Sta zamjerate predlozenim amandmanima na ustav?

novel

Post by novel »

Image
manijak1

Post by manijak1 »

Obzirom da si obdaren retorikom koja prolazi kod mase, mozhda da se ipak prihvatish megafona
Odakle ti Lisac .........da prolazi :D :D :D :D
Lisac

Post by Lisac »

prolazi kod mase, manijache :D a pragovi standarda koji postavi masa nikada nisu bili visoki :D za prepuzat' :D

vingo, rekoh ti da mi se josh tu i tamo omakne (polu)ozbiljan post :D a vis-a-vis tunela, sa nostaligijom se sjecam dana kada sam pochinjao karijeru carinika :D :D
edu

Post by edu »

Lisac wrote:o ustavnim promjenama, :D

ja bih da ustavni amandmani omoguce onima koji su danas mladi, a koji su u vrijeme rata (poput edua) bili djeca dovoljno velika da shvate shta se deshava ali nedovoljno stara da se prihvate pushke, da pochnu razmishljati i raditi na svojoj buducnosti. Ako postoji amandman koji ce nalozhiti neodlozhno otvaranje ochiju i umova, treba ga hitno donijeti i mozhda tada 'mladi i perspektivni' shvate da njihov problem nisu oni koji su daleko, niti je problem to shto su isti otishli kada je bilo gusto. Problem su oni koji su ostali i sada sexualno opce sa nashim mozgovima. Te orgije nazhalost ostavljaju posljedice pa se tako i rijetki 'omladinci' koji su nauchili misliti svojom glavom vishe zabavljaju ispitivanjem moralno-patriotskih kvaliteta bh dijaspore, no shto razmishljaju o konkretnim stvarima koje bi mogli uraditi za vlastitu buducnost u svojoj zemlji. Rezignaciju srednje i starije generacije je josh nekako i moguce razumjeti, no indiferentnost mladih kojima ce (ukoliko se nishta ne promijeni) polovni golf dvojka i cener za pive dva puta sedmichno biti odraz natprosjechnog zhivotnog standarda zaista je teshko shvatiti.

Mozhda bi edu, kada vec dijaspori zamjerash 'ispaljivanje', mogao poci stopama onih koji su 92' bili stari kao i ti sada i koji se nisu ispalili no su odluchili da se bore. Mozhda bi mogao, iz poshtovanja prema onima koji su ti omogucili da danas iz topline svoje sobe 'palamudish' o nedostatku morala, uzeti vile, okupiti josh raje sa grabljama, lopatama i trnokopima i krenuti na skupshtinu :D Obzirom da si obdaren retorikom koja prolazi kod mase, mozhda da se ipak prihvatish megafona :D :D
nema potrebe da mi nick guras u zagradu..znam da se na mene odnosi..iako su ti moje..jos uvijek haval Bogu mlade..godine jedini protuargument i valjda me na taj nacin pokusavas diskreditovati..ili ekskomunicirati..(sta li vec?!)..moram reci da sam od tebe ipak vise ocekivao..u pravu si da sam bio svjestan sta se desava..u pravu si da sam bio mali da bih u rukama drz'o bilo kakvu drugu pusku osim drvene ili plasticne..no sve to ne znaci da ja sada ne radim na svojoj buducnosti..i da ne razmisljam o istoj..i ja bih volio da postoji amandman koji kaze da vise nigdje na svijetu ne smije biti rata..ali prc..prema tome..i moj "ratni" amandman i tvoj amandman koji "otvara oci" je kurceva prica..kazes nije problem sto su otisli kad je bilo gusto..ja mislim suprotno..ja mislim da je problem ako ti okrenes glavu dok ti dvojica tuku brata..druga..ti mislis suprotno..tvoja stvar!..nikakve orgije..pa ni te koje ti spominjes..nisu ostavile posljedicu na mene..na meni je ostavilo posljedicu "samo" to sto sam sjedio u skoli..do prozora koji gleda na tršćansku ulicu..i sto sam morao nekoliko puta dnevno skakati na pod..ne zbog toga sto mi je sunce smetalo..vec zbog toga sto je jado gadjao snajperom..uz takav nacin skolovanja..ipak sam naucio misliti svojom glavom i mislim da sam perspektivan..sa ili bez navodnika..ne vozim golfa..ne pijem pivu..i prema svemu bitnom imam stav..stav koji je nekad topliji nekad hladniji..ali nikad nije indiferentan..da ja "palamudim" iz topline svoje sobe sigurno bih bio na platou svaki dan..ali ima jedna stvar koja me u tome sprjecava..a to je sto mi se kosi radno vrijeme sa terminom odrzavanja tog svakodnevnog protesta..da li sam obdaren nekakvom retorikom ili nisam..to necu ja da sudim..ja jednostavno govorim ono sto mislim..svidjalo se to tebi (ili drugima) ili ne..necu da pricam ono sto ljudi zele da cuju..nego ono sto ja mislim da je vazno da oni cuju!
Vingo

Post by Vingo »

edu wrote:
Lisac wrote:o ustavnim promjenama, :D

ja bih da ustavni amandmani omoguce onima koji su danas mladi, a koji su u vrijeme rata (poput edua) bili djeca dovoljno velika da shvate shta se deshava ali nedovoljno stara da se prihvate pushke, da pochnu razmishljati i raditi na svojoj buducnosti. Ako postoji amandman koji ce nalozhiti neodlozhno otvaranje ochiju i umova, treba ga hitno donijeti i mozhda tada 'mladi i perspektivni' shvate da njihov problem nisu oni koji su daleko, niti je problem to shto su isti otishli kada je bilo gusto. Problem su oni koji su ostali i sada sexualno opce sa nashim mozgovima. Te orgije nazhalost ostavljaju posljedice pa se tako i rijetki 'omladinci' koji su nauchili misliti svojom glavom vishe zabavljaju ispitivanjem moralno-patriotskih kvaliteta bh dijaspore, no shto razmishljaju o konkretnim stvarima koje bi mogli uraditi za vlastitu buducnost u svojoj zemlji. Rezignaciju srednje i starije generacije je josh nekako i moguce razumjeti, no indiferentnost mladih kojima ce (ukoliko se nishta ne promijeni) polovni golf dvojka i cener za pive dva puta sedmichno biti odraz natprosjechnog zhivotnog standarda zaista je teshko shvatiti.

Mozhda bi edu, kada vec dijaspori zamjerash 'ispaljivanje', mogao poci stopama onih koji su 92' bili stari kao i ti sada i koji se nisu ispalili no su odluchili da se bore. Mozhda bi mogao, iz poshtovanja prema onima koji su ti omogucili da danas iz topline svoje sobe 'palamudish' o nedostatku morala, uzeti vile, okupiti josh raje sa grabljama, lopatama i trnokopima i krenuti na skupshtinu :D Obzirom da si obdaren retorikom koja prolazi kod mase, mozhda da se ipak prihvatish megafona :D :D
nema potrebe da mi nick guras u zagradu..znam da se na mene odnosi..iako su ti moje..jos uvijek haval Bogu mlade..godine jedini protuargument i valjda me na taj nacin pokusavas diskreditovati..ili ekskomunicirati..(sta li vec?!)..moram reci da sam od tebe ipak vise ocekivao..u pravu si da sam bio svjestan sta se desava..u pravu si da sam bio mali da bih u rukama drz'o bilo kakvu drugu pusku osim drvene ili plasticne..no sve to ne znaci da ja sada ne radim na svojoj buducnosti..i da ne razmisljam o istoj..i ja bih volio da postoji amandman koji kaze da vise nigdje na svijetu ne smije biti rata..ali prc..prema tome..i moj "ratni" amandman i tvoj amandman koji "otvara oci" je kurceva prica..kazes nije problem sto su otisli kad je bilo gusto..ja mislim suprotno..ja mislim da je problem ako ti okrenes glavu dok ti dvojica tuku brata..druga..ti mislis suprotno..tvoja stvar!..nikakve orgije..pa ni te koje ti spominjes..nisu ostavile posljedicu na mene..na meni je ostavilo posljedicu "samo" to sto sam sjedio u skoli..do prozora koji gleda na tršćansku ulicu..i sto sam morao nekoliko puta dnevno skakati na pod..ne zbog toga sto mi je sunce smetalo..vec zbog toga sto je jado gadjao snajperom..uz takav nacin skolovanja..ipak sam naucio misliti svojom glavom i mislim da sam perspektivan..sa ili bez navodnika..ne vozim golfa..ne pijem pivu..i prema svemu bitnom imam stav..stav koji je nekad topliji nekad hladniji..ali nikad nije indiferentan..da ja "palamudim" iz topline svoje sobe sigurno bih bio na platou svaki dan..ali ima jedna stvar koja me u tome sprjecava..a to je sto mi se kosi radno vrijeme sa terminom odrzavanja tog svakodnevnog protesta..da li sam obdaren nekakvom retorikom ili nisam..to necu ja da sudim..ja jednostavno govorim ono sto mislim..svidjalo se to tebi (ili drugima) ili ne..necu da pricam ono sto ljudi zele da cuju..nego ono sto ja mislim da je vazno da oni cuju!
Brzo ucis! :D
Vingo

Post by Vingo »

E da znate sta me jos partikularno nervira....Svak svakog tjera pred skupstinu....a pred skupstinom nikog sem Stolac92, Herc i jos par njih....
edu

Post by edu »

ovo sam cuo od osmića.. :D :D ..sta cu..on je prespektivan bez navodnika.. :D :D :D
Vingo

Post by Vingo »

Onda je i On cuo od Osmica.....
Lisac

Post by Lisac »

joj edu,

nema potrebe niti za agresivom a ni za defanzivom.
ja te ne pokushavam niti diskreditirati a ni exkomunicirati. ja ne zhivim sa forumom ni na forumu te mi vjeruj zaista nije stalo shta drugi misle o tvom 'liku i djelu'. mani se paranoje, iako si mlad mislim da si ipak prepametan da bi se sluzhio vokabularom svojstvenim politicharima diletantima (vidi kako ti podilazim, samo da se opet ne uvrijedish kao seoska mlada) ja te jedino mozhda pokushavam isprovocirati. koliko mi to polazi za rukom, neka drugi procjene :D :D

tvoja mladost nije nikakav argument, kao shto ni ovo nije nikakva diskusija. Ili da te parafraziram 'ovo je kurcheva diskusija'. ja moguce je ne obracam dovoljno pazhnje na velika i mala slova, nekada ni na znakove interpunkcije ali znaj da je svaka zagrada na svom mjestu. nemoj stvari shvatati previshe lichno pa necesh imati potrebu ni da se branish. obrati pazhnju na prazan prostor izmedju paragrafa pa ce ti mozhda biti lakshe da razdvojish chinjenicu od primjera. I josh jednom oprosti ako sam ti povrijedio osjecaje.

a ako ti je stvarno do diskusije, pri tom mislim na prichu o chinjenicama, konkretnim primjerima i logichnim zdravorazumskim (a ne emotivnim) zakljuchcima, onda mi probaj pojasniti kako je nechiji odlazak 92' zasluzhan za jadnu, mizernu i neperspektivnu socijalno, ekonomsku, politichku i moralnu situaciji u majci bosni?
edu

Post by edu »

Lisac wrote:a ako ti je stvarno do diskusije, pri tom mislim na prichu o chinjenicama, konkretnim primjerima i logichnim zdravorazumskim (a ne emotivnim) zakljuchcima, onda mi probaj pojasniti kako je nechiji odlazak 92' zasluzhan za jadnu, mizernu i neperspektivnu socijalno, ekonomsku, politichku i moralnu situaciji u majci bosni?
gdje sam ja to napisao da je neciji odlazak '92. zasluzan za to sto je seada palavric sudija ustavnog suda..sto je golman vijecnik opcine centar..(meni se cini i nekakv predsjedavajuci?!)..sto je miro predsjednik..sto je..sto je..sto je..opet ponavljam..i '92. a i sada..vecina ljudi bi vise pomogla da se nalazi u drzavi..a ne van nje!
Prenj

Post by Prenj »

edu wrote:
Fair Life wrote: Na prijedlog Richarda Holbrooka da se zabrani politickadjelatnost stranke SDS... Alija iztbegovic mu je odgovorio: "Oni jesu nacisti, ali nemojte ih zabranjivati. Neka oni ubuduce budu naša a ne vaša briga."

Eto ih i dan danas su "nasa" briga.
je li to onaj richard sto se poslije kajao sto nije istrajao u pritisku na milosevica da promjeni ime republici srpskoj..jer i uz richardov "amin" je napravljena republika srpska!..ili je to onaj richard sto je molio milosevica da mu obezbijedi sarajevski aerodrom da moze sigurno sletjeti..pa kad mu to ovaj nije mogao ispuniti..richard se odluci na put preko igmana i izgubi trojicu svojih dragih kolega..e taj richard je uradio dobrih stvari..ali je imao i svojih kikseva..uostalom kao i taj alija kojeg spominjes..no kakve to sve veze ima sa mojim postom?
Da li si procitao knjigu do kraja?
Lisac

Post by Lisac »

vecina ljudi bi vise pomogla da se nalazi u drzavi..a ne van nje!
konachno neshto oko chega se mozhemo bez problema slozhiti.

shta ti mislish shta je razlog i ko je najveci krivac shto barem 80% mladih ljudi sanja o tome da jednog dana postane dijaspora.
edu

Post by edu »

negdje sam na pola..!
Prenj

Post by Prenj »

edu wrote:negdje sam na pola..!
Onda malo pricekaj sa zakljuccima.
Vingo

Post by Vingo »

Lisac wrote:

shta ti mislish shta je razlog i ko je najveci krivac shto barem 80% mladih ljudi sanja o tome da jednog dana postane dijaspora.
Pronadjoh se... :-) Pa ovaj, meni ste krivi trenutno svi vi koji se natezete ovdje i oko ovoga....I svi koji nemaju za koga glasati.... 8-)
edu

Post by edu »

Lisac wrote:

kakav zaokret..do sada sam bio "mlad i perspektivan"..rijetki "omladinac" na cijem se nacinu razmisljanja (!) vidi trag orgijanja onih koji "sada sexualno opce sa nashim mozgovima".."indiferentna mlada osoba kojoj ce (ukoliko se nishta ne promijeni) polovni golf dvojka i cener za pive dva puta sedmichno biti odraz natprosjechnog zhivotnog standarda"..do sada sam "palamudio o nedostatku morala"..i bio "nadaren retorikom koja prolazi kod narodnih masa"..a kako nakon toga saznasmo "a pragovi standarda koji postavi masa nikada nisu bili visoki..za prepuzat'"..a sada..(sto bi rek'o osmić.."vidi me sad..vidi me sad..")..sad mi se upucuje ozbiljno pitanje..i ne samo to..nego se i konacno bez problema (sic!) oko necega slazemo!?..cak se i trazi moje misljenje!?..samo ne znam kome trebam odgovoriti..njemu..ili masama "ciji prag standard nikad nije bio visok"?!
edu

Post by edu »

Prenj wrote:
edu wrote:negdje sam na pola..!
Onda malo pricekaj sa zakljuccima.
a ovo sto sam do sada zakljucio nije tacno?
Lisac

Post by Lisac »

obzirom da me uzhivash citirati, zakljuchujem edu da si poklonik lijepe semantike i bogatstva izraza :D :D
mislim da sam ti vec pokushao objasniti razliku izmedju konstatiranja opceg stanja i provokacije. eh sad kad ni crtanje nije dovoljno da umanji ovoliku kolichinu tashtine prolivenu u gornjem postu, pochinjem da mislim da sam ipak trebao biti gitarista :D :D :D
a shto se tice mishljenja, zaboravi :D isteklo mi je vrijeme, a pomalo i strpljenje :D :D
Frankyee

Post by Frankyee »

Izgleda ovde se najmanje raspravlja o Ustavu...Ali ipak ima kvalitetne diskusije. Par stvari da i ja kazem, havala na komentarima na moj post.

Sto se tice ustavnih promjena to je suplja prica iako, priznajem oni i nisu sami po sebi toliko losi jer su ipak promjena postojeceg ocajnog stanja.

Moja teza je da Bosnjaci i oni sto zele Bih kao svoju drzavu, moraju da idu na formiranje funkcionalne drzave. U tome je cijela smisao drzavne zajednice. Veliko nije uvijek cvrsto a primjera ima mnogo na primjer, USSR je bio najveca drzava pa se raspade jer nije bio efikasan kao drzava. Sa druge strane Danska je mala drzava ali funkcionise izvanredno, isto kao slovenija ili Estonija. E sad znam neko ce da kaze SAD su velika i snazna drzava ali je to zbog to ga sto su funkcionalna.

Nama treba prije svega drzava u kojoj se tacno zna ko pije a ko placa i dokle placa! Nioje toliko bitno da li u toj drzavi ima 4 ili 3 miliona ljudi i da li ta drzava im a 5200 ili 30000 km2 prostora.

Rekao sam MI moramo praviti drzavu koja je je nasa i efikasna a MI smo svi oni koji zele tu drzavu i zele da zive u toj drzavi. Ja ne zelim da zivim u RS nekakvom genocidnom prostoru. Ako je cijena koju moramo da platimo podjela nekih dijelova to je mozda manje zlo nego da se ovako nastavi. Imacemo jednog dana dva puta da uzmemo. Ili silom da pravimo drzavu ili da one koji ne zele sa nama pustimo da odu u svoju jazbinu.

To naravno ne znaci da treba dozvoliti odvajanje RS u ovom obliku, to nikako, ali treba imati u vidu da MI nismo u mogucnosti da pravimo drzavu koja ima ogroman elemenat onih koji rade protiv te drzave. Jednoga dana to ce morati da se rijesi. Postoji i treca mogucnost ali ona je manje vjerovatna, a to je da ovakvo stanje traje godinama da BiH ostane nefunkcionalna drzava i totalno zaostala, na nivou Evropske Somalije. U tim uslovima oni koji mogu (citaj sa Hrvatskim i Srbijanskim pasosem) ce da odu jer ce da traze bolje uslove za zivot, dobar dio Bosnjaka ce da ode a oni sto ostanu ce vjerovatno da budu vecina i u jednom trenutku ce da preuzmu vlast i cijeloj Bih. Ova opcija je dugorocna i malo vjerovatna ali moguca.

Bujrum
jeza u ledja

Post by jeza u ledja »

Frankyee wrote:Izgleda ovde se najmanje raspravlja o Ustavu...Ali ipak ima kvalitetne diskusije. Par stvari da i ja kazem, havala na komentarima na moj post.

Sto se tice ustavnih promjena to je suplja prica iako, priznajem oni i nisu sami po sebi toliko losi jer su ipak promjena postojeceg ocajnog stanja.

Moja teza je da Bosnjaci i oni sto zele Bih kao svoju drzavu, moraju da idu na formiranje funkcionalne drzave. U tome je cijela smisao drzavne zajednice. Veliko nije uvijek cvrsto a primjera ima mnogo na primjer, USSR je bio najveca drzava pa se raspade jer nije bio efikasan kao drzava. Sa druge strane Danska je mala drzava ali funkcionise izvanredno, isto kao slovenija ili Estonija. E sad znam neko ce da kaze SAD su velika i snazna drzava ali je to zbog to ga sto su funkcionalna.

Nama treba prije svega drzava u kojoj se tacno zna ko pije a ko placa i dokle placa! Nioje toliko bitno da li u toj drzavi ima 4 ili 3 miliona ljudi i da li ta drzava im a 5200 ili 30000 km2 prostora.

Rekao sam MI moramo praviti drzavu koja je je nasa i efikasna a MI smo svi oni koji zele tu drzavu i zele da zive u toj drzavi. Ja ne zelim da zivim u RS nekakvom genocidnom prostoru. Ako je cijena koju moramo da platimo podjela nekih dijelova to je mozda manje zlo nego da se ovako nastavi. Imacemo jednog dana dva puta da uzmemo. Ili silom da pravimo drzavu ili da one koji ne zele sa nama pustimo da odu u svoju jazbinu.

To naravno ne znaci da treba dozvoliti odvajanje RS u ovom obliku, to nikako, ali treba imati u vidu da MI nismo u mogucnosti da pravimo drzavu koja ima ogroman elemenat onih koji rade protiv te drzave. Jednoga dana to ce morati da se rijesi. Postoji i treca mogucnost ali ona je manje vjerovatna, a to je da ovakvo stanje traje godinama da BiH ostane nefunkcionalna drzava i totalno zaostala, na nivou Evropske Somalije. U tim uslovima oni koji mogu (citaj sa Hrvatskim i Srbijanskim pasosem) ce da odu jer ce da traze bolje uslove za zivot, dobar dio Bosnjaka ce da ode a oni sto ostanu ce vjerovatno da budu vecina i u jednom trenutku ce da preuzmu vlast i cijeloj Bih. Ova opcija je dugorocna i malo vjerovatna ali moguca.

Bujrum

Kako mozes reci da se VI - 'Bosnjaci i oni koji zele BiH kao svoju drzavu' zalazete za nesto sto nije BiH???
Frankyee

Post by Frankyee »

Pa borimo se za BiH, jer je to drzava koju zelimo i nemamo druge opcije.

Osnova moje tvrdnje je da sadasnja drzavna zajednica ne omogucava prosperitet na duze staze. Postoji tu i opcija da stisnes i cekas bolje dane ali nije li to upravo ono sto RS politicari rade? Silajdzic je u jednoj stvari u pravu, vecinu zakona su progurali stranci, a kada stranci odu prije ili kasnije RS ce da ceka priliku da blokira drzavu i onda trazi neki svoj izlazak.

A sta da tad urade Bosnjaci? da traze pravdu, par zar nakon ovog genocida to nije svima jasno ovde jedino prolazi snaga i cvrstina.
danas

Post by danas »

ja najvise zamjeram amandmanima sto nisu regulisali pitanje mentalno oboljelih indivudua, koje i dalje ustavno imaju pristup racunaru i internetu te neometano prosipaju tragikomicnu sizofreniju pod okriljem nebrojenih klonova :D :oops:
senada

Post by senada »

....ja "zamjeram" samo to sto nam u kontinuitetu, predugo iste "inteligentne" individue donose bilo kakve odluke bitne po drzavu i po Ustav.... kojima bih ja da imam tu moc - Ustavom strogo zabranila da glasno i javno "misle"... osim kada im prituzi u wc-u.
Reina

Post by Reina »

danas wrote:ja najvise zamjeram amandmanima sto nisu regulisali pitanje mentalno oboljela indivudua, koja i dalje ustavno ima pristup racunaru i internetu te neometano prosipa tragikomicnu sizofreniju :

pa kako si se samo dobro opisala. :D
danas

Post by danas »

jos kad cijeli forum ne bi tebe prepoznao dobro bi bilo :D :lol:
vrijeme ti je za novi klon... :oops:
Post Reply