Sta znaci rijec "Balija"

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

magnifico

Post by magnifico »

BosnjakAga wrote:sta znaci rijec vlah? :D
a jes ti ikada probo vlahov :D
Image
u_prolazu2

Post by u_prolazu2 »

Zox wrote:Za balije ne znam, vlasi su valjda bili neko pleme (Noel, Povijest Bosne) koje je poslije uslo u "sastav" srba (koji su, izgleda, u stvari najmanje "slaveni" od svih juznih slavena) pa su, ekstenzijom, poceli tako zvati sve srbe.
Inace, Noel kaze da je vlaski jezik opstajao do nedavno po gudurama i fs i dan danas poneko zna brojati na tom jeziku.
varijanta rumunjskog, ima ga i u istocnoj srbiji i nema veze s srbima u bih....niti po izgledu niti jeziku...vlaha ima u sve tri nacije valjda podjednako genetski....
dedi

Post by dedi »

Vlah vjerovatno poitice iz djela istocne srbije i zapadne bugarske koji se zove Vlaska nizija a sokac slicno jer jedan dio Slavonije nazivaju sokadija znaci vjerovatno su nazvani po prostoru sa kojeg dolaze.Ali balija nemam blage veze
BO

Post by BO »

Prema istinitom događaju, radnja se odvija kad turci dođose na nase prostore i posli prat zube a oni mislili da ostre zube da ih pojedu......al necemo sad o tome :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D

Ma to kad su sjeli Marko i Slavko i malo se zarakijali pukla koja litruša :lol:
zvana balinkovaca, i poslje nekog vremena uleti Safet (cjepo drva coek) i zaleti se za balinkovacu (misleci da je voda-da se malo rashladi) i primjetise to Marko i Slavko i rekose "ne sam Safete, ne sam majstore"i tako nastade rijec balija.
Monya

Post by Monya »

magnifico wrote:fakat ruzno zvuci, lijabu :(
LijaBa, stvarno ruzno, ono kao balo, balavac...
Beautiful mind

#31 Sta znaci rijec "Balija"

Post by Beautiful mind »

Ma bitno je da se nade opravdanje za Cetnike i Ustase,mada ni oni sami nisu sigurni sta rijec"Balija"znaci.bitno je da se vrijeda. :(
vaginalna_manipulacija

Post by vaginalna_manipulacija »

Prema Klaićevom rječniku stranih riječi riječ balija prvotno je označavala čovjeka koji je bio nepismen, u prenesenom smislu riječi: primitivac, zaostao čovjek. Riječ kojom su kršćani u BiH nazivali muslimane.

Pa eto... :D
Last edited by vaginalna_manipulacija on 22/10/2004 18:21, edited 1 time in total.
Monya

Post by Monya »

Samo lavovi piju "Lavov" ili mozda "Vlahov"?
ivy2383

Post by ivy2383 »

Balija-izraz koji se nekad upotrebljavao u pogrdnom smislu za Turcina, nešto kao prostak i sl.
nepoznat

Post by nepoznat »

Prema Klaićevom rječniku stranih riječi riječ balija prvotno je označavala čovjeka koji je bio nepismen, u prenesenom smislu riječi: primitivac, zaostao čovjek. Riječ kojom su kršćani u BiH nazivali muslimane.

pa ako su kriterije "primitivac, zaostao čovjek" da budes zvan balija onda su cetnici vece balije od nas a ni ustase nisu daleko od naziva balija

kad sve znam sta su radili cetnici za vrijeme rata po BOsni onda nema vecih balija od njih :-?

pljunuti primitivci :D

Image

Image

Image

Image

cetnici tuku u banja luci stare bosnjake sto su dosli na otvaranju dzamije

Image

Image

Image

Image

eh gledaj ovih, ih hajde sad ne reci da su pljunuti primitici

Image

Image

eh sad se postavalja pitanje koji je lijek za ove

ovi brato 8)

Image

Mudzahedini

Image

Image

pricao mi je jedan prijatelj kako su htjeli neki iz armije BIH da siluju neku hrvaticu kad su zauzeli neko mjesto a mudzhedini kad su saznali za to zaprijetili da ce ih pobiti budu li to uradili i nisu smjeli to uraditi odustali su.
Ja se divi ovim ljudima, koliko su hrabri.
johnatan

Post by johnatan »

Cuj ba 'vako...
Stanovnik otoka Bali ( dio Indonezije), balija.
:wink:
zole

Post by zole »

vaginalna_manipulacija wrote:Prema Klaićevom rječniku stranih riječi riječ balija prvotno je označavala čovjeka koji je bio nepismen, u prenesenom smislu riječi: primitivac, zaostao čovjek. Riječ kojom su kršćani u BiH nazivali muslimane.

Pa eto... :D
Da dopunim...

Po Klaicu:

"Balija, turcizam, izraz koji se nekad upotrebljavao u pogrdnom smislu za Turcina, nesto kao prostak i sl.; kasnije se u nekim nasim krajevima, znacenje razvilo u: svojeglavac, nasrtljivac, lijencina, neradnik, rasipnik itd., bez obzira radi li se o muslimanima ili pripadnicima drugih vjeroispovijesti".

Hoce reci da ima balija i medju srbima i hrvatima pa i englezima i njemcima i kinezima ... E pa svaka cast Klaicu...
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

Post by PipiDugaDevetka »

Abdulah Škaljić, Rječnik turcizama u sh. jeziku, 1989.g. - 6. izdanje:

Alija i Balija, dva brata starija;
Ne zna Balija što je "zdrava Marija";
... ovi "mujani" i "balije" su nam braća...;
Neće Alija, neće Balija, ele, odoše svinje u džamiju...;
Ne zna Balija što je halija;

Ima više značenja:
Muslimanski seljak, primitivac, prost čovjek iz naroda koji ne pripada plemstvu i obrazovanom svijetu;
Muslimanska etnička grupa oko Podveležja, Dubrave, Stolac i Gabela; Bali=tur. lično ime=Stari; Pogrdni naziv za bh. muslimane;
Naziv za sirova, neotesana, silovita čovjeka, uopšte;

A. Škaljić: Mislim da ova pogrdnost riječi Balija (lično ime) dolazi zbog sličnosti u izgovoru sa riječima baliti, balonja, balav, itd.

Nisam sve prepisao.

Post by BigBoss »

magnifico wrote:
a jes ti ikada probo vlahov :D
Image
Uh, ja jesam, kako je dobar. Lijeci zeludac. :D :D
manijak1

Post by manijak1 »

:D :D Lavov je bolji :D :D i Magnificu. :D
Sevdalina

Post by Sevdalina »

:? ! kako ne razbirate ono o vlasima?! pa oni su kao iz rumunske! ovdje u mk ih imamo, imaju pro-grchka imena(hari, jorgo, kosta,) i imaju neki svoji jezik! oni su posebni etnikum
margareta

Post by margareta »

Istina je samo jedna.Svako je tumaci na svoj nacin i iz svojih izvora 'istine'. Inace rasprava oko termina 'balija i vlah' trebala bi se voditi pod 'diskusijama' ili na 'bez cenzure' . Ocito da neki zele ispolitizirati svaki moguci termin na svoju politicku opciju, sto nije normalno.
zole

Post by zole »

margareta wrote:Istina je samo jedna.Svako je tumaci na svoj nacin i iz svojih izvora 'istine'. Inace rasprava oko termina 'balija i vlah' trebala bi se voditi pod 'diskusijama' ili na 'bez cenzure' . Ocito da neki zele ispolitizirati svaki moguci termin na svoju politicku opciju, sto nije normalno.
Slazem se da je istina samo jedna, a sto se tice tumacenja rijeci balija moj izvor je veliki rjecnik stranih rijeci Bratoljuba Klaica izdan u Zagrebu 1974, izdavacka kuca Zora.
Pravda30

Post by Pravda30 »

Siromah, sluga,zaostao.. Isakovic.A.

U vezi Vlaha. Vecina onih koji sebe danas smatraju "Srbima" u Bosni su porijeklom Vlasi.Pravoslavno stanovnistvo koje zivilo u Istocnoj Srbiji a i u Hercegovini pa je kasnije srbizirano.

Sokac nije nesta pogrdno.
Lace

Post by Lace »

kazu da se bosanska kuhinja nekad dijelila na begovsku i balijsku...pa skontajte sta znaci balija...u biti mislim da je balija naziv za siromasnog bosanca/bosnjaka
BigBoss

Post by BigBoss »

manijak1 wrote::D :D Lavov je bolji :D :D i Magnificu. :D
Uvijek sam se pito zasto ljudi kazu lavov a na flasi pise vlahov, a svi su govorili lavov :D :D
margareta

Post by margareta »

BigBoss wrote:
Uvijek sam se pito zasto ljudi kazu lavov a na flasi pise vlahov, a svi su govorili lavov :D :D
Radi se o dva pica - vlahovac -sladunjavi liker i lavov kao gorki aperitiv
meni super pice - dobar za stomacne tegobe.

Neko skraceno vlahovac zovu - vlahov.
Vlahov ili vlahovac je isto pice.
Last edited by margareta on 23/10/2004 16:53, edited 1 time in total.
BigBoss

Post by BigBoss »

Pravda30 wrote:Siromah, sluga,zaostao.. Isakovic.A.

U vezi Vlaha. Vecina onih koji sebe danas smatraju "Srbima" u Bosni su porijeklom Vlasi.Pravoslavno stanovnistvo koje zivilo u Istocnoj Srbiji a i u Hercegovini pa je kasnije srbizirano.

Sokac nije nesta pogrdno.
Pa zar nije Vlaska nekada bila drzava, danasnja Rumunija?
BigBoss

Post by BigBoss »

margareta wrote:
BigBoss wrote:
Radi se o dva pica - vlahovac -sladunjavi liker i lavov kao gorki aperitiv
meni super pice - dobar za stomacne tegobe.

Neko skraceno vlahovac zovu - vlahov.
Vlahov ili vlahovac je isto pice.
Pa ja sam onda pio lavov-gorki aperitiv, pomalo je gorak. Samo mi nije bio aperitiv nego glavno pice. :D :D
Sevdalina

Post by Sevdalina »

ne treba brkat etimologiju rijechi, sa shta ona oznachava. bal je sigurno med(kan - krv). a kako je izmutiralo znachenje tokom vrijemena to je drugo.

recimo - raja. u bh raja je friendly ppl, ovdje raja je prije 10god bilo neshto kao fukara, sad se sve vishe priblizhava onim bh znachenjem. a i morate uzet u predvid da nisu odnosi u svijetu, izmedju stvari, dijela, rijeci isti kao shto su u hr-bh-scg.
ima puno razlichitosti i to je divno!
Post Reply