Stalni boravak u Njemačkoj na osnovu braka?
-
inlove
#1 Stalni boravak u Njemačkoj na osnovu braka?
Nisam nigdje našla ovu temu, sve je o radnim dozvolama.. Mene zanima ima li neko ovdje ko se oženio i otišao u Njemačku?
Koliko godina treba biti u braku da bi dobio stalni boravak, znači stalni boravak, ne državljanstvo i da se nakon toga ože razvesti?
Da li neko ko ima stalni boravak sa BiH državljanstvo može ženidbom/udajom odvesti nekog u Njemačku?
Koliko godina treba biti u braku da bi dobio stalni boravak, znači stalni boravak, ne državljanstvo i da se nakon toga ože razvesti?
Da li neko ko ima stalni boravak sa BiH državljanstvo može ženidbom/udajom odvesti nekog u Njemačku?
- matic.ivan
#2 Re: Stalni boravak u Njemačkoj na osnovu braka?
Koliko ja znam ne, jer ta osoba nema nikakve privilegije u DE.
Mozes jedino da se kreces u okviru bezviznog rezima kojeg BiH uziva za sada.
- topcam
- Vozim: uzbrdo
#3 Re: Stalni boravak u Njemačkoj na osnovu braka?
Osoba sa stalnim boravkom moze te "odvesti" (glupo zvuci) u Njemacku.inlove wrote:Nisam nigdje našla ovu temu, sve je o radnim dozvolama.. Mene zanima ima li neko ovdje ko se oženio i otišao u Njemačku?
Cak mozes uzeti drzavljanstvo, kad ispunis normu koju zahtjevaju, bez
da ta osoba promjeni drzavljanstvo.
Kad stices pravo na stalni boravak je individualno, zavisi od tebe.
Mislim da je bilo 2 godine (+1 vrijeme razvoda) 90 tih godina. Kod onih sto su se zenili ili
udavali za papire (bez obzira, znao to partner, ili ne (supacka varijanta).
Sad vise (godina-zbog zenidbi/udaja iz koristi). Opet najvise zavisi od tebe i kako
se postavis. (U smislu, nisi drzavi na grbaci, manje ili nikakvih problema).
matic.ivan wrote:Koliko ja znam ne, jer ta osoba nema nikakve privilegije u DE.
Kakve privilegije treba imati u odnosu na obicne Njemce?
- Zviz
- Location: Sarejevo / Gvineja-Bisau / Tokijo / Brisel / Kopenhagen / Guam
#4 Re: Stalni boravak u Njemačkoj na osnovu braka?
Prica se kako Njemci peglaju pravo po pitanju tih brakova - hajmo reci unaprijed vam nece vjerovati niti jednu rijec, a kazu da su pitanja jako delikantna
A opet sam cuo, ako da one koje uhvate da je sve bila laz - ljudi pricaju bolje da se nisu nikada ni rodili.
Ako vam neko trazi novac za tako nesto, vi koji pristanete na to nesto ste dojnji. Nek izkrsne neka svadja osoba kaze hocu razvod, i onako je fiktivan brak, od nicega, vi gutibe sve sto imate i idete nazad kao da nikad nista nije bilo.
A opet sam cuo, ako da one koje uhvate da je sve bila laz - ljudi pricaju bolje da se nisu nikada ni rodili.
Ako vam neko trazi novac za tako nesto, vi koji pristanete na to nesto ste dojnji. Nek izkrsne neka svadja osoba kaze hocu razvod, i onako je fiktivan brak, od nicega, vi gutibe sve sto imate i idete nazad kao da nikad nista nije bilo.
- topcam
#5 Re: Stalni boravak u Njemačkoj na osnovu braka?
I jedna i druga strana rizikuje.
Zviz, sta ce se dvoje, koji su se uzelo za papire, svadjat.

Zviz, sta ce se dvoje, koji su se uzelo za papire, svadjat.
- Zviz
#6 Re: Stalni boravak u Njemačkoj na osnovu braka?
Mozda postne premal prostor u stanu, kuci, znam da zvuci glupo ali u Danskoj imas tih famoznih brakova gdje odjednom dodje do razvoda i ovi lete nazad.topcam wrote:I jedna i druga strana rizikuje.
Zviz, sta ce se dvoje, koji su se uzelo za papire, svadjat.![]()
Ja kad bi imao na izbor da se hbem za saku dolara pred kamerom ili da stupim u taj fiktivan brak, ja bi izabro ono prvo. U Danskoj ti je pet godina da izduras pa ti sad vidi kako. A da zivite na dvije addrese nije moguce. Ne najavljene posjete ili pozivi na neke razgovore nisu iskljuceni. Fakticki 5 godina moras paziti kad ces da prnes.
Da se recimo neka zena uda sa djetetom od 4 godine i poslje 4,5 godina pukne razvod. A djete recimo je tu samo islo u skolu i manje vise prica danski znatno bolje nego svoj maternji jezik. Dzaba. Ako nije mati napunila 5 godina u braku deportacija i djeteu i njoj. Bilo je slucaja. Nedavno je zena iz tajlanda vracena sa djeteto, muz iznenada umro. Nista nije pomoglo, cak i roditelji od muza su apelirali, i gradonacelnik koji je inace liberalac, i ljudi u gradu, skola - sve bilo dzaba.
- topcam
#7 Re: Stalni boravak u Njemačkoj na osnovu braka?
Znam ja da to nije potpis i odoh ja u svoj stan, (ne morate skupa zivjeti).
Kazem ja obostrano se rizikuje.(pa ko koga vise zavali).
Ili se drzi tog dogovora.
Trazi vizu preko posla. (najbolja opcija).
Nisam upoznat sa danskim zakonima, ali da je ta zena bila samostalna, sama za sebe
zaradjivala, mogu zamisliti da ti mjeseci koji njoj nedostaju, ne bi bili prepreka
da ostane u Danskoj.
Nisam upoznat sa danskim zakonima, ali da je ta zena bila samostalna, sama za sebe
zaradjivala, mogu zamisliti da ti mjeseci koji njoj nedostaju, ne bi bili prepreka
da ostane u Danskoj.
- Zviz
#8 Re: Stalni boravak u Njemačkoj na osnovu braka?
Bila je samostalna, mislim imala je posao, i sve. Ali opet dzaba jer gledaju na pravila jako kockasto i niti si nemsju dozvoliti da nekome nesto propuse, jer ih strah da ce i drugi se oslanjati na njen primjer. Zena je izgubila i posao, djete skolu sve sve... ali dzaba. I ja isto kazem preko posla je najsigurnije - sve drugo kako kome padne grah.topcam wrote:Znam ja da to nije potpis i odoh ja u svoj stan, (ne morate skupa zivjeti).
da ostane u Danskoj.
-
inlove
#9 Re: Stalni boravak u Njemačkoj na osnovu braka?
Odoste vi daleko.. :/
Situacija je takva da se tip oženio u decembru 2009, znači sad će biti 4 godine.. Ali već 2 godine nije bio gore.. Znači nisu zajedno već 2 godine, ali brak stoji. Sad kad bi ona bila toliko dobra i izašla u susret da državi ispričaju bajku da im je super, da ovo da ono. Koje opcije sad ima? Koliko godina braka treba da dobiješ boravišnu? Negdje stoji 3, negdje stoji 5?
Gdje bih mogla naći Njemački zakon što se toga tiče?
Situacija je takva da se tip oženio u decembru 2009, znači sad će biti 4 godine.. Ali već 2 godine nije bio gore.. Znači nisu zajedno već 2 godine, ali brak stoji. Sad kad bi ona bila toliko dobra i izašla u susret da državi ispričaju bajku da im je super, da ovo da ono. Koje opcije sad ima? Koliko godina braka treba da dobiješ boravišnu? Negdje stoji 3, negdje stoji 5?
- Zviz
#10 Re: Stalni boravak u Njemačkoj na osnovu braka?
inlove wrote:Odoste vi daleko.. :/
U prvom komentaru i u ovom sto pitate nije isto. Ako je isti zakon u Njemackoj kao u brojnim drugim drzavama gdje se trazi 5 godina zivota u braku, a brak nikada nije prekinut od dec. '09 onda tih 5 god. ce isteci u dec. '14 godine. Znaci za godinu dana. To sto njega nije bilo dvije godine gore u principu nije nikakav problem ako niko nezna za to, a ako zna onda sigurno da ima neke posljedice, jer moze se gledati na 100 nacina kako sta i zasto. Ako su uhvaceni na djelu da njega gore nema - njoj je dzaba bilo sta pricati, i zato nekontam zasto ona mora da prica bilo kome sta ako niko nista nezna, ali predpostavljam da zna, i mislim da nema sta da laze samu sebe, jer njoj nece niko vjerovati ni jednu rijec.
No koliko je meni poznato u njemackoj je pravilo tri godine (bar je tako bilo) ali ako su upali sami sebi u jade onda on nemoze traziti Niederlassungserlaubnis, nego spada nazad u isti proces kao da je azilant, jer njegov boravak u NJemackoj je 100% vezan za taj brak, jer je na osnovi njega tu. Tako da onda on bi morao u tom slucaju opet da dokaze da moze biti u Njemackoj, te opet od pocetka mu se broje dani i godina pa tek onda da poslje 3 godine dodje do Niederlassungserlaubnis - mada kao je iz BiH sanse su mu ravne 0% da ce ga htjeti gledati i 5 dana. Ali ovo sve vazi samo ako je ona Njemica, a ako je neka samo sa boravisnom dozvolom - nista zaboravi na bilo kakva "merhametli" pravila.
Sve u svemu - Danska je bila prva koja je uvela stroga pravila oko pravila ko i kako i skim moze da zivi - i to je se prodalo po brojnim drugim drzavama. Tako da od tih brakova iz koristi nema puno dobiti. To vam je 3 do 5 godina zivota u strepnji da onaj ko vas je primio nece zajebati - mada u nekim drzavama moze i sebe zajebati. Danci su taj problem eleganto rijesili - moras uplatiti oko 10.000€ kao depozit, nek brak pukne gubis pare, a ko ce zanekoga da ulaze 10.000€ ili vise, za neke drzave je i do 15.000€.
No mene bi cudilo da u Njemackoj nema retrospektivnog protokola - znam da Danska, Holandija, UK, Norveska i Francuska ga imaju. Nedavno su protjerali porodicu iz Srbije poslje 14-15 godina boravka u Danskoj jer su zakljucili u retrospektivnom postupku da im nije mjesto u Danskoj. Ima i Bosanca na tim listama koji su ovdje po 20tak godina.
Deportuju i Njemci kao i svi ostali. Tako da te neke fiktivne brakove ja bi se od tog sto dalje udaljio, jer to ce vas kostati brdo prana jer onom ko vas prima nije u interesu da ima 1 dojc marke troska na vas.
- BadCopy
#11 Re: Stalni boravak u Njemačkoj na osnovu braka?
U njemackoj je novi zakon koji je stupio na snagu prije 2 godine.
Da bi se dobio stalni boravak na osnovu braka potrebno je:
Brak sa njemackim drzavljanom od 3 godine
Brak sa drzavljaninom bilo koje druge zemlje koji posjeduje stalni boravak u njemackoj od 5 godina.
Da bi se dobio stalni boravak na osnovu braka potrebno je:
Brak sa njemackim drzavljanom od 3 godine
Brak sa drzavljaninom bilo koje druge zemlje koji posjeduje stalni boravak u njemackoj od 5 godina.