Sta znaci rijec "Balija"
-
nepoznat
#1 Sta znaci rijec "Balija"
ja kao musliman/ bosnjak neznam sto nas drugi zovu balije, jel bih se trebali naci uvrijejeni ili ?????? neznam ni sta ova rijec znaci, znam da se odnosi na nas, odakle ova rijec potice ??????
da nije mozda alija pa od toga nastalo balija ??????
catnici znamo , oni sami sebe zovu cetnici
ustasa znamo, oni same sebe ozvu ustasa
ali sta je sa balijama, mi sebe ne zove ovako, mogu da razumijem da nas zovu mudzahedinima itd jer to je svetinja biti
ali sta je sa balijama, mi sebe ne zove ovako, mogu da razumijem da nas zovu mudzahedinima itd jer to je svetinja biti
- Drvosjeca iz Dejcica
#2 Re: Sta znaci rijec "Balija"
Balija - korelativ Vlahu, je turski izraz za primitivca, - grubo prevedeno znaci sirova drvna gradja.nepoznat wrote:ja kao musliman/ bosnjak neznam sto nas drugi zovu balije, jel bih se trebali naci uvrijejeni ili ?????? neznam ni sta ova rijec znaci, znam da se odnosi na nas, odakle ova rijec potice ??????
-
violentjack
#6 Re: Sta znaci rijec "Balija"
Seljak uglavnom krscane su zvali Balijama..nepoznat wrote:ja kao musliman/ bosnjak neznam sto nas drugi zovu balije, jel bih se trebali naci uvrijejeni ili ?????? neznam ni sta ova rijec znaci, znam da se odnosi na nas, odakle ova rijec potice ??????
-
Dzenan_Bozalija
ja sam cuo da su turci nazivali bosanske seljake tim nazivom u pogrdnom smislu da bi tokom svoje vladavine izdizali svoju etniku da bi se nasi priklonili njihovom turskom rodu.
mozda su upravo te neke balije bile i germanskog roda , pleme goti.
Hitler je to poslije radio slicno kao i turci kada je izdizao svoju germansku-arijsku naciju i govorio da su oni bolji ljudi.
-
vodolija_33
balija znači MEDAR.
Pošto su bosanci bili poznati po proizvodnji i prodaji meda (bal) dobili su naziv balije.
To što neki nepismeni likovi taj izraz koriste ne bi li nekoga ponizili to je izraz njihove nekulture i ne znanja.
Isto važi i za vlahe.
Vlah- STOČAR.
Lijep pozdrav
Pošto su bosanci bili poznati po proizvodnji i prodaji meda (bal) dobili su naziv balije.
To što neki nepismeni likovi taj izraz koriste ne bi li nekoga ponizili to je izraz njihove nekulture i ne znanja.
Isto važi i za vlahe.
Vlah- STOČAR.
Lijep pozdrav
-
Dzenan_Bozalija
iskreno, ja sam ponekad sanjao da smo mi bijeli panteri koje je rodila Bosna..
mozda je na samom pocetku Bosne panter opalio neku crvenkapicu u sumi.
mozda je na samom pocetku Bosne panter opalio neku crvenkapicu u sumi.
-
Dzenan_Bozalija
??? sjecam se tebe divne ali ne sjecam se te zahvale.. pomozi malomargareta wrote:Koliko znam ti mi se prije neki dan DUBOKO zahvali na NAJDIVNIJIM rijecima Djenane ?
nije sala..stvarno se ne sjecam. nije me bilo zadnjih dana na ovom forumu, rekao bih poznajes me kako pises.
Last edited by Dzenan_Bozalija on 22/10/2004 17:10, edited 1 time in total.
-
Dzenan_Bozalija
Balija = Medar????
Sjecam se jednom mog starog kada je gledao dokumentarnu emisiju o jednom seljaku u Bosni..
prica o pcelama, kako su divne, najljepse zivotinje na svijetu, raspricao se.. hvali sve zivo na njima.. --> kad u tom momentu ulece moj stari sa rijecima " .. a volis ih ku.ac, da nema meda sve bi ih pobio. sto ne uzgajas ose , ljepse su od pcela!"
Sjecam se jednom mog starog kada je gledao dokumentarnu emisiju o jednom seljaku u Bosni..
prica o pcelama, kako su divne, najljepse zivotinje na svijetu, raspricao se.. hvali sve zivo na njima.. --> kad u tom momentu ulece moj stari sa rijecima " .. a volis ih ku.ac, da nema meda sve bi ih pobio. sto ne uzgajas ose , ljepse su od pcela!"
-
Dzenan_Bozalija
sta ti ovo znaci? pa nije bilo uopste muskaraca u Bosni, samo jedna zena. A mozda je i obrnuto .. carobnjak merlin opalio neku panterku, sta ja znam.margareta wrote:NA DUSHU TI.Dzenan_Bozalija wrote:iskreno, ja sam ponekad sanjao da smo mi bijeli panteri koje je rodila Bosna..
mozda je na samom pocetku Bosne panter opalio neku crvenkapicu u
sumi.
na dusu i tebi.
-
Dzenan_Bozalija
mnogi od danasnjih samozvanih "hrvata" u Bosni su se prije sami nazivali bosanski sokci. mozda iliri ili neka druga etnika unutar bosnjaka.SF-Mujo wrote:A šta onda znaci šokac? Tako zovu Hrvate kad hoce da ih raspizde.
-
Dzenan_Bozalija
sta na turskom jeziku pored naseg pojimanja znaci u prevodu rijec "balija"? ima li ko da pogleda u kakvom rijecniku?vodolija_33 wrote:balija znači MEDAR.
Isto važi i za vlahe.
Vlah- STOČAR.
Lijep pozdrav
a Vlasi su bili stanovnici republike Sv. Vlaha koja se nalazila pored Dubrovacke republike.
Cuo sam dosad po pet raznih definicija o vlasima i o balijama , a svi druge nazivaju nepismenima zbog drugacijih definicija.
To znaci logicki da je bilo barem pet etnika i pet kultura u kojoj je svak samo svoje cijenio i priznavao, a druge etnike i njihove nazive omalovazavao.
Last edited by Dzenan_Bozalija on 22/10/2004 17:39, edited 1 time in total.
-
u_prolazu2
ovdje se zaista moze svasta nauciti. sokac pogrdna rijec????sokci nisu nikada bili u bih nego u slavoniji i ponosni su na tu rijec, probaj ih uvrijediti s tima pa ce te castiti kulenom i rakijom.....Dzenan_Bozalija wrote:mnogi od danasnjih samozvanih "hrvata" u Bosni su se prije sami nazivali bosanski sokci. mozda iliri ili neka druga etnika unutar bosnjaka.SF-Mujo wrote:A ¹ta onda znaci ¹okac? Tako zovu Hrvate kad hoce da ih raspizde.
-
Dzenan_Bozalija
to su mozda oni iz sela bosnjaci u slavoniji. tokom turske vladavine u BiH se odselili u sigurnije predjele. mozda su bili katolici sto su tlacili bogumile pa su ih bogumili pod islamom tokom turske vladavine u BiH proganjali.u_prolazu2 wrote:ovdje se zaista moze svasta nauciti. sokac pogrdna rijec????sokci nisu nikada bili u bih nego u slavoniji i ponosni su na tu rijec, probaj ih uvrijediti s tima pa ce te castiti kulenom i rakijom.....Dzenan_Bozalija wrote:mnogi od danasnjih samozvanih "hrvata" u Bosni su se prije sami nazivali bosanski sokci. mozda iliri ili neka druga etnika unutar bosnjaka.SF-Mujo wrote:A šta onda znaci šokac? Tako zovu Hrvate kad hoce da ih raspizde.
Last edited by Dzenan_Bozalija on 22/10/2004 17:47, edited 1 time in total.
- Zox
Za balije ne znam, vlasi su valjda bili neko pleme (Noel, Povijest Bosne) koje je poslije uslo u "sastav" srba (koji su, izgleda, u stvari najmanje "slaveni" od svih juznih slavena) pa su, ekstenzijom, poceli tako zvati sve srbe.
Inace, Noel kaze da je vlaski jezik opstajao do nedavno po gudurama i fs i dan danas poneko zna brojati na tom jeziku.
Inace, Noel kaze da je vlaski jezik opstajao do nedavno po gudurama i fs i dan danas poneko zna brojati na tom jeziku.