smo ratovali, koji jos pride ima i mehanizam veta, ovo se vrlo lako moze transformisati u visedecenijsko iznurivanje. Sto opet ne znaci da drzava tone, nego da ne napreduje onako brzo kako bi ti i ja zeljeli da napreduje.

2. tvoj poziv na iseljavanje, jer eto tvrdis da oni koji ostaju nemaju nimalo mozga u glavi, da ne vole ni sebe ni svoju djecu, je pokusaj sirenja defetizma. Zasto bi ti to radio, ti sam najbolje znas, ali je to prilicno sugavo od tebe. Ti brate ako vise nemas snage, fino u Njemacku i ja ti zelim sve najbolje, da imas love k'o blata, da dobijes posao u kojem jos i uzivas, ma sve ono najbolje. Ali kloni se ovih uvreda na racun onih koji imaju snage i odlucnosti da nastave, jer jedno je umoriti se i otici (i to je ljudski). Ali vrijedjati one koji ostaju je poprilicno kurvanjski.
A možda čovjek nevrijeđa, možda smatra to najboljim načinom opstanka ovog naroda, šta ti vrijedi cjelovita Bosna kad će te ljudi nadglasati da se podjeli jer će biti brojniji ili ćeš ti možda tad tražiti podjelu a oni je neće htjeti jer će uvidjeti da je polako mogu dobiti cijelu.
Podsjetio si me na ovog lika ...

Image

Demografski pokazatelji ukazuju na to da procenat Bosnjaka u BiH raste, a buducnost nosi opasnost od transformacije citave BiH u iskljucivo bosnjacku drzavu, Steinberg je to nedavno rekao u Butmiru. Bosnjaci mogu imati ...

1. geto (ako se pomire sa projektom etnicke podjele) sto znaci pomjeranje granice Hrvatske do Bugojna, a granice Srbije do Sanskog Mosta (do nekog novog rata, kada bi taj geto nestao na foru)

2. multietnicku BiH u kojoj su tri naroda ravnopravni

3. BiH koja je bosnjacka, ali u kojoj zive i manjine, poput Srba, Hrvata, Albanaca itd

Prvo ce dobiti ako sami na to pristanu. Trece ce dobiti ako Dodik i Covic nastave forsirati etnicku podjelu, sto prolongira politicku a onda i ekonomsku destabilizaciju drzave, iz koje zbog te lose situacije bjezi ko moze (dvojna drzavljanstva su zato noz u ledjima bosnaskohercegovackim Srbima i Hrvatima)

Dalje nema.
HORN1

#110 Re: Stanje u BiH

Post by HORN1 »

Bosnolog wrote:
[/quote]

šta nisi nikad čuo za pojam "tržište", šta misliš da se u opticaj stave sve zaplijenjene cigarete, alkohol, sva švercana roba, nije to tako jednostavno, bosnolog..[/quote]

Osa u svim pravno uredenim zemljama ta se roba proda na javnim aukcijama,osim ukradene robe iz trecih zemalja i ukoliko ne postoje dokazi porijekla ili proizvoda koji su zakonom zabranjeni poput opojnih droga i slicno,prvo se uista roba popise i pregleda a potom javnom aukcijom ili otkupom javnih i registrovanih kompanij odnosno fizickh lica koja se prethodno registruju i otkupe istu po trzisnoj cijeni ili najvisoj ponudenoj otkupnoj cijeni na toj javnoj aukciji,...

Pitanje za tebe kakva je logika unistiti gotov proizvod ako drustvo i drzava moze profitirati od istog????.Drugo je ukradena roba iz trece zemlje i slicno za koju postoji spor ili nedovoljno dokaza o porijeklu a sto bi moglo imati komlikacija legalizacijom odnosno javnom prodajom iste.Te prodaje takve robe trebaju obavljati drzavni organi svakih sest mjeseci ili godinu dana ovisno o kolicini konfiskovane robe.

Primjera radi neko fizicko lice,subjekt firma ili drugi ne plati porez ili kaznu pa makar ona bila i saobracajni prekrsaj,....sud presudi da se kazna mora platiti ili zaplijeniti imovina,...sta bi ti tu imovinu unistio ili bi istu konfiskovao i prodao po trzisnoj cijeni na javnoj aukciji,primjera radi drzava konfskuje neciju nekretninu i sta bi ti istu srusio ili je prodao na javnoj aukciji kako bi nadomirio porez ili slicno,to vazi isto i za neplacenu saobracajnu kaznu ako se pokusa izbjeci,po meni je odlazak u zatvor zbog tih stvari dodatni teret za drustvo i drzavu jer ga moras hraniti a ako nema radnu obavezu za opste drustvenu korist gradana,zato je konfiskacija imovine mnogo bolji nacin ili neka osoba uzme kredit i palti dug.

Ti podrzavs unistavanje gotovog proizvoda,nigdje veze sa logikom :mrgreen: ,..... :-) :-) :-)[/quote]

Sad si dao ideju političarima kako da namaknu sredstva za svoje plate, biće kazni za nepodobne koji nisu nikakav prekršaj napravili ali ako se mora ispuniti zadata norma ......
katamaran101

#111 Re: Stanje u BiH

Post by katamaran101 »

Za stanje u BiH nisu odgovorna ukradena auta, niti se treba dvoumiti šta uraditi sa ukradenom ili na ilegalan način stečenom imovinom. Topla voda već postoji i treba pogledati samo kako se ti slučajevi rješavaju okolo po svijetu, zakonski urediti i ima se ono, šta treba da bude. Ali, treba raditi?! Radije se vrijeme troši na sjednice na kojima se raspravlja kolika treba da bude povišica sljedećeg mjeseca.

Za strah od preglasavanja mi nikako nije jasno, jer je preglasavanje normalna i uobičajena pojava u demokratskom odlučivanju, a nikada nisam čuo da se jedna stranka plaši preglasavanja ili je tražila odvajanje od države zbog toga.. Ako li se preglasavanje i dogodi, što je normalno, smatra se da ideja koju zastupaju – nije u redu i time je stvar riješena. Većina odlučuje i vodi politiku koja se smatra da je ok. Drugima, kojima ne odgovara demokratija, neka sjednu u hladan potok i neka smisle drugačiji način suživota od otvaranja logora, masovnih strijeljanja, prijetnji nestankom, genocida...
HORN1

#112 Re: Stanje u BiH

Post by HORN1 »

osa wrote:
HORN1 wrote:

ma djedovina( zašto riječ babovina, da to nije kakav matrijarhat kod tebe u pitanju)je već prodana, pa se opet nekako gura, kriza je nije da nije, ali trenutno se bez kredita ne može, a to što nećeš vraćati kredite, samo se nadaj....
Kupio sam ja dosta da i ostane iza mene ali dobro sam upoznat sa situacijom. Ja aludiram na zaduživanje države koje nije u interesu većine naroda.
HORN1

#113 Re: Stanje u BiH

Post by HORN1 »

1gorstak wrote:
1gorstak wrote:
mostarac wrote:
Image

Demografski pokazatelji ukazuju na to da procenat Bosnjaka u BiH raste, a buducnost nosi opasnost od transformacije citave BiH u iskljucivo bosnjacku drzavu, Steinberg je to nedavno rekao u Butmiru. Bosnjaci mogu imati ...

1. geto (ako se pomire sa projektom etnicke podjele) sto znaci pomjeranje granice Hrvatske do Bugojna, a granice Srbije do Sanskog Mosta (do nekog novog rata, kada bi taj geto nestao na foru)

2. multietnicku BiH u kojoj su tri naroda ravnopravni

3. BiH koja je bosnjacka, ali u kojoj zive i manjine, poput Srba, Hrvata, Albanaca itd

Prvo ce dobiti ako sami na to pristanu. Trece ce dobiti ako Dodik i Covic nastave forsirati etnicku podjelu, sto prolongira politicku a onda i ekonomsku destabilizaciju drzave, iz koje zbog te lose situacije bjezi ko moze (dvojna drzavljanstva su zato noz u ledjima bosnaskohercegovackim Srbima i Hrvatima)

Dalje nema.
Dobar je taj Žalosna Sova poštovao je svoje pretke i ponosio se s sa pra čukun čukun čukun dedom.

Netreba nas nitko strašiti nestankom ako eto neki političari nebudu na vlasti. Turska je vladala 500 godina pa mnogi nisu nestali a i JUgoslaviaj je nekih sedamdesetak godina bila i opet nismo nestali trenutno Bošnjaka ima od Slovenije do Makedonije u svim bivšim YU republikama i to u pozamašnom broju bogu hvala, a nisu istrebljeni ni ostali narodi, ovdje se radi uglavnom o lovi tko će s njom raspolagati i da nije tako naši političari nebi radili sve ove stvari zbog love, nijeli sramota da neki državni službenici ili oni koji rade u državnim firmama imaju platu i pedesetak puta veću od nekih koji je i neprimaju redovno dok je državni uglavnom primaju redovno, a šta da kažemo o velikom broju koji kopaju po kontejneru. Pa i u ovoj krizi oni sebi non stop podižu primanja a svim sredstvima se upinju objasniti drugima da prihvate da im se smanje primanja.
osa

#114 Re: Stanje u BiH

Post by osa »

HORN1 wrote:
osa wrote:
HORN1 wrote:

Kupio sam ja dosta da i ostane iza mene ali dobro sam upoznat sa situacijom. Ja aludiram na zaduživanje države koje nije u interesu većine naroda.
na državu sam i mislio, što se tiče toga što bi trebalo ostati iza mene, baš me briga, mogu uložiti u obrazovanje potomaka dok god budu imali interesa za to, ali sve ostalo je na njima....
osa

#115 Re: Stanje u BiH

Post by osa »

1gorstak wrote:

Dalje nema.
znači bošnjaci samo trebaju podržati srbe i hrvate u njihovoj politici i eto im cijele bih, kako lako i jednostavno, pa šta se čeka....
HORN1

#116 Re: Stanje u BiH

Post by HORN1 »

Za xyz101, molimte daj vidi šta bi ponudili za jedan od najvećih i najvrednijih izuma u povijesti čovječanstva koji bi ogromno utjecao na dalji tok u svim oblastima čak više od uređaja za proizvodnju električne energije.
Koji procenat od dobiti, koje se ostvare i u koliko dugo vremena. Kakve mogu dati garancije.
xyz101

#117 Re: Stanje u BiH

Post by xyz101 »

HORN1 wrote:Za xyz101, molimte daj vidi šta bi ponudili za jedan od najvećih i najvrednijih izuma u povijesti čovječanstva koji bi ogromno utjecao na dalji tok u svim oblastima čak više od uređaja za proizvodnju električne energije.
Koji procenat od dobiti, koje se ostvare i u koliko dugo vremena. Kakve mogu dati garancije.

molim objasni na PP
xyz101

#118 Re: Stanje u BiH

Post by xyz101 »

HORN1 wrote:
U RS je plata bila oko 40% plate u federaciji dok je sad veća nego u federaciji.
Ma ja sam u frderaciji i volio bi da se je i kod nas podizala plata tako brzo iako neprimam platu.
Nemogu ti nabrojati te firme ali bi mogao saznati ako baš treba. U federaciji su nameti na plate bili veći za čedrdeset posto naime ako si u RS imao namet na platu u iznosu 500KM u federaciji si imao nešto preko 700KM a to je za 40% više,sad se je razlika smanjila i mislim da su nameti veći samo za 30%. Mislim daje federacija prodala više imovine od RS ali nisam siguran ko hoće tačno da utvrdi nek ispita, ali je istodobno federacija slabije prodala tu imovinu pošto joj je bilo važno da je uglavnom opljačka, sjetimo se pokušaja kad je bilo probnih natpisa da federacija može dobro prodati telekom za 50 do 100 miliona KM a možda bi im to i prošlo da nismo išli u vladu objašnjavati ludost takve prodaje i objasnili vladi da se netreba u tom ternutku prodati bar bez tri milijarde KM, posle smo predlagali vladi još bolja riješenja gdje bi se dobilo oko pet šest milijardi za telekom ali su nas saslušali i vjerovatno nasmijali pošto nisu prihvatili nikakav korisni potez po federaciju.

RS je čak kupio neke privatizovane firme da nebi propale što federacija i ne pomišlja. U federaciji je glavni problem politička vlast uslijed korumpiranih pljačkaških političara koji uglavnom nikakav posao ne prihataju ako nema IMT(imal mene tu). Evo ti jedan primjer a ima ih mnogo raznih, Autocentar u Tuzli je po presudi suda morao isplatiti oštetu prijeratnim kupcima koji su uplatili automobile ali ih nisu preuzeli zato što su na početku rata od armije mobilizirani, ljudi su tužili AUtocetar ta ošteta je obračunata sa kamatom koja je bila obračunavata u tom periodu i iznosi su znali biti i nesrazmjerno ogromni i preko dvjesta hiljada KM. Međutim taj isti sud nije istu takvu presudu donio u korist Autocentra pa da Autocentar bude na nuli pošto su automobile mobilizirali državni organi za svoje potrebe. Uvidjevši kakva je situacija onda su i uposlenici okrenuli list i dotukli taj autocentar koji je već bio upropašten. To je federacija (političari). Tko je organizovao radnike u Baznoj Hemiji da može pokrasti Platinu i što se nerasvijetli ta stvar, nije se dalo kupcima da uđu u posjed sve sa ciljem obezbjeđivanja uslova da se izvrši pljačka. Energopetrol djelimično privatizovan onda veliki dio imovine uzela federacija bezpravno neobeštetivši suvlasnike, Tuzlastanu otete nekretnine isto s ciljem pljačke. Nekim firmama federacija isplaćuje ratnu namjensku proizvodnju uglavnom iz Sarajeva, zatim stavlja moratorij na tu isplatu a te iste firme kojima nije isplaćena namjenska proizvodnja moraju plaćati repromaterijal (sirovine) koji su potrošile za tu proizvodnju pa i poreze državi sa zateznom kamatom na tu namjensku proizvodnju zbog koje su neke propale a druge zapale u bezizlazne probleme i vjerovatno naknadu za namjensku proizvodnju neće nikad ni naplatiti.

Neznam kako su vlasti u RS sve ove stvari uradile ali u federaciji su napravile ogromnog zla tako djelujući jer je to vodilo uništavanju privrednih subjekata što vodi ukidanu radnih mjesta i nakraju smanjuje prihode u buđet pa sad moraju uzimati kredite da bi pokrili rashode buđeta.
Ispada da je federacija glupo postupala režući granu na kojoj sjedi i takvom politikom će se sve više urušavati a možemo mi željeti jedno ali stvarnost je onakva kakva je i ako međunarodna zajednica neotvori granice da se može ići vani zaraditi za preživljavanje bojim se da će mnogi iz federacije put pod noge pa u RS na privremeni rad da bi se preživjelo. Napravite statistiku koliko je kojih građana bilo na privremenom radu između RS i FBiH od rata na ovamo vidjeće se trendovi ali neki će to vjerovatno pripisati nesposobnosti političara RS i sposobnosti političara u FBiH.
meni se cini da nesto s tobom nije u redu.
niko razuman ne moze tako govoriti o necemu sto je opste vidljivo.
dali si ti covjece ikad otisao u rs ?
ja sam bio tamo prije mjesec dana.
u po banjaluke sam dosao u 6 sati navece i trazio u tri samoposluge i dvije apoteke da usitnim 50 eura.
niko nije imao dovoljno novca da 50 mizernih eura zamjeni.

govoris o parodicnom stanju koje veze nema sa vezom.
fino sam te upitao da mi navedes imena firmi koja su se preselila u rs.
nisi ih mogao navesti, jer ih nema.
slucajno sam poredio porezni sistem federacije i rs.
i razlike su u nijansama. sto hocu reci, pa ni nema razlike.
niko normalan se ne bi dobrovoljjno preselio u rs.
ja imam kucu kod banjaluke.
ne pada mi na pamet da otvorim firmu tamo.

sve nesto govoris kao cuo si neka firma je uradila nesto u federaciji pa je federacija ostala bez para.
to je rezonovanje na nivou malog djeteta.
federacija je prodala samo ono sto nije mogla sama isposlovat, kao recimo metalnu industriju u zenici.
ali jos uvijek je vecina proizvodnih kapaciteta neprodato.
jedna solana u tuzli i aluminijum u hercegovni vise vrijede nego citava rs.
jedan energoinvest je vrijedniji nego citava rs.
jedan bh telekom je zlatna koka u vlasnistvu federacije.
a sta je rs ostalo kada se pare od prodate imovine istrose ?

stvarno ne znas o cemu pricas.
govoris o uplati nekih ljudi za auta koja su se koristila u odbrani tuzle.
kao da je to nesto sto su se ljudi morali tesko odreci za vrijeme rata?
pa ljudi su davali svoje zivote sa odbranu domovine.
gubili su ruke, noge, oci.
a ti si nasao neku sprdariju sa autima koja su se uplatila.
zar je to najvise sto si mogao zrtvovati za vrijeme rata ? :-)
vivaldi

#119 Re: Stanje u BiH

Post by vivaldi »

xyz101 wrote:u po banjaluke sam dosao u 6 sati navece i trazio u tri samoposluge i dvije apoteke da usitnim 50 eura.
niko nije imao dovoljno novca da 50 mizernih eura zamjeni.
Ja sam cuo da tamo ljudi padaju u nesvijest od gladi, a ko ima platu 50 maraka da je bog!
xyz101 wrote:federacija je prodala samo ono sto nije mogla sama isposlovat, kao recimo metalnu industriju u zenici.
ali jos uvijek je vecina proizvodnih kapaciteta neprodato.
jedna solana u tuzli i aluminijum u hercegovni vise vrijede nego citava rs.
jedan energoinvest je vrijedniji nego citava rs.
jedan bh telekom je zlatna koka u vlasnistvu federacije.
a sta je rs ostalo kada se pare od prodate imovine istrose ?
Na sve ovo samo je jedan odgovor - i to tvoj
xyz101 wrote:to je rezonovanje na nivou malog djeteta.
xyz101

#120 Re: Stanje u BiH

Post by xyz101 »

ja nigdje nisam rekao da je stanje u federaciji odlicno.
ali da je bolje nego u rs ili cak u srbiji , to je i malom djetetu jasno.

govorim o osnovnoj ekonomiji.
na primjer, srbija ima najmanju platu od svih drzava bivse yu.

politicko stanje u bih je kaoticno, naravno.
ali posto smo mi svi kaoticni, to odlicno odslikava nas narod tamo :bih:
vivaldi

#121 Re: Stanje u BiH

Post by vivaldi »

xyz101 wrote:ja nigdje nisam rekao da je stanje u federaciji odlicno.

Djecace plavi, okreni se oko sebe ili se bar popni na prste ako ne vidis.
Srbija, Hrvatska i Slovenija su nam kupili 80% drzave - nemamo ni granapa u svom vlasnistvu. Ni Sarajevski kiseljak nije nas vec Todoricev.

Sta smo mi kupili tamo?
Internet portal bussines.hr. Strasna investicija.

Kakve crne plate? Pa kad odbijes administraciju koja pojede bukvalno cijeli budzet niko i ne ostane da mu "izmjeris" platu. Vise od pola miliona nezaposlenih koji zive od sverca i rada na crno za 300 maraka.

Ma neda mi se pricati, s obzirom da je tvoje nepoznavanje ekonomije toliko veliko da mi morao satima pisati...
Luisa

#122 Re: Stanje u BiH

Post by Luisa »

vivaldi wrote:
xyz101 wrote:ja nigdje nisam rekao da je stanje u federaciji odlicno.

Djecace plavi, okreni se oko sebe ili se bar popni na prste ako ne vidis.
Srbija, Hrvatska i Slovenija su nam kupili 80% drzave - nemamo ni granapa u svom vlasnistvu. Ni Sarajevski kiseljak nije nas vec Todoricev.

Sta smo mi kupili tamo?
Internet portal bussines.hr. Strasna investicija.

Kakve crne plate? Pa kad odbijes administraciju koja pojede bukvalno cijeli budzet niko i ne ostane da mu "izmjeris" platu. Vise od pola miliona nezaposlenih koji zive od sverca i rada na crno za 300 maraka.

Ma neda mi se pricati, s obzirom da je tvoje nepoznavanje ekonomije toliko veliko da mi morao satima pisati...

Pozdravljam, :thumbup: :thumbup: :thumbup:
xyz101

#123 Re: Stanje u BiH

Post by xyz101 »

pa hajde stavi prst na tih 80% ?
gdje su ?
bosanci ne trebaju kupovati po srbiji i hrvatskoj.
zasto bi ?
bosanaca je ipak najmanje.
bih ima oko 4 milje stanovnika

a to o radovima na crno i nezaposlenim, isto toliko i vise ih je u srbiji i rs..

ps.
ne trebas ti moju kvalifikaciju o ekonomiji da spominjes.
ja sam govorim za sebe.
radim i imam onoliko koliko zaradim.
sasvim sigurno bolje zivim od 80% amerikanaca, a o balkanu ne treba ni da spominjem.
Luisa

#124 Re: Stanje u BiH

Post by Luisa »

xyz101 wrote:pa hajde stavi prst na tih 80% ?
gdje su ?
bosanci ne trebaju kupovati po srbiji i hrvatskoj.
zasto bi ?
bosanaca je ipak najmanje.
bih ima oko 4 milje stanovnika.

ne trebas ti moju kvalifikaciju o ekonomiji da spominjes.
ja sam govorim za sebe.
radim i imam onoliko koliko zaradim.
sasvim sigurno bolje zivim od 80% amerikanaca, a o balkanu ne treba ni da spominjem.

Kojih amerikanaca, mislis ljudi sa istim nivoom obrazovanja i onih koji su rodjeni u americi?

Sigurno ne zivis,
xyz101

#125 Re: Stanje u BiH

Post by xyz101 »

luisa,

nemam ja tebi nista dokazivati.

sam fakt da nisam ogorcen u zivotu dovoljno govori.
Post Reply