Sta zapravo jedemo?!

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
moimoi
Posts: 5001
Joined: 01/07/2006 12:59

#126 Re: Sta zapravo jedemo?!

Post by moimoi »

nivla wrote: 20/11/2023 17:40 moze se kupit teleca jetrica al u mesnicama sto kolju al nema svaki dan i moras cekat, to svakako nisu mesnice mujanic, bajra i slicno toga tamo nema
Napisi gdje pa makar i u siframa :D
Ne znam zadnji put kada sam naletila na jetricu. Ima mislim 10god
John Cleese
Posts: 37758
Joined: 25/05/2010 18:30

#127 Re: Sta zapravo jedemo?!

Post by John Cleese »

moimoi wrote: 20/11/2023 17:33 Jedino sto sam primjetila da kod nas vise nemas malih koljenica, sve su nekakve gigantske.. niti mozes vise kupiti jetricu telecu
Nema ni mozga, odavno (ili barem nisam nigdje vidio u prodaji).

Sjetih se sad one zafrkancije, kad su liku, kao, uvalili telecu glavusu bez mozga, pa mu, nakon sto je protestirao rekli da je:"Asli bilo blesavo" :D
John Cleese
Posts: 37758
Joined: 25/05/2010 18:30

#128 Re: Sta zapravo jedemo?!

Post by John Cleese »

moimoi wrote: 20/11/2023 17:43
nivla wrote: 20/11/2023 17:40 moze se kupit teleca jetrica al u mesnicama sto kolju al nema svaki dan i moras cekat, to svakako nisu mesnice mujanic, bajra i slicno toga tamo nema
Napisi gdje pa makar i u siframa :D
Ne znam zadnji put kada sam naletila na jetricu. Ima mislim 10god
Ima u Zmaju.

Ali je vec pecena, u propisno saftali somunu i s lukom :D
swanfilter
Posts: 7998
Joined: 06/06/2008 18:52

#129 Re: Sta zapravo jedemo?!

Post by swanfilter »

moimoi wrote: 20/11/2023 17:33
swanfilter wrote: 20/11/2023 17:27
John Cleese wrote: 20/11/2023 17:08 Da vas obradujem...



https://pasifika.news/2023/10/radioacti ... afood-low/

Kome se ne da da cita - covjek tvrdi da je razina radioaktivnosti u tunjevini niska te da ono sto bi nas trebalo zaista brinuti jeste, na primjer, sadrzaj žive (iz živinih organskih jedinjenja poput metil žive) koji je u usporedbi ribljih vrsta najvisi u mesu vecih morskih grabljivaca u koje spada i tuna.

Inace, sva živina u vodi rastvorljiva jedinjenja su za nas vrlo gadni otrovi, a pogotovo organska živina jedinjenja.
Ilustracije radi, zabiljezen je slucaj fatalnog kontaktnog trovanja dimetil zivom preko kože (i to kroz neostecenu gumenu rukavicu, desilo se poznatoj naucnici pri nekakvom laboratorijskom eksperimentu) - žrtva trovanja je, postupno, mjesecima umirala i nije joj bilo moguce pomoci.
Kod tune se oduvijek govorilo o zivi. Ovo sa radijacijom je trend zadnjih godina.

Uopsteno, treba izbjegavati predatore bilo koje vrste.

Jer mi je posao takav, dolazim u dodir sa raznim vrstama mesa. I vec po mirisu moze covjek znati sta je svjeze i hranjeno kako treba. Il sta pasnjaka nije vidjelo, lezalo u stali i tovljeno koncetratom.
Pa tove se na zalost i ribe danas. Hvala bogu ne mogu sve vrste.. Ja meso npr ne znam prepoznati po mirisu ali ribu kada cistim vidim razliku. Tovljena je puno masnija i nekakva “labava”.
Jedino sto sam primjetila da kod nas vise nemas malih koljenica, sve su nekakve gigantske.. niti mozes vise kupiti jetricu telecu
Ribe iz bazena prepoznas po boji. Koja god da je, tamnije je boje nego inace. I to prilicno. I naravno, po velicini.

Telece jetrice idu u restorane. Kao sto ne mozes doci do određenog komada juneta i slicno. Iz istog razloga.

Meso crveno kada stoji na zraku, a da je kvalitetno, duze vremena ce ostati iste boje. Jer oksidacija ne djeluje tako brzo, a zbog ovog i onog u mesu.

Kada nije dobro, vrlo brzo popusta u svakom pogledu. Boja, cijeđenje tekucine iz njega, miris koji je prilicno jak i kada pomirises, nos se automatski zatvara.

Mada, ja se tek ucim. Rekao sam, znacu o mesu kada budem znao mesara zaje...ati ...
User avatar
nivla
Posts: 4312
Joined: 12/01/2008 23:44

#130 Re: Sta zapravo jedemo?!

Post by nivla »

moimoi wrote: 20/11/2023 17:43
nivla wrote: 20/11/2023 17:40 moze se kupit teleca jetrica al u mesnicama sto kolju al nema svaki dan i moras cekat, to svakako nisu mesnice mujanic, bajra i slicno toga tamo nema
Napisi gdje pa makar i u siframa :D
Ne znam zadnji put kada sam naletila na jetricu. Ima mislim 10god
pa da cekam umjesto hefte 20dana, cesto se znamo dogovorit po 300-400g da nam podijeli mesar, malo je sad bolja situacija do 4-5 dana se ceka, da pomognem mala mesnica je na podrucju opstine ilidza
bude i biftek kad se kolje june 50km kila i moras citav uzet, kome nije zao 3-4 kg kupit odjednom bude odlican
swanfilter
Posts: 7998
Joined: 06/06/2008 18:52

#131 Re: Sta zapravo jedemo?!

Post by swanfilter »

John Cleese wrote: 20/11/2023 17:39
swanfilter wrote: 20/11/2023 17:27 Kod tune se oduvijek govorilo o zivi. Ovo sa radijacijom je trend zadnjih godina.
Pa jeste. Vjerujem da to datira iz vremena havarije one japanske nuklearke, jer od tada ispustaju u more radioaktivnu vodu kojom su prethodno hladili reaktore.

Citirano je, valjda, reakcija na taj trend, kako ga ti nazivas i podsjecanje na stvarnu opasnost.
A u "morskoj" hrani (jer nije samo riba zagadjena), osim zive koja je tu vjerojatno najopasniji polutant, vec odavno ima i drugih krasota - kadmijuma, olova, arsenika...
More je zagađenije od ostalih ekosistema, mada sam citao da morske zivotinje imaju mehanizam ciscenja i da zbog toga da ne bi trebalo biti problematicno, gledajuci na okolnosti.

Isto tako, treba preferirati ribe hladnijih voda. Isto negdje procitao ..
moimoi
Posts: 5001
Joined: 01/07/2006 12:59

#132 Re: Sta zapravo jedemo?!

Post by moimoi »

John Cleese wrote: 20/11/2023 17:50
moimoi wrote: 20/11/2023 17:43
nivla wrote: 20/11/2023 17:40 moze se kupit teleca jetrica al u mesnicama sto kolju al nema svaki dan i moras cekat, to svakako nisu mesnice mujanic, bajra i slicno toga tamo nema
Napisi gdje pa makar i u siframa :D
Ne znam zadnji put kada sam naletila na jetricu. Ima mislim 10god
Ima u Zmaju.

Ali je vec pecena, u propisno saftali somunu i s lukom :D
Ma nije to isto. :D
moimoi
Posts: 5001
Joined: 01/07/2006 12:59

#133 Re: Sta zapravo jedemo?!

Post by moimoi »

nivla wrote: 20/11/2023 18:03
moimoi wrote: 20/11/2023 17:43
nivla wrote: 20/11/2023 17:40 moze se kupit teleca jetrica al u mesnicama sto kolju al nema svaki dan i moras cekat, to svakako nisu mesnice mujanic, bajra i slicno toga tamo nema
Napisi gdje pa makar i u siframa :D
Ne znam zadnji put kada sam naletila na jetricu. Ima mislim 10god
pa da cekam umjesto hefte 20dana, cesto se znamo dogovorit po 300-400g da nam podijeli mesar, malo je sad bolja situacija do 4-5 dana se ceka, da pomognem mala mesnica je na podrucju opstine ilidza
bude i biftek kad se kolje june 50km kila i moras citav uzet, kome nije zao 3-4 kg kupit odjednom bude odlican
Naci cu je :lol:
MMM1977
Posts: 4663
Joined: 15/07/2009 12:56

#134 Re: Sta zapravo jedemo?!

Post by MMM1977 »

Malo ste me trznuli sa tom ribom i zivom... Kakvi su Brancin/Orada/Zubatac po tom pitanju? Lignje? Govorim o onome sto dolazi u Konzum kao svježe, jedan dan u sedmici i taj dan ga i kupujem.
MMM1977
Posts: 4663
Joined: 15/07/2009 12:56

#135 Re: Sta zapravo jedemo?!

Post by MMM1977 »

moimoi wrote: 20/11/2023 18:08
nivla wrote: 20/11/2023 18:03
moimoi wrote: 20/11/2023 17:43

Napisi gdje pa makar i u siframa :D
Ne znam zadnji put kada sam naletila na jetricu. Ima mislim 10god
pa da cekam umjesto hefte 20dana, cesto se znamo dogovorit po 300-400g da nam podijeli mesar, malo je sad bolja situacija do 4-5 dana se ceka, da pomognem mala mesnica je na podrucju opstine ilidza
bude i biftek kad se kolje june 50km kila i moras citav uzet, kome nije zao 3-4 kg kupit odjednom bude odlican
Naci cu je :lol:
Ako ti nije daleko u Visokom uvijek ima :D
moimoi
Posts: 5001
Joined: 01/07/2006 12:59

#136 Re: Sta zapravo jedemo?!

Post by moimoi »

John Cleese wrote: 20/11/2023 17:46
moimoi wrote: 20/11/2023 17:33 Jedino sto sam primjetila da kod nas vise nemas malih koljenica, sve su nekakve gigantske.. niti mozes vise kupiti jetricu telecu
Nema ni mozga, odavno (ili barem nisam nigdje vidio u prodaji).

Sjetih se sad one zafrkancije, kad su liku, kao, uvalili telecu glavusu bez mozga, pa mu, nakon sto je protestirao rekli da je:"Asli bilo blesavo" :D
:lol:
swanfilter
Posts: 7998
Joined: 06/06/2008 18:52

#137 Re: Sta zapravo jedemo?!

Post by swanfilter »

MMM1977 wrote: 20/11/2023 18:09 Malo ste me trznuli sa tom ribom i zivom... Kakvi su Brancin/Orada/Zubatac po tom pitanju? Lignje? Govorim o onome sto dolazi u Konzum kao svježe, jedan dan u sedmici i taj dan ga i kupujem.
Ja jos za skusu znam da nije preporuka forsirati.

Tvoje navedene nemaju u sebi tvari kojih se treba paziti ...
moimoi
Posts: 5001
Joined: 01/07/2006 12:59

#138 Re: Sta zapravo jedemo?!

Post by moimoi »

MMM1977 wrote: 20/11/2023 18:09 Malo ste me trznuli sa tom ribom i zivom... Kakvi su Brancin/Orada/Zubatac po tom pitanju? Lignje? Govorim o onome sto dolazi u Konzum kao svježe, jedan dan u sedmici i taj dan ga i kupujem.
Ma ziva je uglavnom u tuni tj najvise je tuna ima. Valjda radi ishrane. Znam da sr inace ne preporucuje trudnicama.

Orada i brancin su ti svakako iz ribogojilista

A pitaj odakle im je zubatac i lignje.

Inace jadranska lignja je puno veca i crvenkasta
NediM17
Posts: 21881
Joined: 05/11/2009 11:49

#139 Re: Sta zapravo jedemo?!

Post by NediM17 »

moimoi wrote: 20/11/2023 17:33
swanfilter wrote: 20/11/2023 17:27
John Cleese wrote: 20/11/2023 17:08 Da vas obradujem...



https://pasifika.news/2023/10/radioacti ... afood-low/

Kome se ne da da cita - covjek tvrdi da je razina radioaktivnosti u tunjevini niska te da ono sto bi nas trebalo zaista brinuti jeste, na primjer, sadrzaj žive (iz živinih organskih jedinjenja poput metil žive) koji je u usporedbi ribljih vrsta najvisi u mesu vecih morskih grabljivaca u koje spada i tuna.

Inace, sva živina u vodi rastvorljiva jedinjenja su za nas vrlo gadni otrovi, a pogotovo organska živina jedinjenja.
Ilustracije radi, zabiljezen je slucaj fatalnog kontaktnog trovanja dimetil zivom preko kože (i to kroz neostecenu gumenu rukavicu, desilo se poznatoj naucnici pri nekakvom laboratorijskom eksperimentu) - žrtva trovanja je, postupno, mjesecima umirala i nije joj bilo moguce pomoci.
Kod tune se oduvijek govorilo o zivi. Ovo sa radijacijom je trend zadnjih godina.

Uopsteno, treba izbjegavati predatore bilo koje vrste.

Jer mi je posao takav, dolazim u dodir sa raznim vrstama mesa. I vec po mirisu moze covjek znati sta je svjeze i hranjeno kako treba. Il sta pasnjaka nije vidjelo, lezalo u stali i tovljeno koncetratom.
Pa tove se na zalost i ribe danas. Hvala bogu ne mogu sve vrste.. Ja meso npr ne znam prepoznati po mirisu ali ribu kada cistim vidim razliku. Tovljena je puno masnija i nekakva “labava”.
Jedino sto sam primjetila da kod nas vise nemas malih koljenica, sve su nekakve gigantske.. niti mozes vise kupiti jetricu telecu
Riblje koljenice? :run:
Hendrix
Posts: 4142
Joined: 27/02/2004 00:00

#140 Re: Sta zapravo jedemo?!

Post by Hendrix »

Sto se tice tovljenja ribe, bolje da ne znate sta tove lososu koji je danas gotovo sav sa farmi. Lafo atlantski okean ovo ono. Hrane ih ostacima piletine, sojom, antibioticima i anchovima iz Juzne Amerike. A ti anchovi kada ih prevoze brodovima lako eksplodiraju pa ih stabilizuju hemikalijama. Takodjer postoji legalan postotak ostataka kostiju i peradi sa piletine koji se smatra ok za davanje ribi.

Brazil svu sumu posjece da napravi mjesta za uzgoj soje koju izmedju ostalog jede i losos koji mi kupujemo.

Boja lososa sa farmi je strogo kontrolisana pigmentima jer je inace sive boje bez svoje prirodne hrane koju nalazi u prirodi. Pigment je naravno prosao kroz bruku istrazivanja i tacno se zna nijansa koja u potrosacima izaziva osjecaj da je to ta neka kao prirodna zdrava boja lososa.
swanfilter
Posts: 7998
Joined: 06/06/2008 18:52

#141 Re: Sta zapravo jedemo?!

Post by swanfilter »

Hendrix wrote: 20/11/2023 21:28 Sto se tice tovljenja ribe, bolje da ne znate sta tove lososu koji je danas gotovo sav sa farmi. Lafo atlantski okean ovo ono. Hrane ih ostacima piletine, sojom, antibioticima i anchovima iz Juzne Amerike. A ti anchovi kada ih prevoze brodovima lako eksplodiraju pa ih stabilizuju hemikalijama. Takodjer postoji legalan postotak ostataka kostiju i peradi sa piletine koji se smatra ok za davanje ribi.

Brazil svu sumu posjece da napravi mjesta za uzgoj soje koju izmedju ostalog jede i losos koji mi kupujemo.

Boja lososa sa farmi je strogo kontrolisana pigmentima jer je inace sive boje bez svoje prirodne hrane koju nalazi u prirodi. Pigment je naravno prosao kroz bruku istrazivanja i tacno se zna nijansa koja u potrosacima izaziva osjecaj da je to ta neka kao prirodna zdrava boja lososa.
Naravno jer ga je covjek potamanio ...
User avatar
vaučer
Posts: 9427
Joined: 04/08/2009 15:22
Location: Living in the past

#142 Re: Sta zapravo jedemo?!

Post by vaučer »

Pojedem barem 10 konzervi sardine i skuše sedmično. Boli me briga. Zdravije je od usranog fast fooda.
User avatar
dječak sa šibicama
Posts: 41297
Joined: 29/06/2011 23:39

#143 Re: Sta zapravo jedemo?!

Post by dječak sa šibicama »

sinuhe wrote: 20/11/2023 16:30
Grb1 wrote: 20/11/2023 16:15 Gledam tamo na pocetku teme, kritikuju kante od jupola, posude, nidje veze pretpostavljam da nikad u zivotu niste nista napravili....licno sam odrasla ma selu i pravili smo pekmeze, sokove sve sto se moze pravit, al nije mi jasno stq fali kanti....operemo je dobro, na kraju krajeva i mi koji pravimo to jedemo ne samo da se prodaje...ne razumijem kakve posude trebamo imat, kastm mejd** jel? Gluposti ostavite narod sa sela na miru...
Drzanje hrane se ne preporucuje ni u onim posudama u kojim bude sladoled.
Da pogodim, ne preporucuju proizvodjati specijaliziranih posuda za drzanje hrane :D
Hendrix
Posts: 4142
Joined: 27/02/2004 00:00

#144 Re: Sta zapravo jedemo?!

Post by Hendrix »

Ma realno ako covjek izbjegava fast food, krkanje masnoce i tjestenine... to je to jbg. Perfektna ishrana danas ne postoji osim ako nisi milioner pa da imas pristup organskim zasticenim farmama.

Generalno mi u Bosni volimo krkati, to nam je nacionalni hobi. Meso u Jablanici... Travnik i cevapi, pite...nekim ljudima je ovo svakodnevni obrok. Dodaj na to i pive i alkohol, cigare i nadodjes na totalni haos koji organizam mora da svari i nekako opstane.

Koliko ljudi ima srcani udar u pedesetim kod nas, ja znam najmanje 10 ukljucujuci i mog starog. To ba nije normalno, sav taj stres mentalni od zivota ovde, rata i onda jos uzasne hrane.

Ja sam se sokirao kada sam bio na klinici za srce gdje mi je stari primljen bio, jedini on debel od njih 30ak. Svi mrsavi ko grana i ja pitam doktora kako ba ovo srcani udari a niko debel nije? Kaze covjek cigare, sve do jednog su pusaci bili.
John Cleese
Posts: 37758
Joined: 25/05/2010 18:30

#145 Re: Sta zapravo jedemo?!

Post by John Cleese »

Grb1 wrote: 20/11/2023 16:15 Gledam tamo na pocetku teme, kritikuju kante od jupola, posude, nidje veze pretpostavljam da nikad u zivotu niste nista napravili....licno sam odrasla ma selu i pravili smo pekmeze, sokove sve sto se moze pravit, al nije mi jasno stq fali kanti....operemo je dobro, na kraju krajeva i mi koji pravimo to jedemo ne samo da se prodaje...ne razumijem kakve posude trebamo imat, kastm mejd** jel? Gluposti ostavite narod sa sela na miru...
Nevezano za kritike s pocetka teme koje spominjes, zaista nije nebitno od kakvog je materijala posuda u kojoj cuvas hranu ili cak i koja samo dolazi u dodir s hranom.

A nije nebitno ni sta je prethodno bilo u posudi koju namjeravas koristiti za cuvanje hrane, bez obzira koliko je dobro operes, osim ako je posuda staklena, jer je staklo savrseno neporozno i hemijski inertno.

Plastika, opcenito, nije bas idealan materijal za posude za hranu, jer pod odredjenim uvjetima (zagrijavanje, fizicko ostecenje) cak i inace bezbjedne plasticne mase mogu ozbiljno zatrovati hranu kojekakvim hemikalijama.

Nisam siguran od koje plastike prave kante za vodene disperzijske boje poput Jupola (trebala bi postojati oznaka, brojna ili slovna, na dnu posude, spolja) - vjerojatno nije polipropilen, koji bi inace bio najbolja plasticna masa za tu namjenu, polietilenske (HDPE i LDPE) bi takodje mogle biti upotrebljive, a PVC vec nikako ne bi.

Ne dopusti da te praksa zavara - to sto ljudi nesto masovno prakticiraju ni u kom slucaju ne dokazuje da takva praksa nije pogresna ili i stetna.
Ljudi jos uvijek kuhaju hranu u aluminijskom posudju, jedu i piju iz ukrasnih keramickih posuda glaziranih otrovnim postupno rastvorljivim glazurama, koriste razne PVC posude za pripremu i cuvanje hrane (a kupuju ih u samouslugama, gdje ih trgovci zainteresirani iskljucivo za zaradu redovno prodaju)... i pritom pojma nemaju ni da se ni koliko se bespotrebno dodatno truju, uz sve otrove (iz vode i zraka, na primjer) koje ne mogu izbjeci.
mali_balon
Posts: 11478
Joined: 12/09/2012 09:57

#146 Re: Sta zapravo jedemo?!

Post by mali_balon »

@John Cleese A sta cemo sa tefeala
John Cleese
Posts: 37758
Joined: 25/05/2010 18:30

#147 Re: Sta zapravo jedemo?!

Post by John Cleese »

mali_balon wrote: 21/11/2023 06:23 @John Cleese A sta cemo sa tefeala
Zastitni slojevi kojim premazuju (u osnovi aluminijsko) posudje za kuhanje su, navodno, vec neko vrijeme bezbjedni, jer su u procesu njihove proizvodnje nekako uspjeli izbjeci upotrebu izvjesnih organofluornih jedinjanja za koja je prethodno pouzdano dokazano da su kancerogena.

No po ostecenju tog sloja (koje se, iz iskustva, desava mnogo lakse nego sto proizvodjaci i prodavci tvrde) hrana na povisenoj temperaturi i uz pH vrijednost sredine koja je sigurno razlicita od neutralne dolazi u direktan dodir sa aluminijem koji je amfoteran i dovoljno reaktivan da u hranu pod takvim uvjetima i dospije u nekoj formi, sto bi bilo, ukratko, vrlo nezdravo.
moimoi
Posts: 5001
Joined: 01/07/2006 12:59

#148 Re: Sta zapravo jedemo?!

Post by moimoi »

Hendrix wrote: 21/11/2023 00:04 Ma realno ako covjek izbjegava fast food, krkanje masnoce i tjestenine... to je to jbg. Perfektna ishrana danas ne postoji osim ako nisi milioner pa da imas pristup organskim zasticenim farmama.

Generalno mi u Bosni volimo krkati, to nam je nacionalni hobi. Meso u Jablanici... Travnik i cevapi, pite...nekim ljudima je ovo svakodnevni obrok. Dodaj na to i pive i alkohol, cigare i nadodjes na totalni haos koji organizam mora da svari i nekako opstane.

Koliko ljudi ima srcani udar u pedesetim kod nas, ja znam najmanje 10 ukljucujuci i mog starog. To ba nije normalno, sav taj stres mentalni od zivota ovde, rata i onda jos uzasne hrane.

Ja sam se sokirao kada sam bio na klinici za srce gdje mi je stari primljen bio, jedini on debel od njih 30ak. Svi mrsavi ko grana i ja pitam doktora kako ba ovo srcani udari a niko debel nije? Kaze covjek cigare, sve do jednog su pusaci bili.
Ne mislim da je stres koliko prezderavanje i generalno s cim se hrana tretira.
Generacije prije nasih staraca, iako su prezivjeli i dva rata, su mnogo otporniji, rekla bih-zdraviji. Al oni su pola zivota bili gladni. Pa i dan danas ne jedu puno. Niti imaju naviku da jedu meso svaki dan. Sve je do umjerenosti.
moimoi
Posts: 5001
Joined: 01/07/2006 12:59

#149 Re: Sta zapravo jedemo?!

Post by moimoi »

MMM1977 wrote: 20/11/2023 18:10
moimoi wrote: 20/11/2023 18:08
nivla wrote: 20/11/2023 18:03
pa da cekam umjesto hefte 20dana, cesto se znamo dogovorit po 300-400g da nam podijeli mesar, malo je sad bolja situacija do 4-5 dana se ceka, da pomognem mala mesnica je na podrucju opstine ilidza
bude i biftek kad se kolje june 50km kila i moras citav uzet, kome nije zao 3-4 kg kupit odjednom bude odlican
Naci cu je :lol:
Ako ti nije daleko u Visokom uvijek ima :D
Pa nije da mi je usput :D al ako nekad bude.. dobro je znati :thumbup:
swanfilter
Posts: 7998
Joined: 06/06/2008 18:52

#150 Re: Sta zapravo jedemo?!

Post by swanfilter »

moimoi wrote: 21/11/2023 13:39
Hendrix wrote: 21/11/2023 00:04 Ma realno ako covjek izbjegava fast food, krkanje masnoce i tjestenine... to je to jbg. Perfektna ishrana danas ne postoji osim ako nisi milioner pa da imas pristup organskim zasticenim farmama.

Generalno mi u Bosni volimo krkati, to nam je nacionalni hobi. Meso u Jablanici... Travnik i cevapi, pite...nekim ljudima je ovo svakodnevni obrok. Dodaj na to i pive i alkohol, cigare i nadodjes na totalni haos koji organizam mora da svari i nekako opstane.

Koliko ljudi ima srcani udar u pedesetim kod nas, ja znam najmanje 10 ukljucujuci i mog starog. To ba nije normalno, sav taj stres mentalni od zivota ovde, rata i onda jos uzasne hrane.

Ja sam se sokirao kada sam bio na klinici za srce gdje mi je stari primljen bio, jedini on debel od njih 30ak. Svi mrsavi ko grana i ja pitam doktora kako ba ovo srcani udari a niko debel nije? Kaze covjek cigare, sve do jednog su pusaci bili.
Ne mislim da je stres koliko prezderavanje i generalno s cim se hrana tretira.
Generacije prije nasih staraca, iako su prezivjeli i dva rata, su mnogo otporniji, rekla bih-zdraviji. Al oni su pola zivota bili gladni. Pa i dan danas ne jedu puno. Niti imaju naviku da jedu meso svaki dan. Sve je do umjerenosti.
BiH je nekada bila ruralna veoma. Narod radio na njivi od jutra do mraka.

Zivio sam rat na selu. Jelo se masno, slano i slatko. Didovi pusili lule i pila se brlja.

Al, ljudi su se znojili svaki dan radeci.

Nije bilo traktora. Oranje konjem, motikanje rukama i kosenje rucno.

I ja ko dijete naradio se ko crnac ...
Post Reply