Sta vas najvise nervira kod vozaca
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
Pirija
#5326 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
ja ne kontam o cemu astra prica, pa imaju 2 trake svako ide u svoju
-
tempuser
#5327 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Nemaju, u Kranjevicevu se iz pravca Z. stanice iz sva 3 pravca ulazi u jednu trakuPirija wrote:ja ne kontam o cemu astra prica, pa imaju 2 trake svako ide u svoju
- seoBIH
#5328 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Bez uvrede, likovi kao _ASTRA_ dominiraju ovom državom, gdje vjerujući da su u pravu omalovažavaju druge, ali i dovode u opasnost.
Tipičan primjer kako prosječni bošnjo razmišlja. Nažalost.
-
tempuser
#5329 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Sa majmunima i poslupismeni idiotima se posebno proslavio!seoBIH wrote:Bez uvrede, likovi kao _ASTRA_ dominiraju ovom državom, gdje vjerujući da su u pravu omalovažavaju druge, ali i dovode u opasnost.
-
quarterback
#5330 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
ja isto ne vjerujem u to pravilo pomocnog semafora, pa ne zna onaj iz h kajtaza sta je upaljeno ovom iz tehnicke, odakle vidi koji semafor gori...
mislim da tu vrijedi pravilo desne strane i da ovi iz pravca tehnicke imaju prednost
moguce da grijesim ali nema mi logike ta prica pomocni i glavni semafor, odakle neko zna sta je kome upaljeno sa druge strane...
mislim da tu vrijedi pravilo desne strane i da ovi iz pravca tehnicke imaju prednost
moguce da grijesim ali nema mi logike ta prica pomocni i glavni semafor, odakle neko zna sta je kome upaljeno sa druge strane...
-
tempuser
#5331 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Ma kakvo pravilo, osim sto izmislja pravila i jos ljut sto ih ne postoju, lik ne zna razlikovati u tekstu sta je s lijeve strane, a sta iz suprootnog pravca!quarterback wrote:ja isto ne vjerujem u to pravilo pomocnog semafora, pa ne zna onaj iz h kajtaza sta je upaljeno ovom iz tehnicke, odakle vidi koji semafor gori...
Prebiram po glavi i ne znam da u gradu ima i jedna raskrsnica koja je rjesena prema mogucnosti koju ZOBS dozvoljava.
-
direstraits0078
#5332 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Nema. U DE imaš fiksne zelene uslovne, ali ima STOP na tim semaforima za desno.tempuser wrote:Ma kakvo pravilo, osim sto izmislja pravila i jos ljut sto ih ne postoju, lik ne zna razlikovati u tekstu sta je s lijeve strane, a sta iz suprootnog pravca!quarterback wrote:ja isto ne vjerujem u to pravilo pomocnog semafora, pa ne zna onaj iz h kajtaza sta je upaljeno ovom iz tehnicke, odakle vidi koji semafor gori...
Prebiram po glavi i ne znam da u gradu ima i jedna raskrsnica koja je rjesena prema mogucnosti koju ZOBS dozvoljava.
-
quarterback
#5333 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
banjaluka je puna tih semafora, mislim da ne postoji ni jedna znacajnija raskrsnica u gradu da nema dodatni za desnodirestraits0078 wrote:Nema. U DE imaš fiksne zelene uslovne, ali ima STOP na tim semaforima za desno.tempuser wrote:Ma kakvo pravilo, osim sto izmislja pravila i jos ljut sto ih ne postoju, lik ne zna razlikovati u tekstu sta je s lijeve strane, a sta iz suprootnog pravca!quarterback wrote:ja isto ne vjerujem u to pravilo pomocnog semafora, pa ne zna onaj iz h kajtaza sta je upaljeno ovom iz tehnicke, odakle vidi koji semafor gori...
-
direstraits0078
#5334 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
S dodatnom trakom za desno i STOP? Ne sjećam se toga.
-
_Astra_
#5335 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
tempuser wrote:Ma kakvo pravilo, osim sto izmislja pravila i jos ljut sto ih ne postoju, lik ne zna razlikovati u tekstu sta je s lijeve strane, a sta iz suprootnog pravca!quarterback wrote:ja isto ne vjerujem u to pravilo pomocnog semafora, pa ne zna onaj iz h kajtaza sta je upaljeno ovom iz tehnicke, odakle vidi koji semafor gori...
U pravu ste, my fault, ocito toliko mehanicki i napamet vozim (i kada ja skrecem iz ul Franca Lehara u Kranjcevica redovno propustam), pa sam, OCITO, ja napravio dvostruku gresku.
Prvo, i kad sam se kretao ulicom franca lehara, i drugo, kad sam na osnovu (prethodno) pogresnog vlastitog postupka ponovo bio u stanju napraviti, zaista veliku, gresku.
Sreca pa, kako kaze seoBiH, nisam tipicni Bosnjo pa nervozu vlastitog neznanja ne prenosim na ulice ( vec na forum
A, video o (mom) znanju drugih ucesnika cu vrlo brzo uploadovati.
-
quarterback
#5336 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
to je nemoguce potvrditi ili poreci jer nisam istrazivao koliko ima dodatnih traka ili znakova stop, samo kazem da skoro sve raskrsnice imaju zeleno desnodirestraits0078 wrote:S dodatnom trakom za desno i STOP? Ne sjećam se toga.
-
tempuser
#5337 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Ima i kod nas dodatno zeleno na skoro svakoj velikoj raskrsnici (ulinuli su jedno na Pofalicima), ali koliko znam nijedna nije rjesena tako da je istovremeno upaljeno dodatno zeleno i zeleno na cesti na koju se ukljucujes.quarterback wrote:banjaluka je puna tih semafora, mislim da ne postoji ni jedna znacajnija raskrsnica u gradu da nema dodatni za desnodirestraits0078 wrote:Nema. U DE imaš fiksne zelene uslovne, ali ima STOP na tim semaforima za desno.tempuser wrote: Prebiram po glavi i ne znam da u gradu ima i jedna raskrsnica koja je rjesena prema mogucnosti koju ZOBS dozvoljava.
Hipotetski zamisli da je na raskrnici kod am. ambasade iz pravca z.stanice upaljena srelica za skretanje desno prema Ilidzi istovremeno dok je zeleno ovima sto dolaze glavnom cestom!
- johntra
#5338 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
BG je pun takvih semafora sa zelenom strelicom desno, dok je zeleno na glavnoj cesti...ali ih većina ima posebne odljevne trake iz raskrsnice, da se može fino stati i propustiti saobraćaj sa glavne ceste...mislim da se i kod nas na nekim raskrsnicama može uraditi ista stvar, konkretno za tu raskrsnicu kod ambasade iz pravca Velešića ka Putu života ne bi bio neki veliki problem, a značajno bi umanjilo gužvu iz pravca Velešića...
-
tempuser
#5339 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
To sa izlivnom trakom je drugi padez, bila je jedno vrijeme i na St. petlji kad se neki "genijalac" nije sjetio da prikuca semafor i napravi guzvu od aerodroma do vogoscanske petlje.johntra wrote:BG je pun takvih semafora sa zelenom strelicom desno, dok je zeleno na glavnoj cesti...ali ih većina ima posebne odljevne trake iz raskrsnice, da se može fino stati i propustiti saobraćaj sa glavne ceste...mislim da se i kod nas na nekim raskrsnicama može uraditi ista stvar, konkretno za tu raskrsnicu kod ambasade iz pravca Velešića ka Putu života ne bi bio neki veliki problem, a značajno bi umanjilo gužvu iz pravca Velešića...
To bi kod Z. stanice teoretski rjesilo problem da nema tramvaja!
- johntra
#5340 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Pa može se i tramvaj uvrstiti u tu priču, ionako je rijedak tu...ali eto, nije to jedina raskrsnica u gradu gdje bi se moglo uvesti takvo rješenje...
-
mahalas505
#5341 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Po meni je ova situacija na slici sa dopunskim semaforom zakonski lose rjesena. Ne vidim logiku kad je bjelom autu zeleno, a da mora propustiti pjesake na ovom prvom semaforu. Mislim da je u drugim zemljama kad je ova zelena strelica, mozes skrenuti udesno kao da je normalno zeleno, jedino sto se moze desiti nekad da je i pjesacima otvoren semafor kao kod normalnog skretanja udesno.
-
paul_shark
#5342 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Ima na Bascarsiji skretanje iz ulice Sagrdzije na glavnu saobracajnicu kod tramvajskog stajalista. Jedan vremenski interval je zeleno svjetlo na oba semafora u isto vrijeme..
- Optimist
#5343 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Prije skretanja na carsiju ima znak koji kaze da je zabranjeno saobracati vozilima preko tramvajskog stajalista, tj u duzini nekih 40-ak metara, sto zbog same stanice sto zbog tog ukljucenja.
-
tempuser
#5344 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Oni sto ulicom M. M. Baseskije dolaze iz pravca Vijecnice po pravilu ne smiju voziti sinama do iza raskrsnice, tako da ovi iz Sagrdzije imaju svoju traku u koju se ulivaju i nikome ne uzimaju prednost.paul_shark wrote:Ima na Bascarsiji skretanje iz ulice Sagrdzije na glavnu saobracajnicu kod tramvajskog stajalista. Jedan vremenski interval je zeleno svjetlo na oba semafora u isto vrijeme..
-
paul_shark
#5345 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Optimist wrote:Prije skretanja na carsiju ima znak koji kaze da je zabranjeno saobracati vozilima preko tramvajskog stajalista, tj u duzini nekih 40-ak metara, sto zbog same stanice sto zbog tog ukljucenja.
U tom dijelu naziv ulice je Telalitempuser wrote:Oni sto ulicom M. M. Baseskije dolaze iz pravca Vijecnice po pravilu ne smiju voziti sinama do iza raskrsnice, tako da ovi iz Sagrdzije imaju svoju traku u koju se ulivaju i nikome ne uzimaju prednost.paul_shark wrote:Ima na Bascarsiji skretanje iz ulice Sagrdzije na glavnu saobracajnicu kod tramvajskog stajalista. Jedan vremenski interval je zeleno svjetlo na oba semafora u isto vrijeme..
-
tempuser
#5346 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Mozda si u pravu, ali pred raskrsnicom postoji znak i horizontalna signalizacija da je iz desne trake/sa sina obavezno skretanje desno, koji je obavezan za sva vozila bez izuzetka i nema znaka da je vozilima GP-a osim tramvaja dozvoljeno pravo, tako da im mozda ipak nije dozvoljeno, a sto se samog tramvaja tice, tesko ces uzeti prednost tramvaju koji se zaustavlja na stanici.

- Rimad
#5347 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Našao sam, slika koja opisuje situaciju je odsječena. Mislim da ima neki saobraćajni znak iznad semafora. Vozila koja idu sa lijeve strane su vjerovatno na glavnoj ulici._Astra_ wrote:Rimad wrote:Ček, ček malo, ne razumijem. Kakve veze ima semafor?_Astra_ wrote:Majmuni koji misle da pomocni semafor (malo zeleno svjetlo sa nacrtanom strijelom pored glavnog semafora) znaci da imaju prvenstvo prolaza u odnosu na vozila koja im dolaze s lijeve strane (a kojima je, na "glavnom" semaforu upaljeno zeleno svjetlo)...
Znači, ako je situacija da i jedan i drugi vozač prolaze, važi pravilo desne strane. Prvi put čujem za pravilo "glavnog semafora".
Strasno, koje neznanje....
Brzinski nadjoh link
http://ltablice.com/pravila-saobracaja/ ... askrsnici-
Prelistaj, nije na odmet, pogotovo dio SEMAFOR SA ZELENOM STRLICOM
Helem i dalje nisam ubjeđen da zelena strelica se i po čemu razlikuje od standardnog (glavnog) semafora. Nikada nisam čuo ni od instruktora, ni od predavača niti vidio pitanje na testovima koje se odnose na ovo.
EDIT: Izgleda da je @Astra bio u pravu:
Član 52. Zakona o bezbjednosti u saobraćaju:
(1) Ako je uređaju za davanje svjetlosnih saobraćajnih znakova za regulisanje saobraćaja na raskrsnici dodat jedan ili više dopunskih znakova u obliku zelene svijetleće strelice, vozač može vozilom da prođe svjetlosni znak i da se kreće u pravcu označenom zelenom svjetlećom strelicom i za vrijeme dok je upaljeno crveno ili žuto svjetlo, pri čemu ne smije da ometa saobraćaj vozila koja se kreću po putu na koji ulazi i mora da propusti pješake koji prelaze preko kolovoza
EDIT:
Tek sada vidim da je @Astra ranije citirao isti član. Helem, nije zgoreg ponoviti.
-
tempuser
#5348 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Nije _Astra_ citirao, ali jesam ja!Rimad wrote:
EDIT: Izgleda da je @Astra bio u pravu:
Član 52. Zakona o bezbjednosti u saobraćaju:
(1) Ako je uređaju za davanje svjetlosnih saobraćajnih znakova za regulisanje saobraćaja na raskrsnici dodat jedan ili više dopunskih znakova u obliku zelene svijetleće strelice, vozač može vozilom da prođe svjetlosni znak i da se kreće u pravcu označenom zelenom svjetlećom strelicom i za vrijeme dok je upaljeno crveno ili žuto svjetlo, pri čemu ne smije da ometa saobraćaj vozila koja se kreću po putu na koji ulazi i mora da propusti pješake koji prelaze preko kolovoza
Ja ne znam da li je ZOBS pisa na kineskom ali ovdje jasno pise "po putu na koji ulazi", a ne "iz suprotnog prvca" sto znaci da bi prednost imali oni koji ulicom Put zivota dolaze iz pravca autobuske prema u. Kranjeviceva, da je tako raskrsnica rjesena, a ne da onaj koji iz H. Kajtaza iz pravca Velesica skrece u Kranjevicevu ima prvenstvo u odnosu na onoga sto iz H. Kajtaza skrece u Kranjecivecu iz pravca teh. skole samo zato sto je ovome veliko zeleno, a onome dopunsko.
Imas komentar sa slikom na kojoj se vidi na sta se ovaj clan odnosi, a na sta je _Astra_ mislio.
- Rimad
#5349 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
@tempuser
OK, izvini.
Bitno mi je da sam nešto naučio iz sve priče.
OK, izvini.
Bitno mi je da sam nešto naučio iz sve priče.
- Filter
#5350 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
mene vise sekira ovaj dio da se moze proci i dok je upaljeno crveno ili zuto svjetloRimad wrote: Član 52. Zakona o bezbjednosti u saobraćaju:
ima kamara raskrsnica sa ovim pomocnim semaforom