Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
HAVANA

#676 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

Post by HAVANA »

dječak sa šibicama wrote:Ili ova neka prica kako je u Sarajevu bolji zivot, sigurniji, nego u Parizu, Londonu i tako to... koliko je to maloumna prica.

Kao, u Parizu ti otimaju auto na semaforu, neko bi rekao da je Pariz favela. U Sarajevu te zbodu u tramvaju, satru kombijem na cesti, zgazi te na tramvajskoj stanici, nikom nista. O cemu pricamo.
Pa jel stvarno mislis da se to ne desava u parizu,londonu...? Pljacke,otimacine,terorizam,kvartovi u koje ti je bolje da ne ulazis...sve je to svakodnevnica i surova realnost.A i kako te zapadne.Neko zivot prozivi a ne udari na belaj a nekom ubiju maloljetno dijete na pragu u sred pariza,nako...drugo dijete nastrada jer se nadrogirani marokanac punim zabio u njeno auto...Poznaniku mom.Sad se jadan ovde vratio,ne bi li mira naso.Al tesko.Zivot je jeben.Nema pravila.
Fudo387

#677 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

Post by Fudo387 »

moonca wrote:Pokusavam procitati o cemu HAVANA pise.

Mislim da je i on ok. Vratio se sa nesto ustedjevine i krenuo u novi zivot. Dobro je sto je jako popularno i potrebno za turiste -stanovi. Pogotovo ako radi na dnevnim izdavanjima.
Baca bombe, on i muha se uclanili u sda i loze raju ovdje.
Muha jos radi k'o hodza, part time. :D
meteorit135531

#678 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

Post by meteorit135531 »

HAVANA wrote:
dječak sa šibicama wrote:...
...
Ja imam prijatelja sa kojim sa se godinama druzio, momak je programer, momak je vanserijski talenat i takav kliker koji razvaljuje u tom poslu. I naravno da je zaposlen i radi u Sarajevu.
Covjek sjedi sa mnom, gleda me u oci i govori:
"Vidi, ja zaradjujem strasno puno u ovom poslu, radim mnogo, evo vec 7 dana spavam samo po tri sata dnevno, ubijam se od posla. Imam platu 3 hiljade , da se jos malo potrudim mogao bih i sa bonusima izlaziti na 4 hiljade. Ali i ja hocu da idem iz Bosne, hocu da idem jer je narod ovdje LOS. U ovom poslu se mogu vise ostvariti u Americi, ili bilo gdje na zapadu nego u zaostaloj i primitivnoj Bosni."

I ovo sto sam napisao su njegove rijeci od pocetka do kraja, i prenosim samo sto mi je momak koji drma sa parama rekao dok me je gledao u oci.
Zato, molim vas manite se price o Bosni i bajki o rahatluku u Bosni. Ponasate se kao djeca jbt. :oops: :bih:
meteorit135531

#679 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

Post by meteorit135531 »

VPSA wrote:Ma nek se zali ko hoce i skroz je razumljivo da se ljudima ide vani, ali ovaj citav svijet projektovao po svom drugu koji ovjerava knjizice i po sebi koji ode do biroa svaka 2 mjeseca i cak je isao i u jednu firmu u Sarajevu da preda papire na konkurs, i mozes misliti niko ga nije zaposlio :lol:

I kaze brat, svi koji rade imaju stelu, samo zato jer je on nesposoban da nadje ili sebi napravi posao bez stele. Znaci niko ne kaze da je ovo sredjena drzava, ali postoji vise desetina hiljada ljudi u BiH koji nisu imali nikakve stele a rade na pristojnim poslovima i fino zaradjuju i normalno zive. Ok, ti se nisi snasao, ali nemoj vrijedjati ljude koji su se borili i izborili. Na kraju krajeva i ta Njemacka koju sanjas ce prije primiti njih nego tebe.
Lako je tudjim kurcem gloginje mlatiti sa salterske pozicije u BH TELECOMU i govoriti kako se niko nije snasao. Pa snaci se u Bosni, znaci imati amidzu u opstini koji je blizak nacelniku koji moze da ti sredi posao na neodredjeno u Telecomu, kao sto je Zukic sredjivao posao u Elektroprivredi.
To o cemu ti pises i cemu se smijes, to su notorne gluposti na koje apsolutno niko ne treba obracati paznju.

Ja sam dosad predao na desetine konkursa, i sve su mahom odbijenice, mada 80% mi nikad i ne odgovori.
dječak sa šibicama

#680 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

Post by dječak sa šibicama »

Na kraju dolazimo do sustine, "snaso se", pojam koji govori sve.

Ko ne razumije o cemu je rijec, njegov problem.

Previse je ubosni ovih sto se "snalaze", da bi ona bila prosperitetna drzava.
mirsek

#681 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

Post by mirsek »

[youtube][/youtube]

Mislim da je i on ok. Vratio se sa nesto ustedjevine i krenuo u novi zivot. Dobro je sto je jako popularno i potrebno za turiste -stanovi. Pogotovo ako radi na dnevnim izdavanjima.
Havana ima taj reper da ne moze biti gore nego sto mu je bilo u ratu i to ga dobro drzi aktivnim. Mislim da je zbog toga vise otporan na ove domace peripetije jer su u odnosu na ratne strahote smijesne. Mozda mi mladja generacija to drugacije gledamo, hocemo onakav sistem kakav nam se prikazuje na zapadu, na tv-u, na reklamama i to nam je reper normalnog zivota i sistema i onda dolazimo u koliziju sa stvarnoscu koja je sve vise susta suprotnost toga iz svih mogucih aspekata. Jos nas dodatno vracaju unazad.
Last edited by mirsek on 21/08/2017 01:58, edited 1 time in total.
HAVANA

#682 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

Post by HAVANA »

I to da rascistimo posto meteorit i to mjeri i nabacuje.Vratio se 2003 i svu ustedjevinu dao za stan.Nas krov nad glavom.Ostalo mi 17000km i dvoje djece od 3 mjeseca i 5 godina.Mamin stan dao pod hipoteku i poceo sa poslom.Nerado,moglo se desiti da jadna zena ostane bez stana.Al mati ko mati.Vjerovala mi je.Stanovi su samo jedna od prilika ovde.Ima toga dosta ko hoce da radi.I vidi tu priliku.
VPSA

#683 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

Post by VPSA »

meteorit135531 wrote:
VPSA wrote:Ma nek se zali ko hoce i skroz je razumljivo da se ljudima ide vani, ali ovaj citav svijet projektovao po svom drugu koji ovjerava knjizice i po sebi koji ode do biroa svaka 2 mjeseca i cak je isao i u jednu firmu u Sarajevu da preda papire na konkurs, i mozes misliti niko ga nije zaposlio :lol:

I kaze brat, svi koji rade imaju stelu, samo zato jer je on nesposoban da nadje ili sebi napravi posao bez stele. Znaci niko ne kaze da je ovo sredjena drzava, ali postoji vise desetina hiljada ljudi u BiH koji nisu imali nikakve stele a rade na pristojnim poslovima i fino zaradjuju i normalno zive. Ok, ti se nisi snasao, ali nemoj vrijedjati ljude koji su se borili i izborili. Na kraju krajeva i ta Njemacka koju sanjas ce prije primiti njih nego tebe.
Lako je tudjim kurcem gloginje mlatiti sa salterske pozicije u BH TELECOMU i govoriti kako se niko nije snasao. Pa snaci se u Bosni, znaci imati amidzu u opstini koji je blizak nacelniku koji moze da ti sredi posao na neodredjeno u Telecomu, kao sto je Zukic sredjivao posao u Elektroprivredi.
To o cemu ti pises i cemu se smijes, to su notorne gluposti na koje apsolutno niko ne treba obracati paznju.

Ja sam dosad predao na desetine konkursa, i sve su mahom odbijenice, mada 80% mi nikad i ne odgovori.
Drug ja nikad nisam ni pokusao u ista drzavno i gadi mi se sama pomisao na to. Radio neko vrijeme manje placene poslove, skupio dovoljno dobar CV i onda upao u stranu firmu gdje sam nakon 3 godine imao platu kakvu ne bi imao ni u Telecomu. Spominjes maloprije da imas druga koji radi kao programer i koji se sam izborio. Znaci moze se i nisu svi koji rade sa stelom. Ti umjesto sto gubis vrijeme ovdje, malo razmisli sta ti fali da upadnes na poslove kao sto ima taj tvoj drug, radi malo na sebi, nauci nesto novo, a nemoj samo plakat ovdje svaki drugi dan.

I kad kazem snas'o se mislim na ovo. I u Njemackoj ces se morat snalazit, nece nista samo.
meteorit135531

#684 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

Post by meteorit135531 »

Posten covjek koji zeli da zivi od svog rada i da zivi pristojnim zivotom pritom da ne oskudjeva ni u cemu, ali da se i ne razbacuje nema u Bosni sta traziti. Pojam radnicka klasa ne postoji u rijecniku bosanskog jezika.

Bosna je drzava za rodjaka, drzava za kriminalca-biznismena, i drzava za sponzorusu. :izet:

Nije stvar u necijoj sposobnosti, nije stvari u ambiciji, nije stvar u zeljama, aspiracijama, vjestinama, znanju. Sve ovo, u Bosni ne vrijedi.

Vrijedi podobnost i poslusnost. To su kvalitete kojima se ljudi u Bosni probijaju naprijed. Sve je to zbog okruzenja koje smo sami kreirali.
To se vise ne moze ispraviti, sistem je truo, takav je kakav je, ne moze se promijeniti..

Bila je mala sansa u februarskim protestima 2014, to je sad izblijedilo, elita je sacuvala svoje pozicije i opleti opet po starom. :run:
meteorit135531

#685 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

Post by meteorit135531 »

VPSA wrote:
meteorit135531 wrote:

Drug ja nikad nisam ni pokusao u ista drzavno i gadi mi se sama pomisao na to. Radio neko vrijeme manje placene poslove, skupio dovoljno dobar CV i onda upao u stranu firmu gdje sam nakon 3 godine imao platu kakvu ne bi imao ni u Telecomu. Spominjes maloprije da imas druga koji radi kao programer i koji se sam izborio. Znaci moze se i nisu svi koji rade sa stelom. Ti umjesto sto gubis vrijeme ovdje, malo razmisli sta ti fali da upadnes na poslove kao sto ima taj tvoj drug, radi malo na sebi, nauci nesto novo, a nemoj samo plakat ovdje svaki drugi dan.

I kad kazem snas'o se mislim na ovo. I u Njemackoj ces se morat snalazit, nece nista samo.
Kljuc svega cime se mogu opisati "dobri" poslovi u Bosni. Katanac na dalju raspravu. Svaka tebi cast sto radis u takvoj firmi.

edit: i drug koji radi kao programer i ubija pare, kaze da hoce da ide iz Bosne jer je narod u Bosni los. :thumbup:
HAVANA

#686 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

Post by HAVANA »

meteorit135531 wrote:Posten covjek koji zeli da zivi od svog rada i da zivi pristojnim zivotom pritom da ne oskudjeva ni u cemu, ali da se i ne razbacuje nema u Bosni sta traziti. Pojam radnicka klasa ne postoji u rijecniku bosanskog jezika.

Bosna je drzava za rodjaka, drzava za kriminalca-biznismena, i drzava za sponzorusu. :izet:

Nije stvar u necijoj sposobnosti, nije stvari u ambiciji, nije stvar u zeljama, aspiracijama, vjestinama, znanju. Sve ovo, u Bosni ne vrijedi.

Vrijedi podobnost i poslusnost. To su kvalitete kojima se ljudi u Bosni probijaju naprijed. Sve je to zbog okruzenja koje smo sami kreirali.
To se vise ne moze ispraviti, sistem je truo, takav je kakav je, ne moze se promijeniti..

Bila je mala sansa u februarskim protestima 2014, to je sad izblijedilo, elita je sacuvala svoje pozicije i opleti opet po starom. :run:
Prijateljica pravnica u farmaceutskoj kompaniji,muz radi ko menadzer u onoj velikoj kompaniji,cigare sta li....drugi u ambasadi,zena stomatolog,treci restoran,cetvrti kafic,peti mehanicar zena pravnica,sesti u banci zena turisticka agencija,sedmi lakirer zena u apoteci,osmi motel,deveti mobiteli zena frizerka,deseti gradjevinska firma,jedanesti klima i grijanje,24 zaposlena,dvanesti marketinska agencija,trinesti web stranica,reklame...ubi,cetrnesti tokar,mala fabrika,petnesti proizvodnja alu stolarije,sesnesti elektrotehniku zavrsio i on i zena,privatna firma veze nemam sta rade a trenutna potrazivanja su mu veca nego sto cu ja za citav zivot zaraditi.Da dalje ne nabrajam.Mogu do sutra...Niko stranke ni dzamije i crkve ocima nije vidio.A budzeta pogotovo.Kakav telekom i kurci.Hemeroide bi dobio.
VPSA

#687 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

Post by VPSA »

meteorit135531 wrote:
edit: i drug koji radi kao programer i ubija pare, kaze da hoce da ide iz Bosne jer je narod u Bosni los. :thumbup:
Onda mu je najbolje da zivi u saksiji, jer je narod bilo gdje u 5 deka.
moonca

#688 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

Post by moonca »

HAVANA wrote:

I to da rascistimo posto meteorit i to mjeri i nabacuje.Vratio se 2003 i svu ustedjevinu dao za stan.Nas krov nad glavom.Ostalo mi 17000km i dvoje djece od 3 mjeseca i 5 godina.Mamin stan dao pod hipoteku i poceo sa poslom.Nerado,moglo se desiti da jadna zena ostane bez stana.Al mati ko mati.Vjerovala mi je.Stanovi su samo jedna od prilika ovde.Ima toga dosta ko hoce da radi.I vidi tu priliku.
Razumijem te, ali nisu svi spremni na taj rizik. Radije ce u firmi raditi, nervirati se, mrziti sefa , ali jednostavno ne mogu se upustiti u to u sta si ti krenuo.
Nema garancije da ces uspjeti a ni da ces propasti.
Vidis , ja bih radije iznajmljivala stan ,jer su kirije niske a 80 % novca -kesa ulozila u biznis.
moonca

#689 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

Post by moonca »

I@meteorit135531 je u pravu. Ima svoje negativno iskustvo.
Ako ima mogucnost ,bez obzira sto Havani ide ok ,ja bih ga savjetovala da bjezi vani.
Uopste nije problem zivjeti vani, brzo sve naucis sta i kako sistem radi.
Tacno je -- nema gore od Bosne ako hoces nesto da odradis, sve neko cekanje, natezanje.
Vani toga nema. Imaju pravila , drzi se njih i nema problema.
meteorit135531

#690 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

Post by meteorit135531 »

HAVANA wrote:
meteorit135531 wrote:Posten covjek koji zeli da zivi od svog rada i da zivi pristojnim zivotom pritom da ne oskudjeva ni u cemu, ali da se i ne razbacuje nema u Bosni sta traziti. Pojam radnicka klasa ne postoji u rijecniku bosanskog jezika.

Prijateljica pravnica u farmaceutskoj kompaniji,muz radi ko menadzer u onoj velikoj kompaniji,cigare sta li....drugi u ambasadi,zena stomatolog,treci restoran,cetvrti kafic,peti mehanicar zena pravnica,sesti u banci zena turisticka agencija,sedmi lakirer zena u apoteci,osmi motel,deveti mobiteli zena frizerka,deseti gradjevinska firma,jedanesti klima i grijanje,24 zaposlena,dvanesti marketinska agencija,trinesti web stranica,reklame...ubi,cetrnesti tokar,mala fabrika,petnesti proizvodnja alu stolarije,sesnesti elektrotehniku zavrsio i on i zena,privatna firma veze nemam sta rade a trenutna potrazivanja su mu veca nego sto cu ja za citav zivot zaraditi.Da dalje ne nabrajam.Mogu do sutra...Niko stranke ni dzamije i crkve ocima nije vidio.A budzeta pogotovo.Kakav telekom i kurci.Hemeroide bi dobio.
HAVANA, tiho slusam Crvenu Jabuku i Kemala Montena - Nekako sa proljeca, gledam na Areni kecu francuskog Caena , i bas se namjestio da izdrkam kad me ti raspizdi ovim postom.. :evil:
za tebe sam uvijek mislio da si ozbiljan forumas, sad si se malo pokvario sa postovima..

Ovakve ljude koje si ti opisao u ovom tekstu, ovakve ljude koje si ti naveo, koji su ovo sve postigli samo svojim radom, bez trazenja stele da ih neko "pogura", da im asistira i intervenise, takve ljude u Bosni mozes na prste jedne ruke nabrojati.. od svih ovih zivotnih prica, 90% ih je imalo neku pomoc sa neba koja im je obezbjedila "stabilno" radno mjesto i napredak u karijeri..
Hoces li da ti dam broj covjeka koji je intervenisao da jedna cura koja je takva seljanka i papanka , koji je srednju medicinsku zavrsila sa dobrim uspjehom, a fakultet ni u prolazu nije vidjela, sad radi u DZ u Sarajevu jer je babo iskesirao 15 hiljada maraka za zaposlenje kcerke?

PA POBOGU HAVANA, ovdje se radna mjesta placaju i postoji tarifa za sve strucne spreme, i za sve vrste poslova. To je razradjen sistem.
O cemu ti pricas, ili mi reci mi sta je poenta tvog pisanja?
nesto mi puno glorificiras Bosnu , postajes kao hrle i ono cuveno njegovo, ljudi u Bosni su lijeni i nece da rade..

Ovakve ljude koje si ti naveo mozes naci u svakom svapskom selu na stotine, zato jer zive u sistemu koji im je pruzio sansu da mogu vlastitim trudom da se ostvare u zivotu..
U Bosni to ne ide tako kako ti nasilu percipiras i trudis se nama , balavcima da objasnis.
Ne ide to tako , prijatelju.
Hajvan

#691 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

Post by Hajvan »

vaki/naki ko zvijezda_padalica neche nidze dobro prochi.

programirani luzeri..
nejma tu pomochi
meteorit135531

#692 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

Post by meteorit135531 »

Uostalom, kad na forumu ili u realnom zivotu , kad se zapocne tema o tome koju zemlju birati za emigrirati , u koju zemlju otici sa BH pasosem, odmah mi se digne kosa na glavi. Sam sebi ne vjerujem koliko su ljudi zavedeni, koliko su ljudi uvjereni, koliko ljudi sami sebe ubjedjuju da mogu sa BH pasosem da odu tek tako, jos i da biraju.. :D

Znas , ono .. ne valja mi Kanada, ne bih zbog klime.
Znas , ono .. ne valja mi Amerika, nemoral :D
Znas , ono .. ne valja mi Australija i Novi Zeland, predaleko i skup avionski prevoz.
Znas , ono .. ne valja mi Finska.. nema naseg naroda puno
Znas , ono .. ne valja mi Francuska.. mrzak mi jezik
Znas , ono .. ne valja mi Spanija, oni su antitalenti za jezike

Ljudi generalno zaboravljaju sljedece.. U svijetu vrijedis onoliko koliko ti vrijedi pasos i sta mozes uciniti sa tim pasosem. Tako stoje stvari u svijetu.
Pa ja znam , licno sam cuo i nisam svojim usima vjerovao, a pisao sam o tome na forumu , da ljudi koji su zavrsili fakultet za javnu upravu zele da idu u Njemacku! :? :shock: :skoljka:

Mislim se.. pa jebo te stvarno ima glupog naroda ovdje u picku materinu.. :run:
Imas takodjer i ljude koji su diplomirani ekonomisti, i koji se zamisljaju da mogu naci poslodavca koji je spreman da im ponuditi ugovor od 39.624,- eura sto je donji minimalni prag za koji se moze ishoditi PLAVA KARTA. ali odmah dolje u nastavku teksta pise za koja VSS zanimanja se moze dobiti plava karta.
U ta zanimanja spadaju:

- inženjeri, naučnici, matematičari, informatičari kao i doktori humane medicine.

Kad Njemacka ili bilo koja druga drzava kaze da moze, onda se mozes nadati, do tada je mrka kapa za ljude, nosioce BH pasosa.

I onda mi neka zenska kaze kako ja ne treba da se brinem jer ona zna kako ce naci poslodavca koji ce joj srediti sve papire jer je ona VSS, diplomirani ekonomista kakvih u Njemackoj i sirem EU imas na pasja preskala. :run:

Ljudi u Bosni su generalno glupi. Moj kurac u gacama je pametniji iako nista mjesecima ne radi. :zzzz:
Sva pravila u vezi viznih odredbi, nacinu apliciranja, integraciji, sve ali bas sve vam stoji na stranici ambasade.

Ovaj covjek koji je ozenjen, zavrsio je javnu upravu i govori kako je on procitao na grupama po fejsu da moze da se sa tim "zanimanjem" raditi u Njemackoj. Eto dokle seze bosanska pamet. I sta onda reci na sve ovo? :run:

Fokusirao sam se na Njemacku, jer BH covjek moze na neke nacine da ishodi da ode u Njemacku, dok je ostatak EU za BH drzavljane u dobroj mjeri zatvoren.
Nemojte ljudi biti naivni i povodljivi, nije sve sto cujete i procitate istina. Ne moze se tako lako otici kako se misli. :bih:

Ili na kraju, ipak idite linijom manjeg otpora i probajte preko spolnih organa da se dokopate EU.
512MB

#693 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

Post by 512MB »

meteorit135531 wrote:
HAVANA wrote:
dječak sa šibicama wrote:...
...
Ja imam prijatelja sa kojim sa se godinama druzio, momak je programer, momak je vanserijski talenat i takav kliker koji razvaljuje u tom poslu. I naravno da je zaposlen i radi u Sarajevu.
Covjek sjedi sa mnom, gleda me u oci i govori:
"Vidi, ja zaradjujem strasno puno u ovom poslu, radim mnogo, evo vec 7 dana spavam samo po tri sata dnevno, ubijam se od posla. Imam platu 3 hiljade , da se jos malo potrudim mogao bih i sa bonusima izlaziti na 4 hiljade. Ali i ja hocu da idem iz Bosne, hocu da idem jer je narod ovdje LOS. U ovom poslu se mogu vise ostvariti u Americi, ili bilo gdje na zapadu nego u zaostaloj i primitivnoj Bosni."

I ovo sto sam napisao su njegove rijeci od pocetka do kraja, i prenosim samo sto mi je momak koji drma sa parama rekao dok me je gledao u oci.
Zato, molim vas manite se price o Bosni i bajki o rahatluku u Bosni. Ponasate se kao djeca jbt. :oops: :bih:
Zato jer je covjek skonto da na zapadu more zaradit troduplu sumu, kakav narod picke materne :)
mv960

#694 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

Post by mv960 »

Ode tema naširoko,

Više od pola svoga života sam proveo izvan BiH. Obišao sam razne zemlje, gradove..

Bosna je idealna zemlja za živjeti. Podvlačim IDEALNA.

Mali gradovi, čista i pitka voda na česmi, nema gužvi na semaforima, zrak i općenito priroda saćuvana ako izuzmemo sarajevski smog ali tu su planine 10 minuta s autom.

Zato sve više njemaca dolazi da provede svoje zadnje dane u BiH. To su i arapi prepoznali pa evo pokupovaše za relativno male pare sve što se kupiti može.

U BiH samo malo treba da bi čovjek uspio u životu. Da imaš neku osvnovu od koje bi startovao. Naš narod je jako snalažljiv, vrijedan, hoće raditi samo mu treba dati priliku.
mv960

#695 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

Post by mv960 »

Šta u Bosni nedostaje jeste sloga, da se malo više solidarišemo jedni s drugima.

Turci i arapi u Njemačkoj onako polupismeni ubiše pare i haraju Njemačkom.

Dvojica arapa došlo u moju firmu rastjeraše već pola bosanaca i hercegovaca.

Mi koji smo većina u firmi svojom neslogom smo dopustili da dvojica ljudi radi od nas šta hoće.

Neko od kolega vidi izlaz u tome da se uvlači toj dvojici u dupe to je ona linija manjeg otpora ali i takvi na kraju ipsadnu iz igre. Ali niko da skonta da je snaga u slozi i jedinstvu.

Onako, zvuči bezze ali je jako i moćno oružje ko ga zna iskoristiti.

Neko ima pare, neko ideju.. niko se nije rodio da sve ima.

Ovi naši što prave trospratnice a ne provedu ni mjesec dana u tim kućama, šta bi falilo da naprave samo sprat a ostatak tih viška sredstava ulože u nekog studenta.

Ako je država kleknula gdje je narod. Narod je država.

Zašto da se neki ministar, brine o narodu kada se narod nije brinuo o njemu kada je on gladovao dok je studirao. Dok je gledao kako mu otac i majka preživljavaju da bi izdvojili od svoje crkavice i dali njemu za školovanje.

Ima i tu logike. Sve čekamo da nam neko drugi servira i kaže šta da radimo. Samo teferiče i koride znamo sami organizovati.
Bluemore

#696 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

Post by Bluemore »

HAVANA wrote:Toliko besmislenih rasprava kritike svega i svacega nigdje nisam vidio kao u bih.A svasta sam vidio.Ne gradi se , ne valja ,gradi se , ne valja,sff grad pun,ne valja,turista sve vise,ne valja.Ne smijes ni rec da je ljudima dobro,odma ide predavanje.Bilo sta sto je pozitivno svi preskacu.Samo daj crnjak.Ako kazes da ti je dobro, odma si stranacki igrac,lopov,odma o nakim budzetima pricaju i poslovima.Ko naka pljacka radit u telekomu...Vani je divno,nema kriminala,pare na grani rastu,samo ih uberes.I govno bolje mirise vani.Al u kurcu.Jest bolje u mnogo stvari,pogotovo kad od nule pocinjes.Kad nesto stvoris,postignes,znas i hoces...a zivi ti se u kuci tvojoj,dosao si u godine kad zelis da mirnije zivis,da ispratis roditelje,pomognes i budes pored njih,da hodas ulicama djetinjstva i vidjas drage ljude i familiju...onda se vratis.Opet radis,opet borba vjecita, ali kad uspijes ostvariti sto si naumio,i to u svom i na svom,pored svoje porodice i dragih ljudi.To je to.Neprocjenjiv osjecaj.I mnogo je takvih ljudi.Od moje generacije mnogo.Dje cu u picku materinu,47 mi godina.Za 20 minuta na planini,3 sata na moru,2 minute kod mame i sestre,5 kod punice,7 na poslu,imam s kim i gdje izac,mogu dovoljno zaraditi ,a da se mogu klonirati jos bi 5 poslova poceo pored 2 sto radim.I sta trebam sad vikat kako nista ne moze da se nahrane pesimisti mnogobrojni sto im zivot prodje u kukanju.Moze ba,prilika ovde boljih nego sto sam vani vidio i radio.Al treba radit,i rizikovat,i zaduzit se,i nasekirat se i rijesavati milion problema koji nastanu u ovoj
zemlji.
h : telekomu...Vani je divno,nema kriminala,pare na grani rastu,samo ih uberes.I govno bolje mirise vani.Al u kurcu.Jest bolje u mnogo stvari,pogotovo kad od nule pocinjes.Kad nesto stvoris,postignes,znas i hoces...a zivi ti se u kuci tvojoj,dosao si u godine kad zelis da mirnije zivis,da ispratis roditelje,pomognes i budes pored njih,da hodas ulicama djetinjstva i vidjas drage ljude i familiju...onda se vratis. mnogobrojni sto im zivot prodje u kukanju.Moze ba,prilika ovde boljih nego sto sam vani vidio i radio.Al treba radit,i rizikovat,i zaduzit se,i nasekirat se i rijesavati milion problema
Stvari"

Izmedju Redova napises i prave stvari. Npr razloge za otici...
Last edited by Bluemore on 21/08/2017 07:36, edited 1 time in total.
HAVANA

#697 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

Post by HAVANA »

meteorit135531 wrote:
HAVANA wrote:

HAVANA, tiho slusam Crvenu Jabuku i Kemala Montena - Nekako sa proljeca, gledam na Areni kecu francuskog Caena , i bas se namjestio da izdrkam kad me ti raspizdi ovim postom.. :evil:
za tebe sam uvijek mislio da si ozbiljan forumas, sad si se malo pokvario sa postovima..

Ovakve ljude koje si ti opisao u ovom tekstu, ovakve ljude koje si ti naveo, koji su ovo sve postigli samo svojim radom, bez trazenja stele da ih neko "pogura", da im asistira i intervenise, takve ljude u Bosni mozes na prste jedne ruke nabrojati.. od svih ovih zivotnih prica, 90% ih je imalo neku pomoc sa neba koja im je obezbjedila "stabilno" radno mjesto i napredak u karijeri..
Hoces li da ti dam broj covjeka koji je intervenisao da jedna cura koja je takva seljanka i papanka , koji je srednju medicinsku zavrsila sa dobrim uspjehom, a fakultet ni u prolazu nije vidjela, sad radi u DZ u Sarajevu jer je babo iskesirao 15 hiljada maraka za zaposlenje kcerke?

PA POBOGU HAVANA, ovdje se radna mjesta placaju i postoji tarifa za sve strucne spreme, i za sve vrste poslova. To je razradjen sistem.
O cemu ti pricas, ili mi reci mi sta je poenta tvog pisanja?
nesto mi puno glorificiras Bosnu , postajes kao hrle i ono cuveno njegovo, ljudi u Bosni su lijeni i nece da rade..

Ovakve ljude koje si ti naveo mozes naci u svakom svapskom selu na stotine, zato jer zive u sistemu koji im je pruzio sansu da mogu vlastitim trudom da se ostvare u zivotu..
U Bosni to ne ide tako kako ti nasilu percipiras i trudis se nama , balavcima da objasnis.
Ne ide to tako , prijatelju.
Samo ti izdrkaj.Olaksaj se.Mogo si sta i zguzit da si se potrudio.Nece sama doc i pokucat na vrata.Kakva bolan stela mehanicaru,tokaru,lakireru,farmaceutu...oni sa elektrotehnickim najbolji studenti i jedno i drugo bili...Vecinom ljudi iz privatnog sektora koji hoce ,smiju i znaju.47 mi godina.Ljude koje ja poznajem i koji su tu negdje mojih godina,kod nas je tako.Znam da ima i drugacije i ne treba mi to niko objasnjavati.Kao sto drugi mogu reci da nista ne valja i ne moze,mogu i ja reci da ima nacina da valja i da moze.Nista ja ne glorificiram i sam joj jebem sve po 5 puta dnevno ali probleme rjesavam i zaobilazim kako znam i umijem.Znam i da je mladjima tesko, sto zbog situacije,sto zbog nerealnih ocekivanja i predstava o tome sta je zivot i kakav bi on trebao biti.Ko na ekranu i tabletu nije sigurno.Moras se dobro pomuciti,da 3 fakulteta imas niko ti nije nista duzan.Moras se dokazati i izboriti za svoje mjesto.Ja samo kazem da mrzim pesimizam,crnjak i rijec ne moze.Moze.Radi,uci,budi uporan.Nema nista na gotovo.Kakva ti je to prica?Zamisli da svoje dijete odgajam tako,nista ne valja,ne moze,nemoj,joj,kuku,pih kaka...Sad im je skoro 15 i 20 godina.Trebam ih ja ubiti u pojam?
muha_sa

#698 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

Post by muha_sa »

imal ko da mi nadje da šta zavarim :?
dezurni_ucenik

#699 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

Post by dezurni_ucenik »

Treba otici na bazen plivat.
Hendrix

#700 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

Post by Hendrix »

hrle1976 wrote:Kod omladine u BiH se vise radi o gladu ociju ne bilo kakvom realitetu ili pragmaticnosti. U BiH je prosjecna plata visa nego u Bugarskoj. Sofija bar 20% skupljaod Sarajeva, a ko ima platu 800km tamo moze se nogom pucati u dupe. Moj djed u Sarajevu imao penziju od gotovo 600km i zivio ko grof. Naguro 90 i kusur godina. Radio za zeljeznicu u Jugi, penziju uzeo prije rata.
Ovo je defintivno najgluplji post na temi, hajd sto lupas o Danskoj uvijek nego se razumijes i u situaciju u Bosni. Kakva ba prosjecna plata, vrlo dobro se zna ko dize taj prosjek a to su drzavni uhljebi a dodji u BiH sa platom 800KM pa se pucaj u dupe da vidim koliko ces izdrzati.

Pa onda djed sa prijeratnom penzijom?!?!?!Zivio ti djed ko grof sa 600KM? Jesi ti normalan ali ono realno? Znas li uopste troskove rezija i hrane u Sarajevu i BiH generalno? Sta kad ti djed treba platiti i rezije i hranu i lijekove 200KM? Ne mogu da vjerujem da lik stavlja djeda i penziju od 600KM kao primjer lagodnog zivota u BiH.

Halo ba, ovde govorimo o problemima danasnje generacije koja nema realnog nacina da izgradi normalnu karijeru u svojoj struci ma kakva ona bila. Vecina ljudi prijavljena na minimalac pa ce za 40 godina ako iko doceka penziju smecar, inzinjer i doktor imati istu minimalnu penziju, koja ce usput biti manja nego sto je tvoj djed imao. Govorimo o zivljenju a ne zivotarenju i vjecitom pokrivanju minusa na tekucem racunu.

I kaze lik to je glad ociju, kuca frajer postove iz Danske i sere, omladina u BiH je gladna, hoce para, bolje im je da sute i udaraju se nogom u guzicu za 800KM. Djecu i familiju ne trebaju ni praviti, svoju nekretninu nece nikada ni imati pa dosta je gladezi te ociju, sta hoce oni? Zivot dostojan normalnog zapadnog sistem? Pa ne moze jarane, udri se nogom u guzicu i pij kafu sa spoznajom da si samo pola sata od skijalista, na koje i ne ides jer je skupa karta.
Post Reply