Stadioni SP 2018.

Fudbal/nogomet, Premijer liga, Liga prvaka, svjetska i evropska prvenstva...

Moderators: Charuga, Tomahawk11

Leopard_SA

#1 Stadioni SP 2018.

Post by Leopard_SA »

Otvaram ovu temu sa zeljom da diskutujemo o stadionima koji se koriste na SP. :D
Neki od stadiona za ovo SP su namjenski naoravljeni, dok su drugi renovirani.
Igra se na 12 stadiona u 11 fradova sirom Rusije.
Koji su vam najljepsi i najruzniji stadion ovog Svjetskog prvenstva?
Meni je najljepsi Luzhniki stadion(nadam se da sam dobro napisao, dok mi je najruzniji stadion Centralni stadion u Ekaterinburgu.
Tvrtko II Kotromanić

#2 Re: Stadioni SP 2018.

Post by Tvrtko II Kotromanić »

dobar Spartakov
sto je jos bitnije, pun je i bice pun van SP-a
drago mi je sto su i ove jace ekipe dobile fine stadione (tu racunam i ove nove stadione koje nema na SP-u tipa stadiona CSKA, Lokomotiva i sl)

Kazan arena :thumbup:

a simpa mi je i stadion Baltike, bice jos vise simpa kad mu smanje kapacitet, taman za drugoligasa
Leopard_SA

#3 Re: Stadioni SP 2018.

Post by Leopard_SA »

Tvrtko II Kotromanić wrote:dobar Spartakov
drago mi je sto su i ove jace ekipe dobile fine stadione (tu racunam i ove nove stadione koje nema na SP-u tipa stadiona CSKA, Lokomotiva i sl)

a simpa mi je i stadion Baltike, bice jos vise simpa kad mu smanje kapacitet, taman za drugoligasa
Slazem se
Gledajuci ove stadione, mislim da bi bas bila steta da im posjecenost poslije SP bude ispod 60% kapaciteta.
U Moskvi su trenutno dva stadiona ako se ne varam(Luzhniki i stadion Spartaka)?
Tvrtko II Kotromanić

#4 Re: Stadioni SP 2018.

Leopard_SA wrote:
Tvrtko II Kotromanić wrote:dobar Spartakov

Slazem se
Gledajuci ove stadione, mislim da bi bas bila steta da im posjecenost poslije SP bude ispod 60% kapaciteta.
U Moskvi su trenutno dva stadiona ako se ne varam(Luzhniki i stadion Spartaka)?
jeste, Luzniki i Okritije arena
Leopard_SA

#5 Re: Stadioni SP 2018.

Post by Leopard_SA »

Vecina ljudi prati utakmice na SP, dok se stadioni ne prate mnogo.
Ako se slazete, zelio bih da napisem clanak uz sliku o svakom od 12 stadiona na kojima ce se igrati utakmice ovogodisnjeg SP.
Tvrtko II Kotromanić

#6 Re: Stadioni SP 2018.

samo pucaj :thumbup:
mimo SP-a tj podforuma unutar podforuma :D mogla bi se pokrenuti i temi "Stadioni"
ima materijala deff :D
fakat

#7 Re: Stadioni SP 2018.

Post by fakat »

znam da ce mi se svi smijati ali meni nedostaju stadioni sa atletskom stazom, ove moderne fudbalske arene svaka ista i ne mogu ih razlikovati, betonska kocka sa dvije terase. Jedna stvar koja mi se svidja kod ruskih stadiona jeste sto su prvi redovi tribina obicno uzdignuti povisoko iznad terena. Meni je za sada najljepsi upravo onaj najkontroverzniji u Ekaterineburgu. Kad nakon Mundijala skinu one nakaradne extra tribine iza golova bice super. Zanimljivo je da oblikom prati izgled starog stadiona.
Leopard_SA

#8 Re: Stadioni SP 2018.

Post by Leopard_SA »

Eh da pocnem :D
Centralni stadion(Ekaterinburg)
Kapacitet: 35 000 sjedećih mjesta
Idemo od najmanjeg stadiona ka najvecem tako da je prvi stadion o kojem pišem Centralni stadion u Ekaterinburgu(nekako je najružniji zbog one tribine :D).
Stadion je otvoren 1957. godine i renoviran je zbog SP 2018. Stadion se nalazi u gradu Ekaterinburgu u podnožju planine Ural. Kapacitetom je najmanji od 12 stadiona tako da će na njemu biti odigrane samo 4 utakmice grupne faze prvenstva.
Poslije prvenstva, kapacitet stadiona će biti smanjen na 23 000 sjedećih mjesta. To je zapravo razlog zbog kojeg je jedna tribina ovog stadiona "vani". Trenutna tribina će biti srušena, ali će biti sagrađena manja tribina koja se "uklapa" u stadion.
Do sada su na ovom stadionu odigrane 3 utakmice
Egipat - Urugvaj 0-1
Francuska - Peru 1-0 i
Japan - Senegal 2-2
27.6.2018. je planirana 4. utakmica na ovom stadionu između Meksika i Švedske koja će ujedno biti zadnja na ovom stadionu što se tiče ovog prvenstva
Image
Slika je preuzeta sa Wikipedije.
Sljedeći na redu je stadion u Kaliningradu.
Last edited by Leopard_SA on 26/06/2018 00:19, edited 3 times in total.
Leopard_SA

#9 Re: Stadioni SP 2018.

Post by Leopard_SA »

Potrudiću se da u sljedećih nekoliko dana ABd napišem ponešto o svih 12 stadiona(jos 11 :D)
fakat

#10 Re: Stadioni SP 2018.

Post by fakat »

Leopard_SA wrote:Eh da pocnem :D
Centralni stadion(Ekaterinburg)
Kapacitet: 35 000 sjedećih mjesta
Idemo od najmanjeg stadiona ka najvecem tako da je prvi stadion o kojem pišem Centralni stadion u Ekaterinburgu(nekako je najružniji zbog one tribine :D).
Stadion je otvoren 1957. godine i renoviran je zbog SP 2018. Stadion se nalazi u gradu Ekaterinburgu u podnožju planine Ural. Kapacitetom je najmanji od 12 stadiona tako da će na njemu biti odigrane samo 4 utakmice grupne faze prvenstva.
Poslije prvenstva, kapacitet stadiona će biti smanjen na 23 000 sjedećih mjesta. To je zapravo razlog zbog kojeg je jedna tribina ovog stadiona "vani". Trenutna tribina će biti srušena, ali će biti sagrađena manja tribina koja se "uklapa" u stadion.
Do sada su na ovom stadionu odigrane 3 utakmice
Egipat - Urugvaj 0-1
Francuska - Peru 1-0 i
Japan - Senegal 2-2
27.6.2018. je planirana 4. utakmica na ovom stadionu između Meksika i Švedske koja će ujedno biti zadnja na ovom stadionu što se tiče ovog prvenstva
Image
Image
Sljedeći na redu je stadion u Kaliningradu.
pirmin wrote:Image
sheilak

#11 Re: Stadioni SP 2018.

Post by sheilak »

Al kako je dobra fora kao da gledas utakmicu na velikom 3D ekranu (r)
Logovan

#12 Re: Stadioni SP 2018.

Post by Logovan »

sheilak wrote:Al kako je dobra fora kao da gledas utakmicu na velikom 3D ekranu (r)
Hahah dobro si.
spreca

#13 Re: Stadioni SP 2018.

Post by spreca »

Leopard_SA wrote:Otvaram ovu temu sa zeljom da diskutujemo o stadionima koji se koriste na SP. :D
Neki od stadiona za ovo SP su namjenski naoravljeni, dok su drugi renovirani.
Igra se na 12 stadiona u 11 fradova sirom Rusije.
Koji su vam najljepsi i najruzniji stadion ovog Svjetskog prvenstva?
Meni je najljepsi Luzhniki stadion(nadam se da sam dobro napisao, dok mi je najruzniji stadion Centralni stadion u Ekaterinburgu.

stadion Luzniki je izgradjen 1956 g......1980 godine je bio glavna sportska arena za vrijeme ljetne olimpijade
1982g za vrijeme utakmice izmedju Spartaka i holandskog Harlema poginulo je 66 navijaca
1992 sportski kompleks je bio privatizirovan i Dobio naziv Olimpijski Kompleks a do tada je nosio naziv V.I.Lenjina
1996/97 stadion rekostruisan i napravljen je krov/kupola koji je po potrebi trebao u potpunosti se zatvarai.....na otvorenju je trebalo da pokazu kako se kupola zatvara i tada nije uspjelo da to urasde i ako se nevaram nikada taj kavar nisu ni otklonili...kpolu je radila neka turska firma itd itd......mislim da ce najljepsi biti Dinamov stadion koji koji je prakticno nanovo izgradjen.......nije na spisku stadiona SP2018 zbog nedovoljnog broja sjedista po FIFA inm standardima za SP
stadin Dinamo

Image
Tomahawk11
Globalni moderator

#14 Re: Stadioni SP 2018.

Post by Tomahawk11 »

spreca wrote:...
Pusti stadione, koje navijačice ganjaš?
Mislim, čije? Kolumbijke, Islanđanke ili neke ex yu?
Vidi ga što se ušutio :oops: :mrgreen:
spreca

#15 Re: Stadioni SP 2018.

Post by spreca »

Tomahawk11 wrote:
spreca wrote:...
Pusti stadione, koje navijačice ganjaš?
Mislim, čije? Kolumbijke, Islanđanke ili neke ex yu?
Vidi ga što se ušutio :oops: :mrgreen:
ma jedna poljakina je pala na udicu :oops: ...ove nase i ne fatam :lol: .....ma ima svasta a kolumbijke su :thumbup:
Tomahawk11
Globalni moderator

#16 Re: Stadioni SP 2018.

Post by Tomahawk11 »

spreca wrote: ma jedna poljakina je pala na udicu :oops: ...ove nase i ne fatam :lol: .....ma ima svasta a kolumbijke su :thumbup:
Zar to nije ko i Ruskinja? Ili slično?
Nema, vidim ja, Ruskinje su te opčinile....joj kad se Bata dočepa Moskve :lol:
spreca

#17 Re: Stadioni SP 2018.

Post by spreca »

Tomahawk11 wrote:
spreca wrote: ma jedna poljakina je pala na udicu :oops: ...ove nase i ne fatam :lol: .....ma ima svasta a kolumbijke su :thumbup:
Zar to nije ko i Ruskinja? Ili slično?
Nema, vidim ja, Ruskinje su te opčinile....joj kad se Bata dočepa Moskve :lol:
ma nije to isto....jes slicno ali poljaqkinje rade brale ko lokomotiva .....a mislio sam fatati sta mrko iz Senegala ili Nigerije ali slabo ih je bilo :lol:
turbofolk

#18 Re: Stadioni SP 2018.

Post by turbofolk »

Dakle Lužniki

Stadion koji je do rekonstrukcije za ovo SP imao atletsku stazu. @fakat to vjerovatno zna. :thumbup: Nekad prije dvije i po godine smo komentarisali ove stadione sa atletskom stazom
Rekonstrukcija stadiona Lužniki koštala je haman pa kao izgradnja i novog stadiona, ako ne i više. Dodouše, ovaj je kapacitetom prilično velik, pa se rekonstrukcija vjerovatno isplatila. Prilikom rekonstrukcije, gotovo cjelokupne tribine su srušene, do zadnjih desetak redova pri vrhu. Ostavljen je samo krov sa svojom konstrukcijom i zadnji spratovi tribina. Kompletna atletska staza i teren su skinuti i spušten je nivo borilišta za nekoliko metara, što bi rekli produbili su ga, ukopali.

Evo Lužnikia prije zadnje rekonstrukcije:

Image

Evo par slika rekonstrukcije:

Image

Image

Image

Image

Image

A evo kako izgleda sad za Svjetsko Prvenstvo:

Image

Image

Znači jebiga :shock: :shock: :D
Romanista 101%

#19 Re: Stadioni SP 2018.

Post by Romanista 101% »

kad vidis ove stadione, i onda se sjetis na kojem jadu mi igramo
AmiĐa_Idriz

#20 Re: Stadioni SP 2018.

Post by AmiĐa_Idriz »

A sve stadione osim Zenitovog i Lužnjikija će ponovno uređivato tj. smanjivati kapacitete. Razmišljaju ljudi unaprijed. A Ameri samo neka šire priču kako "ne znaju".
Leopard_SA

#21 Re: Stadioni SP 2018.

Post by Leopard_SA »

Sada je na redu Kaliningrad arena. :D
Kaliningrad arena
Kapacitet: 34 000 sjedećih mjesta
Kaliningrad(bivši Königsberg) je ruska eksklava na Baltiku. Ovaj grad i okolina su do 1945. godine pripadali Njemačkoj, ali završetkom 2. svjetskog rata, grad sa okolinom je pripao Rusiji(tadašnjem SSSR). Njemačko stanovništvo je izmješteno iz grada, a ime grada je promijenjeno u Kaliningrad.
Stadion je renoviran za potrebe SP. Renoviranje ovog stadiona je koštalo 257 miliona eura. Ovaj stadion je po kapacitetu jedan od najmanjih koji se koriste za ovo SP, a poslije SP na ovom stadionu će igrati ruski drugoligaš F.C Baltika Kaliningrad. Kao i na Ekaterinburg areni, na Kaliningrad areni će biti odigrane samo četiri utakmice grupne faze SP. Do sada su odigrane tri utakmice.
Hrvatska - Nigerija 2-0
Srbija - Švicarska 1-2 i
Španija - Maroko 2-2.
28.6.2018. godine će biti odigrana utakmica Engleska - Belgija.
Image

Slika je preuzeta sa Wikipedije.
Sljedeća na redu je Mordovia arena. :D
Last edited by Leopard_SA on 06/07/2018 12:55, edited 1 time in total.
Leopard_SA

#22 Re: Stadioni SP 2018.

Post by Leopard_SA »

Sada je na redu Mordovia arena. :D
Mordovia Arena
Kapacitet: 41 685 sjedećih mjesta
Mordovia arena je stadion namjenski napravljen za SP 2018. Radovi na izgradnji ovog stadiona su počeli 2010. godine, a gradnja je završena ove godine. Izgradnja ovog stadiona je koštala 300 miliona eura. Stadion se nalazi u centralnom dijelu Saranska, na istočnoj strani rijeke Insar. Kapacitet ovog stadiona će biti smanjen nakon završetka SP na 28 000 sjedećih mjesta. Kada završi SP, ovaj stadion će koristiti F.C Mordovia Saransk. Travnjak Mordovia arene je uvezen iz Kanade. Kao i na prethodna dva stadiona i na Mordovia areni će biti odigrane samo 4 utakmice grupne faze SP. Do sada su odigrane tri utakmice
Peru - Danska 0-1
Kolumbija - Japan 1-2 i
Iran - Portugal 1-1.
28.6.2018. će se odigrati zadnja utakmica na ovom stadionu između Tunisa i Paname.
Image
Image
Slike su kopirane sa Football City media center i Wikipedije.
Sljedeći stadion na redu je Rostov arena. :D
Leopard_SA

#23 Re: Stadioni SP 2018.

Post by Leopard_SA »

Sada je na redu Rostov arena. :D
Rostov arena
Kapacitet: 43 473 sjedećih mjesta

Rostov arena je takođe stadion namjenski izgrađen za SP 2018. Gradnja ovog stadiona je počela 2013. godine. U junu 2013. je pronađeno 5 očuvanih neeksplodiranih bombi tokom iskopavanja zemlje na mjestu gdje se trebao graditi stadion. Kapacitet Rostov arene iznosi 43 473 sjedećih mjesta. Nakon završetka SP kapacitet bi mogao biti smanjen na 42 000 sjedećih mjesta. Izgradnjom ovog stadiona, počela je izgradnja nove gradske cjeline gdje je planirano da budu shoping centri i restorani. Na ovom stadionu je planirano da se odigra 5 utakmica SP. 4 utakmice grupne faze i jedna utakmica osmine finala.
Do sada su odigrane 4 utakmice grupne faze
Brazil - Švicarska 1-1
Urugvaj - Saudijska Arabija 1-0
Južna Koreja - Meksiko 1-2 i
Island - Hrvatska 1-2
Utakmica osmine finala između pobjednika grupe G(Belgija ili Engleska) i drugoplasiranog u grupi H(Senegal, Kolumbija ili Japan) bi se trebala odigrati 2.7.2018.
Image
Image
Slike su preuzete sa Wikipedije.
Sljedeći na redu je stadion u Nizhny Novgorodu. :D
Last edited by Leopard_SA on 06/07/2018 12:56, edited 1 time in total.
Leopard_SA

#24 Re: Stadioni SP 2018.

Post by Leopard_SA »

Sada je na redu stadion u Nizhny Novgorodu. :D
Nizhny Novgorod arena
Kapacitet: 43 319 sjedećih mjesta

Nizhny Novgorod arena je takođe napravljena namjenski za SP 2018. Gradnja ovog stadiona je počela 2015. godine. Izgradnja ovog stadiona je koštala 246,125 miliona eura. Kapacitet ovog stadiona je 43 319 sjedećih mjesta. Poslije završetka SP ovaj stadion bi trebao koristiti FC Olimpiyets Nizhny Novgorod koji se takmiči u najvišem nivou ruskog fudbala. Nakon završetka SP stadion bi se takođe trebao koristiti za druge sportove kao i kulturne događaje. Na ovom stadionu su do sada odigrane 4 utakmice grupne faze
Švedska - Južna Koreja 2-1
Argentina - Hrvatska 0-3
Engleska - Panama 6-1 i
Švicarska - Kostarika 2-2.
1.7.2018. godine bi se trebao odigrati meč osmine finala između Hrvatske i Danske na ovom stadionu, a 6.7.2018. bi se trebao odigrati meč četvrtine finala između pobjednika utakmice 49 i pobjednika utakmice 50.
Image
Image
Image
Slike su kopirane sa Wikipedije, Championix.net i Russia World Cup 2018.
Sljedeća na redu je Cosmos arena. :D
Last edited by Leopard_SA on 06/07/2018 12:55, edited 1 time in total.
Challenger_
Location: 永恆 - bez podrumskih entiteta i taketo-maketo koalicije

#25 Re: Stadioni SP 2018.

Post by Challenger_ »

Odlična tema. Samo piči.

:thumbup:
Post Reply