E upravo to gubljenje zivaca i reakcija prave razliku izmedju papanluka i primitivizma s jedne strane i civilizovanog i urbanog s druge strane...dadoka84 wrote:Izgubio sam zivce, i zato sam tako reagovao, jer se debil namjerno nabija na karambolku i nece nikoga da propusti. Ja sam pokazivao da treba da idem desno ali nista. Inace ne reagujem tako ali...
Sta vas najvise nervira kod vozaca
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
goran16v
#2151 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
- dadoka84
#2152 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Dobro, ja sam papak i primitivac, a ti si kulturan i urban čovjek. Svaka čast.
-
goran16v
#2153 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Nema potrebe da pisem da mi se nikad nije desilo da ignorisem kad mene neko tako zamoli i da ga ne pustim, a pogotovo kad je u pitanju stranac i kad unaprijed vidim da ce se "nasukati" pa ga propustim (cesto na Obali u lijevoj traci kod skretanja u Kulovica)...WildRedRose wrote:evo gorane, jednom i od mene imasgoran16v wrote:
Mozda ima smisla, ali je, ako vec svi koriste pravo nece da te propuste, prepadanje uz skripu guma i uvaljivanje na silu primitivizam i deblizam na kvadrat...
Ako vec zelis lijevom proci do vrha i na vrhu skrenuti desno na stadion lagno sirenom skreni paznju vozaca i civilizovanom getikulacijom, a ne divljackim mahanjem i grimasama, mu pokazi da ti je namjera da presjeces desno i da ga molis da te propusti i u 90% slucajeva ces proci bez ikakvih problema ili ljutnje. Nije mi se jednom desilo da "osvanem" u pogresnoj traci pa da se tako vadim, ali nikad uvaljivanje, nikad sila...![]()
nista sila, lijepo pitati .. svaka cast
-
goran16v
#2154 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
To je tvoja konstatacija, ali kod mene ti sila i skripanje ne bi prosla, cak sta vise...dadoka84 wrote:Dobro, ja sam papak i primitivac, a ti si kulturan i urban čovjek. Svaka čast.
- dadoka84
#2155 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
To je tvoja konstatacija i ko se onda hvali. Inace nemam obicaj da se bijem sa ljudima po ulici, ali izgleda to rade samo urbani i civilizovani ljudi. Zadnji put sam se potukao s nekim 1994 kad sam imao deset godina, prijatelju sam izbio dva zuba, i od tada nikoga nisam udario.
Mozda se tebi nije desilo ali meni jeste. Inace vozim po propisima. Vozim vec 12 godina, dajem zmigavce uvijek, uredno se prestrojavam i propustam pjesake kad god mogu. Pa meni trube da krenem... ali u zadnje vrijeme je sve vise papaka koji preticu kolone i uvaljuju se na semaforima, prolaze kroz crveno, prolaze 130 kmh izmedju dva pjesaka na drvenija mostu itd.
Mozda se tebi nije desilo ali meni jeste. Inace vozim po propisima. Vozim vec 12 godina, dajem zmigavce uvijek, uredno se prestrojavam i propustam pjesake kad god mogu. Pa meni trube da krenem... ali u zadnje vrijeme je sve vise papaka koji preticu kolone i uvaljuju se na semaforima, prolaze kroz crveno, prolaze 130 kmh izmedju dva pjesaka na drvenija mostu itd.
-
goran16v
#2156 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Da li treba da te posjetim ko se ovdje zalio na problem "smradova" koji ne rade nista mimo propisa i ko se ovdje "pohvalio" kako je taj problem efikasno rjesio primitivznom i papanlukom?dadoka84 wrote:To je tvoja konstatacija i ko se onda hvali. Inace nemam obicaj da se bijem sa ljudima po ulici, ali izgleda to rade samo urbani i civilizovani ljudi. Zadnji put sam se potukao s nekim 1994 kad sam imao deset godina, prijatelju sam izbio dva zuba, i od tada nikoga nisam udario.
Naravno da sam se u toj situaciji nasao bezbroj puta, ali, nikad, ali bas nikad na silu i na papanluk, mozda malo duze sacekam ali prodjem.
Kakva je razlika izmedju papaka koji pretice kolone i koji se uvaljuje na semaforu i tvog postupka?
- Skyfox
#2157 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
neki novi trend ili nisam ranije primjecivao... kada skrecu iz izlijevne trake izbace pola auta u traku za pravo da bi smotali??? Ko da motaju kamion a ne auto... u ovoj sedmici 3 puta sam jedva izmakao da ih ne pometem...
koliko primjetim uopste nisu svjesni da rizikuju sudar...
- dadoka84
#2158 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Ti nisi na taj način riješio, ja jesam. Ti si zlatan, ja sam hrđav. Ti si urban i civilizovan, ja sam papak i primitivac. A i inače je sve u životu crno-bijelo.
Ova rasprava je otišla u debeli OT.
Ova rasprava je otišla u debeli OT.
-
BadBoy
#2159 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
I ja sam isto primijetio, "odbiju" ga da skrenu isto kao da motaju kamion u neki uski sokak, a ne obično gradsko auto na prostranoj raskrsnici. Vozačine.Skyfox wrote:neki novi trend ili nisam ranije primjecivao... kada skrecu iz izlijevne trake izbace pola auta u traku za pravo da bi smotali??? Ko da motaju kamion a ne auto... u ovoj sedmici 3 puta sam jedva izmakao da ih ne pometem...
-
dado_
#2160 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
@Goran16v, posto si strucnjak s kojm sam se i ja jednom raspravljao o voznji lijevom trakom na autoputu, evo ti rijeci strucnjaka copy/paste sa prve stranice na koju sam naletio na google...
Sigurno vam se bar jednom desilo da dok se nalazite u levoj saobraćajnoj traci autoputa vidite u retrovizoru automobil koji vam se približava i “ablenduje” da se sklonite kako biste ga propustili.
Sa druge strane, i vi ste se verovatno našli u situaciji da vas usporavaju vozila koja se kreću levom trakom autoputa i ne žele da se sklone i omoguće vam da prođete.
Istraživali smo kako se treba ponašati u ovakvim situacijama, ali i kako se pravilno koristi leva saobraćajna traka na autoputu.
Kada vam vozač u automobilu iza vašeg signalizira da se pomerite, možete biti u nedoumici kako da reagujete. Naročito ako pretičete jedno ili više vozila i ne možete bezbedno da se vratite u desnu traku ili da završite preticanje bez dodatnog ubrzanja.
Kako treba postupiti u takvom slučaju? Da li ste u obavezi da se sklonite u desnu traku, i kako reagovati ako se vozilo iza vašeg približilo toliko da ugrožava vašu bezbednost?
U slučaju kada vas usporava vozilo koje se nalazi ispred, da li imate pravo da upozorite tog vozača zvučnim ili svetlosnim signalom?
O ovim pitanjima razgovarali smo sa Damirom Okanovićem, direktorom Komiteta za bezbednost saobraćaja i sa načelnikom Uprave saobraćajne policije Dragišom Simićem.
“Generalno, kada je reč o kretanju vozila levom saobraćajnom trakom na autoputu, pored poštovanja saobraćajnih propisa, važno je i da vozači poštuju vreme i potrebe drugih učesnika u saobraćaju”, kazao je Okanović.
“Pre svega, ako govorimo o saobraćajnim propisima, u zakonu je jasno definisano da leva traka na autoputu služi isključivo za preticanje i da se njom nije dozvoljeno kretati duže nego što je potrebno da biste završili započeto preticanje. Nakon toga, vi ste u obavezi da se vratite u desnu traku autoputa”, objašnjava Okanović.
“To praktično znači da, ako se krećete levom trakom autoputa, a niste u preticanju, i neko iza vas vam signalizira (“ablenduje”) da se sklonite u desnu traku i omogućete mu prolaz, vi ste dužni da to i učinite, bez obzira da li se to vozilo po vašoj proceni kreće nedozvoljenom brzinom.”
Sa ovom konstatacijom slaže se i načelnik saobraćajne policije Dragiša Simić.
On citira Član 104. Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima koji propisuje da se “na autoputu vozač motornog vozila mora kretati krajnjom desnom saobraćajnom trakom, osim ako nije zauzeta vozilima koja se kreću u koloni ili prilikom preticanja”.
“S tim u vezi, osim za preticanje, leva saobraćajna traka može se koristiti samo kada je saobraćajna traka sa njene desne strane zauzeta vozilima koja se kreću u koloni”, precizira Simić.
Sigurno vam se bar jednom desilo da dok se nalazite u levoj saobraćajnoj traci autoputa vidite u retrovizoru automobil koji vam se približava i “ablenduje” da se sklonite kako biste ga propustili.
Sa druge strane, i vi ste se verovatno našli u situaciji da vas usporavaju vozila koja se kreću levom trakom autoputa i ne žele da se sklone i omoguće vam da prođete.
Istraživali smo kako se treba ponašati u ovakvim situacijama, ali i kako se pravilno koristi leva saobraćajna traka na autoputu.
Kada vam vozač u automobilu iza vašeg signalizira da se pomerite, možete biti u nedoumici kako da reagujete. Naročito ako pretičete jedno ili više vozila i ne možete bezbedno da se vratite u desnu traku ili da završite preticanje bez dodatnog ubrzanja.
Kako treba postupiti u takvom slučaju? Da li ste u obavezi da se sklonite u desnu traku, i kako reagovati ako se vozilo iza vašeg približilo toliko da ugrožava vašu bezbednost?
U slučaju kada vas usporava vozilo koje se nalazi ispred, da li imate pravo da upozorite tog vozača zvučnim ili svetlosnim signalom?
O ovim pitanjima razgovarali smo sa Damirom Okanovićem, direktorom Komiteta za bezbednost saobraćaja i sa načelnikom Uprave saobraćajne policije Dragišom Simićem.
“Generalno, kada je reč o kretanju vozila levom saobraćajnom trakom na autoputu, pored poštovanja saobraćajnih propisa, važno je i da vozači poštuju vreme i potrebe drugih učesnika u saobraćaju”, kazao je Okanović.
“Pre svega, ako govorimo o saobraćajnim propisima, u zakonu je jasno definisano da leva traka na autoputu služi isključivo za preticanje i da se njom nije dozvoljeno kretati duže nego što je potrebno da biste završili započeto preticanje. Nakon toga, vi ste u obavezi da se vratite u desnu traku autoputa”, objašnjava Okanović.
“To praktično znači da, ako se krećete levom trakom autoputa, a niste u preticanju, i neko iza vas vam signalizira (“ablenduje”) da se sklonite u desnu traku i omogućete mu prolaz, vi ste dužni da to i učinite, bez obzira da li se to vozilo po vašoj proceni kreće nedozvoljenom brzinom.”
Sa ovom konstatacijom slaže se i načelnik saobraćajne policije Dragiša Simić.
On citira Član 104. Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima koji propisuje da se “na autoputu vozač motornog vozila mora kretati krajnjom desnom saobraćajnom trakom, osim ako nije zauzeta vozilima koja se kreću u koloni ili prilikom preticanja”.
“S tim u vezi, osim za preticanje, leva saobraćajna traka može se koristiti samo kada je saobraćajna traka sa njene desne strane zauzeta vozilima koja se kreću u koloni”, precizira Simić.
-
direstraits0078
#2161 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
U nekim zemljama se postuje pravilo tzv. ferslus/rajsferslus ili patentnog zatvaraca, postoji znak koji pokazuje da se dvije trake spajaju u jednu i pravo prvenstva ima vozac cije vozilo se nalazi blize samom zavrsetku trake. Tako da ako imate 4 vozila, dva u lijevoj i dva u desnoj traci, ako je prvo vozilo iz lijeve trake blize samom spajanju, vozac iz desne trake je duzan da ga propusti. Iza njega ponovno vazi isto pravilo, tj. vozila u traku ulaze naizmjenicno, kao zupci u patentnom zatvaracu. Isto pravilo se cesto primjenjuje na ulazu na autocestu, tamo gdje ulaz nije oznacen znakom spajanja s putem s pravom prvenstva, kao sto je npr. slucaj u Njemackoj ili u BiH.
Ovo je znak koji oznacava pravilo spajanja puteva (traka) iste vaznosti na autocesti:

Ovaj znak oznacava bezuslovno pravo prvenstva, tj. morate propustiti vozila koja se nalaze u traci u koju zelite da se ukljucite:

Dok ovaj ispod oznacava spajanje puteva iste vaznosti, gdje vazi pravilo patentnog zatvaraca:

Kod nas postoji (u teoriji) ovakav znak, ali se ne sjecam da sam ga ikad igdje vidio sirom nam lijepe Bosne i Hercegovine:

Ovo je znak koji oznacava pravilo spajanja puteva (traka) iste vaznosti na autocesti:

Ovaj znak oznacava bezuslovno pravo prvenstva, tj. morate propustiti vozila koja se nalaze u traci u koju zelite da se ukljucite:

Dok ovaj ispod oznacava spajanje puteva iste vaznosti, gdje vazi pravilo patentnog zatvaraca:

Kod nas postoji (u teoriji) ovakav znak, ali se ne sjecam da sam ga ikad igdje vidio sirom nam lijepe Bosne i Hercegovine:
- dadoka84
#2162 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Patent je najbolji i ako cemo iskreno fer rjesenje, samo sto primjena ovdje ocigledno ne funkcionise. Bilo je price nedavno o tome u vidu nekog edukativnog videa isl.
- Bilki
#2163 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
preticanje je jedno a voznja lijevom trakom je nesto drugo, mozes voziti 100 na sat i lijevom ali samo ako nikoga ne ometas u saobracaju, za ometanje(ne sklanjanje) iz lijeve trake, svakako ces dobiti kaznu ako te policija skonta a ima ih poprilican broj u vozilima bez obiljezja(presretaci), takodjer ce dobiti kaznu i oni koji jurcaju i tjeraju ove u lijevoj traci da im sto prije traku oslobodegoran16v wrote:Sto se same brzine tice voznja 100 km/h lijevom nije kaznjiva nije ni za muriju ji za kameru. Prije svega, ako znakom nije drugacije regulisano za svaku traku (na autocesti sa 2 trake u najboljem slucaju ce biti 80 km/h za lijevu), minimalna brzina na autocesti za sve trake je 60 km/h, a zatim zato sto autocestom prometuju kategorije vozila kojima su ogranicenja 100, 85, 80 i 60 km/h i koje zakonski ne bi imali mogucnost preticati sporije od sebe. U praksi tebi je svejedno da li sa 150 u lijevoj traci stizes autobus koji sa 100 km pretice kamion koji vozi 85 i koji je apsolutno u pravu po svakom pitanju, ili stizes penzionera koji putnickim autom gusla 100 km/h lijevom trakom.Hell.is.here wrote: Znam sta hoces da kazes, ali jest kaznjivo voziti lijevom trakom , nije za kameru, ali ako te skonta policija , kazna i to je bolje da vozis brze od dozvoljenog nego da vozis sporo u lijevoj tracii kaznjivo je i desnom ako presporo vozis na autoputu , imas zaustavnu traku ako ti auto nije uredu
Odnosi se na vozace koji voze samo lijevom trakom a ugrozavaju saobracaj time
- titinho
#2164 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Kako su to svabe lagano i veoma jasno uredile
Lijeva trka (brza traka) za prestizanje, ako vozis lijevom trakom i ometas druge ucesnike da te prestignu dobivas kaznu
ako blicas covjeku ispred sebe dobivas kaznu, kod prestizanja lijevom trakom a da vec auto ispred tebe ima i nece da se skloni duzan si upaliti lijevi zmigavac (nijemci smatraju da blicanje ometa vozace i moze prouzrokovati nesrecu)
U svabiji veoma cest slucaj da ako ti upali zmigavac na autoputu onda ga u 99% slucajeva vozac koji je vec u toj traci pusta da udje u traku. Kod nas se u ovoj situaciju uvijek dodaje gas da ne moze uci haha
Nisam siguran al mislim da postoji pravilo da mozes voziti lijevom trakom u slucaju velikih brzina, preko 200km/h (u tim slucajevima lijeva traka oznacava brzu traku)
Lijeva trka (brza traka) za prestizanje, ako vozis lijevom trakom i ometas druge ucesnike da te prestignu dobivas kaznu
ako blicas covjeku ispred sebe dobivas kaznu, kod prestizanja lijevom trakom a da vec auto ispred tebe ima i nece da se skloni duzan si upaliti lijevi zmigavac (nijemci smatraju da blicanje ometa vozace i moze prouzrokovati nesrecu)
U svabiji veoma cest slucaj da ako ti upali zmigavac na autoputu onda ga u 99% slucajeva vozac koji je vec u toj traci pusta da udje u traku. Kod nas se u ovoj situaciju uvijek dodaje gas da ne moze uci haha
Nisam siguran al mislim da postoji pravilo da mozes voziti lijevom trakom u slucaju velikih brzina, preko 200km/h (u tim slucajevima lijeva traka oznacava brzu traku)
-
goran16v
#2165 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Nisam 100% siguran ali mislim da postoji i pravilo da kad vozis desnom trakom i kad dolazis do ulivne trake prelazis u lijevu traku kako bi se oni iz ulivne trake bez zastoja mogli ukljuciti u desnu. Ja to u praksi redovno radim...
- Zovem se Zelena
#2166 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Nerviraju me svi ovi koji izlijeću a da pri tome i ne pogledaju ide li ko s lijeva ili desna, ili gleda samo jednu stranu a s druge šta bog da!
Nerviraju me ovi koji se u ulivne trake prestrojavaju na pola iste. Majku mu stvarno je teško uraditi to na početku iste.
Nerviraju me ovi koji u isto vrijeme daju žmigavac i prestrojavaju se. Jarane ne moraš ni to, štedi sijalicu. Isto ti dođe kao i bez žmigavca.w
Nerviraju me slalomaši.
Nerviraju me ovi koji se u ulivne trake prestrojavaju na pola iste. Majku mu stvarno je teško uraditi to na početku iste.
Nerviraju me ovi koji u isto vrijeme daju žmigavac i prestrojavaju se. Jarane ne moraš ni to, štedi sijalicu. Isto ti dođe kao i bez žmigavca.w
Nerviraju me slalomaši.
-
goran16v
#2167 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
O da, kod nas se svugdje i u svakoj situaciji primjenjuje nas zdravi seljacko-balkanski rezon "nesh ispred mene" pa tako i kad neminovno moras skrenuti i propustiti onog iza sebe da prodje pored pa do zadnjeg trenutka odugovlacis...Zovem se Zelena wrote: Nerviraju me ovi koji se u ulivne trake prestrojavaju na pola iste. Majku mu stvarno je teško uraditi to na početku iste.
- dadoka84
#2168 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Ako je lijeva slobodna uvijek se sklonim da vozila iz ulivne trake mogu normalno da se ukljuce. To je scena koju sam cesto vidjao prolazeci kroz neke evropske zemlje.
- SmokingMan
#2169 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Dobar dio vozača ne daje "žmigavac" kada se prestrojavaju iz trake u traku,bez obzira je li saobraćaj gust ili ne. 
- dadoka84
#2170 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Vecinom golf 5,6,7 audi 3,4,6, mercedes ml, i ulicni t(d)rkači
-
goran16v
#2171 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Taj fol sam i ja tamo "pokupio" pa predpostavljam da je zakonski regulisan.dadoka84 wrote:Ako je lijeva slobodna uvijek se sklonim da vozila iz ulivne trake mogu normalno da se ukljuce. To je scena koju sam cesto vidjao prolazeci kroz neke evropske zemlje.
-
The BEN10
#2172 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Također i ja to radim! Aferim za nas gospodine među vozačima.goran16v wrote:Taj fol sam i ja tamo "pokupio" pa predpostavljam da je zakonski regulisan.dadoka84 wrote:Ako je lijeva slobodna uvijek se sklonim da vozila iz ulivne trake mogu normalno da se ukljuce. To je scena koju sam cesto vidjao prolazeci kroz neke evropske zemlje.
-
quarterback
#2173 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
problem je sto to radi jako malo ljudi, vikendom je pakao izaci sa parkinga mesare u blazuju na cestu prema mostarskom, iako ima mjesta gospodi ne dopire do mozga da bi mogli malo preci u desnu pa se opet vratiti nazad
-
goran16v
#2174 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Mislis u lijevu?!quarterback wrote:problem je sto to radi jako malo ljudi, vikendom je pakao izaci sa parkinga mesare u blazuju na cestu prema mostarskom, iako ima mjesta gospodi ne dopire do mozga da bi mogli malo preci u desnu pa se opet vratiti nazad
E tu je malo nezgodno mjesto da bi se to pravilo primjenivalo jer neposredno poslije ulivne od Mujanica (mesara) prvo imas izlivnu za Vlakovo, a zatim odmah odvajanje pravaca lijeva traka za Mostar, desna Kiseljak, tako da ti se moze desiti da, ako se pomjeris u lijevu kod mesare, ostanes blokiran u njoj i da se onda ti moras snalaziti i nasilu uvaljivati da bi skrenuo u Vlakovo ili za Kiseljak.
Last edited by goran16v on 31/03/2014 17:14, edited 1 time in total.
-
quarterback
#2175 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
tako je, u lijevu

ma ima do tih odvajanja koliko hoces
ma ima do tih odvajanja koliko hoces