Sta znaci rijec "Balija"

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

nepoznat

#1 Sta znaci rijec "Balija"

Post by nepoznat »

ja kao musliman/ bosnjak neznam sto nas drugi zovu balije, jel bih se trebali naci uvrijejeni ili ?????? neznam ni sta ova rijec znaci, znam da se odnosi na nas, odakle ova rijec potice ??????

da nije mozda alija pa od toga nastalo balija ??????

catnici znamo , oni sami sebe zovu cetnici
ustasa znamo, oni same sebe ozvu ustasa

ali sta je sa balijama, mi sebe ne zove ovako, mogu da razumijem da nas zovu mudzahedinima itd jer to je svetinja biti
Drvosjeca iz Dejcica

#2 Re: Sta znaci rijec "Balija"

Post by Drvosjeca iz Dejcica »

nepoznat wrote:ja kao musliman/ bosnjak neznam sto nas drugi zovu balije, jel bih se trebali naci uvrijejeni ili ?????? neznam ni sta ova rijec znaci, znam da se odnosi na nas, odakle ova rijec potice ??????

ali sta je sa balijama, mi sebe ne zove ovako, mogu da razumijem da nas zovu mudzahedinima itd jer to je svetinja biti
Balija - korelativ Vlahu, je turski izraz za primitivca, - grubo prevedeno znaci sirova drvna gradja.
winetou

Post by winetou »

Balija bi trebao biti pogrdni naziv za bošnjake, ali u Bihaću je postojala brigada Balije pa više nemam pojma :D
bosniaque

Post by bosniaque »

imas bosnjake a imas bogami i balije, ja bi u balije svrsto na primjer fikretovce a bogami i titice, to znaci oni koji zale za titom i koji zale za bratstvom i jedinstvom! :)
nepoznat

Post by nepoznat »

Balija - korelativ Vlahu, je turski izraz za primitivca,

/ primitivac :D haj dobro

-
grubo prevedeno znaci sirova drvna gradja
.

ajoj pa zar niste mogli bolje nac ime da nas zovete, nego po nekakvim drvima :D
violentjack

#6 Re: Sta znaci rijec "Balija"

Post by violentjack »

nepoznat wrote:ja kao musliman/ bosnjak neznam sto nas drugi zovu balije, jel bih se trebali naci uvrijejeni ili ?????? neznam ni sta ova rijec znaci, znam da se odnosi na nas, odakle ova rijec potice ??????

Seljak uglavnom krscane su zvali Balijama..
magnifico

Post by magnifico »

fakat ruzno zvuci, lijabu :(
margareta

Post by margareta »

magnifico wrote:fakat ruzno zvuci, lijabu :(

:x DA LI TI TO MENI SHATRO PROSIPASH ? :x
Dzenan_Bozalija

Post by Dzenan_Bozalija »

:lol: pinokiji bosanski. a zato pricaju kako je nastao bosanac. medvjed silovao bukvu , pa se pokajao.

ja sam cuo da su turci nazivali bosanske seljake tim nazivom u pogrdnom smislu da bi tokom svoje vladavine izdizali svoju etniku da bi se nasi priklonili njihovom turskom rodu.

mozda su upravo te neke balije bile i germanskog roda , pleme goti.

Hitler je to poslije radio slicno kao i turci kada je izdizao svoju germansku-arijsku naciju i govorio da su oni bolji ljudi.
margareta

Post by margareta »

Koliko znam ti mi se prije neki dan DUBOKO zahvali na NAJDIVNIJIM rijecima Djenane ?
vodolija_33

Post by vodolija_33 »

balija znači MEDAR.

Pošto su bosanci bili poznati po proizvodnji i prodaji meda (bal) dobili su naziv balije.

To što neki nepismeni likovi taj izraz koriste ne bi li nekoga ponizili to je izraz njihove nekulture i ne znanja.

Isto važi i za vlahe.

Vlah- STOČAR.

Lijep pozdrav :)
Dzenan_Bozalija

iskreno, ja sam ponekad sanjao da smo mi bijeli panteri koje je rodila Bosna..

mozda je na samom pocetku Bosne panter opalio neku crvenkapicu u sumi.
margareta

Post by margareta »

Dzenan_Bozalija wrote:iskreno, ja sam ponekad sanjao da smo mi bijeli panteri koje je rodila Bosna..

mozda je na samom pocetku Bosne panter opalio neku crvenkapicu u
sumi.
NA DUSHU TI.
Dzenan_Bozalija

margareta wrote:Koliko znam ti mi se prije neki dan DUBOKO zahvali na NAJDIVNIJIM rijecima Djenane ?
??? sjecam se tebe divne ali ne sjecam se te zahvale.. pomozi malo :skoljka:

nije sala..stvarno se ne sjecam. nije me bilo zadnjih dana na ovom forumu, rekao bih poznajes me kako pises.
Last edited by Dzenan_Bozalija on 22/10/2004 17:10, edited 1 time in total.
Dzenan_Bozalija

Balija = Medar????

Sjecam se jednom mog starog kada je gledao dokumentarnu emisiju o jednom seljaku u Bosni..

prica o pcelama, kako su divne, najljepse zivotinje na svijetu, raspricao se.. hvali sve zivo na njima.. --> kad u tom momentu ulece moj stari sa rijecima " .. a volis ih ku.ac, da nema meda sve bi ih pobio. sto ne uzgajas ose , ljepse su od pcela!"
SF-Mujo

Post by SF-Mujo »

A šta onda znaci šokac? Tako zovu Hrvate kad hoce da ih raspizde.
Dzenan_Bozalija

margareta wrote:
Dzenan_Bozalija wrote:iskreno, ja sam ponekad sanjao da smo mi bijeli panteri koje je rodila Bosna..

mozda je na samom pocetku Bosne panter opalio neku crvenkapicu u
sumi.
NA DUSHU TI.
sta ti ovo znaci? pa nije bilo uopste muskaraca u Bosni, samo jedna zena. A mozda je i obrnuto .. carobnjak merlin opalio neku panterku, sta ja znam.

na dusu i tebi.
Dzenan_Bozalija

SF-Mujo wrote:A šta onda znaci šokac? Tako zovu Hrvate kad hoce da ih raspizde.
mnogi od danasnjih samozvanih "hrvata" u Bosni su se prije sami nazivali bosanski sokci. mozda iliri ili neka druga etnika unutar bosnjaka.
Dzenan_Bozalija

vodolija_33 wrote:balija znači MEDAR.

Pošto su bosanci bili poznati po proizvodnji i prodaji meda (bal) dobili su naziv balije.

To što neki nepismeni likovi taj izraz koriste ne bi li nekoga ponizili to je izraz njihove nekulture i ne znanja.

Isto važi i za vlahe.

Vlah- STOČAR.

Lijep pozdrav :)
sta na turskom jeziku pored naseg pojimanja znaci u prevodu rijec "balija"? ima li ko da pogleda u kakvom rijecniku?

a Vlasi su bili stanovnici republike Sv. Vlaha koja se nalazila pored Dubrovacke republike.

Cuo sam dosad po pet raznih definicija o vlasima i o balijama , a svi druge nazivaju nepismenima zbog drugacijih definicija.

To znaci logicki da je bilo barem pet etnika i pet kultura u kojoj je svak samo svoje cijenio i priznavao, a druge etnike i njihove nazive omalovazavao.
Last edited by Dzenan_Bozalija on 22/10/2004 17:39, edited 1 time in total.
BosnjakAga

Post by BosnjakAga »

sta znaci rijec vlah? :D
u_prolazu2

Post by u_prolazu2 »

Dzenan_Bozalija wrote:
SF-Mujo wrote:A ¹ta onda znaci ¹okac? Tako zovu Hrvate kad hoce da ih raspizde.
mnogi od danasnjih samozvanih "hrvata" u Bosni su se prije sami nazivali bosanski sokci. mozda iliri ili neka druga etnika unutar bosnjaka.
ovdje se zaista moze svasta nauciti. sokac pogrdna rijec????sokci nisu nikada bili u bih nego u slavoniji i ponosni su na tu rijec, probaj ih uvrijediti s tima pa ce te castiti kulenom i rakijom.....
nikita

Post by nikita »

Prost covjek, seljak covjek ili siromah covjek :roll: negdje sam procitala davno...
Last edited by nikita on 22/10/2004 18:40, edited 1 time in total.
winetou

Post by winetou »

Istina šokac nije pogrdna riječ. Pa šokci imaju čak i NK Šokadiju.
Dzenan_Bozalija

u_prolazu2 wrote:
Dzenan_Bozalija wrote:
SF-Mujo wrote:A šta onda znaci šokac? Tako zovu Hrvate kad hoce da ih raspizde.
ovdje se zaista moze svasta nauciti. sokac pogrdna rijec????sokci nisu nikada bili u bih nego u slavoniji i ponosni su na tu rijec, probaj ih uvrijediti s tima pa ce te castiti kulenom i rakijom.....
to su mozda oni iz sela bosnjaci u slavoniji. tokom turske vladavine u BiH se odselili u sigurnije predjele. mozda su bili katolici sto su tlacili bogumile pa su ih bogumili pod islamom tokom turske vladavine u BiH proganjali.
Last edited by Dzenan_Bozalija on 22/10/2004 17:47, edited 1 time in total.
Zox

Post by Zox »

Za balije ne znam, vlasi su valjda bili neko pleme (Noel, Povijest Bosne) koje je poslije uslo u "sastav" srba (koji su, izgleda, u stvari najmanje "slaveni" od svih juznih slavena) pa su, ekstenzijom, poceli tako zvati sve srbe.
Inace, Noel kaze da je vlaski jezik opstajao do nedavno po gudurama i fs i dan danas poneko zna brojati na tom jeziku.
Post Reply