Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
uglavnomja

#3426 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

Post by uglavnomja »

dajem sve godise za jednu tufahiju :P
muha_sa

#3427 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

Post by muha_sa »

uglavnomja wrote:dajem sve godise za jednu tufahiju :P
:lol:

od godisa zivim dok sam u SveCkoj----jest da sam danas cevapiso i to Brajloviceve :thumbup:
moonca

#3428 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

Post by moonca »

muha_sa wrote:

od godisa zivim dok sam u SveCkoj----jest da sam danas cevapiso i to Brajloviceve :thumbup:
Koliko cesto ides u SV? :-D
roki

#3429 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

Post by roki »

moonca wrote:
Svoje cu djete uciti da odma razguli odavdje, posao nece naci, jedva ga ja imam, tata ga nece posebno moci finansijski gurati, penziju ako i docekam bit ce minimalna i neredovna i sl.
Neka ide ovdje nista nece imati
Jucer pricam sa zenom , sin joj zavrsio 'Turski fax u Sarajevu ' ne znam kako se zbilja zove- i vec radi. Kcerka , takodje ima jos jednu godinu- i ceka je posao>
Sta je to ??
Drago mi je čuti, al stvarno. Ja sam završio bolji fax (vjerovatno) od tog turskog pa sam ganjao posao godinu dana tačno. A šta rade oni sa "lošijim" fakultetima ili bez fakulteta uopšte.
Rade raja, vidim po jutarnjim guzvama u saobraćaju, ali koliko ih ostane u kući jer ne rade a i ti što rade kolika imaju primanja.
Sjećam se posjete Španiji. Bio sedam dana kod jedne porodice, razmjena. Obična porodica sasvim za njihove uslove, žena,muž i dvije kćerke, džukela. Stančina ko kod nas kod nekog sa primanjima od 4-5 hiljada×2. Ne zavaravajmo se da nam je dobro
muha_sa

#3430 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

Post by muha_sa »

moonca wrote:
muha_sa wrote:

Koliko cesto ides u SV? :-D
prosle godine juni, juli :) i evo sad dosAo na dvije sedmice :-D

kakva ponizenja dozivljavamo na pasoskoj kontroli u SveCkoj ne vjerujem da cu vise dolazit :-) ako ne zatrebam nesto oko djece i sl.
meteorit135531

#3431 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

Post by meteorit135531 »

Problem u Bosni je jednodimenzionalan i vrlo prost.
Imaš ove sto su se "snašli", i one koji to nisu.
Pojam "snalaženja" je prost. Moraš sebi srediti posao.
Rad kod privatnika je eto , nesiguran.
Dok se radi u pošti posmatra kao Jackpot. U jednoj sarajevskoj pošti rade mama i njene dvije kćerke.
Sve tri su na šalteru. Jedna do druge. Nijedna nema VSS. i one su se "snašle". Njima je superdobro.
Budžet je majka..

U Americi svi hrle u privatna osiguravajuća društva , brokerske kuće , banke , klinike... jedino u jadnoj i zaostaloj Bosni samo daj da se "snadjes" što uključuje gore pobrojano. I onda je to nešto veliko kad i ne znaš i ne poznaješ bolje.

Zato smo obična propast.
moonca

#3432 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

Post by moonca »

ZBILJA? Sta vam rade?

Nekako je pravilo kada ulazis u USA, na salteru biraj Amera ,ako je moguce, svi ostali :-) :-)
spreca

#3433 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

Post by spreca »

muha_sa wrote:

kakva ponizenja dozivljavamo na pasoskoj kontroli u SveCkoj ne vjerujem da cu vise dolazit :-) ako ne zatrebam nesto oko djece i sl.
Ja znam sta je muhu oCeralo od kuce....pranje ,peglanje ,kuhanje i ducan ,pijaca jedino ima srecu pa je bacio cigarete :oops: ...moro bi i pusiti :lol: :lol: :lol:
muha_sa

#3434 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

Post by muha_sa »

moonca wrote:ZBILJA? Sta vam rade?

Nekako je pravilo kada ulazis u USA, na salteru biraj Amera ,ako je moguce, svi ostali :-) :-)
tretira te ko stoku :-)

hiljadu nekih pitanja :-)

sreca pa se tu nasao jedan aerodromski policajac--nase gore list-- kojem sam reko da slobodno prevede ovom sto me ispituje da ne bih ovdje osto milion da mi dadnu :lol: veze nemam jel preveo, al mi je brzo spuco pecat i pozelio ugodan boravak
moonca

#3435 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

Post by moonca »

meteorit135531 wrote:Problem u Bosni je jednodimenzionalan i vrlo prost.
Imaš ove sto su se "snašli", i one koji to nisu.
Pojam "snalaženja" je prost. Moraš sebi srediti posao.
Rad kod privatnika je eto , nesiguran.
Dok se radi u pošti posmatra kao Jackpot. U jednoj sarajevskoj pošti rade mama i njene dvije kćerke.
Sve tri su na šalteru. Jedna do druge. Nijedna nema VSS. i one su se "snašle". Njima je superdobro.
Budžet je majka..

U Americi svi hrle u privatna osiguravajuća društva , brokerske kuće , banke , klinike... jedino u jadnoj i zaostaloj Bosni samo daj da se "snadjes" što uključuje gore pobrojano. I onda je to nešto veliko kad i ne znaš i ne poznaješ bolje.

Zato smo obična propast.
Plate su :-) :-)
Neke su tu od ranije, nove 'po vezi', tako je zbilja.
Privatnici u BiH - ima ih raznih profila. Kao u stilu idu da oderu radnika, mada i njih DRZAVA dere. Mislim da nigdje drzava ne maltretira -male privatne biznise kao kod nas. Dusu mu vade. Uskace inspekcija,trkenlja knjige -- toga nema u Americi --cine sve da radis, da ti olaksaju opstanak, da ubiru porez.koliko god ti prijavis.

KRADI KOLIKO HOCES AKO TE UVATE - :roll: :sad:
Last edited by moonca on 11/10/2017 15:29, edited 1 time in total.
muha_sa

#3436 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

Post by muha_sa »

spreca wrote:
muha_sa wrote:

Ja znam sta je muhu oCeralo od kuce....pranje ,peglanje ,kuhanje i ducan ,pijaca jedino ima srecu pa je bacio cigarete :oops: ...moro bi i pusiti :lol: :lol: :lol:
:(

laHko ti je mene zajebavat
moonca

#3437 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

Post by moonca »

muha_sa wrote:
moonca wrote:ZBILJA? Sta vam rade?

tretira te ko stoku :-)

hiljadu nekih pitanja :-)

sreca pa se tu nasao jedan aerodromski policajac--nase gore list-- kojem sam reko da slobodno prevede ovom sto me ispituje da ne bih ovdje osto milion da mi dadnu :lol: veze nemam jel preveo, al mi je brzo spuco pecat i pozelio ugodan boravak
:ljut:
Stoku-- :maca:

Kada sam bila u office i dade mi zelenu kartu- redneck-kaze :lol: da se ja pitam , be bi niko dobio--ali se ne pita i fino mi cestita i rukova se . :lol: :-) :-)
muha_sa

#3438 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

Post by muha_sa »

tako ti je to moonca :-)

nas svijet konta da nas Evropa jedva ceka :-)

ako se kad i odlucim da dodjem ovdje trazit cu da mi garanciju posalju i da furam u ambasadu da mi spucaju vizu u pasos--ne bil izbjego maltretiranje na ulazu u SveCku
moonca

#3439 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

Post by moonca »

muha_sa wrote:tako ti je to moonca :-)

ako se kad i odlucim da dodjem ovdje trazit cu da mi garanciju posalju i da furam u ambasadu da mi spucaju vizu u pasos--ne bil izbjego maltretiranje na ulazu u SveCku
Ali moras shvatiti--svasta im dolazi. Slicno sam cula i od Kanadjana, da ih Ameri zezaju. Gdje ides, koliko ostajes, zasto ides. To su normalna pitanja. PROTOKOL.

:hm: Jes' imo' bradicu. :lol:
Last edited by moonca on 11/10/2017 15:39, edited 1 time in total.
spreca

#3440 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

Post by spreca »

muha_sa wrote: :(

ma suti isti smo...ni ja nepusim...bacio smetami :lol: ......ja samo lizalo :oops: a pusenje mi i nenaumpada :lol: :lol: :lol:
muha_sa

#3441 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

Post by muha_sa »

bitno je da su primili ove divljake iz arapskih vukojebina--cast izuzecima--koji se nikad prilagodit ovom drustvu nece

jos ih naseljavaju u naselja gdje haman ni jednog stranca nema--Svedi u naselju se o jadu zabavili, masovno sele
muha_sa

#3442 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

Post by muha_sa »

spreca wrote:

ma suti isti smo...ni ja nepusim...bacio smetami :lol: ......ja samo lizalo :oops: a pusenje mi i nenaumpada :lol: :lol: :lol:
imamo jos 11 pomagala---10 prstiju i jezik :( :lol:
spreca

#3443 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

Post by spreca »

muha_sa wrote:
spreca wrote:

imamo jos 11 pomagala---10 prstiju i jezik :( :lol:
:thumbup: samo se treba snaci :lol:
Bullet Tooth Tony

#3444 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

Post by Bullet Tooth Tony »

moonca wrote:

Ali moras shvatiti--svasta im dolazi. Slicno sam cula i od Kanadjana, da ih Ameri zezaju. Gdje ides, koliko ostajes, zasto ides. To su normalna pitanja. PROTOKOL.

Prije 4 sedmice ... na JFK-u , znaci granicar me nista nije pitam , kad kazem nista mislim nije otvorio usta , apsolutno , samo udario pecat i vratio pasos ... BiH je pasos btw :) uredna viza na 10 godina

Hocu da kazem , sve ja kako te potrefi ....
Last edited by Bullet Tooth Tony on 11/10/2017 15:44, edited 1 time in total.
moonca

#3445 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

Post by moonca »

muha_sa wrote:bitno je da su primili ove divljake iz arapskih vukojebina--cast izuzecima--koji se nikad prilagodit ovom drustvu nece

jos ih naseljavaju u naselja gdje haman ni jednog stranca nema--Svedi u naselju se o jadu zabavili, masovno sele
Moraju primati, nema ko da im radi. Jeftina radna snaga. Dobiti ce da radi neki posao gdje treba samo dva pokreta da napravi i biti ce od koristi.

Ma, oni se grupisu u svoje nove komune,Ne mjesaju se puno sa domacima , niti domaci to hoce.
moonca

#3446 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

Post by moonca »

Bullet Tooth Tony wrote:
moonca wrote:

Prije 4 sedmice ... na JFK-u , znaci granicar me nista nije pitam , kad kazem nista mislim nije otvorio usta , apsolutno , samo udario pecat i vratio pasos ... BiH je pasos btw :) uredna viza na 10 godina

Hocu da kazem , sve ja kako te potrefi ....
Ma -muFA - izgleda 'mrak' :run: :lol: :lol:
Bullet Tooth Tony

#3447 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

Post by Bullet Tooth Tony »

:D :D ma zaustave ga na SIA pa ga ispituju ... znam ja to :D :D
muha_sa

#3448 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

Post by muha_sa »

moonca wrote:
bas sam dobronamjeran--i seHi

Image
uglavnomja

#3449 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

Post by uglavnomja »

moonca wrote:
muha_sa wrote:bitno je da su primili ove divljake iz arapskih vukojebina--cast izuzecima--koji se nikad prilagodit ovom drustvu nece

Moraju primati, nema ko da im radi. Jeftina radna snaga. Dobiti ce da radi neki posao gdje treba samo dva pokreta da napravi i biti ce od koristi.

Ma, oni se grupisu u svoje nove komune,Ne mjesaju se puno sa domacima , niti domaci to hoce.

kakva jeftina radna snaga? postoji najmanja plata, minimalna satnica, nema zvanicno nista ispod toga. i nema te radne snage koja nista ne radi ili napravi 2 pokreta :-) da dobije platu. mislim ne koontam logiku, ono treba im radna snaga, ali ta snaga ne treba da radi? korist od 2 pokreta nepismenog covjeka koji ne zna beknuti, nema radne navike, a ni zelju da radi ... :?:

vecina njih nikada nista nece raditi, niti ce jezik nauciti, a socijala kapa ... plus stan i struja i kursevi i ... djeciji doplaci :zzzz:
druga generacija mozda, jedan dio hoce, jedan nece ... ali dok taj dio stasa za rada kostace njihove porodice drzavu toliko da mu od poreze nece naplatiti za citav zivot ni desetinu troskova

jeftina radna snaga su poljaci koji uzimaju 1/3 ili 1/4 satnice skandinavskog zanatlije i tako su urusili citave struke.
plus sto rade na crno za jos manje para
moonca

#3450 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

Post by moonca »

muha_sa wrote:
moonca wrote:
bas sam dobronamjeran--i seHi

Image
:smekerica:
Post Reply