Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
BajramBarecula

#726 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

Post by BajramBarecula »

Melbourne_Australia wrote:
Halo negativac......Odmori malo.....Ti ko nasi u dijaspori...Nasi ljudi uglavnom pricaju najgore protiv BIH da bi sebi olaksao patnju..A u biti jedva ceka i guzice bi dao da se vrati samo da ima normalne uslove....E tako ovi sto nisu uspjeli ovde....Svi su mu krivi i nista ne valja ....Ja znam uglavnom koliko ljudi pate za BIH recimo u Australiji..I akd se otvori a pogotovu kad cugne....Ide prica, joj ja ovde venem ...Ali ja razumijem ljude vani, djeca i bolji uslovi za zivot itd..
95% ljudi vani bi se iste sekunde vratilo u bih da su uslovi za zivot iole normalni, da drustvo nije zaglavilo u konstantom sivilu, da ne moraju lizat dupe nekom ko nema tri razreda osnovne skole da bi dobili kakav takav poso itd itd.

Ali to jednostavno nije slucaj.
Ne moze me nijedan od vas ubijedit da 60.000 ljudi svake godine napusti drzavu, nako eto, iz dosade, bez ikakvog razloga.
512MB

#727 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

Post by 512MB »

Kako znas da smo u Banani, godisnji u turskoj pojam :lol:
Melbourne_Australia

#728 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

Post by Melbourne_Australia »

Hendrix wrote:
Melbourne_Australia wrote: Halo negativac......Odmori malo.....Ti ko nasi u dijaspori...Nasi ljudi uglavnom pricaju najgore protiv BIH da bi sebi olaksao patnju..A u biti jedva ceka i guzice bi dao da se vrati samo da ima normalne uslove....E tako ovi sto nisu uspjeli ovde....Svi su mu krivi i nista ne valja ....Ja znam uglavnom koliko ljudi pate za BIH recimo u Australiji..I akd se otvori a pogotovu kad cugne....Ide prica, joj ja ovde venem ...Ali ja razumijem ljude vani, djeca i bolji uslovi za zivot itd..
To majstore, uzivas u Bosni, kafice, planine, more ovo ono...a cuvas Australijski pasos za ne daj Boze :) Tako se to radi.
:lol: :lol: Ali kakve veze pasos ima? sa bilo cim?? Pa ja vise nikad necu otici u Australiju da zivim , nedo BOG rata samo...Znaci ja nikakve koristi nemam od tog pasosa vise....Nije Australija Njemacka, gdje odes i rintas pa se vratis....Joj mentalnog sklopa jbt...Sta treba sad da zapalim pasos :lol: :lol: Joj ja bi fakat najvise volio da takvi kao ti sto tako kontaju svi odu iz BIH da im bude bolje, ovo iskreno govorim.
stakasa

#729 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

Post by stakasa »

Hendrix wrote:
Melbourne_Australia wrote: Halo negativac......Odmori malo.....Ti ko nasi u dijaspori...Nasi ljudi uglavnom pricaju najgore protiv BIH da bi sebi olaksao patnju..A u biti jedva ceka i guzice bi dao da se vrati samo da ima normalne uslove....E tako ovi sto nisu uspjeli ovde....Svi su mu krivi i nista ne valja ....Ja znam uglavnom koliko ljudi pate za BIH recimo u Australiji..I akd se otvori a pogotovu kad cugne....Ide prica, joj ja ovde venem ...Ali ja razumijem ljude vani, djeca i bolji uslovi za zivot itd..
To majstore, uzivas u Bosni, kafice, planine, more ovo ono...a cuvas Australijski pasos za ne daj Boze :) Tako se to radi.
:lol: :lol: Ali kakve veze pasos ima? sa bilo cim?? Pa ja vise nikad necu otici u Australiju da zivim , nedo BOG rata samo...Znaci ja nikakve koristi nemam od tog pasosa vise....Nije Australija Njemacka, gdje odes i rintas pa se vratis....Joj mentalnog sklopa jbt...Sta treba sad da zapalim pasos :lol: :lol: Joj ja bi fakat najvise volio da takvi kao ti sto tako kontaju svi odu iz BIH da im bude bolje, ovo iskreno govorim.
Jesi li se iz Australije vratio na budet ili si u privatnom sektoru?
BajramBarecula

#730 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

Post by BajramBarecula »

Al najjace ono od prije par strana

U bosni se dobro zivi, u parizu bolan se masovno auta kradu i obijaju. Nidje veze s mozgom.
Melbourne_Australia

#731 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

BajramBarecula wrote:
Halo negativac......Odmori malo.....Ti ko nasi u dijaspori...Nasi ljudi uglavnom pricaju najgore protiv BIH da bi sebi olaksao patnju..A u biti jedva ceka i guzice bi dao da se vrati samo da ima normalne uslove....E tako ovi sto nisu uspjeli ovde....Svi su mu krivi i nista ne valja ....Ja znam uglavnom koliko ljudi pate za BIH recimo u Australiji..I akd se otvori a pogotovu kad cugne....Ide prica, joj ja ovde venem ...Ali ja razumijem ljude vani, djeca i bolji uslovi za zivot itd..
95% ljudi vani bi se iste sekunde vratilo u bih da su uslovi za zivot iole normalni, da drustvo nije zaglavilo u konstantom sivilu, da ne moraju lizat dupe nekom ko nema tri razreda osnovne skole da bi dobili kakav takav poso itd itd.

Ali to jednostavno nije slucaj.
Ne moze me nijedan od vas ubijedit da 60.000 ljudi svake godine napusti drzavu, nako eto, iz dosade, bez ikakvog razloga.
Niko i ne govori da ova drzava nema bruku problema....Ali isto tako nije ni crna rupa.....Naravno da svako ne moze da zivi dobro.....Ali nije toliko crno da se prica kao da smo Uganda....Naravno da je bilo gdje vani sredjen sistem vise nego nas, ali opet kazem moze se i ovde fino zivjeti i znam bruku ljudi koji fino zive.....Pitaj ti nase ljude u Australiji kad su zadnji put bili na odmoru negdje ??? evo ja cu ti reci,,,,prodje zivot i ako ne dodje u BIH nigdje nije otisao...Krediti i skup zivot dole je natjerao ljude da ne mogu na veceru otici 4 puta u mjesecu....Ko ti god kaze suprotno laze......
fidoremilienko

#732 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

Post by fidoremilienko »

Lazu, nije Pariz kao sto je nekad bio.
Hendrix

#733 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

Post by Hendrix »

Hendrix wrote:
Pa ima veze velike, ti zivis u BiH i jebe ti se za izjave Dodika i Bakira pred svake izbore i ratnohuskacke price jer imas alternativu. Taj Bosni jedinstven stres od dnevnopolitickih tema i straha od ponovnog rata uvijek lebdi iznad glave svima koji nemaju alternativu. A ti jarane imas i nemoj mi pricati da je svejedno kad nije.

Sto si uzimao drzavljanstvo Australije onda, mogao si imati permanent residence i biti ponosni Bosanac do kraja zivota?
Melbourne_Australia

#734 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

To majstore, uzivas u Bosni, kafice, planine, more ovo ono...a cuvas Australijski pasos za ne daj Boze :) Tako se to radi.[/quote]

:lol: :lol: Ali kakve veze pasos ima? sa bilo cim?? Pa ja vise nikad necu otici u Australiju da zivim , nedo BOG rata samo...Znaci ja nikakve koristi nemam od tog pasosa vise....Nije Australija Njemacka, gdje odes i rintas pa se vratis....Joj mentalnog sklopa jbt...Sta treba sad da zapalim pasos :lol: :lol: Joj ja bi fakat najvise volio da takvi kao ti sto tako kontaju svi odu iz BIH da im bude bolje, ovo iskreno govorim.[/quote]
Jesi li se iz Australije vratio na budet ili si u privatnom sektoru?[/quote]

Kakav crni budzet....Kao da su plate sad nesto wow na budzetu kad si, sem ako nisi neki baja...
stakasa

#735 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

Post by stakasa »

Na ovakvim temama svi samo pravdaju vlastite odluke
BajramBarecula

#736 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

Post by BajramBarecula »

Pa ovaj Melburn je Hrle sa juznog polukontinenta, jes hljeba mi
512MB

#737 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

Post by 512MB »

Ko god kaze da je u BiH najljepse laze ko pas il na zapadu nije nista vidio jer je rintao dan i noc.
Melbourne_Australia

#738 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

To majstore, uzivas u Bosni, kafice, planine, more ovo ono...a cuvas Australijski pasos za ne daj Boze :) Tako se to radi.[/quote]

:lol: :lol: Ali kakve veze pasos ima? sa bilo cim?? Pa ja vise nikad necu otici u Australiju da zivim , nedo BOG rata samo...Znaci ja nikakve koristi nemam od tog pasosa vise....Nije Australija Njemacka, gdje odes i rintas pa se vratis....Joj mentalnog sklopa jbt...Sta treba sad da zapalim pasos :lol: :lol: Joj ja bi fakat najvise volio da takvi kao ti sto tako kontaju svi odu iz BIH da im bude bolje, ovo iskreno govorim.[/quote]

Pa ima veze velike, ti zivis u BiH i jebe ti se za izjave Dodika i Bakira pred svake izbore i ratnohuskacke price jer imas alternativu. Taj Bosni jedinstven stres od dnevnopolitickih tema i straha od ponovnog rata uvijek lebdi iznad glave svima koji nemaju alternativu. A ti jarane imas i nemoj mi pricati da je svejedno kad nije.

Sto si uzimao drzavljanstvo Australije onda, mogao si imati permanent residence i biti ponosni Bosanac do kraja zivota?[/quote]

Pitanje je tvoje za djecu od 5 godina...Bili ti uzeo milion dolara kad bi ti neko poklonio?? Ja i ti smo krenuli sa iste pozicije i ako ti kazes da ja imam drzaljanstvo...To je poenta....Ja nisam se vratio ni sa 2 milje kesa haman :D Dosao na odmor 2007 godine i vidio oglas za posao i otisao i bum dobio ga....I tako sam ostao....
BajramBarecula

#739 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

Post by BajramBarecula »

stakasa wrote:Na ovakvim temama svi samo pravdaju vlastite odluke
A niko ba da se osvrne malo oko sebe i vidi koliko je drustvo ogrezlo u kriminalu, korupciji, neimastinji, vjerskoj sizofreniji i bezumlju.
Niko da objektivno i sa distance sagleda situaciju. Sve nesto iz svoje mrtve perspektive.

Al sad ce bit argument kako u parizu dnevno ukradu auta kolko ih u bosni ukupno ima, kako u SAD svaki dan pogine pola bih stanovnista i slicne sizofrene izjave.
hrle1976

#740 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

Post by hrle1976 »

512MB wrote:Ko god kaze da je u BiH najljepse laze ko pas il na zapadu nije nista vidio jer je rintao dan i noc.

Sta ces na Zapadu se radi od ponedeljka do srijece a produzeni vikend se obavezno provede uz neko putovanje ili avanturu. Zivot kao iz najboljih filmova. :oops: Fakat zivimo ko Crnogorci a racuni nam na banci ko zidovski. :oops:
Last edited by hrle1976 on 21/08/2017 11:08, edited 2 times in total.
BajramBarecula

#741 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

Post by BajramBarecula »

Melbourne_Australia wrote: Pitanje je tvoje za djecu od 5 godina...Bili ti uzeo milion dolara kad bi ti neko poklonio?? Ja i ti smo krenuli sa iste pozicije i ako ti kazes da ja imam drzaljanstvo...To je poenta....Ja nisam se vratio ni sa 2 milje kesa haman :D Dosao na odmor 2007 godine i vidio oglas za posao i otisao i bum dobio ga....I tako sam ostao....
znaci dobra bosna, zlatna bosna dok ne dodje sta bolje
Melbourne_Australia

#742 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

BajramBarecula wrote:
stakasa wrote:Na ovakvim temama svi samo pravdaju vlastite odluke
A niko ba da se osvrne malo oko sebe i vidi koliko je drustvo ogrezlo u kriminalu, korupciji, neimastinji, vjerskoj sizofreniji i bezumlju.
Niko da objektivno i sa distance sagleda situaciju. Sve nesto iz svoje mrtve perspektive.

Al sad ce bit argument kako u parizu dnevno ukradu auta kolko ih u bosni ukupno ima, kako u SAD svaki dan pogine pola bih stanovnista i slicne sizofrene izjave.
E ne gumo negative :-D Odo na termin tenisa da odigram a onda na bazen.....Pozz negativci :thumbup:
Last edited by Melbourne_Australia on 21/08/2017 11:13, edited 1 time in total.
512MB

#743 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

Post by 512MB »

hrle1976 wrote:
512MB wrote:Ko god kaze da je u BiH najljepse laze ko pas il na zapadu nije nista vidio jer je rintao dan i noc.

Sta ces na Zapadu se radi od ponedeljka do srijece a produzeni vikend se obavezno provede uz neko putovanje ili avanturu. Zivot kao iz najboljih filmova. :oops: Fakat zivimo ko Crnogorci a racuni nam na banci ko zidovski. :oops:
Ustvari upravo tako, sad smo za produzeni vikend bili u Milanu. Ti fakat ko da zapada vidio nisi.
Hendrix

#744 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

Post by Hendrix »

Melbourne_Australia wrote: Pitanje je tvoje za djecu od 5 godina...Bili ti uzeo milion dolara kad bi ti neko poklonio?? Ja i ti smo krenuli sa iste pozicije i ako ti kazes da ja imam drzaljanstvo...To je poenta....Ja nisam se vratio ni sa 2 milje kesa haman :D Dosao na odmor 2007 godine i vidio oglas za posao i otisao i bum dobio ga....I tako sam ostao....
Pa poenta je da ti o tome nonsalantno pricas, ono jbg imam taj pasos bezze nije da mi treba ovo ono, ali nisi u istoj situaciji kao ostali Bosanci.

Kad god ti dopizdi tu, a vjerujem da hoce kad tad...ti mozes prvo putovati u vecinu zemalja svijeta bez vize i traziti posao bilo gdje u svijetu bez milion peripetija koje mi moramo proci. I trazis taj posao kao drzavljanin Australije a ne Bosne, sto je neuporediva prednost.

Prosjecnom bosancu kad dopizdi on mora da trpi ili trazi alternativu tu gdje jeste.
hrle1976

#745 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

Post by hrle1976 »

512MB wrote:
hrle1976 wrote:

Ustvari upravo tako, sad smo za produzeni vikend bili u Milanu. Ti fakat ko da zapada vidio nisi.
Znaci svaki vikend ti je produzeni? Jarane ja putovo zapadom imzivo jos se pjevala himna u Ljubljani hej slaveni.
BajramBarecula

#746 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

Post by BajramBarecula »

Hendrix wrote:
Pa poenta je da ti o tome nonsalantno pricas, ono jbg imam taj pasos bezze nije da mi treba ovo ono, ali nisi u istoj situaciji kao ostali Bosanci.

Kad god ti dopizdi tu, a vjerujem da hoce kad tad...ti mozes prvo putovati u vecinu zemalja svijeta bez vize i traziti posao bilo gdje u svijetu bez milion peripetija koje mi moramo proci. I trazis taj posao kao drzavljanin Australije a ne Bosne, sto je neuporediva prednost.

Prosjecnom bosancu kad dopizdi on mora da trpi ili trazi alternativu tu gdje jeste.
odmor, evo vec deseta godina
Melbourne_Australia

#747 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

Hendrix wrote:

Kako ne kontas da mi nikad nece dopizditi jer ja ovde zivim bolje nego 80% posto ljudi vani...Nisu samo pare u pitanju....Znaci da idem iz svog grada od svoje familije da bi zivio opet po Australiji ili bilo gdje drugo :shock: bio bi budala najveca...Pozz i od mene dosta na ovoj temi..
Rizvan

#748 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

Post by Rizvan »

Možete se ovako raspravljati dovijeka :D, ali činjenica je da 2000KM jednostavno nije isto što i 400KM, kao ni 4000 kao 800KM. I to su svi oni koji su barem jednom bili u Njemačkoj ili nekoj sjevernoj zemlji mogli primjetiti odmah na prvi pogled. Uređena infrasttruktura, puno bolja usluga u svim životnim sferama, kvalitetniji prehrambni i proizvodi široke potrošnje u trgovinama. A i na samim ljudima se primjeti razlika, prosječan 75godišnji Nijemac, izgleda kao prosječni pedesetogodišnjak kod nas. Čak i ko radi najgore poslove u DE, opet će imati veći standard nego ovdje sa prosječno plaćenim poslom.
Kad uzmemo u obzir da smo mi zemlja u depresiji sa jednom od najvećih stopa nezaposlenosti na svijetu, odlazak većeg broja ljudi, naročito niskokvalifikovanih, samo može biti pozitivna stvar, patriotski čin. Međutim mi nemamo ni e od toliko puta spomenutog egzodusa. Posljednih nekoliko godina par hiljada više Bosanac završilo je u Njemačkoj i odmah hajka u medijima i građanstvu o tzv. egzodusu. A npr. samo u posljedne dvije godine oko milion ukrajinaca je završilo u Poljskoj, Italija je svake godine bogatija za oko 10 000 Albanaca, još prije ulaska u EU stotine hiljada Romuna je radilo u Španiji i Italiji na niskokvalifikovanim poslovima.
Naš problem je što nam odlaze samo oni koji trebaju i ovom društvu, tipa programeri, dobro za medicinare sa SSS je pozitivno što odlaze, jer ih je hiljade na birou. Međutim oni koji zaista treba da odlaze NK, oni ne odlaze ili u jako malom broju, što je jedinstven slučaj ako se poredimo sa sličnim državama tipa Rumunija, Moldavija, Albanija. A upravo bi država tu populaciju trebala da podstiče na odlazak, a društvo da ih smatra herojima. A ne da se stvaraju medijske hajke po medijima o nekakvom egzodusu kao tragediji. Tragedija je što imamo 500 000 ljudi nezaposlenih. I što ti ljudi stoje u vremenu i prostoru. Ne miču se.
512MB

#749 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

Post by 512MB »

hrle1976 wrote:
512MB wrote:
hrle1976 wrote: Sta ces na Zapadu se radi od ponedeljka do srijece a produzeni vikend se obavezno provede uz neko putovanje ili avanturu. Zivot kao iz najboljih filmova. :oops: Fakat zivimo ko Crnogorci a racuni nam na banci ko zidovski. :oops:
Znaci svaki vikend ti je produzeni? Jarane ja putovo zapadom imzivo jos se pjevala himna u Ljubljani hej slaveni.
Nije svaki vikend produzeni, al skoro svaki produzeni vikend koristimo za neko kratko putovanje...
mousstapha

#750 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

Post by mousstapha »

Lako je vama u Bavarskoj kad imate puno krscanskih praznika. :D
Post Reply