STAMPAC 3D , NOVA INDUSTRIJSKA REVOLUCIJA

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
vazi

#1 STAMPAC 3D , NOVA INDUSTRIJSKA REVOLUCIJA

Post by vazi »

U posljednje vrijeme cesto se prica o ovom trodimenzionalnom stampacu. Kazu nakon lokomotive i struje da je ovo najveci pronalazak koji ce odrediti buducnost covjecanstva.

Kazu fabrike ce drugacije izgledati, stampat ce dijelove na ovom stampacu :D npr auto, kuca, avio dijelovi ma sve jednom rijecju sve ce se stampati.

Od igle do lokomotive , svako ce moci stampati sta mu volja i u domacoj, kucnoj izradi, dovoljno je kupiti samo jedan primjerak necega i onda stancaj koliko ti volja :izet:

Najveca korist, bar se meni cini, bi ipak mogla biti u oblasti medicine.

Kazu da i NASA dogodine salje u kosmos stampac da bi kosmonauti mogli sami sebi stampati/proizvoditi rezervne dijelove.

Sta vi mislite o ovome, kada ce te promjene zazivjeti? Ja mislim da ce danasnji dvadesetogodisnjaci biti suoceni s tim promjenama drustva, sistema i pitam se kako li ce to ici, kako ce se narod u sve to uklopiti i kada bi to moglo biti dostupno sirokim narodnim masama ?
fatamorgana

#2 Re: STAMPAC 3D , NOVA INDUSTRIJSKA REVOLUCIJA

Post by fatamorgana »

Ma samo da ne počnu klonirat pljeskavice, somune i da ih ne počnu štancat u fotokopirnici ....
dadoka84

#3 Re: STAMPAC 3D , NOVA INDUSTRIJSKA REVOLUCIJA

Post by dadoka84 »

Bas su nedavno pravili vještacko meso, a štampanje čokolade je već počelo, čak i cijele kuće :D
vazi

#4 Re: STAMPAC 3D , NOVA INDUSTRIJSKA REVOLUCIJA

Post by vazi »

Honda je vec pocela, evo link na engleskom :)

http://www.impression-3d.info/IMG/pdf/H ... PX3000.pdf

a evo i galerija slika dosadasnjeg "stampanja"

http://www.impression-3d.info/l-impress ... image.html
U-zap

#5 Re: STAMPAC 3D , NOVA INDUSTRIJSKA REVOLUCIJA

Post by U-zap »

moze li se neka sisulja isprintati recite vi to meni :D
van helsing

#6 Re: STAMPAC 3D , NOVA INDUSTRIJSKA REVOLUCIJA

Post by van helsing »

Ne kontam,na kojem principu ovo radi,sta,kako ? A svaki dan skoro da cujem da se spominje isti.
dustaban

#7 Re: STAMPAC 3D , NOVA INDUSTRIJSKA REVOLUCIJA

Post by dustaban »

U buducnosti ce se moci isprintati sve a "toneri" ce biti... periodni sistem elemenata !
karanana

#8 Re: STAMPAC 3D , NOVA INDUSTRIJSKA REVOLUCIJA

Post by karanana »

ne kontam ni ja.
da bi nesto dobio moras imati neki input sirovine. znaci ako cu odstampati motor automobila, moram u feed "stampaca" staviti i metalni odlivak i zice i sve ostalo sto ulazi u taj motor. ako je to tako, onda nemamo nista novo. vec godinama postoje masine koje kada ukucas parametre i stavis sirovinu ispred njih same rezu, sijeku, vare, sarafe i proizvode output u obliku nekog proizvoda.
lajkujMe

#9 Re: STAMPAC 3D , NOVA INDUSTRIJSKA REVOLUCIJA

Post by lajkujMe »

karanana wrote:ne kontam ni ja.
da bi nesto dobio moras imati neki input sirovine. znaci ako cu odstampati motor automobila, moram u feed "stampaca" staviti i metalni odlivak i zice i sve ostalo sto ulazi u taj motor. ako je to tako, onda nemamo nista novo. vec godinama postoje masine koje kada ukucas parametre i stavis sirovinu ispred njih same rezu, sijeku, vare, sarafe i proizvode output u obliku nekog proizvoda.

Kako sam ja skonto 3D stampac to radi sve odjednom, trenutno za svaku radnju je potrebna posebna masina a 3D stampac radi to sve odjednom.

Npr fabrika automobila se dosada oslanja na kooperante to jest na stotine drugih fabrika da proizvedu dijelove za vozilo, to se sve dovuce u fabriku i sastavi se novo auto od hiljada dijelova.

Ako uspiju usavrsiti 3D stampac, auto ce od 0 biti napravljeno u toj fabrici bez potrebe za kooperantima i drugim fabrikama.

Ako sad bolje skontas :) trziste polugotovih proizvoda bi ovom tehnologijom nestao, na stotine hiljada fabrika sirom svijeta bi bile ugasene a nezaposlenost bi narasla vrtoglavo.
Ovom tehnologijom bi se napokon napravio razlaz s industrijskom revolucijom, tako da bi onda stvarno mogli reci da je novo doba pocelo.

U svijetu ekonomije bi ostalo samo proizvodnja/ekstrakcija sirovina i fabrike s 3D stampacima.

Cijena proizvodnje bi se uveliko smanjile sto bi dovelo do masovnog pada cijene proizvoda.

A princip rada je ja mislim jednostavan, 3D stampac stampa bilo koji proizvod po specifikaciji, milimetar po milimetar koristeci sirovine.
vazi

#10 Re: STAMPAC 3D , NOVA INDUSTRIJSKA REVOLUCIJA

Post by vazi »

@lajkuj me, pa zamisli koliko ljudi ceka na transplantaciju srce, bubrega i sl i koja ce to stvar biti kad se ti organi odstampaju i usade , nema vise potrebe za donatorima, pad cijena tih skupih i preskupih zdravstvenih usluga.

Voljela bih da sam mastovitija pa da vidim gdje ce se to sve moci primjenjivati i kako, hoce li to biti pozitivni ili negativni korak covjecanstva :-D
fatamorgana

#11 Re: STAMPAC 3D , NOVA INDUSTRIJSKA REVOLUCIJA

Post by fatamorgana »

vazi wrote:@lajkuj me, pa zamisli koliko ljudi ceka na transplantaciju srce, bubrega i sl i koja ce to stvar biti kad se ti organi odstampaju i usade , nema vise potrebe za donatorima, pad cijena tih skupih i preskupih zdravstvenih usluga.

Voljela bih da sam mastovitija pa da vidim gdje ce se to sve moci primjenjivati i kako, hoce li to biti pozitivni ili negativni korak covjecanstva :-D
Joj, ja bih sebi odma' novi mozak odštamp'o, pa makar ga mor'o nosit' k'o eksterni hard disk! :D
vazi

#12 Re: STAMPAC 3D , NOVA INDUSTRIJSKA REVOLUCIJA

Post by vazi »

fatamorgana wrote:
vazi wrote:@lajkuj me, pa zamisli koliko ljudi ceka na transplantaciju srce, bubrega i sl i koja ce to stvar biti kad se ti organi odstampaju i usade , nema vise potrebe za donatorima, pad cijena tih skupih i preskupih zdravstvenih usluga.

Joj, ja bih sebi odma' novi mozak odštamp'o, pa makar ga mor'o nosit' k'o eksterni hard disk! :D
:lol: :lol: :lol:
vidis kako si ti mastovit, meni ja sama ni na pamet nisam pala a sad, kad bolje razmislim, imas pravo :thumbup: i ja bih sebi nastancala rezervnih dijelova :lol:
stakasa

#13 Re: STAMPAC 3D , NOVA INDUSTRIJSKA REVOLUCIJA

Post by stakasa »

Joj kako mi je ovde promakla lova. Svaka ova akcija je otisla preko hiljadu posto zadnju godinu dana
vazi

#14 Re: STAMPAC 3D , NOVA INDUSTRIJSKA REVOLUCIJA

Post by vazi »

@stakasa, mozda uposte nisu na berzi :)
stakasa

#15 Re: STAMPAC 3D , NOVA INDUSTRIJSKA REVOLUCIJA

Post by stakasa »

vazi wrote:@stakasa, mozda uposte nisu na berzi :)
Pricam o bransi. Sad se vise ne usudujem
zippoo87

#16 Re: STAMPAC 3D , NOVA INDUSTRIJSKA REVOLUCIJA

Post by zippoo87 »

ja 3d pisace pratim od samih pocetaka,zadnju godinu se intenzivno prica o njima sve je pocelo zahvaljujuci samoreproducijskim REPRAP 3D PRINTEROM,koji kosta do milju maraka i koji je 3d stampanje priblizio masama
reprap je ustvari open sorce community,i svakodnevno se iz ovog projekta razvijaju razni na bazi ovog
vec sada postoji poprilican broj jeftinih 3d pisaca koji mogu stampati prilicno male predmete (obicno su 20x20x20 dimenzije a neki idu i 10ak cm vise)
ova tema je obradjena u magazinu BUG u nekom jesenskom broju,mozete potraziti,ima korisnih savjeta
a ovi printeri rade na principu da plasticnu zicu tope i redaju sloj po sloj po x,y i z osi i tako stvaraju predmet
ovdje ima vise o svemu http://reprap.org/wiki/RepRap a i na googlu
kod ovog je zanimljivo,recimo kupite jedan reprap i pomocu njega sebi isprintate drugi i sastavite ga,treci,cetvrti,koliko godh hocete a mozete i prodavati,jer je opensource ,vec sada ima na netu i dosta gotovoih kodova za skinuti,samo ubacite u 3d printer i on odradi svoje

a ovi veliki industrijski pisaci,rade na drugacijim principima,neki lasesrskim zrakama tope "sirovinu" a neki nanose sloj po sloj
evo vodeo http://www.youtube.com/watch?v=15AmryIYu4k
http://www.youtube.com/watch?v=LFGnjkoeDng
ima na youtube,gledajte

ja sam nesto razmisljao i da krenem u biznis sa ovim,moglo bi se svasta izradjivati,posebno neki predmeti koji se vise ne proizvode a neko zeli nesto popraviti a da ne pricam da ima primjenu u industriji i u svemu,izradjujuci modele za serijsku proizvodnju
u hrvatskoj se vec razvijaju ovakve firme a i vidio sam neki profesori pokusavaju osposobiti jednu labaratoriju sa 3d pisacima ,ima jedna furka o nekim cvorovima ili kako da vec nazovem,ne sjecam se tacno ali princip je da ako ja npr narucim izradu nekog predmeta a recimo u tom "covoru" je uvezana i firma iz hrvatske,oni ce meni iz hrvatske poslati predmet,jer je najblize i nabrze ce mi biti isporuceno

uglavnom,meni je ovo super interesantno i pratim ovo,jos uvijek pomalo i kontam kako ovo unovciti,ko god prvi krene sa ovim,ako se uspije pravilno razviti,buducnost mu je osigurana
p.s. ako ima neko zainteresovan,mozemo malo razmijeniti misljena ,neka se javi na PM
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#17 Re: STAMPAC 3D , NOVA INDUSTRIJSKA REVOLUCIJA

Post by Truba »

čini mi se da je marti misterija o ovome već pričao :D
van helsing

#18 Re: STAMPAC 3D , NOVA INDUSTRIJSKA REVOLUCIJA

Post by van helsing »

Moze li stampati novac,to me zanima? :mrgreen:
vazi

#19 Re: STAMPAC 3D , NOVA INDUSTRIJSKA REVOLUCIJA

Post by vazi »

van helsing wrote:Moze li stampati novac,to me zanima? :mrgreen:
i ja se to pitam :D
BornInHell

#20 Re: STAMPAC 3D , NOVA INDUSTRIJSKA REVOLUCIJA

Post by BornInHell »

Biće baš ko u Star Treku..narućiś šta god hoš kroz replikator i dobiješ za sekundu..još samo da izmisle warp motore i da bježimo sa ove planete

Sent from my iPhone using Tapatalk
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#21 Re: STAMPAC 3D , NOVA INDUSTRIJSKA REVOLUCIJA

Post by Chmoljo »

koliko li će se pištolja moći odštampati sa ovim...

mislim da će prva ozbiljna posljedica ovoga biti - problem sa skladištenjem :D
stakasa

#22 Re: STAMPAC 3D , NOVA INDUSTRIJSKA REVOLUCIJA

Post by stakasa »

Chmoljo wrote:koliko li će se pištolja moći odštampati sa ovim...

mislim da će prva ozbiljna posljedica ovoga biti - problem sa skladištenjem :D
Vec se stampaju pistolji a avio industrija koristi u serijskoj proizvodnji. Kakav sam ja papak...
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#23 Re: STAMPAC 3D , NOVA INDUSTRIJSKA REVOLUCIJA

Post by Chmoljo »

mislio sam na kućnu radinost... :) naših dragih gradskih pucača :)
stakasa

#24 Re: STAMPAC 3D , NOVA INDUSTRIJSKA REVOLUCIJA

Post by stakasa »

Chmoljo wrote:mislio sam na kućnu radinost... :) naših dragih gradskih pucača :)
Pa ja, privatne osobe stancaju pistolje, bicikla...
Alfons Kauders

#25 Re: STAMPAC 3D , NOVA INDUSTRIJSKA REVOLUCIJA

Post by Alfons Kauders »

citao sam dosta o 3d stampacima u zadnje vrijeme, kako vijesti tako i istrazivanja trzista i sl. analize...

uglavnom treba razlikovati industrijske od "kucnih" printera... industrijski nerijetko kostaju nekoliko stotina milja, pa i par miliona, ali zato uistinu mogu proizvoditi neke uistinu revolucionarne stvari, od egzoticnih materijala... npr. sad se pocinju raditi mlaznice za gorivo u mlaznim motorima i plinskim turbinama... koristi se titanij u prahu, metoda se zove laser sintering i moguce je napraviti dosta precizne i komplikovane objekte koji bi inace bili dosta glomazniji, tezi...

ima jos nekoliko metoda i "stampanja" metala, kao i raznih materijala... ali nemojte ocekivati da ce vam blok motora u golfu biti stampan - ne isplati se... ali zato bi npr. injektori za gorivo na common rail sistemima mogli biti stampani

pored metalnih koriste se i PLA, ABS i ostali tradicionalni materijali (citaj plastika)... Motorola je nedavno predstavila koncept modularnog telefona i potpisala ugovor sa firmom 3d systems kako bi razvijali tehnologiju za proizvodnju... to je i dalje strasno skupo, al hoce da probaju... pored plastike, tu je i mogucnost 3d stampanja baterija ili stampanih ploca (za prototipe, preskupo za seriju)

ima naravno i dosta problema... za pocetak, oprema je skupa i prilicno spora... neces odstancati 100,000 metalnih komponenti za turbine, pumpe ili motore za godinu dana, tako da za dosta stvari nije prakticno... energija je drugi problem - printeri trose jako malo materijala i skoro da uopste ne proizvode skart, ali zato im treba bruka struje dok nesto odstampaju i nerijetko je trosak energije dosta veci nego kod tradicionalnih metoda...

dugorocno ima dosta potencijala... npr. masovna upotreba 3d printera za proizvodnju (ne tzv. prototyping) bi mogla vratiti dosta manufacturing poslova u zapadne ekonomije... onda ti ne treba par stotina hiljada kineza da sklapaju telefone, jer se komponente mogu stampati i slagati u fabrici sa dosta manje zaposlenih... primamljivo je i s logisticke strane, jer se masa komponenti i rezervnih dijelova mogu stampati po potrebi... ne moras imati taj i taj dio za taj i taj auto ili masinu na lageru - samo ga odstampas po potrebi

kucni printeri, ili poluprofesionalni printeri, su nesto drugo

cijene se krecu od 500 dolara za entry level model sa rezolucijom 100 mikrona, najcesce fused filament fabrication modeli, koriste par vrsta plastike i imaju ogranicen "build size" (najcesce mogu odstampati objekat zapremine 20x20x20cm, odokativno)... osim skupe zajebancije, cak se i oni mogu primjeniti u privredi... recimo za stampanje prototipa, maketa za arhitekte (vec se radi u sarajevu) ili za raznorazne druge sitnice (npr. da se izradi kalup za nesto drugo)

nesto ozbiljniji modeli su dosta brzi, mogu koristiti bolje materijale i nerijetko imaju vecu rezoluciju... jos uvijek nema jeftinih metalnih printera, ali se radi na njima - problem je tu i sigurnost, jer se oni bas ne mogu staviti u bilo kakav prostor - jebiga to je opet varenje, nije za svakoga

uglavnom da ne smaram dalje, 3d printeri su jako zanimljiva tema i svako ko se bavi tehnikom ili proizvodnjom maltene bilo cega bi im trebao posvetiti barem malo paznje
Post Reply