Stan za placen staracki dom
- Asana
#1 Stan za placen staracki dom
Tokom prosle godine raspitivala sam se za uslove smjestaja samih starih lica u dom. Domovi su Javne ustanove...
Uslovi su slijedeci: utvrdjena cijena za odredjenu vrstu smjestaja placa se penzijom, a za razliku neko je duzan potpisati ugovor sa Domom i preuzeti obavezu. U Domu u Nedjaricima traze dva ziranta, u Nahorevu dovoljna je jedna osoba. Medjutim, ukliko je osoba sasvim sama i nema nikoga ko bi pokrivao razliku, domovi nude potpisivanje ugovora samom penzioneru po kojem on ostavlja stan Domu(ili Kantonu?), a u Domu ce mu biti omoguceno dozivotno izdrzavanje i njega.
Zanima me: kome u konacnici pripadaju takvi stanovi?
Domu, odnosno njegovim uposlenicima?
Kantonu koji finansira domove?
Socijalnoj sluzbi Opcine iz koje starac dolazi?
Ako ima neko upucen, voljela bih da me uputi.
E sad: nije li to put da "drzava" obezbijedi zamjenske stanove za bivse vlasnike nacionaliziranih stanova - kad vec "drzava" preuzima stanove zato sto preuzima brigu o necijem izdrzavanju, a iz "drzavne" kase?
Uslovi su slijedeci: utvrdjena cijena za odredjenu vrstu smjestaja placa se penzijom, a za razliku neko je duzan potpisati ugovor sa Domom i preuzeti obavezu. U Domu u Nedjaricima traze dva ziranta, u Nahorevu dovoljna je jedna osoba. Medjutim, ukliko je osoba sasvim sama i nema nikoga ko bi pokrivao razliku, domovi nude potpisivanje ugovora samom penzioneru po kojem on ostavlja stan Domu(ili Kantonu?), a u Domu ce mu biti omoguceno dozivotno izdrzavanje i njega.
Zanima me: kome u konacnici pripadaju takvi stanovi?
Domu, odnosno njegovim uposlenicima?
Kantonu koji finansira domove?
Socijalnoj sluzbi Opcine iz koje starac dolazi?
Ako ima neko upucen, voljela bih da me uputi.
E sad: nije li to put da "drzava" obezbijedi zamjenske stanove za bivse vlasnike nacionaliziranih stanova - kad vec "drzava" preuzima stanove zato sto preuzima brigu o necijem izdrzavanju, a iz "drzavne" kase?
- Asana
#2 Re: Stan za placen staracki dom
Ili, da dodam:
ko kaze da nema zamjenskih stanova.... samo niko ne zna u cijem vasnistvu zavrsavaju ....
ko kaze da nema zamjenskih stanova.... samo niko ne zna u cijem vasnistvu zavrsavaju ....
- karanana
#3 Re: Stan za placen staracki dom
moguce da su i ovdje mucke u pitanju. evo ja bih preuzeo placanje necijeg boravka u starackom domu 100%, ukoliko bi mi ta osoba prepustila stan.
vjerovatno su tu u pitanju talovi gdje neko iz drzavne institucije zovne nekoga da placa boravak za starce u zamjenu za vlasnistvo nad stanom, a kasnije kada osoba umre proda taj stan za svoj profit mnogo puta veci od ong sto je placo za staracki dom dok je osoba bila ziva.
vjerovatno su tu u pitanju talovi gdje neko iz drzavne institucije zovne nekoga da placa boravak za starce u zamjenu za vlasnistvo nad stanom, a kasnije kada osoba umre proda taj stan za svoj profit mnogo puta veci od ong sto je placo za staracki dom dok je osoba bila ziva.
- The Nightwatchman
#4 Re: Stan za placen staracki dom
hehe, izvini, ali ovako na prvu citajuci tvoj post, mislim da malo naivno nastupas.
pa ti nemas pojma koliko je lesinara oko tih ljudi koji ih vrebaju, i potpisuju ugovore o dozivotnom izdrzavanju, cime sticu pravo na nasljedstvo cjelokupne imovine.
stanovi koji pripadnu domu su vrlo rijetki, a ako je dom javna ustanova u nadleznosti kantona- onda su stanovi u vlasnistvu kantona (moja logika)...
medjutim, na stranu to, kazem- ti stanovi su vrlo rijetki, zato jer su stari i nemocni samci na meti raznoraznih "prijatelja" i "dobrocinitelja" koji "im zele pomoci" i "omoguciti dostojanstvenu smrt" i ne dopustaju im da idu u "smrdljive, nehumane i neuslovne staracke domove" kad mogu prepustiti brigu njima...... a oni ce se brinuti o njima do kraja zivota i pruziti im sve sto im bude trebalo, samo "potpisi ovdje, e sad jos ovdje.... evo ga dedo, jos samo ovdje- taaaaaako..... nista se ti vise ne brini...."
u biti, ti ljudi im najvjerovatnije i pomognu, tako da u sustini bude "vuk sit- ovce na broju"
pa ti nemas pojma koliko je lesinara oko tih ljudi koji ih vrebaju, i potpisuju ugovore o dozivotnom izdrzavanju, cime sticu pravo na nasljedstvo cjelokupne imovine.
stanovi koji pripadnu domu su vrlo rijetki, a ako je dom javna ustanova u nadleznosti kantona- onda su stanovi u vlasnistvu kantona (moja logika)...
medjutim, na stranu to, kazem- ti stanovi su vrlo rijetki, zato jer su stari i nemocni samci na meti raznoraznih "prijatelja" i "dobrocinitelja" koji "im zele pomoci" i "omoguciti dostojanstvenu smrt" i ne dopustaju im da idu u "smrdljive, nehumane i neuslovne staracke domove" kad mogu prepustiti brigu njima...... a oni ce se brinuti o njima do kraja zivota i pruziti im sve sto im bude trebalo, samo "potpisi ovdje, e sad jos ovdje.... evo ga dedo, jos samo ovdje- taaaaaako..... nista se ti vise ne brini...."
u biti, ti ljudi im najvjerovatnije i pomognu, tako da u sustini bude "vuk sit- ovce na broju"
- Asana
#5 Re: Stan za placen staracki dom
Koliko je meni poznato, sam penzioner pri punoj svijesti (jer uslov za smjestaj u Dom je i potvrda psihijatra da doticni ne boluje od psihickih bolesti) sam prepusti Domu stan u zamjenu za dozivotni smjestaj.
Nisam vidjela ugovore pa ne znam sta tacno u njima pise, ali ako penzioner prepusta svoj stan nekoj drzavnoj instituciji - javnoj ustanovi, mene zanima kako se dalje s tim raspolaze.
Rijetki ili ne, sta bude s njima?
Nisam vidjela ugovore pa ne znam sta tacno u njima pise, ali ako penzioner prepusta svoj stan nekoj drzavnoj instituciji - javnoj ustanovi, mene zanima kako se dalje s tim raspolaze.
Kako znas?medjutim, na stranu to, kazem- ti stanovi su vrlo rijetki, zato jer su stari i nemocni samci na meti raznoraznih "prijatelja" i "dobrocinitelja" koji "im zele pomoci" i "omoguciti dostojanstvenu smrt" i ne dopustaju im da idu u "smrdljive, nehumane i neuslovne staracke domove" kad mogu prepustiti brigu njima...... a oni ce se brinuti o njima do kraja zivota i pruziti im sve sto im bude trebalo, samo "potpisi ovdje, e sad jos ovdje.... evo ga dedo, jos samo ovdje- taaaaaako..... nista se ti vise ne brini...."
- The Nightwatchman
#6 Re: Stan za placen staracki dom
pripadnu kantonu, a sta kanton s njima radi, to ne znamAsana wrote:Koliko je meni poznato, sam penzioner pri punoj svijesti (jer uslov za smjestaj u Dom je i potvrda psihijatra da doticni ne boluje od psihickih bolesti) sam prepusti Domu stan u zamjenu za dozivotni smjestaj.
Kako znas?medjutim, na stranu to, kazem- ti stanovi su vrlo rijetki, zato jer su stari i nemocni samci na meti raznoraznih "prijatelja" i "dobrocinitelja" koji "im zele pomoci" i "omoguciti dostojanstvenu smrt" i ne dopustaju im da idu u "smrdljive, nehumane i neuslovne staracke domove" kad mogu prepustiti brigu njima...... a oni ce se brinuti o njima do kraja zivota i pruziti im sve sto im bude trebalo, samo "potpisi ovdje, e sad jos ovdje.... evo ga dedo, jos samo ovdje- taaaaaako..... nista se ti vise ne brini...."
uglavnom, vjeruj mi da su takvi jako rijetki, mozda jedan ili dva na godinu
- karanana
#7 Re: Stan za placen staracki dom
ova opcija preko kantona otpada. stavi oglas u novine da brines za starije osobe i mozda te zovne neko pa da se dogovoris. ja licno ne bih mogao fizicki paziti nekoga ali bih definitivno placao punu cijenu starackog doma u zamjenu za stanchek.
- Asana
#8 Re: Stan za placen staracki dom
Vjerujem ti da bi ti placao cijenu doma u zamjenu za stan, ali starac ce radije onda pokloniti stan Domu, pa da ga tamo bolje paze, nego da ga niko ne obilazi, da mu placa boravak i da njemu ostavi stan. Ako ce neki starac svjesno potpisati da nekome prepusta stan, vjeruj da u zamjenu zeli kucnu njegu, boravak u svom stanu i malo necije brige. Ako to nece dobiti, nego samo placen boravak u domu, onda ce radije njima ostaviti stan.karanana wrote:ova opcija preko kantona otpada. stavi oglas u novine da brines za starije osobe i mozda te zovne neko pa da se dogovoris. ja licno ne bih mogao fizicki paziti nekoga ali bih definitivno placao punu cijenu starackog doma u zamjenu za stanchek.
Ja ovdje nisam postavila temu kako da ja dodjem do stana, nego da uperim svjetlio na jednu praksu koju sprovode kantonalne javne ustanove, koristeci polozaj tih samaca.
@ Nightwatchman - neka je jedan ili dva na godinu - zar je to malo?
Poanta je u tome, da drzavne institucije kada trose - koriste budzet, pa me zanima da li se nesto vraca u budzet i kad "hairuju" ...?
-
BajrinNajmladji
#9 Re: Stan za placen staracki dom
Refreshed!
Ova tema me interesuje, a ne bih detaljisao jer onda moram neke intimno-porodične stvari ovdje, javno opisati, što ne mogu.
Zna li iko neki detalj više, primjere u komšiluku,...
Sjećam se kakva je ''igranka'' napravljena sa stanom Slobe Kovačevića koji je umro u domu u Fojnici ili Pazariću. Slobo - legenda sa Bjelava i Ulice F. Jahića Španca, sin poznatog dr. Kovačevića. Svakome je prilazio i onako krupan, preglasno se raspitivao za porodicu. Poznavao je i moje jer ih je liječio dr. Kovačević.
Njegov stan dat vlasniku st. prava sadašnje vile E. Ganića, a Slobo, navodno dobio stan na Ciglanama s tim da je smješten u taj, neki azil za psihički oboljele.
Kakvu brigu brinu roditelji djece sa downovim sindromom i sličnim bolestima? Šta će biti sa njihovom djecom i imovinom ako nikoga ne bude da se brine o bolesnim, a kada oni umru?
Kako biti siguran da će djeca (ili odrasle osobe) koja su nesposobna za samostalan život biti humano i najbolje moguće zbrinuta, a njihova imovina ili protivrijednost biti na raspolaganju djetetu i utrošena za dijete?
Kako je sve to riješeno u inostranstvu, Hr., Srb., Slo. ili gdje drugdje?
Ova tema me interesuje, a ne bih detaljisao jer onda moram neke intimno-porodične stvari ovdje, javno opisati, što ne mogu.
Zna li iko neki detalj više, primjere u komšiluku,...
Sjećam se kakva je ''igranka'' napravljena sa stanom Slobe Kovačevića koji je umro u domu u Fojnici ili Pazariću. Slobo - legenda sa Bjelava i Ulice F. Jahića Španca, sin poznatog dr. Kovačevića. Svakome je prilazio i onako krupan, preglasno se raspitivao za porodicu. Poznavao je i moje jer ih je liječio dr. Kovačević.
Njegov stan dat vlasniku st. prava sadašnje vile E. Ganića, a Slobo, navodno dobio stan na Ciglanama s tim da je smješten u taj, neki azil za psihički oboljele.
Kakvu brigu brinu roditelji djece sa downovim sindromom i sličnim bolestima? Šta će biti sa njihovom djecom i imovinom ako nikoga ne bude da se brine o bolesnim, a kada oni umru?
Kako biti siguran da će djeca (ili odrasle osobe) koja su nesposobna za samostalan život biti humano i najbolje moguće zbrinuta, a njihova imovina ili protivrijednost biti na raspolaganju djetetu i utrošena za dijete?
Kako je sve to riješeno u inostranstvu, Hr., Srb., Slo. ili gdje drugdje?
- amrica
#10 Re: Stan za placen staracki dom
Znam za slucaj zene koja se godinama brinula o dvije stare zene, sestre, uz neki dogovor, mislim i ugovor da ce njoj pripasti stan kad one umru (nisu otisle u dom), ali cim se ona tu javila kao pretendent za stan, odnekle je iznikla neka dalja rodbina koja se nikad nije pojavljivala da im pomogne, ...i otjerala je...
-
♥ Julianna ♥
#11 Re: Stan za placen staracki dom
Pa u tom slučaju, ako je postojao pravno valjan Ug. o doživotnom izdržavanju, imala je sasvim legitimno pravo na stan. Gdje je rodbina bila kad se trebalo brinuti o svojim majkama, nanama, sestrama i sl?