Stanje u BiH kinologiji

Za sve koji vole ta divna stvorenja...

Moderator: anex

Post Reply
KatarinaKosaca
Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova

#1 Stanje u BiH kinologiji

Post by KatarinaKosaca »

Da li je kao u cijeloj BiH? Odgovor je NE. Još je gore i još su manje grupice.. Za one koji će postaviti pitanje šta to ima veze sa cukama, da unaprijed dam odgovor da i te kako ima veze. Naši psi ne mogu osvajati nagrade na međunarodnim izložbama, samim tim i cijena im nije visoka, samim tim nastaje problem udomljavanja rasnih kučića (pored problema mješanaca koji već postoji) priliv sredstava je manji, pa nije ni čudo što nemamo toliko tražene azile.
Dakle, problem je i te kako humane prirode i odnosa prema životinjama.
U BiH imamo do sada priznata dva autohtona psa tornjaka i baraka. Iako ne volim selekciju odvajanja živih bića, radi se o izuzetno pametnim i dobrim psima sa kvalitetnim karakteristikama specifičnim za namjenu. Ti psi nama prave društvo i ništa se nije uradilo na njihovoj promidžbi. A zašto?
Zato što nismo članica FCI. Ustvari, bili smo, pa su nam rekli.... Zdogovorite se, pa ćemo vas primiti. I nikada se ni(smo)su dogovorili. U međuvremenu tornjak se gotovo pa tretira kao hrvatski pas, barak se nigdje i ne spominje, a ni ostale rase ne mogu ništa na međunarodnoj razini.
Postoji "naka" Asocijacija i "naka" Unija. I oni su se između sebe posvađali. Oko toga da li jedan uzgajivač tornjaka (i doktor privatnog travničkog fakulteta) dovoljno sudi ili ne sudi (daklen, da li dovoljno stavlja u đep. Da li je njegov i samo njegov tornjak ispravan ili nije. Puno klubova čini te dvije haman pa sekte, i onda im je klupski zabranjeno ići na izložbe ovog drugog. A izložbe uvijek zakažu isti dan na dva različita mjesta. Pa sad ti vidi, ili si naš ili si njihov. Spomenuto je na drugoj temi da se pisalo iz BiH, FCI-u da izbaci BiH. Radi sitnih interesa.
E, ondak kad doete na jedu od tih izložbi sa psom, prvo vam pregledaju rodovnik, pa kažu "Ne mere od drugih je", nekad i promijene papire, nekad vas jednostavno ne puste. Obično sude isti uzgajivači koji otvoreno kažu da samo njihovi psi valjaju. Rodovnike štimaju kao da su im babovina ti papiri bez izlaska da se vidi leglo.
Apsurdno je, ali ne radi se o nacionalnoj podjeli. U i Asocijaciji i u Uniji ima klubova sa svih strana BiH. Radi se o nekoliko ljudi koji su svoj bakšiš pretpostavili psima jedne zemlje. Ako nije grijeh prema BiH (a jeste), onda je veliki grijeh prema živim bićima.
Na drugoj je temi upitano "Šta ste vi konkretno učinili za kinologiju". Da prva odgovorim. Uzela autohtonu rasu. Imam ženku i protivnik sam kastracije živog bića. Po prirodi stvari treba biti majka. I pro prirodi stvari ne želim da ti psići završe na metar lanca gladni i žedni. Onda mi je izložba jedini način da im obezbjedim kakvu takvu budućnost, jer imam odgovornost prema svom psu. Zato i samo zato idem na izložbe, ali u ovoj i ovakvoj kostalaciji odnosa nemoguće je išta. Kad sam jednom od čelnika rekla da treba nešto učiniti da nas zajedno prime u FCI, odgovor je bio ... citat "Ma, šta me briga, vidi on meni vratio pehar, ovo nema smisla". I tako to ide.
alcho

#2 Re: Stanje u BiH kinologiji

Post by alcho »

Jes, a kino Imperijal nikako i ne radi. Apolo tako-tako, Obala se koprca. Kako je otvoren Cinema City svi samo tamo idu.

(morao sam :D :D )
KatarinaKosaca

#3 Re: Stanje u BiH kinologiji

Post by KatarinaKosaca »

alcho wrote:Jes, a kino Imperijal nikako i ne radi. Apolo tako-tako, Obala se koprca. Kako je otvoren Cinema City svi samo tamo idu.

(morao sam :D :D )
Ovde nitko nigje ne ide....

(morala sam :D :D )
Cholina_Lokica

#4 Re: Stanje u BiH kinologiji

Post by Cholina_Lokica »

Moracemo k'o BH Fanaticosi, Savez napolje...
KatarinaKosaca

#5 Re: Stanje u BiH kinologiji

Post by KatarinaKosaca »

Cholina_Lokica wrote:Moracemo k'o BH Fanaticosi, Savez napolje...
:D :thumbup:
Pasiflora

#6 Re: Stanje u BiH kinologiji

Post by Pasiflora »

Samo nisam bas sigurna ko ima snage i instrument da ih izbaci :skoljka:
A da bi trebalo - trebalo bi.
energIs

#7 Re: Stanje u BiH kinologiji

Post by energIs »

jadno i cemerno... bruka za sve... jadovi ne mogu da se dogovore... treba javno prozivati imenom i prezimenom pojedinice koji su doveli do ove situacije... djubrad pokvarena... :-? :x
KatarinaKosaca

#8 Re: Stanje u BiH kinologiji

Post by KatarinaKosaca »

energIs wrote:jadno i cemerno... bruka za sve... jadovi ne mogu da se dogovore... treba javno prozivati imenom i prezimenom pojedinice koji su doveli do ove situacije... djubrad pokvarena... :-? :x
http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtop ... 4&start=25

Evo primjera. @Trio fantastico je u organizaciji izložbe, dakle u Uniji ili asocijaciji :roll: , u Uniji, mislim i pogledaj raspravu i oglušavanje na stvarne probleme. Ni riječi o FCI, nastojanje da se izmanipulira istina o tornjaku itd...
zengi

#9 Re: Stanje u BiH kinologiji

Post by zengi »

Tipicno za nas.....

Nesto se posebno ne razumijem u te kinoloske organizacije i kako sta ide ali vidim (a pretpostavljao sam, bazirano na cinjenici da se radi o NAMA) da vlada opsti haos, javasluk, samovolja, itd.
Cuo sam na primjer da ovdje, bar u federaciji, vise nije moguce registrovati njemackog ovcara jer smo navodno masovno falsifikovali papire i onda su nam švabe ili već ko drugi oduzele pravo-licencu.
Ako pogledate oglase vidjet ce te da se pored papira za razna auta cesto prodaju papiri od njemackog ovcara i drugih pasmina.
Zna li neko da li je to istina?
Friesian

#10 Re: Stanje u BiH kinologiji

Post by Friesian »

mislim da je moguce.. ja imam zenku njemackog ovcara, koju sam nasao, i bilo je (u ovih vise od 5 godina) nekoliko nasrtanja od strane "strucnjaka" da mi srede papire.. sve za lovu.. cak mi je jedan rekao da je to njegov pas kojeg je otjerao i da ima za nju papire pa kad je vidio da nisam zainteresovan odlucio se da ipak nije to taj.. !! svakakvih manipulacija ima kod nas.. neka su nas izbacili.. samo mi je zao, kako Katarina kaze, pasa..
zengi

#11 Re: Stanje u BiH kinologiji

Post by zengi »

Ja instinktivno povjerujem sve lose sto se o nama prica.
Mi cemo na kraju izgubiti pravo da izdajemo djeci rodne listove... iz slicnih razloga.
Post Reply