Sta znate o Momordica Charantia (KUDRET NARI, gorka dinja..)

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
Post Reply
Divljanerka

#1 Sta znate o Momordica Charantia (KUDRET NARI, gorka dinja..)

Post by Divljanerka »

Pozz svima, slučajno sam dobila KUDRET NARI (gorka dinja, Momordica Charnatia..)
Image

Porijeklom je iz Turske, a raste i u Aziji, Africi, Italiji, ali i kod nas u Bosni. Urađeno je dosta studija u svijetu da bi se dokazalo njegovo ljekovito djelovanje i sada ima široku primjenu u liječenju virusnih infekcija, antihelminitik, antimikrobik, djeluje kod psorijaze, karcinoma, dijabetesa, čira itd, ali nikako da nadjem recept za pripremu bilo kojeg ljekovitog mixa (osim da se koristi sa medom i maslinovim uljem) :roll: . U upotrebi su: lišće u rakiji, sjemenke u maslinovom ulju, kora u medu, ali koji omjeri :? Nađoh da se može ispržiti sa jajima, napuniti kao tikvica itd, ali prije toga mora odstojati u slanoj vodi.
Ni slučajno ga ne smiju koristiti trudnice, jer može izazvati krvarenje i gubitak ploda!!!!!!!

Image

Zna li neko od vas kako se koristi kao lijek, a i recepti u kuhinji su dobrodošli :mrgreen:
Kako ja shvatih kašičica ribanog kudret nara sa medom u toku 41 dana liječi gastritis i čir na želudcu i dvanestercu...
fatamorgana

#2 Re: Sta znate o Momordica Charantia (KUDRET NARI, gorka dinja..)

Post by fatamorgana »

Listovi imaju antibakterijsko, antivirusno djelovanje kao i protiv parazita a plod smanjuje nivo
šećera u krvi.
Korijen se koristi kao afrodizijak.
Divljanerka

#3 Re: Sta znate o Momordica Charantia (KUDRET NARI, gorka dinja..)

Post by Divljanerka »

Dobila sam 5kg plodova, kako da ih pripremim kad ne znam omjere i samu pripremu :roll:
Ima li neko da zna turski da tako lakše nađem način, šteta je da mi propadne....
Divljanerka

#4 Re: Sta znate o Momordica Charantia (KUDRET NARI, gorka dinja..)

Post by Divljanerka »

Koga zanima iskoristila sam ovu biljku i super je! Provjerena kombinacija med i rendana kora nakon sto odstoji 7 dana, pomaze kod gastritisa i problema sa crijevima, testirano na muzu, a na kome bi drugom :D
Bosanac sa dna kace

#5 Re: Sta znate o Momordica Charantia (KUDRET NARI, gorka dinja..)

Post by Bosanac sa dna kace »

5 kila toga dobila?
pa ovo jedno prodaju u Istanbulu na pijaci za 3-4 marke :shock:
Senad666

#6 Re: Sta znate o Momordica Charantia (KUDRET NARI, gorka dinj

Post by Senad666 »

Pozz!
Dobio sam neko sjeme od prijatelja , kaze da je rijec o nekoj vrsti patuljaste dinje ili nesto slicno, a on je to vidio kod svojih rodjaka u Njemackoj, oni to sade u saksijama u stanu. Posadio sam sjeme 01.02.2012. i fino se razvija, ono sto je cudno je da je vrlo mala a vec su izbili pupovi, pocinje da cvjeta.... Moze li mi neko potvrditi da se radi upravo o ovoj biljci ( Momordica Charantia)?!
Hvala unaprijed

Image

Image

Image
MKMKNIS

#7 Re: Sta znate o Momordica Charantia (KUDRET NARI, gorka dinj

Post by MKMKNIS »

Ova biljka se uspesno uzgaja i kod nas. Raste kao loza i ima slicne listove kao vinova loza. Najefikasnije da se koristi sa medom, i veoma je lekovita biljka. Ja prodajem seme ove biljke, cena je 10 evra 5 semenki, od cega mozete dobiti zaista dosta plodova. Moj mail je [email protected]
Divljanerka

#8 Re: Sta znate o Momordica Charantia (KUDRET NARI, gorka dinj

Post by Divljanerka »

MKMKNIS wrote:Ova biljka se uspesno uzgaja i kod nas. Raste kao loza i ima slicne listove kao vinova loza. Najefikasnije da se koristi sa medom, i veoma je lekovita biljka. Ja prodajem seme ove biljke, cena je 10 evra 5 semenki, od cega mozete dobiti zaista dosta plodova. Moj mail je [email protected]
Nisam znala da je toliko skupo, odmah pravim vrt na balkonu, pa ako nekome treba, neka se javi :dance:

Hoces li biti ljubazan i objasnit kako se uzgaja, npr. mora li se sijati u proljece ili moze u bilo koje doba godine, koja temperatura je potrebna, koliko cesto i kako se zaljeva, uspjeva li u saksijama u stanu :bih: ?
HRossi

#9 Sta znate o Momordica Charantia (KUDRET NARI, gorka dinja..)

Post by HRossi »

Gdje ima da sa kupe plodovi ove biljke i da li je ima kod nas uopste? Svaka informacija je dobrodosla

Sent from my iPhone using Tapatalk 2
Sunrise00

#10 Re: Sta znate o Momordica Charantia (KUDRET NARI, gorka dinj

Post by Sunrise00 »

HRossi wrote:Gdje ima da sa kupe plodovi ove biljke i da li je ima kod nas uopste? Svaka informacija je dobrodosla

ja nesto mislim da sam u mercatoru ovo vidjela, ali nisam 100% sigurna :)
Divljanerka

#11 Re: Sta znate o Momordica Charantia (KUDRET NARI, gorka dinj

Post by Divljanerka »

HRossi wrote:Gdje ima da sa kupe plodovi ove biljke i da li je ima kod nas uopste? Svaka informacija je dobrodosla

Kod mene, balkonski proizvod :D a znam gdje ce biti da se kupi sto lik sije u plasteniku, pa mogu javit kad bude plodova.
Je li iko od vas nasao tacne omjere? Sve sto nadjem na turskom je, pa se snalazim sa prevodima.... Uglavnom, djelovanje je provjereno :)
HRossi

#12 Re: Sta znate o Momordica Charantia (KUDRET NARI, gorka dinj

Post by HRossi »

Ako igdje ima ili neko uzgaja hitno bi mi trebalo, cuo sam da se odlicno pokazao protiv tezih vrsta kancera, tj izgladnjiva bolesne celije...
Divljanerka

#13 Re: Sta znate o Momordica Charantia (KUDRET NARI, gorka dinj

Post by Divljanerka »

HRossi wrote:Ako igdje ima ili neko uzgaja hitno bi mi trebalo, cuo sam da se odlicno pokazao protiv tezih vrsta kancera, tj izgladnjiva bolesne celije...
Ja znam kod koga ima sjemenki, ali treba sačekat kompletnu biljku... Našla sam nekih textova na netu za šta se sve koristi, pa ću postat kad prevedem.
Divljanerka

#14 Re: Sta znate o Momordica Charantia (KUDRET NARI, gorka dinj

Post by Divljanerka »

HRossi ovo sam našla za karcinome, možda ima negdje gdje je više rečeno, pa ako nađeš kopiraj na temu, molim te.

Kudret nari se najčešće jede u Indiji i Kini zovu ga i gorka dinja (također poznato po botaničkom imenu Momordica charantia), što je prikazano u prethodnim studijama da ima blagotvoran učinak na šećer u krvi i razinu kolesterola. Nova studija Saint Louis University znanstvenika pruža dokaze da ova biljka izaziva lanac događaja na staničnoj razini koji zaustavlja stanice raka dojke da se množe i ubija ih.

Voditelj istraživanja Ratna Ray, Ph.D., profesor na odjelu patologije u Saint Louis University, istaknuo je u izjavi za medije da je on lično koristi gorku dinju u kuhinji. Odlučio je istražiti zdravstvene učinke ekstrakta gorke dinje nakon što su drugi istraživači otkrili kako se može smanjiti razina šećera u krvi i regulisati razina holesterola. U stvari, ekstrakt gorke dinje je korišten od strane tradicionalnih iscjelitelja u Kini i Indiji već stoljećima kao prirodni tretman za dijabetes. No, dr. Ray je bio iznenađen kada je pronašao da je kudret nari snažan inhibitor raka dojke i da smanjuje njegovo širenje.

"Prema našim saznanjima, ovo je prvi izvještaj koji opisuje učinak ekstrakta gorke dinje na stanicama raka", izjavio je dr. Ray. "Naš rezultat je ohrabrujući. Pokazali smo da ekstrakt gorke dinje značajno inducira smrt u stanicama raka dojke i smanjuje njihov rast i širenje."

Istraživanje, objavljeno u 1. ožujak izdanju Cancer Research, časopisu Američkog udruženja za istraživanje raka, uključene su ljudske stanice raka dojke izložene ekstraktu gorke dinje u laboratoriju. Dr. Ray je upozorio da je prerano za preuranjene zaključke da ekstrakt može pomoći pacijentima raka dojke - ali njezini rezultati su obećavajući.

"Rak prevencija korištenjem prirodnih prehrambenih tvari smatra praktičan pristup kako bi se smanjio sve veći rizik od raka. Studiranje visokog rizika od raka dojke populaciju gdje gorka dinja se uzima kao dijetetski proizvod će biti važno područje budućeg istraživanja " rekao je Dr. Ray u priopćenju.

Dr. Ray i kolege se trenutno provodi praćenje studija. Oni su u potrazi na nekoliko različitih karcinomskih linija, kako bi se istražilo kako Bitter dinja dovodi do zastoja u pogonu rasta stanica raka. Oni su također planirali testirati ekstrakt kod životinja da vidi da li će se odgoditi ili ubiti stanice raka dojke. Ako istraživanje ode u pozitivnom smjeru, klinička ispitivanja bi uskoro počela na ljudima koji imaju rak dojke.

"Rak dojke je glavni ubojica među ženama diljem svijeta, a u toj perspektivi, rezultati ovog istraživanja su prilično značajani", Rajeshu Agarwal, dr.sc., profesor na Odsjeku za farmaceutske znanosti na Sveučilištu u Coloradu, Denver škola Farmaceutsko, i suradnik Cancer Research urednik za ovu studiju, komentirao je u priopćenjima za javnost.

Text preuzet sa http://www.naturalnews.com/028256_bitte ... ancer.html
Divljanerka

#15 Re: Sta znate o Momordica Charantia (KUDRET NARI, gorka dinj

Post by Divljanerka »

Bitter dinja je nezreli plod povrća, popularna u mnogim azijskim zemljama. Široko se uzgaja kao jestiva.

Bitter dinja je umjereno / tropsko povrće vjerojatno nastalo u jugoistočnoj Aziji. Poput drugih članova obitelji Cucurbitaceae, ova biljka je brzorastuća, biljka penjačica, poput vinove loze, treba ljestvice za penjanje.

Mahune se odlikuju glatkim uzdužnim brazdama i neravnom šljunčanom površinom. Ovisno o vrsti kultivara, mahune su nezreli svijetlo do tamno zelene i imaju duguljasto ili ovalnog oblika sa zašiljenim vrhom na kraju cvijeta. Unutrasnjost mesa je bijelo s grubim oštricama sjemena, nešto slično sjemenu tikve. Kada plodovi počnu sazrijevati postepeno žute i narandžaste.

Image

Zdravstvene koristi od gorke tikvice

Vrlo je niskokalorična biljka, samo 17 kalorija po 100g. Ipak, njezini mahune su bogate fitonutrijenatima poput prehrambenih vlakana, minerala, vitamina i antioksidanata.

Bitter dinja prije svega sadrži fito-hranjive tvari, polipeptidna-p; biljka inzulina poznato da obara razinu šećera u krvi. Osim toga, on komponira hipoglikemijski agens koji se zove charantin. Charantin povećava unos glukoze i sinteza glikogena u stanicama jetre, mišića i masnog tkiva. Za ove spojeve se misli da su odgovorni za smanjenje razine šećera u krvi u liječenju tipa 2 šećerne bolesti.

Svježe mahune su izvrstan izvor folata, sadrže oko 72 μg/100g (Osigurava 18% RDA). Folna kiselina pomaže u smanjenju pojave oštećenja neuralne cijevi u novorođenčadi i kada majka tijekom rane trudnoće konzumira istu u minimalnim količinama.

Svježa gorka dinja je izvrstan izvor vitamina C (100 g daje 84 mg ili oko 140% od RDI). Vitamin C, jedan od moćnih prirodnih antioksidansa, pomaže tijelu izbaciti štetne slobodne radikale jedan od razloga za razvoj karcinoma.

To je izvrstan izvor zdravlja korist flavonoida, kao što su beta-karoten, α-karoten, lutein, i Zea-xanthin. Ona također sadrži dobru količinu vitamina A. Zajedno, ovi spojevi imaju ulogu zaštitnih čistača organizma od kisikom izvedenih slobodnih radikala i reaktivnih kisikovih vrsta (ROS), koji igra ulogu u starenju, raka i raznih procesa bolesti.

Bitter dinja potiče probavu i jednostavaniju peristaltiku hrane kroz crijeva sve dok se ne izlučuje iz tijela. Dakle, pomaže u ublažavanju probavnih smetnji i probelma sa zatvorom.

Osim toga, ovo povrće je također dobar izvor niacina (vitamin B-3), pantotenske kiseline (vitamina B-5), piridoksin (vitamin B-6), željeza, cinka, kalija, mangana i magnezija.

Ranija laboratorijska ispitivanja pokazuju da spojevi koji se nalaze u gorkoj dinji mogu biti učinkovit za liječenje HIV infekcije.

Pogledajte tablicu za dubinsku analizu nutrijenata:

Gorka tikva ili Bitter dinja (Momordica charantia),
svježe, sirovo, Nutritivne vrijednosti po 100 g
(Izvor: USDA National Hranjiva baza podataka)
Načelo Hranjiva vrijednost Postotak RDA
Energija 17 kcal <1%
Ugljikohidrati 3.70 g 3%
Proteini 1.00 g 2%
Ukupno masti 0.17 g 0,5%
Holesterol 0 mg 0%
Dijetalna vlakna 2.80 g 7%
Vitamini
Folates 72 g 18%
Niacin 0.400 mg 2,5%
Pantotenska kiselina 0.212 mg 4%
Piridoksin 0,043 mg 3%
Riboflavin 0.040 mg 3%
Tiamina 0.040 mg 3,5%
Vitamin 471 IU 16%
Vitamin C 84 mg 140%
Elektroliti
Natrij 5 mg <1%
Kalij 296 mg 6%
Minerali
Kalcijum 19 mg 2%
Bakar 0,034 mg 4%
Željezo 0,43 mg 5%
Magnezij 17 mg 4%
Mangan 0,089 mg 4%
Cink 0,80 mg 7%
Fito-hranjivih tvari
Karoten-ß 190 g -
Karoten-α 185 g
Lutein-zeaksantin 170 g

-
Odabir i skladištenje

Kada kupujete gorke dinje, tražite svježe, svijetle mahune koje imaju tamno-zelenu boju, bez oštećenja na svojim površinama. Odaberite mlade, nježne i nezrele tikve. Nezreli-plodovi su najmanje goraki, a njihova ogorčenost raste sazrijevanjem.

Kod kuće, svježe gorke tikve smještene u plastičnu vrećicu zatvorene i pohranjene u pretincu za povrće u hladnjaku, ostaje svježe o do 7 dana.

Priprema i posluživanje metode

Oprati gorku dinju temeljito tekućom vodom prije kuhanja. Svježe mahune i mlado lišće se mogu koristiti za kuhanje. Gorčina se može smanjiti mariniranjem u slanoj mješavini začina. Postoji nekoliko lokalnih tradicionalnih metoda za smanjenje gorčine kao što je kuhanje u slanoj vodi 5-10 minuta (u vodi ostaje goričina, pa se baca) ili mariniranje u jogurtu oko 30 minuta.

Sjemenke su odbačene zbog svog visokog sadržaja alkaloida, ali se u nekim azijskim zemljama jedu.

Evo nekoliko savjeta koji mogu poslužiti:
Goya chanpuru priprema s gorke dinje, tofu, jaja i luk
Goya chanpuru. Okinawan jelo pripremljeno od gorke dinje, tofu, jaja i luk.

U Indiji, gdje je popularno poznat kao karela koristi se u raznim receptima-pržene ili punjena Garam masala, rajčice, luk , zelena chilies , češnjak i curry lišće.

Goya chanpuru, Okinawan promiješati i SRJ s gorkom dinje, luk, tofu, bilo koje meso, i jaja, je posebn jelo zdravstveno svjesnih stanovnika otoka.
Image

Poznat kao ampalaya u Filipinima, to je naširoko koristi u posebnim jelima poput Pinakbet Ilocano, pripremljen s škampima u tijestu i pomiješano s povrćem poput patlidžana i bamije.

Osušeni korijen gorke dinje je korišten u izradi ledenog čaja ili mlijeko u nekim istočnoazijskim regijama.

Gorka tikva je također bilo korištena u Pickle pripremama.

Sigurnost

Gorka tikva može sadržavati tvari kao što su Alkaloid kininskih i morodicine, smole i saponic glikozide, koji mogu biti nepodnošljivi od strane nekih ljudi. Gorčina i toksičnost može se smanjiti u izvjesnoj mjeri parboiling ili namakanjem u slanoj vodi do 10 minuta. Simptomi trovanja mogu uključivati ​​izlučivanje sline, crvenilo lica, nejasnost vida, bol u želucu, mučninu, povraćanje, proljev, mišićnu slabost. ( Medicinski disclaimer )

Text preuzet sa http://www.nutrition-and-you.com/bitter-gourd.html
Post Reply