Stambeni kredit-koja je banka najpovoljnija?
Moderator: anex
- kriticarka_nikova
#1 Stambeni kredit-koja je banka najpovoljnija?
Naslov sve govori....
Dakle?
Dakle?
- slavkoimamodilera
#2 Re: Stambeni kredit-koja je banka najpovoljnija?
UPI, tj. sadasnja INTESA... nazalost u posljednjih par mjeseci skocile su kamate za cca. 2,5% tako da ako ti bas nije frka, ovo nije pravo vrijeme za dizanje kredita... za ocekivati je da ce u narednih godinu, godinu i po EURIBOR imati tendenciju pada, cime bi se i kamate kod nas trebale opet osjetno smanjiti...
Inace, prije povecanja UPI je na hipotekarni stambeni davao kredite sa oko 5,8% kamate sto je u tom trenutku bilo najpovoljnije...
Inace, prije povecanja UPI je na hipotekarni stambeni davao kredite sa oko 5,8% kamate sto je u tom trenutku bilo najpovoljnije...
- kriticarka_nikova
#3 Re: Stambeni kredit-koja je banka najpovoljnija?
Ja ne znam kako da namjestim da mi kredit bude 200 km, sve mi po 300 izadje, a digla bi nekih 40.000 za neku šupu od stana na 30 godina....
- slavkoimamodilera
#4 Re: Stambeni kredit-koja je banka najpovoljnija?
Uh, tesko s tako malom ratom bilo sta da uzmes...kriticarka_nikova wrote:Ja ne znam kako da namjestim da mi kredit bude 200 km, sve mi po 300 izadje, a digla bi nekih 40.000 za neku šupu od stana.
- kriticarka_nikova
#5 Re: Stambeni kredit-koja je banka najpovoljnija?
Ma nema teorije, i to mi je puno...pa kakvu akciju daju Zagrebacke banke? Ima nesto posebno za mlade do 35g?slavkoimamodilera wrote:Uh, tesko s tako malom ratom bilo sta da uzmes...kriticarka_nikova wrote:Ja ne znam kako da namjestim da mi kredit bude 200 km, sve mi po 300 izadje, a digla bi nekih 40.000 za neku šupu od stana.radije se strpi jos malo, pa malo podebljaj ratu kad opadnu kamate da dignes bar malo vise para...
Ako budem jos cekala precu 35. godina pa sta cu onda?
- slavkoimamodilera
#6 Re: Stambeni kredit-koja je banka najpovoljnija?
Hmmm... sjecam se da je UniCredit nesto imao tako... ali je opet ispadalo u svakoj kombinaciji skuplje od onih 5,8%... cim su skocile kamate i ja sam se ohladio...
Nisam pametan sta raditi, iskreno... uzasna je situacija... lako bih za skup kredit da stanovi nisu ovako skocili...
Nisam pametan sta raditi, iskreno... uzasna je situacija... lako bih za skup kredit da stanovi nisu ovako skocili...
- kriticarka_nikova
#7 Re: Stambeni kredit-koja je banka najpovoljnija?
Meni doslo da trazim jos 2 cimera za veci stan pa da cijenu stana podijelimo posteno:
Izracunamo kvadraturu svako svoje sobe
Po pola platimo kvadraturu kuhinje, hodnika i wc-a i mirna Bosna.
I da sklopimo sporazum da tako bude 10g, a poslije ako se nekom cefne da proda svoj dio da se dogvorimo i da svi skupa cinimo nesto....
Ma svasta mi je padalo na pamet
Izracunamo kvadraturu svako svoje sobe
Po pola platimo kvadraturu kuhinje, hodnika i wc-a i mirna Bosna.
I da sklopimo sporazum da tako bude 10g, a poslije ako se nekom cefne da proda svoj dio da se dogvorimo i da svi skupa cinimo nesto....
Ma svasta mi je padalo na pamet
- vjesticanametli
#8 Re: Stambeni kredit-koja je banka najpovoljnija?
mane radi to....samo svaĐŽA poslije.........ako kupujes onda budi svoj gazda
i jos kazu malo se mladih javilo na konkurs za stanove
- karanana
#9 Re: Stambeni kredit-koja je banka najpovoljnija?
pa naravno da se javilo malo kad moras odmah iskeshirati 40.000 i narednih ne znam ni ja koliko mjeseci po 2000 mjesecno ili tako nesto.vjesticanametli wrote:mane radi to....samo svaĐŽA poslije.........ako kupujes onda budi svoj gazda
oni nisu normalni.
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#10 Re: Stambeni kredit-koja je banka najpovoljnija?
ja čekam da padnu cijene stanova na od prije 3-4 godine
vjerujem da je ovo prenapuhano
nadam se zapravo
želim da je istina
zapravo sumnjam da će ljudi još dugo moći davati po 2500 za kvadrat
vjerujem da je ovo prenapuhano
želim da je istina
- kriticarka_nikova
#11 Re: Stambeni kredit-koja je banka najpovoljnija?
Pa nadjem normalne ljude koji mi nece poslije srat ovo ono.....ako mene nema u stanu 1g. i ako dajem kredit za njega a onaj ko je u stanu neka placa struju i vodu.....vjesticanametli wrote:mane radi to....samo svaĐŽA poslije.........ako kupujes onda budi svoj gazda
- kriticarka_nikova
#12 Re: Stambeni kredit-koja je banka najpovoljnija?
To da cijene stanova padnu NIKAD SE NECE DESIT.komi wrote:ja čekam da padnu cijene stanova na od prije 3-4 godine
vjerujem da je ovo prenapuhanonadam se zapravo
želim da je istina
-
tahoma
#13 Re: Stambeni kredit-koja je banka najpovoljnija?
Ja sam isto pala u ocaj, nakon sto sam se jedno mjesec dana bavila pregledanjem oglasa za prodaju stanova i obilazenjem banaka... ocaj... uzas....
Uzeti stan bez neke ustedjevine ili bez pomoci roditelja -> prosto nemoguce!
Od banaka koje sam obisla jos i najpovoljnija mi se cinila UniCredit sa hipotekarnim kreditom kamata 6,99% bez ziranata, al ja kad sam rekla liku da mi treba 120.000 KM i kad je on sracunao na 20g koliko para vratim, sam mi je rekao "djevojko draga, ja Vam ovo ne bih preporucio"!!! Cca. ako dignes 125.000 vratis 235.000 za 20g a hipoteka, znaci stan uopce nije tvoj tih 20g i Bog zna hoce li i biti, tj. hoces li ti to uspjeti otplatiti u ovakvoj drzavi.
Nisam se nesto posebno ni interesovala za druge kredite, jer nemoguce je dici toliku lovu a da nije hipotekarni...
Nit imam ustedjevine, nit me mama i tata mogu pogurati, elem sama ja i moja plata... ubrzo dodjes do zakljucka da si propao...
Zaista ne znam... evo i mene zanima ova tema, nadam se da ce i mene neko "prosvijetliti"
Od banaka koje sam obisla jos i najpovoljnija mi se cinila UniCredit sa hipotekarnim kreditom kamata 6,99% bez ziranata, al ja kad sam rekla liku da mi treba 120.000 KM i kad je on sracunao na 20g koliko para vratim, sam mi je rekao "djevojko draga, ja Vam ovo ne bih preporucio"!!! Cca. ako dignes 125.000 vratis 235.000 za 20g a hipoteka, znaci stan uopce nije tvoj tih 20g i Bog zna hoce li i biti, tj. hoces li ti to uspjeti otplatiti u ovakvoj drzavi.
Nisam se nesto posebno ni interesovala za druge kredite, jer nemoguce je dici toliku lovu a da nije hipotekarni...
Nit imam ustedjevine, nit me mama i tata mogu pogurati, elem sama ja i moja plata... ubrzo dodjes do zakljucka da si propao...
Zaista ne znam... evo i mene zanima ova tema, nadam se da ce i mene neko "prosvijetliti"
- kriticarka_nikova
#14 Re: Stambeni kredit-koja je banka najpovoljnija?
Mozda je bolje kupiti negdje vikendicu....em vise prostora em manje para. Ili se varam? Sta kazu drugi?tahoma wrote:Ja sam isto pala u ocaj, nakon sto sam se jedno mjesec dana bavila pregledanjem oglasa za prodaju stanova i obilazenjem banaka... ocaj... uzas....
Jedno vrijeme sam razmisljala uzeti zemlju i sklopiti vikendicu montaznu, jer kvadrat montazne vikendice kosta 220e
Sta se zapravo isplati u ovoj drzavi?
Ja mogu kupiti mali stan do 30kv (i to jedva) bez grijanja (sto je kvadratura jeftinija) a o novogradnji da i ne spominjem
Dakle sta je u ovoj drzavi najisplativije?
P.s. Meni je velicina prosjecne vikendice normala za zivot kao u kuci.
i jos nesto da dodam: kad pricam o stanovima i vikendicama, podrazumjevam u vecim gradovima kao sto su : Tuzla, Zenica i Sarajevo.
- madner
#15 Re: Stambeni kredit-koja je banka najpovoljnija?
Trenutno se isplati iznajmljivat stan.
Istina je da je posjedovanje vlastitog stana luksuz na zapadu, i da mi tezimo toj situaciji.
Istina je da je posjedovanje vlastitog stana luksuz na zapadu, i da mi tezimo toj situaciji.
- karanana
#16 Re: Stambeni kredit-koja je banka najpovoljnija?
slazem se sa ovim. ranije je kirija za iznajmljivanje i rata za kredit bila otprilike u 100 maraka ista. a sada je rata kredita i do 3-4 puta veca nego mjesecna kirija za isti stan, tako da se slazem da se iznajmljivanje danas isplati jer i kupovina stana na kredit nije nista drugo nego iznajmljivanje stana na 20-25 godina. haj da je na 10-12 ali 25 - ko ziv, ko mrtav.madner wrote:Trenutno se isplati iznajmljivat stan.
- madner
#17 Re: Stambeni kredit-koja je banka najpovoljnija?
Bas tako, a kirija se ne moze povecati ako ne dodje do povecanja mjesecnih primanja.karanana wrote: slazem se sa ovim. ranije je kirija za iznajmljivanje i rata za kredit bila otprilike u 100 maraka ista. a sada je rata kredita i do 3-4 puta veca nego mjesecna kirija za isti stan, tako da se slazem da se iznajmljivanje danas isplati jer i kupovina stana na kredit nije nista drugo nego iznajmljivanje stana na 20-25 godina. haj da je na 10-12 ali 25 - ko ziv, ko mrtav.
Sem toga, puno je lakse otici ako nemas lanac oko vrata u vidi kredita.
- Skyfox
#18 Re: Stambeni kredit-koja je banka najpovoljnija?
ko se nije skucio u proteklih 5g sad samo moze sjest i plakat sa ovim cjenama... Ispade jeftinije kupit kucu na sprat npr u Trnovu nego stan na zescoj gradskoj periferiji da ne govoriom o gradskoj zoni... 
- jazzer
#19 Re: Stambeni kredit-koja je banka najpovoljnija?
I ne daju KM 2500,00. Ja intenzivno vec nekoliko mjeseci pratim ponudu stanovakomi wrote:ja čekam da padnu cijene stanova na od prije 3-4 godine
vjerujem da je ovo prenapuhanonadam se zapravo
želim da je istina
i, vjeruj mi, isti stanovi se vrte mjesecima. Ne mogu ih prodati. Cijena kvadrata
moze otici i na KM 5000,00 ali svakako in niko, ili malo ko, moze kupovati.
- nokia6170
#20 Re: Stambeni kredit-koja je banka najpovoljnija?
uslovi za stambeni kredit su preuzasni.
em ti uzme duplo para nego sto ti da, em ti blokira imovinu u narednih 20 godina sa hipotekom, em ti uzima 1000 maraka mjesecno od plate narednih 20 godina, em zadrzava da puca kamatu kako mu se cefne u narednih 20 godina, em imas minimum 2000 maraka troskova prije nego se upustis u cijelu ovu avanturu, em ti trazi da rata ne prelazi pola plate, a ako prelazi onda ti galantno predloze da nadjes suduznika, em kad nadjes suduznika (citaj merhametli budalu) onda kazu jos dva jemca. pa zar nije dovoljna jebena hipoteka i sto ti uzmu duplo kolko ti daju.
e zbog ta dva jemca sam odustao od kupovine stana. nes me jebavat za moje pare.
dovede te u mentalno stanje da budes sretan i od srece se nogama udaras u guzicu sto ces mu vratiti duplo i sto izjebes i sebe i druge oko sebe zbog stana od cedrsetak kvadrata u narednih 20 godina.
covjece na zapadu za kredit sa hipotekom nikom ne pada na pamet da ti trazi suduznike i jemce...plata i hipoteka i zavrsena stvar. o kamati da i ne govorim koliko je niza kad imas hipoteku.
em ti uzme duplo para nego sto ti da, em ti blokira imovinu u narednih 20 godina sa hipotekom, em ti uzima 1000 maraka mjesecno od plate narednih 20 godina, em zadrzava da puca kamatu kako mu se cefne u narednih 20 godina, em imas minimum 2000 maraka troskova prije nego se upustis u cijelu ovu avanturu, em ti trazi da rata ne prelazi pola plate, a ako prelazi onda ti galantno predloze da nadjes suduznika, em kad nadjes suduznika (citaj merhametli budalu) onda kazu jos dva jemca. pa zar nije dovoljna jebena hipoteka i sto ti uzmu duplo kolko ti daju.
e zbog ta dva jemca sam odustao od kupovine stana. nes me jebavat za moje pare.
dovede te u mentalno stanje da budes sretan i od srece se nogama udaras u guzicu sto ces mu vratiti duplo i sto izjebes i sebe i druge oko sebe zbog stana od cedrsetak kvadrata u narednih 20 godina.
covjece na zapadu za kredit sa hipotekom nikom ne pada na pamet da ti trazi suduznike i jemce...plata i hipoteka i zavrsena stvar. o kamati da i ne govorim koliko je niza kad imas hipoteku.
-
maajaa
#21 Re: Stambeni kredit-koja je banka najpovoljnija?
... em ti spuca nekakvu naknadu za obradu kredita u iznosu od 1.5 - 2 % od trazene sume ... malo im ono sto uzmu na ime kamata 
-
legendo_moja
#22 Re: Stambeni kredit-koja je banka najpovoljnija?
Nijedna. Kako nazvati to kad na kredit od 100K vracas 75K kamata na 15 godina, uz ratu koja iznosi dvije prosjecne plate u drzavi?
Nedavno sam računao, povoljnije izidje zivjeti kao podstanar jedno 7-8 godina, a sa strane stedjeti novac, tako da ti prosjecna rata kredita koji bi uzeo za stan ne prelazi troskove stanarine i stednje.
Nedavno sam računao, povoljnije izidje zivjeti kao podstanar jedno 7-8 godina, a sa strane stedjeti novac, tako da ti prosjecna rata kredita koji bi uzeo za stan ne prelazi troskove stanarine i stednje.
- nokia6170
#23 Re: Stambeni kredit-koja je banka najpovoljnija?
ma i to sa stednjom je na dugom stapu..uzmi eto da ostavljas i po 500 km mjesecno na stednu..to ti je godisnje 6000 KM....znaci trebas stediti 10 godina da kupis cumez od 30km2.legendo_moja wrote:Nijedna. Kako nazvati to kad na kredit od 100K vracas 75K kamata na 15 godina, uz ratu koja iznosi dvije prosjecne plate u drzavi?
zvuci morbidno al kod nas pod ovakvim uslovima nema druge nego da cekas da ti pomre pola familije da nesto naslijedis i sebi kupis stancic neki.
- kriticarka_nikova
#24 Re: Stambeni kredit-koja je banka najpovoljnija?
Pa kako uopste uzeti stan kad je sve gore i gore , kako sa cijenama kvadrata tako i sa kreditima?
Da spucam u Irak, stavim zivot na kocku i zaradim za 3g neki cumez?
Da spucam u Irak, stavim zivot na kocku i zaradim za 3g neki cumez?
- nebojeplavo
#25 Re: Stambeni kredit-koja je banka najpovoljnija?
Samo sto u Sa za 60000 KM ne mozes nista kupitinokia6170 wrote:ma i to sa stednjom je na dugom stapu..uzmi eto da ostavljas i po 500 km mjesecno na stednu..to ti je godisnje 6000 KM....znaci trebas stediti 10 godina da kupis cumez od 30km2.legendo_moja wrote:Nijedna. Kako nazvati to kad na kredit od 100K vracas 75K kamata na 15 godina, uz ratu koja iznosi dvije prosjecne plate u drzavi?
zvuci morbidno al kod nas pod ovakvim uslovima nema druge nego da cekas da ti pomre pola familije da nesto naslijedis i sebi kupis stancic neki.