Šta, zapravo, jedemo

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#1 Šta, zapravo, jedemo

Post by PipiDugaDevetka »

Bruceloza i kju-groznica kao biološko oružje je naslov u današnjem Oslobođenju autorice A. Ahmetašević, a koje se danas ne može vidjeti u elektronskom izdanju.

U podnaslovu je tekst:
Ne potiče li cijela priča o zoonozama od konkurentnih uvoznih firmi iz susjednih zemalja, kao odgovor na propagandu Kupujmo domaće!

Ne bih se složio sa ovim podnaslovom jer sam bio i sam žrtva kju-groznice prije pet godina (i sada imam posljedice) kada nije bilo propagandeKupujmo domaće nego nesposobnih(kasnije smijenjenih) ministara koji su ukidali karantine za uvezene životinje. Ipak, ima tu nečega što liči na neki oblik rata za tržište.

Autorica, dalje navodi da su u bivšoj zajedničkoj državi postojala žarišta (distrikti) ove dvije bolesti i bili su u Hrvatskoj, Sloveniji i Srbiji, ali ne i u BiH.
Najčešći način širenja kju-groznice je udisanjem uzročnika iz prašine, trave i slično, više nego upotrebom nekuhanog ili nepasterizovanog mlijeka. Dakle, teško se zaštiti, navodi autorica.

Spominje se i desetak zoonoza od kojih smo ugroženi.

Trebalo bi veterinarima hitno dati 3 miliona KM, a ako se zakasni potrebna cifra će biti mnogo veća (oko 10miliona KM). Naravno, veterinarima još nije dato svih 3 miliona KM.

U Nezavisnim novinama je objavljen članak o sličnim opasnostima, a koje su posljedica nefunkcionalne države i uticaja bog-sam-zna kakvih lobija, Tržište preplavljeno hranom sumnjivog kvaliteta:

http://www.nezavisne.com/revija/tekst2.php

.
perlica

Post by perlica »

ja sam vegetarijanka :D
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

Post by PipiDugaDevetka »

Šta piše na soji, non gmo, gmofree, organic ili bio?

Ako ne piše ništa od ovoga, pročitaj ovo:

http://www.actionbioscience.org/biotech ... tml#Primer

Zatim, zapitaj se otkud toliki broj neočekivanih smrtnih slučajeva ima u tvom krugu poznanika i ostalih.

Zašto su 2 Čelikova fudbalera suspendovana jer su ozbiljno bolesni i zašto Željo neće dalje od 1. ili 2. pretkola (kola?) u Evropi?

Apsolutno je sve besmisleno ako mi i naša djeca jedemo lijepo upakovane otrove. Niko ništa ne kontroliše.
Last edited by PipiDugaDevetka on 08/07/2004 06:39, edited 1 time in total.
Sayed

Post by Sayed »

Puno balkanaca jedu ionako samo govna, da prostite :D

:(
vee-jay

Post by vee-jay »

perlica wrote:ja sam vegetarijanka :D
evo jos jednog :-D
supersonic

Post by supersonic »

sta stara napravi :D
Post Reply