Sta zapravo jedemo?!

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Babbuka
Posts: 146
Joined: 18/08/2014 17:46

#151 Re: Sta zapravo jedemo?!

Post by Babbuka »

Proizvođači piletine postižu konverzije 1,55, u prevodu od 1,55kg koncentrata se utovi 1kg "žive vage". Pametnome dovoljno.
Pored toga, protuzakonito se preventivno daju antibiotici, što naravno ide konzumentu "pride".

Jaja? Maltene ista priča.

Kod ribe su problem teški metali i njihova akumulacija u ribama, radijacija je beznačajna.
Riba iz ribnjaka i nije loša, veoma je bitna lokacija ribnjaka tj. voda koja se koristi.
Morska riba iz Sredozemlja je najzagađenija, ulov iz Atlantika je daleko manje škodljiv. Jbga, stvar veličine.

Voće i povrće koje nam dolazi je puno hemije jer realno gledano nemamo efikasan nadzor. Ko misli drugačije neka ode u market, kupi par stvari i ostavi kući na sobnoj temperaturi. Za 3-5 dana nema nikakve promjene. Opet pametnome dovoljno.

Realno cijelo očišćeno pile iz uzgoja koji nije preforsiran i koje ima 1,75-2,25kg treba da košta 10-12 KM/kg plus troškovi dostave.
Jaja iz slobodnog uzgoja uz manje forsiranje koncentratom treba da košta 20 KM/školjka bez dostave.
Voće i povrće u prihvatljivom kvalitetu i bez hemije u mjerljivim količinama bi koštalo 10KM ili više, naravno bez dostave.

Koliko nas je spremno platiti te cijene?
DahZmaja
Posts: 158
Joined: 09/02/2021 12:49

#152 Re: Sta zapravo jedemo?!

Post by DahZmaja »

epik wrote: 19/11/2023 12:50 Kupim ja kod domacina na selu domace piletine, kontam sa sela je...zdravije jbg... kad ono nakrkano koncentratima, Bog te mazo pile 3 i po kile tesko... 7 dana prije klanja pilicima se mora ukinuti koncentrat da se organizam malo ocisti...
Svaka cast domacem uzgoju tovnih pilica, podrzajem, al treba biti umjeren u doziranju ovih kobcentrata.

Eto ako je sa sela ne mora znaciti da je zdravo.
Da uzgajam pile prirodno, kako i treba, proći će minimum 10-11 mjeseci da sa kljunom i perkama ima 1 kg težine.
Takvo pile bi bilo 50 KM/1 Kg i ko bi to mogao kupiti ?
Malo ih znam, pravo malo. Zato imamo pile za 42 dana, genetski modifikovAno, kljukano koncetratom/steroidima i antibiotikom koje je sve osim zdravo...
Tržište i ponuda tjera proizvođače da posegnu za svim mogućim načinima uzgoja i proizvodnje umjesto zdravim i normalnim....
Ko bi bio spreman platiti 30 KM za školjku jaja kokica livadarki...
Ko bi bio spreman platiti 10 KM za 1 Kg krompira...
Ako postoje takvi kupci, ja bih momentalno preselio na selo i bavio se tim uzgojem.

Ovako ti se napatiš sa organskim uzgojem i dođe ti mamlaz sa riječima "Ćuj pile ti 50 KM" ...

Babbuka je dao prilično tačnu opservaciju....
User avatar
JohnnyS
Posts: 13894
Joined: 05/05/2007 12:03
Location: Brijuni

#153 Re: Sta zapravo jedemo?!

Post by JohnnyS »

swanfilter wrote: 21/11/2023 13:45
moimoi wrote: 21/11/2023 13:39
Hendrix wrote: 21/11/2023 00:04 Ma realno ako covjek izbjegava fast food, krkanje masnoce i tjestenine... to je to jbg. Perfektna ishrana danas ne postoji osim ako nisi milioner pa da imas pristup organskim zasticenim farmama.

Generalno mi u Bosni volimo krkati, to nam je nacionalni hobi. Meso u Jablanici... Travnik i cevapi, pite...nekim ljudima je ovo svakodnevni obrok. Dodaj na to i pive i alkohol, cigare i nadodjes na totalni haos koji organizam mora da svari i nekako opstane.

Koliko ljudi ima srcani udar u pedesetim kod nas, ja znam najmanje 10 ukljucujuci i mog starog. To ba nije normalno, sav taj stres mentalni od zivota ovde, rata i onda jos uzasne hrane.

Ja sam se sokirao kada sam bio na klinici za srce gdje mi je stari primljen bio, jedini on debel od njih 30ak. Svi mrsavi ko grana i ja pitam doktora kako ba ovo srcani udari a niko debel nije? Kaze covjek cigare, sve do jednog su pusaci bili.
Ne mislim da je stres koliko prezderavanje i generalno s cim se hrana tretira.
Generacije prije nasih staraca, iako su prezivjeli i dva rata, su mnogo otporniji, rekla bih-zdraviji. Al oni su pola zivota bili gladni. Pa i dan danas ne jedu puno. Niti imaju naviku da jedu meso svaki dan. Sve je do umjerenosti.
BiH je nekada bila ruralna veoma. Narod radio na njivi od jutra do mraka.

Zivio sam rat na selu. Jelo se masno, slano i slatko. Didovi pusili lule i pila se brlja.

Al, ljudi su se znojili svaki dan radeci.

Nije bilo traktora. Oranje konjem, motikanje rukama i kosenje rucno.

I ja ko dijete naradio se ko crnac ...
Fizička aktivnost je glavna za dug život, dulje će živjeti osoba koja je debela, ali vježba nego mršav čovjek koji samo sjedi. Problem u BiH je što se svugdje ide autom, a teretana je "za pedere". Ok, ne idite ljudi u teretane, ali gle brda i planina, otiđite svaki vikend kad možete i penjite se
Karikaturist
Posts: 3911
Joined: 20/12/2020 10:03

#154 Re: Sta zapravo jedemo?!

Post by Karikaturist »

Nonsens, osoba koja vjezba sigurno nece biti debela.
User avatar
JohnnyS
Posts: 13894
Joined: 05/05/2007 12:03
Location: Brijuni

#155 Re: Sta zapravo jedemo?!

Post by JohnnyS »

Karikaturist wrote: 22/11/2023 09:41 Nonsens, osoba koja vjezba sigurno nece biti debela.
Osoba koja jede puno i svašta će u pravilu biti debela i ako vježba. Evo ja prvi :D
izvrsni direktor
Posts: 9622
Joined: 20/12/2018 16:11

#156 Re: Sta zapravo jedemo?!

Post by izvrsni direktor »

swanfilter wrote: 21/11/2023 13:45

BiH je nekada bila ruralna veoma. Narod radio na njivi od jutra do mraka.

Zivio sam rat na selu. Jelo se masno, slano i slatko. Didovi pusili lule i pila se brlja.

Al, ljudi su se znojili svaki dan radeci.

Nije bilo traktora. Oranje konjem, motikanje rukama i kosenje rucno.

I ja ko dijete naradio se ko crnac ...
I svi su imali posljedice tako lose ishrane. salo nije jedina posljedica lose ishrane
User avatar
VladaFBiH
Posts: 4540
Joined: 01/02/2012 12:32
Location: rajvoSa

#157 Re: Sta zapravo jedemo?!

Post by VladaFBiH »

dječak sa šibicama wrote: 20/11/2023 23:17
sinuhe wrote: 20/11/2023 16:30
Grb1 wrote: 20/11/2023 16:15 Gledam tamo na pocetku teme, kritikuju kante od jupola, posude, nidje veze pretpostavljam da nikad u zivotu niste nista napravili....licno sam odrasla ma selu i pravili smo pekmeze, sokove sve sto se moze pravit, al nije mi jasno stq fali kanti....operemo je dobro, na kraju krajeva i mi koji pravimo to jedemo ne samo da se prodaje...ne razumijem kakve posude trebamo imat, kastm mejd** jel? Gluposti ostavite narod sa sela na miru...
Drzanje hrane se ne preporucuje ni u onim posudama u kojim bude sladoled.
Da pogodim, ne preporucuju proizvodjati specijaliziranih posuda za drzanje hrane :D
pa posuda je pametna pa zna kada je u njoj sladoled a kada nešto drugo :)
User avatar
Peacean
Posts: 2807
Joined: 11/09/2017 11:13
Location: Sarajevo

#158 Re: Sta zapravo jedemo?!

Post by Peacean »

Nije sva plastika jednaka. Ambalaže u kojima dolaze prehrambeni proizvodi su specifično dizajnirani da koriste najmanju količinu plastike potrebnu za pakovanje proizvoda tako da njenim ponovnim korištenjem za skladištenje hrane pogotovo tople i/ili tečne dolazi do degradacije posude i oslobađanja plastike u hranu. Dok s druge strane kontejneri tipa jupol kante nisu uopšte namijenjeni skladištenju hrane već su izrađeni od materijala i premaza koji služe za skladištenje boje a koji mogu biti toksični za ljude. Tačno je da nije to toliko opasno da će ubiti svakoga ko pojede nešto odatle ali s obzirom da smo ionako puni teških metala i mikroplastike svaka dodatna doza bez obzira koliko mala može imati posljedice po zdravlje.
User avatar
holowey
Posts: 8466
Joined: 10/11/2008 10:53
Location: Дишем ти за вратом...

#159 Re: Sta zapravo jedemo?!

Post by holowey »

VladaFBiH wrote: 22/11/2023 10:20
dječak sa šibicama wrote: 20/11/2023 23:17
sinuhe wrote: 20/11/2023 16:30

Drzanje hrane se ne preporucuje ni u onim posudama u kojim bude sladoled.
Da pogodim, ne preporucuju proizvodjati specijaliziranih posuda za drzanje hrane :D
pa posuda je pametna pa zna kada je u njoj sladoled a kada nešto drugo :)
ima veze vrsta plastike, da li podnosi samo hladno i izdrzljiva je samo odredjeni vremenski rok, tipa sest mjeseci, prije raspadanja i otpustanja tvari...
ili plastika koja podnosi visu temperaturu, moze u mikrovalnu, itd
swanfilter
Posts: 7975
Joined: 06/06/2008 18:52

#160 Re: Sta zapravo jedemo?!

Post by swanfilter »

izvrsni direktor wrote: 22/11/2023 09:49
swanfilter wrote: 21/11/2023 13:45

BiH je nekada bila ruralna veoma. Narod radio na njivi od jutra do mraka.

Zivio sam rat na selu. Jelo se masno, slano i slatko. Didovi pusili lule i pila se brlja.

Al, ljudi su se znojili svaki dan radeci.

Nije bilo traktora. Oranje konjem, motikanje rukama i kosenje rucno.

I ja ko dijete naradio se ko crnac ...
I svi su imali posljedice tako lose ishrane. salo nije jedina posljedica lose ishrane
Boga mi, na selu svi idu preko 75, a debelih je prilicno manje nego u gradu i danas ...
User avatar
Chloe
Photo mod
Posts: 72578
Joined: 03/10/2011 20:11

#161 Re: Sta zapravo jedemo?!

Post by Chloe »

holowey wrote: 22/11/2023 11:09
VladaFBiH wrote: 22/11/2023 10:20
dječak sa šibicama wrote: 20/11/2023 23:17

Da pogodim, ne preporucuju proizvodjati specijaliziranih posuda za drzanje hrane :D
pa posuda je pametna pa zna kada je u njoj sladoled a kada nešto drugo :)
ima veze vrsta plastike, da li podnosi samo hladno i izdrzljiva je samo odredjeni vremenski rok, tipa sest mjeseci, prije raspadanja i otpustanja tvari...
ili plastika koja podnosi visu temperaturu, moze u mikrovalnu, itd
:thumbup:

Nisu tek tako uslov ( ne znam da li je i danas) aluminijske kante za nositi mlijeko u mljekare.
NediM17
Posts: 21833
Joined: 05/11/2009 11:49

#162 Re: Sta zapravo jedemo?!

Post by NediM17 »

Nije ni aluminij neka sreca.
Ne valja ni u dezodoransima a kamoli kao ambalaza za hranu.
User avatar
dječak sa šibicama
Posts: 41142
Joined: 29/06/2011 23:39

#163 Re: Sta zapravo jedemo?!

Post by dječak sa šibicama »

Pa dobro, kad koristim sladoled posudu plasticnu, koristim je za zamrzivac, stavljam u nju hladno jelo koje ne mislim jesti danas, ne vidim da ce hladno jelo pokupiti stetne stvari iz plastike.

Necu vrucu hranu stavljati u plastiku, mada vjv ima i takvih.
NediM17
Posts: 21833
Joined: 05/11/2009 11:49

#164 Re: Sta zapravo jedemo?!

Post by NediM17 »

A "Zlatar" burad za kiseljenje kupusa, sta cemo s njima?
Malo se pretjeruje.
User avatar
Chloe
Photo mod
Posts: 72578
Joined: 03/10/2011 20:11

#165 Re: Sta zapravo jedemo?!

Post by Chloe »

NediM17 wrote: 22/11/2023 11:48 Nije ni aluminij neka sreca.
Ne valja ni u dezodoransima a kamoli kao ambalaza za hranu.
Nije aluminijsko sudje ni za svu hranu preporučljivo posebno ne za čuvanje . :-D
User avatar
Peacean
Posts: 2807
Joined: 11/09/2017 11:13
Location: Sarajevo

#166 Re: Sta zapravo jedemo?!

Post by Peacean »

NediM17 wrote: 22/11/2023 11:53 A "Zlatar" burad za kiseljenje kupusa, sta cemo s njima?
Malo se pretjeruje.
Napravljena su od materijala koji odgovara njihovoj funkciji. Postoje hiljade vrsta plastike sa različitim osobinama.
NediM17
Posts: 21833
Joined: 05/11/2009 11:49

#167 Re: Sta zapravo jedemo?!

Post by NediM17 »

Dobro je, kako si, sta ima u Novoj Varosi ? :mrgreen:
User avatar
dječak sa šibicama
Posts: 41142
Joined: 29/06/2011 23:39

#168 Re: Sta zapravo jedemo?!

Post by dječak sa šibicama »

Moze se u posudu staviti i alu folija ispod hrane, ili papir za pecenje, obicna prozirna folija.

Inace, zanimljivost mnogi ne znaju, alu folija ima dvije strane ali mnogi ne znaju da je jedna za hladno druga za vruce odnosno jedna drzi hladnocu druga drzi toplotu, mislim da je sjajna za toplotu a ona malo "hrapavija" za hladnocu. Samo taj sloj okrenes prema hrani.
User avatar
Chloe
Photo mod
Posts: 72578
Joined: 03/10/2011 20:11

#169 Re: Sta zapravo jedemo?!

Post by Chloe »

DahZmaja wrote: 22/11/2023 09:35
epik wrote: 19/11/2023 12:50 Kupim ja kod domacina na selu domace piletine, kontam sa sela je...zdravije jbg... kad ono nakrkano koncentratima, Bog te mazo pile 3 i po kile tesko... 7 dana prije klanja pilicima se mora ukinuti koncentrat da se organizam malo ocisti...
Svaka cast domacem uzgoju tovnih pilica, podrzajem, al treba biti umjeren u doziranju ovih kobcentrata.

Eto ako je sa sela ne mora znaciti da je zdravo.
Da uzgajam pile prirodno, kako i treba, proći će minimum 10-11 mjeseci da sa kljunom i perkama ima 1 kg težine.
Takvo pile bi bilo 50 KM/1 Kg i ko bi to mogao kupiti ?
Malo ih znam, pravo malo. Zato imamo pile za 42 dana, genetski modifikovAno, kljukano koncetratom/steroidima i antibiotikom koje je sve osim zdravo...
Tržište i ponuda tjera proizvođače da posegnu za svim mogućim načinima uzgoja i proizvodnje umjesto zdravim i normalnim....
Ko bi bio spreman platiti 30 KM za školjku jaja kokica livadarki...
Ko bi bio spreman platiti 10 KM za 1 Kg krompira...
Ako postoje takvi kupci, ja bih momentalno preselio na selo i bavio se tim uzgojem.

Ovako ti se napatiš sa organskim uzgojem i dođe ti mamlaz sa riječima "Ćuj pile ti 50 KM" ...

Babbuka je dao prilično tačnu opservaciju....
Niko ne očekuje bio proizvod, al očekuje zdraviji od onog industrijskog, o tome je riječ, jer cijene su veće nego u trgovinama.
Malo se informisati, istražiti, šta se sve iz prirode može iskoristiti za zdraviji proizvod, ili bar umanjiti upotrebu vještačkih dodataka.

Domaća jaja plaćam 30 kom/15 KM ( bili su digli cijenu na 20 KM, al brzo i vratili). Kokice su cijeli dan na njivama, teta ih pusti ujutro, i naveče zatvori, imaju mjesto gdje nose jaja. Što više kokica, više jaja. :oops:
DahZmaja
Posts: 158
Joined: 09/02/2021 12:49

#170 Re: Sta zapravo jedemo?!

Post by DahZmaja »

Chloe wrote: 22/11/2023 12:57
DahZmaja wrote: 22/11/2023 09:35
epik wrote: 19/11/2023 12:50 Kupim ja kod domacina na selu domace piletine, kontam sa sela je...zdravije jbg... kad ono nakrkano koncentratima, Bog te mazo pile 3 i po kile tesko... 7 dana prije klanja pilicima se mora ukinuti koncentrat da se organizam malo ocisti...
Svaka cast domacem uzgoju tovnih pilica, podrzajem, al treba biti umjeren u doziranju ovih kobcentrata.

Eto ako je sa sela ne mora znaciti da je zdravo.
Da uzgajam pile prirodno, kako i treba, proći će minimum 10-11 mjeseci da sa kljunom i perkama ima 1 kg težine.
Takvo pile bi bilo 50 KM/1 Kg i ko bi to mogao kupiti ?
Malo ih znam, pravo malo. Zato imamo pile za 42 dana, genetski modifikovAno, kljukano koncetratom/steroidima i antibiotikom koje je sve osim zdravo...
Tržište i ponuda tjera proizvođače da posegnu za svim mogućim načinima uzgoja i proizvodnje umjesto zdravim i normalnim....
Ko bi bio spreman platiti 30 KM za školjku jaja kokica livadarki...
Ko bi bio spreman platiti 10 KM za 1 Kg krompira...
Ako postoje takvi kupci, ja bih momentalno preselio na selo i bavio se tim uzgojem.

Ovako ti se napatiš sa organskim uzgojem i dođe ti mamlaz sa riječima "Ćuj pile ti 50 KM" ...

Babbuka je dao prilično tačnu opservaciju....
Niko ne očekuje bio proizvod, al očekuje zdraviji od onog industrijskog, o tome je riječ, jer cijene su veće nego u trgovinama.
Malo se informisati, istražiti, šta se sve iz prirode može iskoristiti za zdraviji proizvod, ili bar umanjiti upotrebu vještačkih dodataka.

Domaća jaja plaćam 30 kom/15 KM ( bili su digli cijenu na 20 KM, al brzo i vratili). Kokice su cijeli dan na njivama, teta ih pusti ujutro, i naveče zatvori, imaju mjesto gdje nose jaja. Što više kokica, više jaja. :oops:
U prevedenom ti ne želiš nešto radioaktivno ali bi pristala na samo malo radio aktivno 😃

Nemoj sad dići nos i biti uvrijeđena, industrijski uzgojeni pilići i uzgojeni kod "domaćina" su ista.
Na istom mjestu kupuju genetski modifikovane jednodnevne piliće, istim koncetratom/steroidom ih rokaju uz antibiotike, drže pod svjetlom 23 h it'd...baš nikakve razlike.

Ista ti je priča i sa tim kokicama, školjka 15 KM.
Nema šanse da bude sve kako treba i da pokrije rentabilnost sa zaradom uz tu cijenu. Nema šanse osim u varijanti "samo malo radioaktivno"....

Sa zetom pravim domaći sok, za djecu, dede i nane...Dolazi čovjek i ljubazno traži da mu prodam 5-6 litara. Naravno da sam ga odbio uz objašnjenje da nemam računicu da mu prodam po cijeni koja je njemu prihvatljiva. Iz kurtoazije mu poklonim flašu da ne misli da sam dinar efendija....
Sretnem ga nakon par mjeseci, gdje je i sam priznao da je razmišljao o soku i cijeni te izjavio da ga sam nebi prodao ispod 30 KM.

Opet dođemo na ono, ko će dati 30 KM za litar soka od kruške, jabuke itd...
Grb1
Posts: 156
Joined: 26/07/2023 19:30

#171 Re: Sta zapravo jedemo?!

Post by Grb1 »

Ko djete sam s nanom prodavala povrce na pijaci, nase, ono sto imamo ,,viska,, (nije prskano, sjeme ne kupujemo svoje uzimamo i sl..) i vazda se ovo gradjanstvo cijenkalo za marku dvije a vamo ti nije zao dat za skupu odjecu i sl a hranu jedes hrana sa sela je uvijek bila najjeftinija, mlijeko dok je bilo 1,4KM tetrapak domace je bilo 1KM...ne znam zasto al nikad se nije cijenio domaaci proizvod, pa tako nece ni taj sok sto spominjete gore
DahZmaja
Posts: 158
Joined: 09/02/2021 12:49

#172 Re: Sta zapravo jedemo?!

Post by DahZmaja »

Grb1 wrote: 22/11/2023 13:46 Ko djete sam s nanom prodavala povrce na pijaci, nase, ono sto imamo ,,viska,, (nije prskano, sjeme ne kupujemo svoje uzimamo i sl..) i vazda se ovo gradjanstvo cijenkalo za marku dvije a vamo ti nije zao dat za skupu odjecu i sl a hranu jedes hrana sa sela je uvijek bila najjeftinija, mlijeko dok je bilo 1,4KM tetrapak domace je bilo 1KM...ne znam zasto al nikad se nije cijenio domaaci proizvod, pa tako nece ni taj sok sto spominjete gore
Vjerovatno si 100% upravu. Dat će za flašu nekog vina 50 KM ali kad bude trebao svom djetetu platiti litar soka 30 KM još će i galamiti kao da je to svemirska nepravda...
Svi imamo izbor.... Samo odrediti prioritet.
User avatar
petunija
Posts: 3052
Joined: 07/05/2009 09:22
Location: United States of Balcan

#173 Re: Sta zapravo jedemo?!

Post by petunija »

Grb1 wrote: 22/11/2023 13:46 Ko djete sam s nanom prodavala povrce na pijaci, nase, ono sto imamo ,,viska,, (nije prskano, sjeme ne kupujemo svoje uzimamo i sl..) i vazda se ovo gradjanstvo cijenkalo za marku dvije a vamo ti nije zao dat za skupu odjecu i sl a hranu jedes hrana sa sela je uvijek bila najjeftinija, mlijeko dok je bilo 1,4KM tetrapak domace je bilo 1KM...ne znam zasto al nikad se nije cijenio domaaci proizvod, pa tako nece ni taj sok sto spominjete gore
Danas je problem što mnogi lažu i pod "domaće" svašta uvaljuju.
Tako da, ima ljudi koji bi to kupovali i plaćali, ali ne vjeruju onima koje ne poznaju.
Moja komšinica je npr prodavala "domaća" jaja a u stvari je kokoške krkala koncentratom i samo pred klanje hranila normalnije. Puštala ih i na dvorište, da raja vidi, ali kad uđu u kokošinjac, da vidiš šta im daje...
Isto važi i za povrće, možda i jeste iz bašte, ali mi ne znamo koje je sve tretmane prošlo...
John Cleese
Posts: 37529
Joined: 25/05/2010 18:30

#174 Re: Sta zapravo jedemo?!

Post by John Cleese »

Grb1 wrote: 22/11/2023 13:46 Ko djete sam s nanom prodavala povrce na pijaci, nase, ono sto imamo ,,viska,, (nije prskano, sjeme ne kupujemo svoje uzimamo i sl..) i vazda se ovo gradjanstvo cijenkalo za marku dvije a vamo ti nije zao dat za skupu odjecu i sl a hranu jedes hrana sa sela je uvijek bila najjeftinija, mlijeko dok je bilo 1,4KM tetrapak domace je bilo 1KM...ne znam zasto al nikad se nije cijenio domaaci proizvod, pa tako nece ni taj sok sto spominjete gore
Voce i povrce sam oduvijek najradije kupovao na pijaci (a jako rano su me naucili kako da izaberem sta valja) i nikad se nisam cjenkao - pogledam sve sto je u dnevnoj ponudi i kad izaberem, fino platim koliko prodavac trazi :D
Mlijeko, mlijecne proizvode, sokove, pekmeze i dzemove smo obicno kupovali u radnjama, samo ponekad od proizvodjaca direktno i to iskljucivo uz preporuku zadovoljnih stalnih kupaca, a ajvar, ukiseljeno povrce i slicne preradjevine smo uglavnom sami pripremali.
moimoi
Posts: 4853
Joined: 01/07/2006 12:59

#175 Re: Sta zapravo jedemo?!

Post by moimoi »

Babbuka wrote: 21/11/2023 23:20 Proizvođači piletine postižu konverzije 1,55, u prevodu od 1,55kg koncentrata se utovi 1kg "žive vage". Pametnome dovoljno.
Pored toga, protuzakonito se preventivno daju antibiotici, što naravno ide konzumentu "pride".

Jaja? Maltene ista priča.

Kod ribe su problem teški metali i njihova akumulacija u ribama, radijacija je beznačajna.
Riba iz ribnjaka i nije loša, veoma je bitna lokacija ribnjaka tj. voda koja se koristi.
Morska riba iz Sredozemlja je najzagađenija, ulov iz Atlantika je daleko manje škodljiv. Jbga, stvar veličine.

Voće i povrće koje nam dolazi je puno hemije jer realno gledano nemamo efikasan nadzor. Ko misli drugačije neka ode u market, kupi par stvari i ostavi kući na sobnoj temperaturi. Za 3-5 dana nema nikakve promjene. Opet pametnome dovoljno.

Realno cijelo očišćeno pile iz uzgoja koji nije preforsiran i koje ima 1,75-2,25kg treba da košta 10-12 KM/kg plus troškovi dostave.
Jaja iz slobodnog uzgoja uz manje forsiranje koncentratom treba da košta 20 KM/školjka bez dostave.
Voće i povrće u prihvatljivom kvalitetu i bez hemije u mjerljivim količinama bi koštalo 10KM ili više, naravno bez dostave.

Koliko nas je spremno platiti te cijene?
Sve je ovo tacno. Ipak trebamo biti svjesni da je zivotni vijek ljudi produzen zahvaljujuci veterinarima tj vakcinaciji zivotinja kao i davanju antibiotika.
E sad, koliko se toga bespotrebno daje tj cisto da bi bio siguran u 100 % ispravnost mesa… to je drugi par rukava.
Covjek zaista vise ne moze biti pametan.
Post Reply