[img]http://www.slobodna-bosna.ba/Images/logoSB.jpg[/img][size=150][color=white]__[/color]Broj 407[color=white]__[/color]02.09.2004.[/size] wrote:FEDERACIJA GUBI STANOVE JER JE ZASTUPA PRIUCENA PRAVNICA SEADA PARAVLIC
Evropski sud za ljudska prava u Strazburu presudio je da stanarsko pravo u Hrvatskoj nije vlasnicko pravo, te da izbjeglice koje su pocetkom rata '91. godine napustile svoje stanove nemaju pravo na njihov povrat i otkup. Izvjesna Kristina Blecic iz Zadra je tuzila naime Hrvatsku pred Sudom u Strazburu zahtijevajuci povrat stana koji je napustila pocetkom rata. Sud je medjutim dao za pravo hrvatskim vlastima koje su Kristinin stan, nakon sto je sest mjeseci bio napusten, proglasile trajno napustenim pa su ga dodijelile drugoj osobi koja je u medjuvremenu stan otkupila.
Sud za ljudska prava u BiH, koji bi se po definiciji morao rukovoditi istim nacelima kao i onaj u Strazburu, stanarsko pravo u BiH je izjednacio sa imovinskim pravom, pa su na osnou takve logike sve izbjeglice imale pravo na povrat stana i njegov kasniji otkup. To je pravo u BiH priznato i oficirima bivse JNA, cak i onima koji nisu drzavljani BiH i koji su se prikljucili vojsci Srbije ili Republike Srpske !
Kako je moguce da sudovi za ljudska prava na identicnim slucajevima primjenjuju dijametralno razlicite arsine ?
Moguce je:
Hrvatsku je pred Sudom u Strazburu zastupao iskusan tim pravnih eksperata, a Federaciju BiH pred Sudom za ljudska prava zastupala je priucena pravnica (po osnovnoj vokaciji tvornicka cistacica) Seada Palavric !!
STANARSKO I VLASNICKO PRAVO (Seada Palavric)
- Fair Life
#1 STANARSKO I VLASNICKO PRAVO (Seada Palavric)
-
vuk
Ja fakat ne gotivim Palavricku, al ovo sto pise slobodna nema veze s vezom. Neku vezu sa realnoscu u ovom tekstu vide samo zatupljeni idioti kojima godi kad se ocrni....znate sta vec....pa makar to i ne imalo logike.
Jer, JNA oficiri koji nisu drzavljani BiH nemaju pravo otkupa, ukoliko ga nisu otkupili prije rata. Zakon je odlican, i Slobodna truni bez veze. Moja ulica je prije rata bila krcata srbijanskim JNA oficirima. Svi su dobili po usima. Niko nije vratio stan.
Slobodna bi se mozda zadovoljila da se konfiskovana imovina ne vrati....imovinsko pravo je neotudjivo, gradjani Janje su u Hagu prije 80 godina dobili spor protiv Srbije. I dobit ce ga opet.
Slobodna je bas zakrzljala....
.....jer kazem vam....JNA oficiri koji nisu bili drzavljani BiH nemaju pravo na stan u kom su zivjeli do 1992. Evo u zgradi preko puta moje svi novopeceni stanari ce ostati. I nece morati platiti JNA oficirima.
Jer, JNA oficiri koji nisu drzavljani BiH nemaju pravo otkupa, ukoliko ga nisu otkupili prije rata. Zakon je odlican, i Slobodna truni bez veze. Moja ulica je prije rata bila krcata srbijanskim JNA oficirima. Svi su dobili po usima. Niko nije vratio stan.
Slobodna bi se mozda zadovoljila da se konfiskovana imovina ne vrati....imovinsko pravo je neotudjivo, gradjani Janje su u Hagu prije 80 godina dobili spor protiv Srbije. I dobit ce ga opet.
Slobodna je bas zakrzljala....