Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
mirsek

#501 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

Post by mirsek »

Bi, jer su prvo minimalne plate 1000 eura a drugo imas doplatak za djecu i da jedan bracni drug ne radi.
Znaci dva roditelja koja rade na minimalcu imaju 2000 eura plus dodatke za djecu od par stotina eura plus manji porez od plate.
512MB

#502 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

Post by 512MB »

mousstapha wrote:
512MB wrote: Kako sam krenuo? Poslije mature otiso na fax i upiso smjer gdje je najmanja guzva bila...
Sigurno nije bilo nista sa manje guzve? Neka katedra za kineski jezik :D
Tehnicka informatika, troje ljudi, jedan 50godisnjak prosijed, neki kinez cvikeras i ja :)
512MB

#503 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

Post by 512MB »

mv960 wrote:
512MB wrote:
mousstapha wrote:Zar neko tvrdi da je jeftiniji?

U nekim segmentima sigurno da jeste. Generalno naravno da nije. Tesko da u danasnjem svijetu ekonomija moze biti prosperitetna, a da je sve jeftino.
Tvrdi mv960 da mu je sve skupo u BiH i da bi ispalio vani
Evo da izračunamo. Jaran prima 1000,00 KM platu.

Uzeo stan 50 kvadrata, vraća kredit 700,00 KM
Režije ono osnovno izađe 250 do 300,00 KM mjesečno

Gdje je tu vrtić za djecu 270,00 KM, auto, hrana, odjevanje.

Evo da drugačije preformulišemo. Prosječna plata 800,00 KM

Kirija za stan da iole nešto valja je 350,00 KM u Sarajevu, namještena garsonjera je 500,00.

Režije 250,00 KM do 300,00 (voda po članu 10,00KM 5 članova iznosi 50,00KM, struja 50,00 KM, upravitelj 25,00 KM, Rad 11,00 KM, mob. i ADSL 50,00, plin od 15,00 KM do 200,00 KM zimi.. itd)

Kolko to ostaje za hranu? Gdje je vrtić, auto, odjevanje i masu nekih drugih peripetija.

Ovo je realnost koju ja znam.
Pruzi se kolko si dug jebat ga
insomnia78

#504 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

Post by insomnia78 »

mirsek wrote:Bi, jer su prvo minimalne plate 1000 eura a drugo imas doplatak za djecu i da jedan bracni drug ne radi.
Znaci dva roditelja koja rade na minimalcu imaju 2000 eura plus dodatke za djecu od par stotina eura plus manji porez od plate.
On nidje nije spominjo dvoje plus 1500 nije minimalac a samo euro iznad minimalca te iskljucuje iz svih socijalnih davanja
madner

#505 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

Post by madner »

Samo 29% zaposlenih u De ima 2000+ neto platu.

Sto ce reci da nije bas mala cifra. :D
insomnia78

#506 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

Post by insomnia78 »

Ma nemas ti pojma. Od tih 29, 20 :-D otpada na ove njegovatelje. Pricaju ljudi na fejsbuku
pecpec

#507 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

Post by pecpec »

I ja cu nazalost uskoro otici iz BiH a razlog je ne mogu gledat ove pitare kako placu poslje poraza od gradskog rivala :-D
madner

#508 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

Post by madner »

insomnia78 wrote:Ma nemas ti pojma. Od tih 29, 20 :-D otpada na ove njegovatelje. Pricaju ljudi na fejsbuku
Opste poznato, zato i nema nikog u De da to radi. Nece ljudi da napuste radnicku klasu, pu srednja klasa, pu pu.
Opal_89

#509 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

Post by Opal_89 »

Natjerat ce nas bijes i egzistencija. Nije mi drago sto cemo morati u "tudjini" odgajati djecu ali ih ovdje ionako ne ceka dobro.
mirsek

#510 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

Post by mirsek »

insomnia78 wrote:
mirsek wrote:Bi, jer su prvo minimalne plate 1000 eura a drugo imas doplatak za djecu i da jedan bracni drug ne radi.
On nidje nije spominjo dvoje plus 1500 nije minimalac a samo euro iznad minimalca te iskljucuje iz svih socijalnih davanja
Na koja socijalna davanja mislis ?
mirsek

#511 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

Post by mirsek »

madner wrote:Samo 29% zaposlenih u De ima 2000+ neto platu.

Zanimljiva brojka.
Znaci ako je prosjecna njemacka neto plata 2250 eura onda su izmedju ostalih moguce sljedece opcije ugrubo:
1. Ovih 29% mora imati prosjek plata preko 3600 eura a ostalih 71% oko 1500 eura da bi se dobila ukupna prosjecna plata od 2250 eura
2. Ovih 29% mora imati prosjek plata oko 3000 eura a ostalih 71% oko 1800-1900 eura da bi se dobila ukupna prosjecna plata od 2250 eura.

Koja je opcija realnija ne znam. :D
mirsek

#512 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

Post by mirsek »

insomnia78 wrote:
mirsek wrote: Ne kontam sta hoces reci, da imaju dovoljno svojih da ih prekvalifikuju ne bi bili deficitarni i ne bi nase uvozili.
Da placaju taman toliko da se njihovim vise isplati za trunku manje para sjediti na socijali
Nikako im se socijala ako mislis na unemployment insurance ne moze isplatiti kad ona iznosi oko 60-70% njihovih primanja i to ako su uplacivali socijalno osiguranje dok su radili i sve to samo na odredjeno vrijeme dok Hartz 4 daje oko 400 eura mjesecno keša sto je smijesan iznos za zivot.
Ne kontam o kojoj to socijali pricas a da moze zamijeniti pravu platu toliko da ti se ne isplati obuciti za drugi posao.
hrle1976

#513 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

Post by hrle1976 »

kiligonzales wrote:
Moro sam boldirati ovo. Mislim da dijasporci generalno misle da se ovdje kuka jer raja ne zeli raditi i da je rjesenje u tome da se neko samo pogura da otvori nesto svoje put ka nekome uspjehu u BiH, jest mantrak, da je tako vratili bi se sami i otvorili ovdje tovar firmi, ako je u BiH sansa za to jednaka kao negdje u EU umjesto sto salju novac otamo. Kad dodje u opstinu i zapocne proces otvaranje firme, pa vidi silne birokratske procedure, pa onda vidi da tovar stvari nece zavrsiti radi birokratije i necijeg politickog reketa, kriminalnih ucijena i pojedinaca kojim kvari posao na vrijeme i da ce i sam zaglaviti u nekom nepredvidjenom gubitku, onda se mnogi mahom losije stojeci dijasporci uhvate noge gazeci po vlastitom planu, a ako je i otvori tek bitka pocinje, ukoliko je firma orijentiranaposlom ka BiH, a ne tome da se radi za strano trziste odavdje.

Sto se tice Njemacke, da se nasadis na glavu da je predstavis kao BiH, a od Njemaca napravis nepostenije ljude od nas, to ti nece uspijeti, njihov i nas odnos prema svemu je dijametralno razlicit, ljudi su posteniji i radniji od nas i imaju bolji i razumniji odnos prema sopstvenoj drzavi. Preporuka nije jednaka tome da odes i tutnes nekom konju kovertu u dzep za posao ili ga dobijes zbog lizanja guzice nekome u nekoj stranci.

Evo ti primjera, nas pravnik otiso u Njemacku da radi, firma u problemima, nas pravnik se otvorio i gazdi predlozio nase metode rijesavanja finansijskih problema, covjek mu se zahvalio pismom u kojem napominje drzavne organe, a time i kompanije da je lik kriminalac i opasan po sistem jer ga je savjetovao da izbjegava placanje poreza. Sta mislis kako bi isti pravnik prosao u BiH sa nasim gazdama? :D

Ima u Bih vise ljenosti nego sto neko misli, pogotovo kod omladine. Nije potrebno se lagati. Niti ko ovdje pokusaje izvrnuti saksiju. Njemacka je njemacka kao i svaka druga drzava sa plusom i minusom. O pravniku, haj on je samo naletio na Svabu koji nije za tako nesto. Time nije receno da nema jedno debelo brdo onih koji su. Procitaj samo stampu o takvim stvarima i skontat ces da je brojka visestuko veca nego u BiH, no naravno i Njemacka je visestruko veca od BiH kako geografski tako i populacijom.
hrle1976

#514 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

Post by hrle1976 »

mousstapha wrote:2600 eura je u Njemackoj mnogo realnije nego u Bosni 5000 maraka.
2600 eura netto za ljude iz BiH ili HR u Njemackoj je jednako ne realno kao u BiH 5000 maraka plata. Ko tvrdi da nije tako taj nema pojma o cemu prica.
Vecina omladine i mladjih koji idu i sa nekom skolom opet nema bar 10 godina radnog iskustva sa rezultatima koje moze prikazati da bi uopste prismrdili nekim obizljnijim sumama.

Od rodbine koji su otisli u DE iz HR.

Ona 20 godina radnog iskustva. Medicinska sestra. 1.400€ netto u Bayernu
Suprug preko 20 godina iskustva kao sofer, cisterni i autobusa. Radi kao vozac autobusa. ca. 1.000€ netto u Bayernu.
Dvoje sinova radi kao kurir prevoz, prvo radno iskustvo. 900€ netto svaki od njih. Bayernu
Cerka radi u nekoj kancelariji za neka poslovanja sa Balkanom, isto prvo radno iskustvo. 1.200€ netto. Saarland
Najmladji sin programer radi kao isto pocetno iskustvo 1.300€ netto. Bayern
hrle1976

#515 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

Post by hrle1976 »

mirsek wrote:
madner wrote:Samo 29% zaposlenih u De ima 2000+ neto platu.

Zanimljiva brojka.
Znaci ako je prosjecna njemacka neto plata 2250 eura onda su izmedju ostalih moguce sljedece opcije ugrubo:
1. Ovih 29% mora imati prosjek plata preko 3600 eura a ostalih 71% oko 1500 eura da bi se dobila ukupna prosjecna plata od 2250 eura
2. Ovih 29% mora imati prosjek plata oko 3000 eura a ostalih 71% oko 1800-1900 eura da bi se dobila ukupna prosjecna plata od 2250 eura.

Koja je opcija realnija ne znam. :D

Prosjecne brutto plate: top 5 u Europi

Svicarska 5.633€
Island 5.192€
Danska 5.191€
Norveska 4.704€
Luksemburg 4.412€

Jedina drzava u Europi kada se uzmu troskovi zivota, sta sve placanjem poreza pokriva, koliki je porez i primanje, gdje mozes brzo zaraditi za dokazivanja u BiH sto je 99% cilj svih, tj. da budu neko i nesto a to ces samo ako te nasi vide kod nasih, je Irska. Ovih top pet kad pogledas koliko ide na porez ili sta sve jos treba placati, pluz zivotni trosak, gore izadju nego ljudi u Spaniji ili Italiji.

Od najbjednijih po nekom hajmo reci zapadnom pimanju, omjeru netto, brutto i zivotnim cijenama te ostalim porkivanjima ili ne preko poreza je trenutno Austrija i Belgija. Njemacka i Svedska su tacno u nekoj srediti, e sad hoce li Njemacka klecnuti ko prije 15tak godina. Kad su otkazi isli masovno ko fiseci za kospice ili ne. To cemo vidjeti u skorijoj buducnosti.
mousstapha

#516 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

Post by mousstapha »

hrle1976 wrote:
mousstapha wrote:2600 eura je u Njemackoj mnogo realnije nego u Bosni 5000 maraka.
2600 eura netto za ljude iz BiH ili HR u Njemackoj je jednako ne realno kao u BiH 5000 maraka plata. Ko tvrdi da nije tako taj nema pojma o cemu prica.
Ja u Bosni nisam bio ni blizu 5000 maraka, a u Njemackoj sam vec na ovoj cifri. Sa 5 godina radnog iskustva i prosjecnim poznavanjem Njemackog jezika. Dakle, na svom primjeru, jako dobro znam sta pricam. A poznajem jos ljudi koji su na slican nacin cak i presli ovu cifru u Njemackoj.
hrle1976

#517 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

Post by hrle1976 »

mousstapha wrote:
hrle1976 wrote:
Ja u Bosni nisam bio ni blizu 5000 maraka, a u Njemackoj sam vec na ovoj cifri. Sa 5 godina radnog iskustva i prosjecnim poznavanjem Njemackog jezika. Dakle, na svom primjeru, jako dobro znam sta pricam. A poznajem jos ljudi koji su na slican nacin cak i presli ovu cifru u Njemackoj.
Brutto?

Evo ti primjer jer mislim da je to tvoja bransa. 34 godina starosti. 9 godina radnog iskustva uklj. i pokraj studija, magistar, te nato jos doktorat. Radi kao gavni odjela za razvoj, koji predlaze ideje za razvoj sakupljanja i obrade podataka. Banka sektro. Zaposljen kao glavni data analiticar. Znaci covjek je arhitekta iza sesitema koje daje dalje onim sto programijaru da naprave sistem. Inace i sam zna programirati. Netto plata. 3.100€ Frankfurt am Main.
Last edited by hrle1976 on 20/08/2017 10:24, edited 1 time in total.
orinoco

#518 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

Post by orinoco »

mousstapha wrote:Ja u Bosni nisam bio ni blizu 5000 maraka, a u Njemackoj sam vec na ovoj cifri. Sa 5 godina radnog iskustva i prosjecnim poznavanjem Njemackog jezika. Dakle, na svom primjeru, jako dobro znam sta pricam. A poznajem jos ljudi koji su na slican nacin cak i presli ovu cifru u Njemackoj.
Koji poao radiš?
mousstapha

#519 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

Post by mousstapha »

hrle1976 wrote:
Brutto?

Evo ti primjer jer mislim da je to tvoja bransa. 34 godina starosti. 9 godina radnog iskustva uklj. i pokraj studija, magistar, te nato jos doktorat. Radi kao gavni odjela za razvoj, koji predlaze ideje za razvoj sakupljanja i obrade podataka. Banka sektro. Zaposljen kao glavni data analiticar. Znaci covjek je arhitekta iza sesitema koje daje dalje onim sto programijaru da naprave sistem. Inace i sam zna programirati. Netto plata. 3.100€ Frankfut am Main.
Netto sa prvom klasom. Ne sumnjam ja da ima ljudi koji rade zahtjevnije poslove za manje para, mozda se nekad jednostavno treba znati prodati.

U pitanju je programiranje, iako trenutno obavljam malo drugacije poslove. Daleko od toga da sam sad neki vrhunski strucnjak.
hrle1976

#520 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

Post by hrle1976 »

mousstapha wrote:
hrle1976 wrote:
Brutto?

Evo ti primjer jer mislim da je to tvoja bransa. 34 godina starosti. 9 godina radnog iskustva uklj. i pokraj studija, magistar, te nato jos doktorat. Radi kao gavni odjela za razvoj, koji predlaze ideje za razvoj sakupljanja i obrade podataka. Banka sektro. Zaposljen kao glavni data analiticar. Znaci covjek je arhitekta iza sesitema koje daje dalje onim sto programijaru da naprave sistem. Inace i sam zna programirati. Netto plata. 3.100€ Frankfut am Main.
Netto sa prvom klasom. Ne sumnjam ja da ima ljudi koji rade zahtjevnije poslove za manje para, mozda se nekad jednostavno treba znati prodati.

U pitanju je programiranje, iako trenutno obavljam malo drugacije poslove. Daleko od toga da sam sad neki vrhunski strucnjak.

Slazem se. Ima tu i sto bi se rekklo srece u igri. Ali ipak mislim realno gledano za vecinu iz BiH kad se brojni faktori uzmu u obzir 2.600 netto je daleko od realnosti. Uzmes ljude u zdravstvenim sektorima, koji imaju super skole i nesto radnog iskustva iz BiH. Znaci ne pricam o starackim domovim i to vec o bolnicama. Pa bar sto sam cuo od ljudi koji tamo rade, kaze 1.700 - 1.800€ netto kapak i jos pricamo o Bayernu.
realna do boli

#521 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

Post by realna do boli »

Nista me nije natjeralo, ali me svaki dan, sve vise i vise "natjerava".
djevojka bez imena

#522 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

Post by djevojka bez imena »

realna do boli wrote:Nista me nije natjeralo, ali me svaki dan, sve vise i vise "natjerava".
Tamam tako :-?
A u Bosni zaraditi neke pare, a da nije kriminal ili nesto makar djelimicno mutno mozes ali vrlo vrlo tesko, zato sve vise razmisljam da idem. Ako ja sa svojim znanjem ne valjam Bosni, ne valja ni ona meni.
kiligonzales

#523 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

Post by kiligonzales »

hrle1976 wrote:
kiligonzales wrote:
Moro sam boldirati ovo. Mislim da dijasporci generalno misle da se ovdje kuka jer raja ne zeli raditi i da je rjesenje u tome da se neko samo pogura da otvori nesto svoje put ka nekome uspjehu u BiH, jest mantrak, da je tako vratili bi se sami i otvorili ovdje tovar firmi, ako je u BiH sansa za to jednaka kao negdje u EU umjesto sto salju novac otamo. Kad dodje u opstinu i zapocne proces otvaranje firme, pa vidi silne birokratske procedure, pa onda vidi da tovar stvari nece zavrsiti radi birokratije i necijeg politickog reketa, kriminalnih ucijena i pojedinaca kojim kvari posao na vrijeme i da ce i sam zaglaviti u nekom nepredvidjenom gubitku, onda se mnogi mahom losije stojeci dijasporci uhvate noge gazeci po vlastitom planu, a ako je i otvori tek bitka pocinje, ukoliko je firma orijentiranaposlom ka BiH, a ne tome da se radi za strano trziste odavdje.

Sto se tice Njemacke, da se nasadis na glavu da je predstavis kao BiH, a od Njemaca napravis nepostenije ljude od nas, to ti nece uspijeti, njihov i nas odnos prema svemu je dijametralno razlicit, ljudi su posteniji i radniji od nas i imaju bolji i razumniji odnos prema sopstvenoj drzavi. Preporuka nije jednaka tome da odes i tutnes nekom konju kovertu u dzep za posao ili ga dobijes zbog lizanja guzice nekome u nekoj stranci.

Evo ti primjera, nas pravnik otiso u Njemacku da radi, firma u problemima, nas pravnik se otvorio i gazdi predlozio nase metode rijesavanja finansijskih problema, covjek mu se zahvalio pismom u kojem napominje drzavne organe, a time i kompanije da je lik kriminalac i opasan po sistem jer ga je savjetovao da izbjegava placanje poreza. Sta mislis kako bi isti pravnik prosao u BiH sa nasim gazdama? :D
Ima u Bih vise ljenosti nego sto neko misli, pogotovo kod omladine. Nije potrebno se lagati. Niti ko ovdje pokusaje izvrnuti saksiju. Njemacka je njemacka kao i svaka druga drzava sa plusom i minusom. O pravniku, haj on je samo naletio na Svabu koji nije za tako nesto. Time nije receno da nema jedno debelo brdo onih koji su. Procitaj samo stampu o takvim stvarima i skontat ces da je brojka visestuko veca nego u BiH, no naravno i Njemacka je visestruko veca od BiH kako geografski tako i populacijom.
Njemacka je 20 puta mnogoljudnija zemlja od BiH i ima mizernu stopu nezaposlenosti, jak sistem, jak drzavni sistem. Nadji nekoga ko tamo radi na crno za platu od 400, 500, 600 maraka ko ovdje u mnogim manjim mjestima oko Sa, a bome takvih plata ima i po Sa. Eto nadji ekvivalent toj plati , neku platu u Njemackoj koja je losa kao ta? Nije ovdje lijenost, ovdje neki ljudi ne zele biti robovi, raditi dzaba za drugog, kad se od takve plate rashodi, ne pokrije ni svoje osnovne troskove. Kad se ljudima prica sta se ovdje radi ne zele da vjeruju, pitaju se kako je to moguce. Po toj nakaradnoj logici ispade da ovdje ima previse posla i mogucnosti, svako sa svojim dijasporcima ratuje da im neke zablude razbije. Jbg kad je nama tako dobro sto nam se nevratite?
kiligonzales

#524 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

Post by kiligonzales »

mousstapha wrote:
hrle1976 wrote:
Brutto?

Gazda mu uredno plati i bruto i neto. Programer u BiH, sa slicnim levelom znanja, prijavljen na minimalac, dio plate primi na racun dio na ruke, ukupno 1.300. Da ne nabrajam druge primjere. Tipa programer zavrsena elektrotehnika radi nacrno za 750 stoja.
kiligonzales

#525 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

Post by kiligonzales »

Trenutno najbolje uslove o plate imaju programeri firmi koje cine bit alijansu.
Post Reply