HAVANA wrote:Eh,nadam se da ce forum pomoci i ovaj put kao mnogo puta do sada i spasiti me uzaludnog hodanja od vrata do vrata, gdje vecina pojma nema o postavljenom pitanju i konstantno dobijas razlicite informacije.Na svim vratima.Jos jedna neuredjena oblast u ovoj ludoj zemlji i jos jedan zakon,nekakav,koji je na usvajanju.
1.Stambeni prostori u vlasnistvu fizickog lica,namijenjeni za izdavanje turistima...na krace vremenske periode.Kako to izvesti a da je regularno u zakonskim okvirima i da mogu prijaviti zenu i placati obaveze i sve sto sljeduje? Naravno i uplacivanje penzionog,zdravstvenog...
2.Pravno lice zeli iznajmiti stan na 15 dana i treba mu ugovor da bi izvrsio uplatu novca.Ugovor napravio i sta sad? Jel u poresku ili u opstinu,do koliko sati to cudo radi?Ne mogu ja od posla.Moze li supruga a ja sam potpisnik ugovora?
Dobro došao u klub!

Pisao sam o ovoj problematici djelomično na temi o turistima Arapima i problemu našeg zapetljanog sistema.
Dakle sa pravnim licem sklapaš ugovor, ovjeravaš ugovor u opštini/poreskoj.
Ako izdaješ fizičkom licu na dan-par dana onda bi trebao izvršiti kategorizaciju objekta/stana. Kategorizacija za 5 i 4 zvjezdice ide preko Federalnog ministarstva turizma
http://www.fmoit.gov.ba/ba/page/25/kategorizacija. Ja čekam od aprila mejseca da se smiluju i izađu na teren, izvrše kategorizaciju kako bih mogao plaćati porez.
Za kategorizaciju 3 zvjezdice i niže nadležna je općina/kanton ali recimo u općini nisu imali poooojma o čemu pričam. Desi ti se nadrealna situacija da ti se ljudi smiju što želiš da izvršavaš svoju zakonsku obavezu prema državi

, kao ma ko to gleda, samo vi izdajite to je sitno na dan-dva...itd.
Sretno!