Sta vi mislite...HELP!

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

Bumbar

Post by Bumbar »

Eshek wrote:
Istina, Bumbar, istina...

Ja sam uselio u manju kućicu prije 4 mjeseca, sve je OK, predivna je, ima prelijepu baštu i pogled, mir...idilično

ali ne mogu nikako da se naviknem, sad me bude ezani, a do nedavno je to bila katedrala, ne čujem ni vrevu i žamor iz kafića ispod :shock: Čovjek je životinja, navike čudna stvar
ja sam u svoj stan uselila polovinom 2004 i dolazi mi cimerka prosle godine pred kraj godine i pita me od kad si ti ovdje...pa ima fakat dosta...cura me pitala zato sto stan nema onaj personal touch...nego nekako...zato ja sada iskupljam sve za preuredjivanje...

Trebace ti jos da se naviknes...ja odem do stana gdje sam nekad zivjela pa se osjecam vise domace... :(
Eshek

Post by Eshek »

izblajhana wrote:je li tacno da je kvadrat u bg sada oko 1800 eura??? kazu da ce i kod nas biti tako iduce godine :( :( :( stvarno tuzno!
Evo sad sam pricala sa jednim prijateljem koji se malo bolje razumije i on kaze da misli da je ta zgrada stara 40ak godina i instalacije kakve su, takve su...dao mi je prijedlog da sutra odem u zgradicu preko puta, popnem se na 4 sprat i pitam ljude koji zive tamo da li im prokisnjava, cini mi se dobar prijedlog, njima ni iza dzepa ni u dzep!!!
Jer i ovi ljudi sto prodaju stan, sumnjam da znaju sta im je iznad glave :? :? jooooooooooooooooj sto mi je frka...necu moci spavati...nedavno sam pisala kakva sam kad kupujem glupe cipele, a ne ovako krupnu stvar ( bar meni) :(
eh da bar imam nekog da mi lupi sakom u sto i da kaze, tako ces i nikako drugacije :D :D
mislism da još dugo u nas kvadrat neće koštati toliko...čak ni stanovi u najužem centru grada ne idu po toj cijeni. U Sarajevu je došlo do neke vrste stagnacije sa nekretninama još otkako su se strendžeri počeli povlačiti...

40tak godina nije previše,ako je zgrada urađena dobro. vodu vjerovatno ne moraš čačkati. plin i grijanje (ako ga imaš) provjeri, za struju dovedi električara (po mogućnosti nekoga koga znaš) da provjeri instalacije.

za kupatilo i parket se raspitaj kod prijatelja i poznanika. Bolje ostaviti par dana da nađeš pravu i povoljnu osobu, nego šljakati dva, tri mjeseca jer te je ogulio, ili dovoditi kasnije nekoga da ispravlja greške prethodnog.

ako imaš pare i ako ti se sviđa, kupi ga. ako ti ne mogne biti lijep dom, barem nisi bacila pare, nego investirala, uvijek ćeš moći vratiti uloženo
Eshek

Post by Eshek »

Bumbar wrote:ja sam u svoj stan uselila polovinom 2004 i dolazi mi cimerka prosle godine pred kraj godine i pita me od kad si ti ovdje...pa ima fakat dosta...cura me pitala zato sto stan nema onaj personal touch...nego nekako...zato ja sada iskupljam sve za preuredjivanje...

Trebace ti jos da se naviknes...ja odem do stana gdje sam nekad zivjela pa se osjecam vise domace... :(
selio sam 9 puta u zadnjih 6 godina, jeb'o psa lutalicu :D :D Sad sve kontam kada će opet nešto iskrsnuti, pa da pakujem kofere, iako je ovo moje
sreća da odnedavno ponovo živim sa ženama u kući, pa je barem hrana "domestic" :D
Bumbar

Post by Bumbar »

Eshek wrote: mislism da još dugo u nas kvadrat neće koštati toliko...čak ni stanovi u najužem centru grada ne idu po toj cijeni. U Sarajevu je došlo do neke vrste stagnacije sa nekretninama još otkako su se strendžeri počeli povlačiti...

40tak godina nije previše,ako je zgrada urađena dobro. vodu vjerovatno ne moraš čačkati. plin i grijanje (ako ga imaš) provjeri, za struju dovedi električara (po mogućnosti nekoga koga znaš) da provjeri instalacije.

za kupatilo i parket se raspitaj kod prijatelja i poznanika. Bolje ostaviti par dana da nađeš pravu i povoljnu osobu, nego šljakati dva, tri mjeseca jer te je ogulio, ili dovoditi kasnije nekoga da ispravlja greške prethodnog.

ako imaš pare i ako ti se sviđa, kupi ga. ako ti ne mogne biti lijep dom, barem nisi bacila pare, nego investirala, uvijek ćeš moći vratiti uloženo
slazem se...za radove a i za ovo da u svakom slucaju pare nisi izgubila nego investirala... Sretno :)
Lace

Post by Lace »

kad cu ja moci investirat u nesto moje :(
Bumbar

Post by Bumbar »

Eshek wrote: selio sam 9 puta u zadnjih 6 godina, jeb'o psa lutalicu :D :D Sad sve kontam kada će opet nešto iskrsnuti, pa da pakujem kofere, iako je ovo moje
sreća da odnedavno ponovo živim sa ženama u kući, pa je barem hrana "domestic" :D
ja sam dosta selila ali sreca razgodjeno na godine...

citam temu i kontam kakve sam srece bila pa nisam ja razmisljala o kupovini stana nego moji roditelji...ja sam tu bila onako ...pitam se ali cisto konsultativno... :lol: :D :roll:
izblajhana

Post by izblajhana »

Hvala ljudi na svim ovim vasim komentarima i savjetima...
ako bude sve kako treba i ako, ipak, ne bude prodat stan u medjuvremenu nekom drugom (PUUUUU PU PU),
zovem vas na slatku :D :D :D
izblajhana

Post by izblajhana »

ako bude sve kako treba i ako, ipak, ne bude prodat stan u medjuvremenu nekom drugom (PUUUUU PU PU),
izblajhana

Post by izblajhana »

izblajhana

Post by izblajhana »

nisam htjela nista podvlaciti sto puta...eh sto me nervira ova tastatura :x :x :D
Bumbar

Post by Bumbar »

izblajhana wrote:Hvala ljudi na svim ovim vasim komentarima i savjetima...
Hjad ako Bog da bice sve ok :)...sretno...kad uselis javi pa cemo ti onda davati tips za uredjenje :) :) hahaha
delightful

Post by delightful »

Hjad ako Bog da bice sve ok ...sretno...kad uselis javi pa cemo ti onda davati tips za uredjenje hahaha
:-D Apsolutno :-D
I nista se ne sekiraj i ako ga dusmani prodaju, to samo znaci da ga nisi ni trebala kupiti! Sretno!!!
Eshek

Post by Eshek »

Bumbar wrote:ja sam dosta selila ali sreca razgodjeno na godine...

citam temu i kontam kakve sam srece bila pa nisam ja razmisljala o kupovini stana nego moji roditelji...ja sam tu bila onako ...pitam se ali cisto konsultativno... :lol: :D :roll:
haha...ja malo bolujem za građevinom i tim karafekama, što je pomalo i "genetski" naslijeđeno. Volim stati ispred stare ili ruševne zgrade i razmišljati kako i šta bi se moglo uraditi na njoj, i kako dotjerati. onako, razonode radi.
Last edited by Eshek on 15/08/2006 01:23, edited 1 time in total.
Anka

Post by Anka »

[/quote]
je li tacno da je kvadrat u bg sada oko 1800 eura??? kazu da ce i kod nas biti tako iduce godine :( :( :( stvarno tuzno! [/quote]

Zavisi od lokacije. Novi stanovi su 1800 do neverovatnih 2500 na Novom Beogradu kod Arene (nova sportska hala)
Stariji stanovi su u proseku 1000evra. zavisno od lokacije cena može da bude i manja.
Što se tiče onog specifičnog za stan,kad ti kažu,oseća se da ti ovde živiš, za to je potreban novac, ali stvar se može popraviti i dodavanjem nekih sitnica,detalja koji stvaraju toplu atmosferu. Npr,ja volim okrugle stolove ali soba mi je takva da ne može da se uklopi okrugao sto,mora četvrtast...
Ali,stavila sam lep stolnjak,fazon narodna radinost,pa neke podmetače u istom etno fazonu,i sad se glupavi sto i ne vidi....police, memo tabla, greda na plafonu, i malo je razbijena ona uniformisanost....za drugo para nemam...A najviše me izluđuje regal,nasledila sam ga od mojih starih, ima 30 godina,ja se sve nadam pući će,skrljaće se...ali jok, neuništiv je... :-x
izblajhana

Post by izblajhana »

...A najviše me izluđuje regal,nasledila sam ga od mojih starih, ima 30 godina,ja se sve nadam pući će,skrljaće se...ali jok, neuništiv je... :-x[/quote]

hahaha...joj znam kako ti je, imala sam, kriticne ormare u mojoj sobi, ne samo da je bio star, nego je nefunkcionalno zuzimao dobar dio moje sobe...muku sam mucila sa svojima, iako sam htjela kupiti novi, naravno, od svojih para...kao: " nama je bio tolike godine dobar, sto ne bi i tebi..." ili "kad budes u svom stanu kupuj sebi kakav hoces"...a mi je jednog dana puk'o film...rekla sam ili ja ili on :D :D
kako sam se samo dobro osjecala nakon sto sam ga iscjepala do posljednje dascice :D :D :D
delightful

Post by delightful »

Je li pala odluka? :-D
inspire_me

Post by inspire_me »

Stolarija i kupatilo ti je najskuplje.. Ako ti je stolarija ok, nemoj je mijenjati, malo je prelakiraj ili prefarbaj, isto tako ako parket nije toliko los, mozes ga presloziti, brusiti i prelakirati, eh kupatilo bez obzira kakvo je trebas uraditi, i to ce ti biti najskuplje, racunaj sigurno od 2.000 do 3.000 KM al da sve bude tip-top, znaci i cijevi i sve, eh sad na tebi je hoces li uzeti plocice od 6 KM po kvadratu ili od 22 KM. To radis jednom u 100 godina. Krecenje isto mozes jeftino uraditi. Znaci za nekih 5.000 KM to se moze solidno uraditi, ustvari u odnosu na to kako sad izgleda (tj. kako si opisala, a ja zamislila :-? ) izgledace za 10. Jos kad dodje namjestaj, ma neces moci prepoznati. Vjeruj, mi smo kupili stan koji je bio u uzasnom stanju i sad kad pogledam slike ne mogu da vjerujem sta smo od njega napravili.
Raspitaj se malo kod prijatelja, rodbine da li iko ista zna raditi, svaka sitnica ce ti znaciti, da ne placas bezze, puno se moze na sitnicama ustediti. Al svakako ako se odlucis za kupovinu, prvo jednu listu prioriteta napravi, dobro se raspitaj za cijene i polako kreni od najskupljeg, npr od kupatila.
Sto se haustora tice, ne sikiraj se, rijetko ces negdje naici na cist haustor, zacepi nos i istrci na 4. sprat :-)

SRETNO!!
Bumbar

Post by Bumbar »

Eshek wrote:

Volim stati ispred stare ili ruševne zgrade i razmišljati kako i šta bi se moglo uraditi na njoj, i kako dotjerati. onako, razonode radi.
Ista sam...ja kupujem casopise za unutrasnje uredjenje redovno...u srednjoj sam kupovala francuski Art & Decor...a veze od francuskog nemam...ali et :D :lol:
izblajhana

Post by izblajhana »

Deprimirana sam dok citam vace prijateljske savjete, jer ,nazalost, nema nista od stana...ljudi ga prodali nekom drugom :( :(
Vec sam u crnjaku, kontam kako za novac koji imam necu uspijeti naci nista, a da za par godina to i nece biti neka ustedjevina...a vec sam se vidjela kako krecim i kako ga spremam...mogao je to stvarno biti lijep stancic :(
No dobro,sta je tu je, nadam se da cu nesto smisliti :roll:
Hvala svima na odgovorima, bas ste divni :) :)
delightful

Post by delightful »

:cry: Oohhh.... Glavu gore, ništa se ne sekiraj. Stvarno to pokušaj gledati s pozitivne strane, k'o što moja drugarica kaže - ko zna zašto je to dobro. Kad sam ja kupovala izradio me čiko, ja se zaljubila u stan, lokacija iz snova, već srušila zidove, sve izdizajnirala, ugovor trebali odnijeti na potpisivanje i on se predomislio. Nije prošlo ni pet dana kad sam naletila na stan u kojem sam sada koji me koštao deset hiljada manje, tako da sam mogla puno više uraditi u njemu, a lokacija još bolja :)
Biće stanova....
izblajhana

Post by izblajhana »

Ima li ikoga sada na forumu...
bumbar...
delightful...
inspire_me...
anka....
neko :D
delightful

Post by delightful »

Ev tu sam, taman si me osujetila u rekordno ranom idenju u krevet. :-D
izblajhana

Post by izblajhana »

delightful wrote:Ev tu sam, taman si me osujetila u rekordno ranom idenju u krevet. :-D
:kiss: divnaa si, sad sam ti poslala poruku
Anka

Post by Anka »

Hej, nema sekiracije, nije bilo suđeno. Sad ću ja ko babe- ko zna zašto je to dobro.
Ja sam celog života u stanu i velika mi je želja da imam kuću. Toliko mi je neprirodno ovo životarenje u stanovima,kao u kavezu... maštam o dvorištu,imala bih ogromnu terasu,ogroman dnevni boravak...veeeliko kupatilo sa prozorom a ne ovaj prcvoljak, uvek kada se tuširam napravi se sauna,voda se sliva niz zidove....
I tako,prošle godine sam se zanosila sa montažnim kućama,nisu skupe, dopala mi se jedna 56m2, koštala je oko 20000 evra. Ali,ali,ali...plac+priključak za struju+priključak za vodu...i cena odeeeeee....pusti snovi.... :sad:

@delightful, kakvo spavanje u ovo vreme!
delightful

Post by delightful »

@izblajhana - nadam se da si dobila poruku, nešto sam sprtljala. Ako nisi javi, kopirala sam je, pa ću ponovo poslati...

@anka - spavanje naravno, da mogu da sanjam o kućici - ja bih jednu malu malecku negdje na Hvaru, s malom bašticom i lavandom, i internetom, naravno.... :-D
Post Reply