Thorgerson wrote:meteorit135531 wrote:Red da je da se nesto objasni ovdje.
...
Kazem, razlika je u stabilnosti trzista. Covjek u Njemackoj izgubi posao. Vjerovatnoca da ce do pocetka sljedece sedmice, vec raditi na drugom mjestu ako to zeli, je sasvim realna i opcionalna.
Jesi ti bio u Njemackoj, radio? Ili ti je neko pricao? Jer nije bas tako sve bajno kako ti naprica.
Ja sam bio kod rodjaka, koji je nedavno otisao prije 3 godine, jest fkt sve uredjeno, infrastruktura je bezozbrazna.
Hrana u marketima je jeftina, restorani zara (imaju fast foodove, food courtove gdje mozes jeftino pojesti), tipa da odes u neki osrednji restoran - sa obicnom platom - zaboravi. Veliki izbor u marketima, da na guzicu padnes.
Eh sad jedna stvar
kirije IH DERU. Za iole normalan stan i normalan komsiluk brate moras pljunuti vise od pola plate. Ako hoces da zivis u nekom getu, naci ces jeftinije. Pa eto. Biraj. Znaci planiraj kad dobijes platu da odmah pola plate ostavis za kiriju i rezije. Mozes i kupiti stan naravno, zavaliti se u kredit 25-30 godina, a cijene stanova su vasiona. Pa tako vecina raje renta.
I tako i moj rodjak, renta stan u ok kvartu, od plate i neke velike stednje nema nista. Znaci moze mu biti fino da zivi, ne neko rasipanje, i moze skupiti za odmor, malo se stegnuti. Ali sad da mu ostaju hiljade maraka mjesecno, ono ne zna sta ce s njima, nije bas tako.
Ova bijesna auta koja vidjas kod dijaspore 99,7% su ti krediti, lizing itd. Jer to je tamo smijesno. Ne isplati ti se uzimati polovno auto staro 10 godina. Ne isplati. Tako je drzava uradila, da se rjesava tog smeca. Inace svabo kupi ili novo auto ili staro 2-3 godine i miran je 4-5 godina i to auto izdrnda proda i kupi drugo isto novije. Taman kad na autu idu veliki servisi i velika ulaganja, svabo se njega rijesio. Pa nek se neko u trecoj zemlji jebe oko toga.
I da to oko poslova, naravno ima poslova, uvijek moezs naci posao. Medjutim, moras shvatiti da njima treba ne treba radne snage u bas svim poljima. Svabo ti radi najbolje poslove, to su ostavili za sebe. Logicno. Dakle, ovo sto ostane ti je za buraniju strance. Jedino ako si naravno skolovan, ako si strucnjak, inzinjer, doktor itd. Ali za ove neke obicne poslove upasti u firme je veoma tesko.
A to elektricar, gradjevinac, vodoinstalater, smecari, vozaci autobusa, domari, cuvari itd...to je za strance. Toga imas koliko hoces. I da - iznenadio bi se, kao sto sam i ja kad bi vidio koliko ima radnika na crno da radi. (da, zamisli hej u njemackoj na crno). Iznenadio bi se koliko radnika ima da rade po 12h na dan, dnevnica dogovorena i iznenadio bi se da ti ljudi ne pomisljaju da nesta tuzakaju nekoga. Sretni su sto su uopste tu i zaradjuju bilo sta.
Generalno, da ljudi bolje i kvalitetenije zive - zive jebiga, ipak je to Njemacka. Ali da je nama toliko lose u odnosu na njih. Ma vala nije. Npr. kod nas se prica o sigurnosti, pa jbt ja sam se tamo nasao u nekoliko poprilicno neugodnih scena, gdje prolazis kroz nekakva naselja puna turcina, arapa, crnaca nema cega nema...to te gleda ko da si s marsa pao...i tu naravno nema svaba, odvojili se eto vam zivite, ako vec morate tu...ali mi necemo s vama.
I sad meni taj rodjak truni kako je njemu, nije mu bas lako, vako nako. Ja mu kazem vrati se, e jbg ne mogu. Svake godine on dolazi u bosnu, svake godine. Dodje bude ovdje sav godisnji potrosi. Djaba ti bolan. On je otisao tamo, nasao je tamo nase ljude, svabo se nece druzit s tobom, on ima svoje drustvo. Ti si bolan stranac.
Ko je otisao kao malo dijete ili ko se tamo rodio, je druga stvar.
Mi da popravimo ove stvari, ovdje bi bilo banja. Barem osnovne.
- urediti skolstvo - obrazovanje
- zdravstvo, pa barem eto malo za koju stepenicu vise, ipak je to veliki zalogaj koje mnoge drzave nisu sredile
- infrastruktura, putevi su nam qrcina, neuvezanost pojedinih gradova je komicna
I to je to, naravno ima toga jos, ali mi trebamo odrediti jednu po jednu stvar. Neke osnove rijesiti. Pa onda dalje. Pa to nije puno sto se trazi. Ne trebaju ni neke pare, samo treba plan i strategija kako do toga.
Za ovo crveno - e nek si mi rek'o i otkrio si Ameriku, Kolumbo. 2014 trosoban stan u Minhenu se mogao naci za 1250 EUR. Petorica X 250 EUR, i malo se stisnes. Dijeliti sobu sa nasim covjekom za 250 EUR, jos ako si u Minhenu gdje dobrih i pristupacnih stanova za rentanje nema, onda se udaras nogom u guzicu ako nadjes i ovo. Minhen je strasno skup grad, treba ga zaobilazit.
Smanji malo ocekivanja, Thorgerson. Jesam li ja rekao da se planiram obogatiti u Njemackoj, i da zelim da tamo budem rob banke narednih 30 godina i da kupujem stan koji eto mora biti 1/1 na mom imenu, bez ikakvih tereta.
Nijemci su poznati po tome, to im je u kultruri i mentalitetu da u vecim sredinama, u vecim gradovima, ljudi rentaju stan. To sto si ti iz zaostale Bosne gdje si citav zivio sa babom i materom pod istim krovom, pa ti je babo napravio sprat za sina kad se ozeni, pa ti je tesko se naviknut da cinjenicu da trebas izdvojiti mjesecno 1000 EUR za pristojan stan, posebno jer si stranac koji dolazi iz trece zemlje, koji dolazi u sistem u kojem to tako funkcionise..
Njemacka nije Bosna gdje sincina nije maknuo iz Sokolovic Kolonije, pa se ne moze pomiriti sa cinjenicom da negdje mora nesto platiti.
Za Arape i Turcine se generalno slazem , zadnja klasa ljudi i treba izbjegavati. U Frakfurtu ih ima sad previse, u Offenbachu ne mozes zivjeti od njih.
2012 je moj prijatelj je tri mjeseca radio na crno, ali jedva, gazda mu je progledao kroz ruke jer je imao nekih problema oko vize. I kaze, radices, ali ja preuzimam veliki rizik na sebe. Moras se cuvati i ne pricaj okolo da radis na crno. Vukao je sutu u kolicima na gradjevini.
Za poslove se slazem samo u sljedecem pogledu:
Za kvalitetan zivot u Njemackoj, Njemackoj moras nesto i dati. Moras imati odredjene kvalifikacije. Posto rijetko , vrlo rijetko koji faks da u Bosni vrijedi i da mozes se sa tim zaposliti i da ces imati platu koja ce imalo odudarati od naseg prosjeka koji je eto oko 600 KM, pa se snalazi sa 6 stoja
preostaje ti da imas dovoljno dobre kvalifikacije da se mozes zaposliti u Njemackoj..
Doktori i inzinjeri dobro prolaze jer imaju dobro obrazovanje. Vrijedis onoliko koliko ti vrijedi znanje koje posjedujes.
Ja mislim da i dalje postoje ljudi u Bosni koji misle da je dovoljno se pojaviti na zeljeznickoj stanici u Minhenu i reci:
"ma evo, ja dos'o".
To tako ne ide nigdje u svijetu, ni u Bosni ni u Njemackoj.
Ali zapamti jednu stvar. Nikad niko u zivotu nije uspio sjediti na dvije stolice. Ne moze se odrzavati slika lagodnog zivota u Njemackoj, a stekati lova za plac i kucu u Bosni, i ne moze se vozati Audi, i Benga direktno dovezena iz fabrike.
Ne mogu se pusiti po dvije kutije Marlbora, kao sto nasa dijaspora radi i ne moze se ici svaki petak u elitni restoran na objedovanje..
Covjek se negdje mora stisnuti.. takva su pravila zivota , jebo ga ti
Ti kao da si sa marsa pao.
Otkad su ovo poceli spominjati restorane i izlaske u restorane? jebo li vas, amerikanizacija Bosne.. manite se romanticnih vecera u dvoje sa dogorjelom svijecom i debelom napojnicom za nasmijesenog konobara koja ce utanjiti debljinu vaseg novcanika..
Ja sam otisao u restoran Avlija 2015 godine i ceh je stao na 64 KM. Sad mi je toliko zao zbog toga i hocu da odem gore i da suznih ociju zatrazim da mi refundiraju taj novac jer mi sad hitno treba..
Takav je zivot u Bosni.. Biro i kuknjava.
A u Njemackoj cu odmah razmisljati o kupovini stana, necu da vozim nista ispod 3.0, hocu da ljetujem na francuskoj obali, i hocu da mi kitu pusi Naomi Chambell .. daj ba
edit, ovo sto ti je rodjak poceo trunit i kukat je sto mora da stvori odbrambeni mehanizam da mu se ti ne bi natovario na ledja, ako se usudis pitati da dodjes kod njega da zivis dok se ne snadjes, ili da ti on pomogne oko posla i sl.. Buraz, gore ti svako svoju brigu vodi, rijetke su situacije da ce neko da ti pomogne jer si mu rodjak, ovo ili ono. Brat brata tesko da gleda, a ne nesto drugo.