cyprus wrote:PROTIV, iz najmanje dva razloga:
1. Smatram da niko na ovom svijetu ne može biti ovlašten da odluči ko ima, a ko nema pravo živjeti.
2. Smrtna kazna za neke zlotvore je jednostavno preblaga kazna. Počinioci teških zlodjela po meni moraju izdržavati doživotnu kaznu, tokom koje će svaki dan prolaziti kroz psiho-fizičku patnju, umjesto izležavanja, prava na rekreaciju, prisanje knjiga i slično... Za slučaj da pakao o kome religije govore ne postoji, društvo treba monstrumima osigurati pakao na Zemlji...
NE ZNAM, iz najmanje dvadesetdva razloga....jos sam u fazi deliberacije.
Smrtna kazna drustvu steti jer ga na neki nacin radikalizuje. Smrtna kazna je osvetnicka kazna i moze najvise pomoci direktno ostecenim ljudima da eventulalno lakse prerade traumu.
Prije sam bio protiv, sada nisam siguran jer je smrtna kazna u slucaju dokazanog monstruoznog zlocina najpravednija kazna. A covjek treba uvijek biti pravedan
1. Sta ako sebi neko ipak uzme te ovlasti i pravo (recimo s predumisljajem) da pocini strasan zlocin. Kako takvog covjeka sankcionisati ?
2. A odakle nekom ovlastenje da nekog nesretnika dozivotno muci, na brutalan nacin izlaze psihofizickom teroru, da mu napravi pakao na zemlji. Taj bi samom sebi smanjio kaznu i prvom prilikom izvrsio samoubistvo.
Nastranu to da li sam za ili protiv, smrtna kazna je nekom ko je 100% izvrsio monstruozan zlocin najteza kazna. To je ultimativna kazna i vrijeme koje taj krvnik provede cekajuci izvrsenje kazne ima sasvim drugi kvalitet. Oni zatvorenici koji cekaju na smrtnu kaznu (cesto se provlaci informacija da je svaki deseti nevin) djeluju u dokumentarnim filmovima prilicno jadno, bijedno, prestraseno i skoro beznadezno. Njihova egzistencija se vrti samo oko nade pomilovanja u zadnji cas ili oko nekog novog saslusanja i permanentnog pokusavanja potiskivanja nezeljenih misli. Dakle, ultimativna ali pravedna kazna.
3. S trece strane kad vidim one divljacke drzave, gdje zene ili muskarce za nekakve stvari kamenuju koje se u modernim drustvima ne sankcionisu (npr. preljuba) muka mi dodje od smrtne kazne.