Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
512MB

#2101 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

Post by 512MB »

Sve ok jebo Salzburg, bolje je u Rajvosa gdje nemores pustit vodu kad kenjas po noci il kad ti je gradonacelnik nepismeni berber i fukara. Al jebes to, vazno je da mores svaki dan otic na cevape jer zaradjujes milju vise od prosjeka.
Melbourne_Australia

#2103 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

Post by Melbourne_Australia »

madner wrote:
512MB wrote:
madner wrote:Najbolje je raditi za London za 3000 eurica ali biti u Sa. :D
Nebih rekao. U BiH zivi samo ko mora.
Pise se Ne bih.

Ne budi smjesan, pa svako iz IT branche trenutno moze birati mjesto boravka.

Salzburg je meni na 193. mjestu, ali znam da ima ljudi koji namjerno tamo zive.
Postajes pravo naporan 512 sa pljuvanjem po BIH.....Vidis kao sto ti rece lik Salzburg je jedna obicna vukojebina od 145 milja ljudi..I gore zivi samo neko ko mora....Nego pravac na dvorac iznad grad i objesi se zbog gluposti koje pises na ovom forumu...Ili pravac na Residenzplatz i zapali se od bruke...Takvi kao ti sebe hrane takvom tvojom pricom koji zive vani, da je u Bih sranje na svakom koraku i da svi rade za 500km, da bi lakse spavao.
Last edited by Melbourne_Australia on 15/09/2017 13:21, edited 1 time in total.
HAVANA

#2104 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

Post by HAVANA »

almir90 wrote:
TRANCE wrote: Evo npr. koje se oblasti nude na najpopularnijem freelancing sajtu:
https://www.upwork.com/i/freelancer-categories/
Znači 3D dizajn i grafički dizajn, programiranje, baze podataka, administracija, call agenti, obrađivanje podataka, tehnička podrška, pisanje članaka, prevođenje, finansije, računovodstvo, ljudski resursi, projekt menadžment, marketing, prodaja... Samo imaj u vidu da se za svaki posao boriš s ostalim kandidatima, od kojih će mnogi ponuditi nižu cijenu svog rada, jer konkurišu iz Bangladeša, Pakistana, Vijetnama i sl. Ono što bi Amer uradio za 80 dolara, ti bi možda u Bosni uradio za 20 dolara, a Pakistanac će uraditi za 5. Tako da se moraš istaći i kvalitetom.
Što se neta tiče, već radim kao website tester od kuće; i to mi je dodatni posao pored redovnog kojeg radim. Bilo je prošle godine dobro, ove godine tanko. Za ove ostale freelance poslove, već pola godine čitam knjige vezano za biznis, poduzetništvo, marketing, investiranje - tako da je to neki dugoročni plan naučiti nove vještine. Što se tiče neta, učim ja oko toga dosta, no nisam uspješno uspjeo da unovčim do sada stečeno zanje. No, život ide dalje, od učenja ne odustajem. :)

Postavio sam gore pitanje, šta čovjek da radi u BiH. U koje vode da se usputi nešto raditi.

Da li ko ima informacija kako naš narod dođe do toga da proizvodi nešto i plasira taj proizvod vani? Nekako sam najviše zainteresovan za proizvodnju, ali nemam pojma kako da čovjek dođe do informacija koji proizvodi bi mogli da se plasiraju vani. Naučiti nešto raditi kad čovjek hoće i nije veliki problem.
E jebi ga,sta...Moze svasta ako nadjes put, ali u proizvodnju treba i investirati.Moze i mrtvacki sanduk ako ti je kalkulacija dobra.I znanje.Frajer radi pravo dobra kolica za trku pasa.Trci cuko i vuce naka kolica,ja umro od sege kad sam vidio.A radi super,to nesta trce pravo po engleskoj te cuke... :roll:
SaraFina

#2105 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

Post by SaraFina »

Ja volim BiH. Način života i ljude. Medjutim imam takvo zanimanje da vjerovatno teško da bi profitirala u Sarajevu.
Blizu sam za utjehu, i navratim kad god mogu.

Ova preseravanja i glumljenja neke forumske i sarajevske elite koje pojedini godinama preferiraju smorna su.

Živjeti na ćaćevini i od ćaćevine može se i u Singapuru.
Tomahawk11
Globalni moderator

#2106 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

Post by Tomahawk11 »

Najveći je problem što niko nikom neće priznati.
Samo daj u kontru.
Nit je sve crno nit bijelo.
SaraFina

#2107 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

Post by SaraFina »

Mogu se ja sutraaaa vratiti u Sarajevo. Ali da mi ćaća šalje lovu. I živim u njegovom. To je najlakše.
Sopstvene uštedjevine nemam za privatni posao a ni štele za budzet da se uvalim.
Tomahawk11
Globalni moderator

#2108 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

Post by Tomahawk11 »

SaraFina wrote:Mogu se ja sutraaaa vratiti u Sarajevo. Ali da mi ćaća šalje lovu. I živim u njegovom. To je najlakše.
Sopstvene uštedjevine nemam za privatni posao a ni štele za budzet da se uvalim.
Nemoj. Neka te tamo gdje imaš posao.
Ako se ti osjećaš zadovoljnom.
Melbourne_Australia

#2109 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

Tomahawk11 wrote:Najveći je problem što niko nikom neće priznati.
Samo daj u kontru.
:thumbup: :thumbup: Bas tako, niko ovde ne tvrdi da je ovde wow, ima dobrih i losih stvari kao i u svakoj drzavi...A isto vazi ia za zapad...Ali uglavnom lakse priznaju lose stvari ljudi koji zive u BIH nego dijasporci za njihov zivot vani..Jer njima teze pada priznanje istine..Ja otisao kod jarana Minhen nedavno, 3 godine ima od kako je otisao sa porodicom da zivi gore...U Sarajevu zujali non stop nismo nikad gledali gdje cemo jesti i koliko potrositi..Gore kad sam dosao, izasli jednom i to na kebab..Covjek se stisnuo ali bas..Namjestaj mu u kuci losiji nego sto je imao BIH...Ali nece on reci da losije zivi, zaposlio se u fabriku i radi...I ja to postujem, ali nece reci nista lose , jer ga je zena natjerala da odu :D ..A daleko je BIH od savrsenstva ali ko se snadje moze lijepo zivjeti..
SaraFina

#2110 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

Post by SaraFina »

Tomahawk11 wrote:
SaraFina wrote:Mogu se ja sutraaaa vratiti u Sarajevo. Ali da mi ćaća šalje lovu. I živim u njegovom. To je najlakše.
Nemoj. Neka te tamo gdje imaš posao.
Ako se ti osjećaš zadovoljnom.

Dok se čovjek ne zabetonira porodicom, sve su opcije otvorene. Ali nametati neki snobizam pod krinkom kompleksa je jadno.
512MB

#2111 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

Post by 512MB »

Melbourne_Australia wrote: Postajes pravo naporan 512 sa pljuvanjem po BIH.....Vidis kao sto ti rece lik Salzburg je jedna obicna vukojebina od 145 milja ljudi..I gore zivi samo neko ko mora....Nego pravac na dvorac iznad grad i objesi se zbog gluposti koje pises na ovom forumu...Ili pravac na Residenzplatz i zapali se od bruke...Takvi kao ti sebe hrane takvom tvojom pricom koji zive vani, da je u Bih sranje na svakom koraku i da svi rade za 500km, da bi lakse spavao.
Jebote cim vas hrane pa vjerujete u to da zivite dobro. Cuj jebo Salzburg u Bosni je raj :lol: Pa nije sve u cevapima i kafi. Ko normalan (osim SDA mafije) moze braniti ovaj trenutni sistem i korupciju? Obrazovanje, zdravstveni sistem? Sve al bukvalno sve je u k..rcu.

Ja volim BiH, i imam jos tu neku sentimentalnu vezu dole, al ziviti dole i gledati djecu da odrastaju znajuci da je totalno svejedno sta uce i kolko su dobri na fakultetu jer ce jebeni Berber (da nespominjem ostalu stranacku stoku) postat gradonacelnik a glavne drzavne funkcije obnasat drogerasi i nepismena stoka sitnog zuba... hvala jarane, jebes takvu Bosnu. Meni je moj zivot i zivot moje djece vazniji.
Tomahawk11
Globalni moderator

#2112 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

Post by Tomahawk11 »

Melbourne_Australia wrote:
Tomahawk11 wrote:Najveći je problem što niko nikom neće priznati.
Samo daj u kontru.
:thumbup: :thumbup: Bas tako, niko ovde ne tvrdi da je ovde wow, ima dobrih i losih stvari kao i u svakoj drzavi...A isto vazi ia za zapad...Ali Uglavnom lakse priznaju lose stvari ljudi koji zive u BIH nego dijasporci za njihov zivot vani..Jer njima teze pada priznanje istine..Ja otisao kod jarana Minhen nedavno, 3 godine ima od kako sje otisao sa porodicom da zivi ore...U Sarajevu zujali non stop nismo nikad gledali gdje cemo jesti i koliko potrositi..Gore kad sam dosao, izasli jednom i to na kebab..Covjek se stisnuo ali bas..Namjestaj mu u kuci losiji nego sto je imao BIH...Ali nece on reci da losije zivi, zaposlio se u fabriku i radi...I ja to postujem, ali nece reci nista lose , jer ga je zena natjerala da odu :D ..A daleko je BIH od savrsenstva ali ko se snadje moze lijepo zivjeti..
Pazi, sreo sam skoro momka, zove se Seid Memić :D reko šta ti dođe Vajta, kaže amidža :D :D
Kaže - hoću nazad u Travnik. Reko, bolan, šta ćeš u Travniku? Kaže, hoću komšiluk, kafu, tamo nemam to. Reko dobro, mlad si još, polahko....nemaš perspektive, nešto zaradi, skontaj šta bi mogao raditi, pa onda....
To da si ovdje veći hadžija, to znaju i ovi što odu vani. Imalo se, nemalo - zna se, kafa, pečenje, ovo, ono....tako živimo.
Tomahawk11
Globalni moderator

#2113 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

Post by Tomahawk11 »

SaraFina wrote:
Dok se čovjek ne zabetonira porodicom, sve su opcije otvorene. Ali nametati neki snobizam pod krinkom kompleksa je jadno.
Saro, nije ni porodica problem kad čovjek nešto odluči, naravno u dogovoru sa članovima. Možda je lakše ko slobodni član, ali sve se može.
Snobizam....ljudi ili su takvi ili prave neku sliku o sebi. Dio ljudske prirode. Znaš ono, ko mahaluša. Valja se toga kutarisati.
SaraFina

#2114 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

Post by SaraFina »

512MB wrote:
Melbourne_Australia wrote: Postajes pravo naporan 512 sa pljuvanjem po BIH.....Vidis kao sto ti rece lik Salzburg je jedna obicna vukojebina od 145 milja ljudi..I gore zivi samo neko ko mora....Nego pravac na dvorac iznad grad i objesi se zbog gluposti koje pises na ovom forumu...Ili pravac na Residenzplatz i zapali se od bruke...Takvi kao ti sebe hrane takvom tvojom pricom koji zive vani, da je u Bih sranje na svakom koraku i da svi rade za 500km, da bi lakse spavao.
Jebote cim vas hrane pa vjerujete u to da zivite dobro. Cuj jebo Salzburg u Bosni je raj :lol: Pa nije sve u cevapima i kafi. Ko normalan (osim SDA mafije) moze braniti ovaj trenutni sistem i korupciju? Obrazovanje, zdravstveni sistem? Sve al bukvalno sve je u k..rcu.

Ja volim BiH, i imam jos tu neku sentimentalnu vezu dole, al ziviti dole i gledati djecu da odrastaju znajuci da je totalno svejedno sta uce i kolko su dobri na fakultetu jer ce jebeni Berber (da nespominjem ostalu stranacku stoku) postat gradonacelnik a glavne drzavne funkcije obnasat drogerasi i nepismena stoka sitnog zuba... hvala jarane, jebes takvu Bosnu. Meni je moj zivot i zivot moje djece vazniji.
E jbg sad..niko te ne tjera nazad ali ne pljuj ni po tudjim izborima i prioritetima. Po tebi svi trebaju izaći?
Ja recimo u ovim sad godinama sa stabilnim poslom ne bi nikad izašla. Ti glupi klišei da nešto radite zbog djece su ludilo.
Živi život za sebe a djece će put naći.
SaraFina

#2115 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

Post by SaraFina »

Tomahawk11 wrote:
SaraFina wrote:
Saro, nije ni porodica problem kad čovjek nešto odluči, naravno u dogovoru sa članovima. Možda je lakše ko slobodni član, ali sve se može.
Snobizam....ljudi ili su takvi ili prave neku sliku o sebi. Dio ljudske prirode. Znaš ono, ko mahaluša. Valja se toga kutarisati.
Tomo, porodica jest problem. Ja sam u tim nekim poslijeratnim godinama morala vršiti dva puta prilagodbu u nepoznatim sredinama. I to mi jeste bio veliki problem.
mousstapha

#2116 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

Post by mousstapha »

Nije bas da se sve moze svesti na zakljucak ima losih i dobrih stvari u Bosni, isto kao i na zapadu. One najvaznije stvari za zivot losije funkcionisu u BiH, to je valjda cinjenica. To sto je neko sposoban urediti sebi zivot u takvoj sredini, a opet neko drugi ne moze u sredjenoj sredini nije prava slika. No, ne treba covjek imati samo negativan odnos prema drzavi. Sta fali pomoci ako si u prilici i kad je napustis. Nije BiH jedina drzava na svijetu cija je dijaspora premasila stanovnistvo koje zivi u drzavi. Treba samo to znati iskoristiti.
Tomahawk11
Globalni moderator

#2117 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

Post by Tomahawk11 »

SaraFina wrote:
Tomahawk11 wrote:
SaraFina wrote:
Tomo, porodica jest problem. Ja sam u tim nekim poslijeratnim godinama morala vršiti dva puta prilagodbu u nepoznatim sredinama. I to mi jeste bio veliki problem.
Rekoh, lakše je kad nemaš prikolicu, naravno.
Ali eto vidiš i sama, koliko god je bilo teško, uspjeli ste.
512MB

#2118 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

Post by 512MB »

SaraFina wrote:
512MB wrote:

E jbg sad..niko te ne tjera nazad ali ne pljuj ni po tudjim izborima i prioritetima. Po tebi svi trebaju izaći?
Ja recimo u ovim sad godinama sa stabilnim poslom ne bi nikad izašla. Ti glupi klišei da nešto radite zbog djece su ludilo.
Nisam to rekao, ko zeli nek zivi u tunguziji sto se mene tice, al mojne meni prosipat fazone kako je u Bosni najbolje zivjet a hitna vozila nemaju jebenog goriva, glavni grad nema vode, nemores doktoru ako neponeses stoju kermi, 1/3 doktora kupilo diplome, da nepricam o cestama i stanju u obrazovanju itd itd

A u vezi djece mozemo pricat kad budes imala barem jedno.
SaraFina

#2119 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

Post by SaraFina »

@Tomo, ili potoneš ili isplivaš. Ali definitivno svojoj djeci takvu dilemu ne bi pružila nikad.
Tomahawk11
Globalni moderator

#2120 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

Post by Tomahawk11 »

512MB wrote: Nisam to rekao, ko zeli nek zivi u tunguziji sto se mene tice, al mojne meni prosipat fazone kako je u Bosni najbolje zivjet a hitna vozila nemaju jebenog goriva, glavni grad nema vode, nemores doktoru ako neponeses stoju kermi, 1/3 doktora kupilo diplome, da nepricam o cestama i stanju u obrazovanju itd itd

Zašto ne možeš prihvatiti činjenicu da ima ljudi koji u Bosni dobro žive?
to što ti nisi i što te sila prilika natjerala da odeš vani ne znači da je i drugima tako.
Jes, i Afrika puna gladne djece. Hajmo generalizirati.
Fudo387

#2121 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

Post by Fudo387 »

Bosna je super, ima svasta.
Jebo Salzburg, da to ista valja ne bi se zvalo salzburg, cuj salzburg. Dok ga izgovoris zaglavi ti se jezik osam puta.
Melbourne_Australia

#2122 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

Tomahawk11 wrote:
512MB wrote: Nisam to rekao, ko zeli nek zivi u tunguziji sto se mene tice, al mojne meni prosipat fazone kako je u Bosni najbolje zivjet a hitna vozila nemaju jebenog goriva, glavni grad nema vode, nemores doktoru ako neponeses stoju kermi, 1/3 doktora kupilo diplome, da nepricam o cestama i stanju u obrazovanju itd itd

to što ti nisi i što te sila prilika natjerala da odeš vani ne znači da je i drugima tako.
Pa za njih ko god dobro zivi , on je lopov, budzetlija ili politicar....Jednostavno nema 4 opcije......A rekao sam ti zasto...Laksi ti bude boavak vani, to je ljudska psiha....Znas ono kad das otkaz na poslu i odes na drugi posao...A jebeno se zajebes, i sad kad te drugi pitaju ? kako ti je? svi kazu extra, niko nece reci " uzas" zajebao sam se itd...To je tako u ljudskoj psihi...Ja znam ljudi koji zive u pustinji u Australiji, i pitas ga kako ti je..Kaze extra, jebo Sarajevo, dole nema vode..A on zivi u gradu koji ima 1000 ljudi i jednu trgovinu i 2 paba...
SaraFina

#2123 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

Post by SaraFina »

512MB wrote:
SaraFina wrote:
Nisam to rekao, ko zeli nek zivi u tunguziji sto se mene tice, al mojne meni prosipat fazone kako je u Bosni najbolje zivjet a hitna vozila nemaju jebenog goriva, glavni grad nema vode, nemores doktoru ako neponeses stoju kermi, 1/3 doktora kupilo diplome, da nepricam o cestama i stanju u obrazovanju itd itd

Ti možeš imati 10 djece ja ću opet u svakom obliku biti kompetentnija suditi o njihovoj dobrobiti.
Bilo gdje. To što si otac ne čini te klasificiranim. Kužiš?

Dakle imam rodjaku bližu i ljekar je. Muž pravnik. Oboje zaposleni i četrdesetih godina sa djecom tinejdžerskog uzrasta.

Ona se zbog njihove dobrobiti odlučila za odlazak u Njemačku. Muž nikad ni blizu u svojoj struci neće raditi a momci nisu briljantni i osim Sarajeva i tinejdžerskih fora ništa ih ne zanima.
U tom njemačkom gradu su izgubljeni potpuno. Majka razapeta izmedju posla, jezika i kuće a otac evo godinu nikako da se odvoji od Sarajeva.
To za mene nije dječija dobrobit niti porodična, nego liječenje kompleksa.
Ko profitira iz te priče?
Last edited by SaraFina on 15/09/2017 13:55, edited 1 time in total.
512MB

#2124 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

Post by 512MB »

Tomahawk11 wrote:

I moja nena kaze da dobro zivi od penzije 150km a i nepuca se. Slomila nogu i zvala hitnu "trenutno nema goriva" :? Halo ba to su esencialne stvari koje djele jebene africke zemlje od civilizovanog svjeta.
stakasa

#2125 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

Post by stakasa »

Melbourne_Australia wrote:
Pa za njih ko god dobro zivi , on je lopov, budzetlija ili politicar....Jednostavno nema 4 opcije......A rekao sam ti zasto...Laksi ti bude boavak vani, to je ljudska psiha....Znas ono kad das otkaz na poslu i odes na drugi posao...A jebeno se zajebes, i sad kad te drugi pitaju ? kako ti je? svi kazu extra, niko nece reci " uzas" zajebao sam se itd...To je tako u ljudskoj psihi...Ja znam ljudi koji zive u pustinji u Australiji, i pitas ga kako ti je..Kaze extra, jebo Sarajevo, dole nema vode..A on zivi u gradu koji ima 1000 ljudi i jednu trgovinu i 2 paba...

Post Reply