Stan na dan = naplata

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
felicia

#1 Stan na dan = naplata

Post by felicia »

Poštovani forumaši,

Planiram izdavati stan na dan koji se nalazi u drugom dijelu grada u odnosu na stan u kojem živim. Gosti često ne znaju / ne mogu procijeniti pravi termin dolaska (nerijetko zalutaju u 11 sati uvečer). Tako dolazim u situaciju da "u gluho doba" gubim vrijeme i živce u iščekivanju gostiju. Što je najgore to me i košta tako da se i ovakva "zarada" lagano istopi...
Razmišljao sam kako da ovo riješim i djelomično uspio:
- Kraj vrata sam ugradio mali sef zaštićen šifrom, kad gost stigne javi mi se, kažem mu šifru, on otvori i uđe (u prilog mi ide što se vrata haustora ne ključaju)...
- Nakon korištenja gost vraća ključ u mali sef, a novac za korištenje mi ostavi u stanu...

Problem nastaje ako je gost nekorektan, pa ode a ne plati... Razmišljao sam kako tome da "stanem u kraj" pa sam se sjetio x bona... Dakle, kad se javi gost mi na Viber šalje x bon, ja ga ukucam, novac mi "legne" na račun, dajem mu šifru za ključ.... i sve super.

Problem je što ja ne mogu sa x računa "povući" gotovinu, pa mi ideja "pada u vodu".

Znam da postoje opcije Paypal (nemaju ga svi) i uplata na moj račun (ne sjeda lova momentalno, a i diskrecija...)...

Molim Vas za prijedlog ima li kod nas u BiH još neka opcija slična x bonu - ali da novce mogu povući na račun (makar sa zakašnjenjem od nekoliko dana).

Unaprijed hvala svima na savjetima, prijedlozima i vremenu utrošenom na čitanje mog posta.

felicia
kica

#2 Re: Stan na dan = naplata

Post by kica »

booking.com
moonca

#3 Re: Stan na dan = naplata

Post by moonca »

Ima li kod nas naplata putem--square?

https://squareup.com/us/en/l/payments?g ... card&pmt=e
MensurM

#4 Re: Stan na dan = naplata

Post by MensurM »

felicia wrote:Poštovani forumaši,

Planiram izdavati stan na dan koji se nalazi u drugom dijelu grada u odnosu na stan u kojem živim. Gosti često ne znaju / ne mogu procijeniti pravi termin dolaska (nerijetko zalutaju u 11 sati uvečer). Tako dolazim u situaciju da "u gluho doba" gubim vrijeme i živce u iščekivanju gostiju. Što je najgore to me i košta tako da se i ovakva "zarada" lagano istopi...
- Kraj vrata sam ugradio mali sef zaštićen šifrom, kad gost stigne javi mi se, kažem mu šifru, on otvori i uđe (u prilog mi ide što se vrata haustora ne ključaju)...
- Nakon korištenja gost vraća ključ u mali sef, a novac za korištenje mi ostavi u stanu...

Problem nastaje ako je gost nekorektan, pa ode a ne plati... Razmišljao sam kako tome da "stanem u kraj" pa sam se sjetio x bona... Dakle, kad se javi gost mi na Viber šalje x bon, ja ga ukucam, novac mi "legne" na račun, dajem mu šifru za ključ.... i sve super.

Problem je što ja ne mogu sa x računa "povući" gotovinu, pa mi ideja "pada u vodu".

Znam da postoje opcije Paypal (nemaju ga svi) i uplata na moj račun (ne sjeda lova momentalno, a i diskrecija...)...

Molim Vas za prijedlog ima li kod nas u BiH još neka opcija slična x bonu - ali da novce mogu povući na račun (makar sa zakašnjenjem od nekoliko dana).

Unaprijed hvala svima na savjetima, prijedlozima i vremenu utrošenom na čitanje mog posta.

felicia
Bježi od tog ako nisi prijavila izdavanje.

Porezna ti od ljeta lažno rezerviše i ako te uhvati da izdaješ bez papira kazna ti je 10 000 KM. Provjereno.
Altsa

#5 Re: Stan na dan = naplata

Post by Altsa »

Jedina mogucnost je da ti unaprijed plate na racun. medutim niko se nece s tim zajebavati zbog jedne noci. jedini pravi nacin je da ih sacekas i odmah naplatis. Jeste da nije prakticno sto si i sama napisala ali to je jedini nacin. Mozda da nekoga iz komsiluka koji zivi u zgradi gdje izdajes angazujes da naplati. Kada god sam rezervisao stan preko bookinga, vlasnik me cekao da mi da kljuc i da odmah naplati.
moonca

#6 Re: Stan na dan = naplata

Post by moonca »

Neko bi trebao stan i ocistiti- to bi mogla biti ta osoba- no, kada je novac u pitanju - nece ici kako treba. :-)
milojicabrzi

#7 Re: Stan na dan = naplata

Post by milojicabrzi »

Heh, svako bi da nešto renta a da ne mrdne prstom iz toplog stana :D

Nema toga, ako renataš, prihvati se toga kao profi / polu-profi angažmana, čekaj klijente, ispraćaj, prihvati se toga.

Eto te kao oni Dalmatinci koji izdaju sobe, koji bi najrađe da im se pare pošalju poštom, a gost ne treba ni doći :run:
zlo zlo

#8 Re: Stan na dan = naplata

Post by zlo zlo »

kad se iznajmljuje na dan, treba iza svakog gosta i počistiti valjda, promjeniti i oprat posteljinu, tako da teško to ide ako ti ne bi do stana išla, ne za dnevno rentanje.
zlo zlo

#9 Re: Stan na dan = naplata

Post by zlo zlo »

i onda se meni čude što nosim svoju posteljinu kad idem na ljetovanje :lol:
Altsa

#10 Re: Stan na dan = naplata

Post by Altsa »

Pa dobro, jeste nezgodno da cekas gosta po citav dan. Nikad ne znas kada ce doci. Ako dolazi avionom to je sigurica ali sa vlastitim prevozom je uvijek neizvijesno. Ako to samo radis i nije problem ali uz ostale obaveze malo jeste zajebano. No ne moze i jare i pare.
felicia

#11 Re: Stan na dan = naplata

Post by felicia »

Hvala svima na odgovorima...

Čišćenje bih ja obavio usput, s obzirom da mi je radno mjesto blizu stana koji iznajmljujem...

Dakle gost je došao navečer, platio otišao sutra u 11.00 sati (po dogovoru) i ostavio ključ u sef... Ja radim do 15.00 svratim u stan, očistim i promijenim posteljinu, sve spremim za (eventualne) nove goste, ključ opet u mali sef (usput stavim novu šifru da spriječim zloupotrebu) i u svoj stan na spavanje...

Ako (i kada) se jave novi gosti sa sefom i ključem (kad bi se npr. sa x bon računa mogli novci povlačiti kao sa Paypala) iz svog stana mogu izdati i naplatiti bez da imam dodatni trošak i gubitak vremena... Time se i gost osjeća komotnije (ako kasni), ne mora me gledati niti se izvinjavati zbog kašnjenja...

Samo da x- bon ima opciju povlačenja novca = bilo bi super...

felicia
Dosadno mii

#12 Re: Stan na dan = naplata

Post by Dosadno mii »

Ako tipa izdam stan za 50 Km noc, koliko od toga ide na porez?
Ci-Nick

#13 Re: Stan na dan = naplata

Post by Ci-Nick »

Dosadno mii wrote:Ako tipa izdam stan za 50 Km noc, koliko od toga ide na porez?
po važećem zakonu na dohodak porez na prihode od rentanja stana ili prostora je 10 %.
ako nije 10% jer:

"(8) Troškovi koji se priznaju u procentu od
prihoda ostvarenog na osnovu iznajmljivanja
imovine iznose:
1) 30% prihoda ostvarenog od iznajmljivanja
nepokretne imovine (zgrade, zemljišta i dr.) i
pokretne imovine,
2) 50% prihoda ostvarenog od iznajmljivanja
stanova, soba i kreveta putnicima i turistima za
koje je plaćena boravišna taksa. "

Znači ako radiš legalno, imaš ugovor sa npr. bookingom, i prijaviš svakog gosta, platiš za njeg boravišnu taksu onda je porez 5% od prihoda.
Last edited by Ci-Nick on 19/12/2018 19:58, edited 1 time in total.
Gray

#14 Re: Stan na dan = naplata

Post by Gray »

MensurM wrote:
felicia wrote:Poštovani forumaši,

felicia
Bježi od tog ako nisi prijavila izdavanje.

Porezna ti od ljeta lažno rezerviše i ako te uhvati da izdaješ bez papira kazna ti je 10 000 KM. Provjereno.

Pametno, neka su napokon i to skontali.
CotSuljakovic

#15 Re: Stan na dan = naplata

Post by CotSuljakovic »

...
Last edited by CotSuljakovic on 07/06/2020 15:19, edited 1 time in total.
aladin

#16 Re: Stan na dan = naplata

Post by aladin »

Jednom prilikom u Njemačkoj sam podigao ključ od sobe na benzinskoj pumpi u blizini koja je radila non_stop
Post Reply