Dolazim iz Crne Gore (Južni Sandžak), koliko bi mi bilo teško pronaći posao u Sarajevu kao programer? Pod pretpostavkom da je to tražen posao, koliko bih imao problema zbog toga što nisam iz BIH? Pretpostavljam da ne treba da računam da mogu naći posao u državnom sektoru, šta bih morao uraditi da radim duže u nekoj privatnoj firmi osim da prijavim mjesto prebivališta u Sarajevu?
I ako neko zna, koliko se ovo iskomplikovalo sa Zagrebom s obzirom da su u EU sada?
Stalni posao za strance u Sarajevu?
Moderator: anex
- mousstapha
#2 Re: Stalni posao za strance u Sarajevu?
Koliko imas iskustva, u kojim si tehnologijama radio? Mislim da ako znas programirati da mozes rijesiti i ovu papirologiju.
-
Heller
#3 Re: Stalni posao za strance u Sarajevu?
lako ćeš ti u Sarajevu 
- muminovic
#4 Re: Stalni posao za strance u Sarajevu?
Da bi se stranac zaposlio u svojoj struci, prvi uslov je da takvih kao ti nema na birou u Sarajevu (domacih drzavljana), ako nema onda mozes dobiti posao.
Procitaj Zakon o zapošljavanju stranaca FBiH.
- PlayItCoolowski
#5 Re: Stalni posao za strance u Sarajevu?
Imam iskustva samo sa web programiranjem. Nedavno sam diplomirao. Planiram da se bavim razvojem softvera.mousstapha wrote:Koliko imas iskustva, u kojim si tehnologijama radio? Mislim da ako znas programirati da mozes rijesiti i ovu papirologiju.
Hvala. Na netu ne bih mogao naci koliko programera ceka na posao u Sarajevu?muminovic wrote:Da bi se stranac zaposlio u svojoj struci, prvi uslov je da takvih kao ti nema na birou u Sarajevu (domacih drzavljana), ako nema onda mozes dobiti posao.
U Crnoj Gori i Srbiji, koliko znam, nema nezaposlenih programera.
-
stidljiv
#6 Re: Stalni posao za strance u Sarajevu?
Ne brini, ako znas da radis u nekom programskom jeziku koji se trazi, ima firmi jedva cekaju da te zaposle bez prijave. Radi tako pa onda regulisi papire, dozvole i slicno. Nece niko trcati da te prijavi, nista ne brini...