OldMayor wrote:Za koju godinu...
- Djeco ajde da jedete isprintala sam vam jaje i virsle.
- Joj mama, pa što uvijek jedno te isto printaš.
![]()
Zasto samo jaje?
Logicinije onda da se koka komplet isprinta
![]()
matic.ivan wrote:ne kuzim kako stampa npr hranu koja se moze jesti ?
ma nije niko rekao da nema, ja znam da ima na par mjesta u sarajevu i da rade (pomalo) - ali nema bas nekog trzista kod nasuzmimerikardo wrote:Neko rece nije ovo za BIH ,pa prijatelju ovo kod nas uspjesno funkcionise vec duze godina na vise mjesta u BIH.
www mttc ba (http://www.mttc.ba/index.php/spectrum-z ... d-printing ) a ostale trazite googlajte
uredno se printa 3d, imaju i masine za kupiti ....
googlajte googlajte
moze se koristiti more raznih materijala... tako je moguce napraviti i jestive materijale, npr cokoladu, tijesta i kojekakve dekoracije (npr da se stampaju ukrasi na kolacima)matic.ivan wrote:ne kuzim kako stampa npr hranu koja se moze jesti ?
![]()
Prije nekoliko dana sam gledao emisiji Galileo na RTL (Hrvatski) i bas se radilo o izradi plombi pomocu 3d printera, uzme otisak, izvrsi skeniranje, prebaci je u 3d i dobije kroz 10-ak minuta perfektnu plombu, koju samo zalijepi sa necim cemu se ja imena ne sjecamvazi wrote:OldMayor wrote:Za koju godinu...
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
nego ovo ce imati ogromnu primjenu u svim vrstama protetike, od zubne pa tako blize i tako dalje
Fantastična ideja!vazi wrote:OldMayor wrote:Za koju godinu...
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
nego ovo ce imati ogromnu primjenu u svim vrstama protetike, od zubne pa tako blize i tako dalje
Ne kontam sto koristiti 3d stampac da dobijes tako jednostavan geometrijsku oblik (kocku), ne zvuci mi ovo kao 3d printersherbett wrote:neki dan sam gledala dokumentarac o nekim arheološkim istraživanjima gdje se koristio ovaj štampač. Kompjuterski naprave lubanju kako bi trebala izgledati po mjerama djelova iste koju su pronašli, onda ide 3D štampanje. on je štampao tu lubanju ja mislim jedno 6 sati, iz nekog praha..naštampa nešto kao kocku onda s nekim strojem to ispušu do oblika koji su tražili. na kraju dobiju "original" lubanju koja izgleda kao od gipsa...
A dje bi ti ga utaklifatamorgana wrote:Joj, ja bih sebi odma' novi mozak odštamp'o, pa makar ga mor'o nosit' k'o eksterni hard disk!vazi wrote:@lajkuj me, pa zamisli koliko ljudi ceka na transplantaciju srce, bubrega i sl i koja ce to stvar biti kad se ti organi odstampaju i usade , nema vise potrebe za donatorima, pad cijena tih skupih i preskupih zdravstvenih usluga.
Voljela bih da sam mastovitija pa da vidim gdje ce se to sve moci primjenjivati i kako, hoce li to biti pozitivni ili negativni korak covjecanstva
daj malo vise detalja, kako , staBodkin wrote:prava vrijednost ovoga nije u serijskog proizvodnji nego u prozivodnji custom dijelova, dijelova kod kojih ima puno skarta kod proizvodnje, a materijal skup, ili dijelova kojih treba manje pa se ne isplati postavljati proizvodnu traku.
radio sam jedno vrijeme u firmi za proizvodnju proteza i pomagala. vec imaju odavno ovi printeri. kostaju 100-150k maraka. zamijeni ti bar 3 osobe jer ne moraju mjeriti pacijente, praviti smjese za gips i uzimati otisak i na kraju proizvodnja