stambeni kredit

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
lolol

#1 stambeni kredit

Post by lolol »

Nisam sigurna da li ima neka ovakva tema, iskreno ima ih previse da bih izlistala sve. Zanima me da li stambeni kredit moze dobiti osoba zaposlena u doo sa 50ak zaposlenih a plata je 700-800KM i nije sve preko banke. Da li banka gleda samo visinu plate koja ide preko banke ili ili sve?
MJAU - da

#2 Re: stambeni kredit

Post by MJAU - da »

lolol wrote:Nisam sigurna da li ima neka ovakva tema, iskreno ima ih previse da bih izlistala sve. Zanima me da li stambeni kredit moze dobiti osoba zaposlena u doo sa 50ak zaposlenih a plata je 700-800KM i nije sve preko banke. Da li banka gleda samo visinu plate koja ide preko banke ili ili sve?
Može dobit stambeni kredit, ali što se tiče obezbjeđenja povrata kredita, to je upitno. (žirant, sudužnik, hipoteka, ostale garancije). Uglavnom, bitno je da priložiš platne liste za poslednja tri mjeseca.
lolol

#3 Re: stambeni kredit

Post by lolol »

MJAU - da wrote:
lolol wrote:Nisam sigurna da li ima neka ovakva tema, iskreno ima ih previse da bih izlistala sve. Zanima me da li stambeni kredit moze dobiti osoba zaposlena u doo sa 50ak zaposlenih a plata je 700-800KM i nije sve preko banke. Da li banka gleda samo visinu plate koja ide preko banke ili ili sve?
Može dobit stambeni kredit, ali što se tiče obezbjeđenja povrata kredita, to je upitno. (žirant, sudužnik, hipoteka, ostale garancije). Uglavnom, bitno je da priložiš platne liste za poslednja tri mjeseca.
Nisam sigurna jel na platnoj listi onda bude cjelokupna plata, a ne samo onaj dio koji ide preko banke?
MJAU - da

#4 Re: stambeni kredit

Post by MJAU - da »

lolol wrote:
MJAU - da wrote:
Nisam sigurna jel na platnoj listi onda bude cjelokupna plata, a ne samo onaj dio koji ide preko banke?
Samo platna lista se gleda.
federalac

#5 Re: stambeni kredit

Post by federalac »

lolol wrote:
MJAU - da wrote:
Zavisi od tvog sefa i njegovog odnosa sa bankom. Mogu se "dogovoriti" sta da ti se prikaze (da zbroje platu koja ide preko banke + prijevoz + topli obrok isl).........
lolol

#6 Re: stambeni kredit

Post by lolol »

Aha pa super ako bar postoji ta mogucnost dogovora. A kredit je najvise do visine 2/3 plate ili?
federalac

#7 Re: stambeni kredit

Post by federalac »

lolol wrote:Aha pa super ako bar postoji ta mogucnost dogovora. A kredit je najvise do visine 2/3 plate ili?
tako nesto, ali te pitaju kakva bi tebi rata odgovarala (bar je kod mene tako bilo)
lolol

#8 Re: stambeni kredit

Post by lolol »

iskeno najvise se bojim odbijanja zbog visine plate .... nije bas neka
MJAU - da

#9 Re: stambeni kredit

Post by MJAU - da »

Ne znam kad je federalac dizao kredit, nije isto sada kao prije tri godine zbog krize i regulative.
što se tiče visine plate, to opet zavisi koliki kredit tražiš, imaš li žiranta?
dadoka84

#10 Re: stambeni kredit

Post by dadoka84 »

Visina plate bi ti mogla praviti problem, tj iznos mjesecne rate. Intesa priznaje samo platu i topli obrok. Razne doprinose i neke stavke ne gledaju. Barem je tako bilo u mom slucaju. Za stan od 50kv na 20 godina ti rata bude oko 600km.
blues.a

#11 Re: stambeni kredit

Post by blues.a »

To što se tiče "priznavanja" primanja zavisi od banke do banke. Pretežno ove "velike" priznaju isključivo ono što ide preko računa, dok neke priznaju i potvrdu od firme. Kada je u pitanju opterećenje primanja, do 1.000KM se može opteretiti 50%, dok se iznosi preko 1.000KM mogu opteretiti čini mi se 70% (npr. 1.500KM, opterećenje može ići na 1.000*50%+500*70%).
Post Reply