Sta znaci 4 motion ?

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
Sharkoon

#1 Sta znaci 4 motion ?

Post by Sharkoon »

Pozdrav ja sam novi odnosno stari :) odavno pratim Sarajevo-x ali se nisam nikad javljao.
Hocu da kupim automobil ali se slabo razumijem, interesuje me sta je 4 motion ako pise na autu,konkretno se radi o passatu. :bih:
starii

#2 Re: Sta znaci 4 motion ?

Post by starii »

Sharkoon wrote:Pozdrav ja sam novi odnosno stari :) odavno pratim Sarajevo-x ali se nisam nikad javljao.
Hocu da kupim automobil ali se slabo razumijem, interesuje me sta je 4 motion ako pise na autu,konkretno se radi o passatu. :bih:
ti kupi auto sa 8 motion, taj ti je bolji, pusti ti ovo :)
boki86

#3 Re: Sta znaci 4 motion ?

Post by boki86 »

Koliko sam ja upoznat, kod wv vozila to znači da je pogon na sva četiri točka....
susc_ovjek

#4 Re: Sta znaci 4 motion ?

Post by susc_ovjek »

je8ote, lakse napisat post pa cekat odgovor, nego proguglat: http://en.wikipedia.org/wiki/4motion
Sharkoon

#5 Re: Sta znaci 4 motion ?

Post by Sharkoon »

Pa sta ima veze sto sam ovdje napisao pitanje,ne moras biti odma nerovozan :D Znaci to je pogon na sva 4 tocka

EDIT: Evo sam sebi odgovaram :) a Admin moze ibrisati temu ako je problem,jos jednom se izvinjavam..

Pogon na sve kotače povećava rezerve trakcije i pruža umirujući osjećaj da se i u lošim vremenskim uvjetima i na nepovoljnom kolniku sigurno krećete. Sustav osigurava povećanje stabilnosti u vožnji, izvanredno kretanje po pravcu te odličnu stabilnost kod udara bočnog vjetra. 4MOTION time ne samo da pruža odlučujuće prednost na području trakcije, nego također omogućuje veću brzinu u zavojima čime ujedno predstavlja dodatnu sigurnost i užitak u vožnji – naravno uvijek sukladno dotičnim uvjetima na kolniku.

Ovisno o konstrukciji, jezgru svakog pogona na sve kotače čini diferencijal između prednje i stražnje osovine, tzv. razdjelni diferencijal. Njegov je zadatak da pogonske sile varijabilno raspodijeli između prednje i stražnje osovine. Ako između osovina dođe do različitog broja okretaja, primjerice uslijed proklizavanja jedne osovine na skliskoj ili sipkoj podlozi, sustav raspodjeljuje pogonske momente odgovarajuće na obje osovine. To znači, da međudiferencijal provodi odgovarajući dio pogonskog momenta na drugu osovinu. Međutim, istovremeno je potrebno izjednačiti manje razlike u broju okretaja kod vožnje u zavojima ili parkiranja kako ne bi došlo do prenaprezanja u pogonskom užetu. Osim toga diferencijal ne smije ograničiti funkcionalnost sustava za reguliranje dinamičnosti vožnje ESP, ASR i EDS.

Volkswagen trenutačno nudi pogon na sve kotače za Golf, Passat, Sharan, Touareg i Phaeton. Pritom se uslijed vrlo različitih potreba koriste tri različita tipa diferencijala: Haldex spojka, Torsen diferencijal i središnji diferencijal s elektronski reguliranom blokadom lamele.
respo

#6 Re: Sta znaci 4 motion ?

Post by respo »

4 motion ti je oznaka za cetiri godisnja doba i za 4 rezima rada u bih :)
sodom

#7 Re: Sta znaci 4 motion ?

Post by sodom »

3 konstitutivna naroda i ostale .
Post Reply