cadburry wrote:weca89 wrote:cadburry wrote:Jedno, vise onako teorijsko, pitanje.
Npr. dajdza i dajdzinica imaju stan i nemaju djece (stan je na dajdzi, ali je stecen u braku). Ako dajdzinica prva umre, stan ostaje na dajdzi. Kada on umre, stan se dijeli nasljednicima sa dajdzine strane (meni i mojoj sestri), a naslejdnici sa dajdzinicine strane ne dobivaju nista.
Sa druge strane, ako dajdza umre prvi, cijeli stan 1/1 pripada dajdzinici. Kada ona umre, stan se dijeli na nasljednike sa njene strane, a sestra i ja ne dobivamo nista.
Jesam li ja dobro ovo razumio? Nije li ovo onda na neki nacin nepravedno da samo redoslijed umiranja dajdze i dajdzinice odredjuje ko ce dobiti sve, a ko nista?
Nije baš tako. Kada ostavioc umre, a nema djece, nego samo bračnog partnera, tada bračni partner ne nasljeđuje sam, nego dobija 1/2 ostavinske mase i ulazi u 2. nasljedni red i nasljeđuje sa nasljednicima 2. nasljednog reda. U konkretnom slučaju, da tvoj daidža prvi umre, pola stana bi dobila njegova žena, a drugo pola bi raspodjelili nasljednici 2. nasljednog reda. Tj.roditelji umrlog, a ako nisu oni živi onda njihovi potomci.
Znaci, u ovom konkretnom slucaju, nakon dajdzine smrti, 1/2 stana bi pripala dajdzinici, a drugu polovinu bi dijelili moja sestra, ja i dajdzinica (dajdza imao samo jednu sestru - moju mamu koja nije ziva). Ukupno, ja 1/6, sestra 1/6, dajdzinica 2/3? Nakon dajdzinicine smrti, sestra i ja nemamo nikakva prava na nasljedstvo iza dajdzinice nego to dijeli njena strana?
Pa u tom konkretnom slučaju, daidžinci bi pripalo 1/2, a drugu polovinu bi dijelili ti i sestra.
Eh, sad, s obzirom da je stan bračna stečevina, daidžinca bi mogla tražiti izdvajanje njene polovine iz ostavinske mase i onda bi se samo 1/2 stana dijelilo. Odnosno samo pola stana bi bila ostavinska masa i tada bi samo ta polovina dijelila između vas. I od polovine, daidžinca bi dobila 1/2, a vi podijelili 1/2, što znači da bi u konačnici bili upisani ovako:
daidžinca: 3/4
ti: 1/8
sestra:1/8
Ali ovo samo ako bi daidžinca tražila izdvajanje bračne stečevine iz ostavinske mase.
studiorum_tuzlaensis wrote:Nije preporučljivo, ali u slucaju da ne nastupi smrt prije, Ugovor o poklonu se NIKO NE može pobiti. Kažem ti jer sam već imao ovakvu situaciju.
Pa sve zavisi, kažem ti, ugovor o poklonu se može pobijati od strane zakonskih nasljednika samo ako im je povrijeđen nužni nasljedni dio i ako je ispunjen jedan od onih uslova koji sam naveo. Ovo sve pišem iz poslovnog iskustva, jer to mi je između ostalog posao, a ne iz ličnog, tako da znam da situacije znaju varirati.
Ne znam kakva je kod tebe konkretno bila situacija, vjerovatno neki od uslova nije bio ispunjen ili nisu iskorišteni pravi mehanizmi da se pobije ugovor ili je možda postojala neka deseta stvar, ne mogu ovako napamet pričati.
Bilo kako bilo, u ovom sam poslu i ja da se nalazim u toj situaciji i da trebam sebe da zaštitim, nikada ne bih išao sa ugovorom o poklonu nego sa ugovorom o doživotnom. Pa eto....