Na vikendicu druze, kuče su u Sarajevu.Me_again wrote:Šta da se kaže, u poplavi Sarajlija koji svaki Petak idu kuči pa stvaraju enormne gužve na izlazu iz Sarajeva morao se pronači neki naziv koji bi pokušao opisati stvari na pravi načinkonektovan wrote:Hahah, cuj autohtoni sarajlija,....
Sta vas najvise nervira kod vozaca
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- konektovan
- Vozim: Francusku kantu
#14001 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
- supercali
#14002 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
A kako se postaje autohtoni sarajlija?
Koliko godina je potrebno da orodje da bi bio autohtoni?
-
Me_again
#14003 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Camarad, imam i ja vikendicu ali ne hitam u Petak u 16:00 prema njoj.konektovan wrote:Na vikendicu druze, kuče su u Sarajevu.Me_again wrote:Šta da se kaže, u poplavi Sarajlija koji svaki Petak idu kuči pa stvaraju enormne gužve na izlazu iz Sarajeva morao se pronači neki naziv koji bi pokušao opisati stvari na pravi načinkonektovan wrote:Hahah, cuj autohtoni sarajlija,....
Ali u pravu si, to su sada vikendice a prije nešto godina rodni domovi.
Znam ja neke, humanitarci im osposobili kuče ali se ne vračaju iz Rajvosa, ne ne, to sada zovu vikendicom
No, nije to problem, nego je problem što takvi hoče pošto poto da zajašu.
- seoBIH
#14004 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Zao mi je ukoliko je neke od vas vrijeme pregazilo. Navedeni pravopis je odobroen od dzave Bosne i Hercegovine, te kao takav je u upotrebi od strane visokoskolskih ustanova.
Nije mi namjera bila pokretati temu pravopisa na ovom forumu, jer ista nije ogledalo stvarnog stanja onga ko je sa druge strane tastature. Ja sam morao reagivati na primitivan nacin spustanja od strane forumasa koji ponekad ima stav, kao da je najpametnij i kojem se greska ne moze desiti.
Naveo sam primjer iz udzbenika koji je priznat, naveo sam konkretan primjer, da bi dosli na raspravu zasto se autor zove Senahid. To dovoljno govori o kompletnoj ogranicenosti naseg drustva.
Mislim da nama smeta dosta toga, ali nikako da krenemo sami od sebe, pa da popravimo ono sto nam smeta upravo kod sebe i vlastitog zivota.
Ukoliko ne mozete diskutovati, prihvatiti misljenje drugih (sa kojim se ne morate slagati), onda forum i forumska diskusija nije za vas.
Btw, ne razumijem zasto spominjanje "Trulex" u ovoj diskusiji, kada je navedena rijec stranog porijekla?
Nije mi namjera bila pokretati temu pravopisa na ovom forumu, jer ista nije ogledalo stvarnog stanja onga ko je sa druge strane tastature. Ja sam morao reagivati na primitivan nacin spustanja od strane forumasa koji ponekad ima stav, kao da je najpametnij i kojem se greska ne moze desiti.
Naveo sam primjer iz udzbenika koji je priznat, naveo sam konkretan primjer, da bi dosli na raspravu zasto se autor zove Senahid. To dovoljno govori o kompletnoj ogranicenosti naseg drustva.
Mislim da nama smeta dosta toga, ali nikako da krenemo sami od sebe, pa da popravimo ono sto nam smeta upravo kod sebe i vlastitog zivota.
Ukoliko ne mozete diskutovati, prihvatiti misljenje drugih (sa kojim se ne morate slagati), onda forum i forumska diskusija nije za vas.
Btw, ne razumijem zasto spominjanje "Trulex" u ovoj diskusiji, kada je navedena rijec stranog porijekla?
Last edited by seoBIH on 17/12/2017 16:19, edited 1 time in total.
- drunken tiger
#14005 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Ja znam za standizirani jezik koji je reguliran pravopisom i takav se zove pravopis jezika (bosanskog, hrvatskog, srpskog...) ali za pravopis sarajevskog jezika prvi put čujem. I ne mogu sebi da dođem od onoga šta sam sve pročitao na zadnje dvije stranice. Ovaj spominje Rogaticu...Najpraviliniji jezik se govori u tom dijelu BiH (Istočni i jugoistočni dio). Da si išao na fakultet na kojem se izučava jezik znao bi. Trulex nema veze sa truhlim i ne možeš to dvoje vezati. I što sam primjetio da imate taj kompleks veće vrijednosti samo iz razloga što ste se slučajno rodili u glavnom gradu jedne države. Mislite da ste po defaultu bolji od bilo koga drugog. Plitko, plitko.
-
Me_again
#14006 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Misliš generacija ?supercali wrote:A kako se postaje autohtoni sarajlija?
- konektovan
#14007 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Ne znaju ni oni.supercali wrote:A kako se postaje autohtoni sarajlija?
- supercali
#14008 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Nebitno godina ili generacijaMe_again wrote:Misliš generacija ?supercali wrote:A kako se postaje autohtoni sarajlija?
- bitanga_sa_otesa
- Grijem se na: drva
- Vozim: pezejca
- Horoskop: ne vjerujem
#14009 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
naravno da spominjem rogaticu ,otamo su najveci papci,gledam ih svaki dan ...tebi plitko ,meni duboko...drunken tiger wrote:Ja znam za standizirani jezik koji je reguliran pravopisom i takav se zove pravopis jezika (bosanskog, hrvatskog, srpskog...) ali za pravopis sarajevskog jezika prvi put čujem. I ne mogu sebi da dođem od onoga šta sam sve pročitao na zadnje dvije stranice. Ovaj spominje Rogaticu...Najpraviliniji jezik se govori u tom dijelu BiH (Istočni i jugoistočni dio). Da si išao na fakultet na kojem se izučava jezik znao bi. Trulex nema veze sa truhlim i ne možeš to dvoje vezati. I što sam primjetio da imate taj kompleks veće vrijednosti samo iz razloga što ste se slučajno rodili u glavnom gradu jedne države. Mislite da ste po defaultu bolji od bilo koga drugog. Plitko, plitko.
isao si na fakultet i u skolu iza 1993.pa ti je to normalno,oni koji su isli prije 1993. nije im normalno i tacka .nemam ja nikakav komplex nego mi se gade papci koji su donijeli svoj seljakluk u sarajevo,napravili kasabu od njega i misle da im je to ok.
- drunken tiger
#14010 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Da bi se neko smatrao autohtonim stanovnikom određenog prostora treba da prođe osam generacija. Tek nakon osme se može smatrati autohtonim stanovnikom.konektovan wrote:Ne znaju ni oni.supercali wrote:A kako se postaje autohtoni sarajlija?
-
Me_again
#14011 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Ovo boldirano nisi u pravu. Ne bih rekao da u Hercegovini izučavaju jezik po tim pravilima, niti u RS, a spominješ državu. Ili ti imaš neku svoju definiciju države...seoBIH wrote:Zao mi je ukoliko je neke od vas vrijeme pregazilo. Navedeni pravopis je odobroen od dzave Bosne i Hercegovine, te kao takav je u upotrebi od strane visokoskolskih ustanova.
Smatraš da je neko pregažen vremenom jer ne želi prihvatiti jezik koji se koristio prije 50 ili 100 godina ?
Zanimljiv stav. Meni je prije pregažen vremenom onaj ko ne prihvata evoluciju jezika.
-
s@mson
#14012 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Kako mozete znati kako vozaci pricaju, sa h ili bez, sa tvrdim ili mekim čćk ako su oni u drugom automobilu i podignutih prozora?
- amar1994
#14013 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
sto mi onda papanka iz hotonja dade keca u osnovnoj za opstinu i dole hahakonektovan wrote:Jeste, to je ista prica, je li rszumiješ napisano??? Razumiješ, i zasto bi ti bio problem. Licno, nekad kszem dole, nekad dolje, isto i za općinu i opštinu, bitno je da se razumijemo.amar1994 wrote:Je li to ona ista prica kao i za dolje, za mene samo postoji dole , isto i sa opstinom , cuj opcina
il kad mi kaze proooooooblem ospem se
-
Me_again
#14014 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Recimo u svakom slučaju više od 100 godina, za početak ?supercali wrote:Nebitno godina ili generacijaMe_again wrote:Misliš generacija ?supercali wrote:A kako se postaje autohtoni sarajlija?
- seoBIH
#14015 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Da odgovorim jos jedanput na ovu temu, koja nema smisla. Bosna i Hercegovina, kakva takva, jeste drzava i sa tri konstutivna jezika (BHS). Zbog toga, navedeni uzdbenik je priznat i u upotrebi. Niko nije rekao da ti ne mozes koristiti bilo koji dio jezika koji je ispravan, ali ne mozes druge napadati i prozivati ukoliko koriste isti taj jezik na isti ispravan nacin kao i ti.
Razlicitost jezika ustvari i jeste bogastvo jezika. Prihvatanje drugog i razlicitog usitinu i jeste vrlina koju svaki normalan covjek treba da posjeduje.
Razlicitost jezika ustvari i jeste bogastvo jezika. Prihvatanje drugog i razlicitog usitinu i jeste vrlina koju svaki normalan covjek treba da posjeduje.
- amar1994
#14016 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Me_again wrote:A ne bogo mi, nijesam Slovenacamar1994 wrote:Me_Again je slovenac![]()
![]()
![]()
Ali fakat ne kontam prosudbu nečije ličnosti na osnovu minornih , uzgred budi izumiručih, gramatičkih pravila kao što je upotreba nekakvih glasova Č i Ć čija je diferencijacija ogromnoj večini svijeta na zemaljskoj kugli potpuno nejasna.
Ali, mora se Bošnjo po nečemu isticati od ostalih. Kada nemože onim što se u normalnom svijetu cijeni, poštuje pa na kraju krajeva i plača onda je to filozofiranje je li neko napisao ili rekao pogrešno Č ili Ć.
Ja junaka, filozofa i pametnjakoviča, kukala mi mati.
Ovo društvo je stvarno otišlo u debelo crijevo.
a sta ces , borba se nastavlja
- drunken tiger
#14017 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Tvoja škola prije 1993. je vrednija nego nečiji fakultet, magisteriji i doktorat.bitanga_sa_otesa wrote:naravno da spominjem rogaticu ,otamo su najveci papci,gledam ih svaki dan ...tebi plitko ,meni duboko...drunken tiger wrote:Ja znam za standizirani jezik koji je reguliran pravopisom i takav se zove pravopis jezika (bosanskog, hrvatskog, srpskog...) ali za pravopis sarajevskog jezika prvi put čujem. I ne mogu sebi da dođem od onoga šta sam sve pročitao na zadnje dvije stranice. Ovaj spominje Rogaticu...Najpraviliniji jezik se govori u tom dijelu BiH (Istočni i jugoistočni dio). Da si išao na fakultet na kojem se izučava jezik znao bi. Trulex nema veze sa truhlim i ne možeš to dvoje vezati. I što sam primjetio da imate taj kompleks veće vrijednosti samo iz razloga što ste se slučajno rodili u glavnom gradu jedne države. Mislite da ste po defaultu bolji od bilo koga drugog. Plitko, plitko.
isao si na fakultet i u skolu iza 1993.pa ti je to normalno,oni koji su isli prije 1993. nije im normalno i tacka .nemam ja nikakav komplex nego mi se gade papci koji su donijeli svoj seljakluk u sarajevo,napravili kasabu od njega i misle da im je to ok.
-
BadBoy
#14018 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Pa upravo si to ti njemu uradio, napravio se veći katolik od Pape i osporavao mu upotrebu slova "H" u riječi "lahko".Me_again wrote:To je karakteristika autohtonih Sarajlija, večinom iz razloga što smo svi uglavnom upotrebljavali meHko Ć.Velkoski wrote:neko ko ne zna razlikovati č i ć ne bi trebao prigovarati drugimasamo kažem
Ima malo tu Ćaršijskih fora.
Ali ne kontam šta je tu toliko bitno, mogao sam pisati i US tastaturom pa se niko ne bi bunio što nema Č i Ć.
Ima jedna knjiga, autor je Victor Hugo, a naslov glasi "Miserable". Ona dosta opisuje stanje pojedinaca koji se hvataju za slamčicu da bi opstali negdje barem malo primiječeni. U našem žargonu govoreči - pametni.
I za tvoj info, ne postoji "mehko Ć" jer ne postoji ni "tvrdo Ć". Postoje samo slova i glasovi "Č" i "Ć".
- bitanga_sa_otesa
#14019 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
ja nisam autohtoni,niti mi je iko preuzeo sve ,moja porodica je u sarajevu malo vise od 200 god.dosla iz nekih trecih zemalja.ali se niko ne ponasa kao papak i kao da je oslobodio sarajevo...drunken tiger wrote: A ovo za papke.. stadardna priča. Šta to govori o vama "autohtonima" kada su vam "papci" preuzeli sve.
-
Me_again
#14020 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Tako je.seoBIH wrote:Da odgovorim jos jedanput na ovu temu, koja nema smisla. Bosna i Hercegovina, kakva takva, jeste drzava i sa tri konstutivna jezika (BHS). Zbog toga, navedeni uzdbenik je priznat i u upotrebi. Niko nije rekao da ti ne mozes koristiti bilo koji dio jezika koji je ispravan, ali ne mozes druge napadati i prozivati ukoliko koriste isti taj jezik na isti ispravan nacin kao i ti.
Samo ću te zamoliti da ubuduče upotrebljavaš BA tastaturu da vidimo malo tvoje Č i Ć.
A niko te nije napadao zbog jezika nego zbog stava. Jezik je tu oruđe, kao što je za tebe oruđe papanski nasrtaj.
Diskusija je otišla drugim pravcem, ali nije mi žao, pročitalo se tu svega .....
Ispadam iz diskusije, imam pametnija posla ovog momenta.
- Ned071
#14021 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Na bosanskom je truhlex
- konektovan
#14022 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Pored vec velikih podjela, sad cemo se još o dijeliti na one koji koriste ili ne koriste glas h, na one koji koriste samo ć ili ć i č, na one koji su autohtoni i na one koji nisu, na one koji voze francuze, svabe, jspance, talijane, na one koji sioaju pun rezervoar ili na cvaju, stvarno smo otišli u tri p. m......
- bitanga_sa_otesa
#14023 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Ned071 wrote:Na bosanskom je truhlex
- drunken tiger
#14024 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Slovo "X" ne postoji u pravopisu BHS jezika.Ned071 wrote:Na bosanskom je truhlex
- mali_milojica
- Location: Hadis: Govorite istinu,pa makar bila i na vasu stetu.
#14025 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Ne znHam stHo Hvam smetHa da se sHlovo H stHavlja i gHdje mu jestHe i nije mjestHo. Nek sHvako pHrica kaHko je naHucio