a jes ti ikada probo vlahovBosnjakAga wrote:sta znaci rijec vlah?

varijanta rumunjskog, ima ga i u istocnoj srbiji i nema veze s srbima u bih....niti po izgledu niti jeziku...vlaha ima u sve tri nacije valjda podjednako genetski....Zox wrote:Za balije ne znam, vlasi su valjda bili neko pleme (Noel, Povijest Bosne) koje je poslije uslo u "sastav" srba (koji su, izgleda, u stvari najmanje "slaveni" od svih juznih slavena) pa su, ekstenzijom, poceli tako zvati sve srbe.
Inace, Noel kaze da je vlaski jezik opstajao do nedavno po gudurama i fs i dan danas poneko zna brojati na tom jeziku.
Prema Klaićevom rječniku stranih riječi riječ balija prvotno je označavala čovjeka koji je bio nepismen, u prenesenom smislu riječi: primitivac, zaostao čovjek. Riječ kojom su kršćani u BiH nazivali muslimane.

Da dopunim...vaginalna_manipulacija wrote:Prema Klaićevom rječniku stranih riječi riječ balija prvotno je označavala čovjeka koji je bio nepismen, u prenesenom smislu riječi: primitivac, zaostao čovjek. Riječ kojom su kršćani u BiH nazivali muslimane.
Pa eto...
Slazem se da je istina samo jedna, a sto se tice tumacenja rijeci balija moj izvor je veliki rjecnik stranih rijeci Bratoljuba Klaica izdan u Zagrebu 1974, izdavacka kuca Zora.margareta wrote:Istina je samo jedna.Svako je tumaci na svoj nacin i iz svojih izvora 'istine'. Inace rasprava oko termina 'balija i vlah' trebala bi se voditi pod 'diskusijama' ili na 'bez cenzure' . Ocito da neki zele ispolitizirati svaki moguci termin na svoju politicku opciju, sto nije normalno.
Radi se o dva pica - vlahovac -sladunjavi liker i lavov kao gorki aperitivBigBoss wrote:Uvijek sam se pito zasto ljudi kazu lavov a na flasi pise vlahov, a svi su govorili lavovmanijak1 wrote:![]()
Lavov je bolji
![]()
i Magnificu.
![]()
Pa zar nije Vlaska nekada bila drzava, danasnja Rumunija?Pravda30 wrote:Siromah, sluga,zaostao.. Isakovic.A.
U vezi Vlaha. Vecina onih koji sebe danas smatraju "Srbima" u Bosni su porijeklom Vlasi.Pravoslavno stanovnistvo koje zivilo u Istocnoj Srbiji a i u Hercegovini pa je kasnije srbizirano.
Sokac nije nesta pogrdno.
Pa ja sam onda pio lavov-gorki aperitiv, pomalo je gorak. Samo mi nije bio aperitiv nego glavno pice.margareta wrote:Radi se o dva pica - vlahovac -sladunjavi liker i lavov kao gorki aperitivBigBoss wrote:Uvijek sam se pito zasto ljudi kazu lavov a na flasi pise vlahov, a svi su govorili lavovmanijak1 wrote:![]()
Lavov je bolji
![]()
i Magnificu.
![]()
meni super pice - dobar za stomacne tegobe.
Neko skraceno vlahovac zovu - vlahov.
Vlahov ili vlahovac je isto pice.