Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana
- insomnia78
#1751 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana
Ta nisu oni zato studirali
- muha_sa
#1752 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana
ma jainsomnia78 wrote:Ta nisu oni zato studirali
otvorio temu na forumu--nigdje nikog
drugi momak došo iz Zavidovica--sestra forumašica procitala i pitala me
ocekivAo sam da ce mi se bar desetak njih javit, al šipak
- insomnia78
#1753 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana
Saće te ovaj isamarati 
- bleee_sa
#1754 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana
Nema na čemu, samo zovi ako bude opet trebalo, i hvala tebimuha_sa wrote:ma jainsomnia78 wrote:Ta nisu oni zato studirali![]()
otvorio temu na forumu--nigdje nikogjest jedan momak sa foruma i svaka mu cast
odradio pošteno poso i pošteno isplacen
![]()
drugi momak došo iz Zavidovica--sestra forumašica procitala i pitala memomak isto odradio
![]()
ocekivAo sam da ce mi se bar desetak njih javit, al šipak
- madner
#1755 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana
Ma nema posla. Evo ovaj gore je obisao sve drzavne sluzbe, oruzanje snage, policiju, vatrogasce i hostele i nista. 
- Streptokok
#1756 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana
ma nije to rješenje, ljudima treba posao da mogu porodicu zasnovati i izdržavati je. šest mjeseci imao platu ili ne imao, ništa mu se u životu neće promijeniti.muha_sa wrote:prvi sam da me išamarašStreptokok wrote:One sto kazu ima u bosni posla ali omladina nece da radi najradije bih isamarao.![]()
kad bi ti prico koliko sam tražio raje da radi ne bi vjerovo![]()
da se razumijemonisam ja gazda vec sam vodio jedan poso--zanatski-
bilo posla jedno 6 mjeseci--subotom isplata i to dobra dnevnica
za 8 sati rada--pomocni poslovi, ništa teško
-
meteorit135531
#1757 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana
I uvijek se vrti ista prica. Omladina nece da radi. Svi smo mi lijeni, hocemo da zivimo od babine penzije, a kad dodje na razgovor za posao, novopeceni bosnjobiznismen ti izvali:
"Buraz, plata ti je 5 glava, ako se pokazes moze ici gore, sestrem'. Dacu ti na kraju mjeseca."
Mislim o cemu se prica ovdje? U Njemackoj ne mozes poceti raditi dok te gazda ne prijavi. Moja drugarica je radila u racunovodstvenoj firmi, i tek nakon tri mjeseca je primila platu.
Naravno, bez ikakve prijave i bilo cega.
I onda vidis da neki balavci od jedva 20 godina dobijaju dobre poslove jer imaju nekoga da ih gura, a ti nizes godine i samounistavas se jer nemas nikoga. I mrsko ti je vise slati CV, pisati molbe, kad to zapravo niko i ne cita.
Ja ne znam jel iko od vas bio na ijednom sajmu zaposljavaja u Bosni pa da vidi kako to izgleda? To je vise kao neki seoski vasar. Obicno poslodavci gledaju koja cura ima vece size ili siru guzicu, pa se po tome mjeri kvalitet buduceg zaposlenika.
Ne znam jeste li gledati klip onog nekog birokratskog uhljupcica koji je svojoj radnici trazio da je jebe, da bi ona zadrzala svoj posao sekretarice. On je 36 godina stariji od nje..
http://www.index.hr/vijesti/clanak/vide ... 47160.aspx
I kad ovo sve znas, i onda ti dodje neki tamo iz Danske, i krene ti prosipat suplju kako je kod njih u Danskoj lose, kako je sve sama stela i veza, kako ne mozes naci posao, kako sve sto zaradis ide na kiriju, kako je ruzno vrijeme, i kako su Danci veliki rasisti, nacisti, i tako ti hvalospjevi o mrskoj zemlji Danskoj.. ili bilo kojoj drugoj zemlji.
"Buraz, plata ti je 5 glava, ako se pokazes moze ici gore, sestrem'. Dacu ti na kraju mjeseca."
Mislim o cemu se prica ovdje? U Njemackoj ne mozes poceti raditi dok te gazda ne prijavi. Moja drugarica je radila u racunovodstvenoj firmi, i tek nakon tri mjeseca je primila platu.
Naravno, bez ikakve prijave i bilo cega.
I onda vidis da neki balavci od jedva 20 godina dobijaju dobre poslove jer imaju nekoga da ih gura, a ti nizes godine i samounistavas se jer nemas nikoga. I mrsko ti je vise slati CV, pisati molbe, kad to zapravo niko i ne cita.
Ja ne znam jel iko od vas bio na ijednom sajmu zaposljavaja u Bosni pa da vidi kako to izgleda? To je vise kao neki seoski vasar. Obicno poslodavci gledaju koja cura ima vece size ili siru guzicu, pa se po tome mjeri kvalitet buduceg zaposlenika.
Ne znam jeste li gledati klip onog nekog birokratskog uhljupcica koji je svojoj radnici trazio da je jebe, da bi ona zadrzala svoj posao sekretarice. On je 36 godina stariji od nje..
http://www.index.hr/vijesti/clanak/vide ... 47160.aspx
I kad ovo sve znas, i onda ti dodje neki tamo iz Danske, i krene ti prosipat suplju kako je kod njih u Danskoj lose, kako je sve sama stela i veza, kako ne mozes naci posao, kako sve sto zaradis ide na kiriju, kako je ruzno vrijeme, i kako su Danci veliki rasisti, nacisti, i tako ti hvalospjevi o mrskoj zemlji Danskoj.. ili bilo kojoj drugoj zemlji.
- muha_sa
#1758 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana
ma jasno--što bi on za 6 mjeseci uzeo 6 milja maraka i uz to imo svaki dan topli obrok drito iz restorana kad može od starog uzet dvije marke za fuka, cenera da naspe puno aVto nafte i vozdraStreptokok wrote:ma nije to rješenje, ljudima treba posao da mogu porodicu zasnovati i izdržavati je. šest mjeseci imao platu ili ne imao, ništa mu se u životu neće promijeniti.muha_sa wrote:prvi sam da me išamarašStreptokok wrote:One sto kazu ima u bosni posla ali omladina nece da radi najradije bih isamarao.![]()
kad bi ti prico koliko sam tražio raje da radi ne bi vjerovo![]()
da se razumijemonisam ja gazda vec sam vodio jedan poso--zanatski-
bilo posla jedno 6 mjeseci--subotom isplata i to dobra dnevnica
za 8 sati rada--pomocni poslovi, ništa teško
jebeš 6 milja
- Streptokok
#1759 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana
ne razumiješ me ili nećeš da me razumiješ. ljudima treba siguran posao jer je to vrijeme za ženidbu i porodicu. godine prolazi, biološki sat svima otkucava. ti 6000 mu ništa u životu neće promijeniti. ili možda smatraš da je to sasvim dovoljno da zasnuje porodicu a poslije biće nafake...?muha_sa wrote:[qu
ma jasno--što bi on za 6 mjeseci uzeo 6 milja maraka i uz to imo svaki dan topli obrok drito iz restorana kad može od starog uzet dvije marke za fuka, cenera da naspe puno aVto nafte i vozdra
jebeš 6 milja
- madner
#1760 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana
Sasvim je dovoljno da radi tih 6 mjeseci pa poslje da nadje bolje posto je nesto i naucio na poslu.
Ljudi nisu htjeli komunizam a sada se cude kako to da nema posla od srednje skole do penzije.
Ljudi nisu htjeli komunizam a sada se cude kako to da nema posla od srednje skole do penzije.
-
DearJohn
#1761 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana
Slusaj, popusti vise s tom pricom ko je dje bio i sta je bio, niti ti sta znas o nekom drugom niti neko drugi zna sta o tebi. Mozda je neko ovdje vise krvario nego sto si ti sta god ti milsio. Ovdje pricamo o o zivotu Bosna vs vani. To sto ti je neka rekla "meteorit135531 wrote:Ono sto mi toliko ide na zivce.. hajd, forum i nije neko mjesto gdje se skuplja intelektualna krema ovog drustva, pa izjave koje pronadjem ovdje ne mogu uzeti kao uzorak po kojem mogu mjeriti stanje svijesti citave nacije..
Ali mi ide na zivce ona prica predaj na konkruse, usavrsavaj se, ulazi u sebe, pa nadaj se..
Mislim, u kakvom vremeplovu zivite i kud hodite i o cemu razmisljate? U kojoj paralelnoj dimenziji zivite?
Strasno.
Ovdje ti vecinom vise ovi srednjovjecni 35+ dijasporasi koji se ispalili 92, i pokoji svjezi primjerak koji se "udo" za papire i sad soli pamet po forumima.
Znas se po kojem principu zivot u Bosni funkcionise.. Ja mogu dati ime i prezime jednog takvog tokmaka, koji, usudjujem se reci da ne zna ni tablicu mnozenja.
Mama mu radi u Apotekama Sarajevo i on se ne brine za svoju buducnost. Sredice mama zaposlenje.
I onda imas ovu dijasporu koji ti kaze da si lijen, da neces da radis, da trazis izgovore, a niko od njih nije ni radio u Bosni, ili je radio za male pare, ili je visio na budzetu, i nije okusio onaj gorak momentat kad nemas nikoga da ti "zavrsi" posao, kad si prepusten samom sebi, i kad vidis da se ne mozes osloniti na sistem , jer sistem postoji samo za povlastene osobe sa "babom iza ledja."
E to je srz problema ove drzave. U Njemackoj i Svedskoj se ljudi oslanjaju na sistem jer je sistem stvoren da ih stiti. Samo slijedi putokaze i bice ti dobro.
Dok se zna kuda u Bosni ti putokazi vode.
I svako od vas od malenih nogu uci u Bosni, da je potrebna stela , pa makar da ode u WC. Sjecam se razgovora sa jednom zenom koja je vlasnica hostela u Sarajevu. U prici sa njom dotaknemo se teskih tema , kad ona ispali:
"Pa ja sam sa direktorom FeroElektra 'vako. Pa pokaza dva prsta kako se dodiruju"
"Imamo li koga dole da nam to pogura" rece ona kasnije.
E to je stanje svijesti naroda.
Nikad necu zaboraviti jedan razgovor za posao, kad mi je napirlitana sefica jedne firme rekla..
"Ti bi jos i posao, UFFFF", pa skoro da joj je pljuvacka izletila kroz usta.
Onda sam i shvatio da je vrijeme da Bosni i Hercegovini pokazem srednji prst i da kazem da je ovo jedan obicni kurac.
Ti bi jos i posao, UFFFF" ti kazu i gore mada na ljepsi i uvijeniji nacin. Pa sta mislis, da sva na nasa raja koja je otisla vani prije ili poslije rata radi na menadjerskim pozicijama?
- Streptokok
#1762 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana
naravno, ti si se uvalio na taj do penzije a za druge je dobro i ovo. jadno je to i licemjerno.madner wrote:Sasvim je dovoljno da radi tih 6 mjeseci pa poslje da nadje bolje posto je nesto i naucio na poslu.
omladina zbog takvog nerazumjevanja i ide a i treba da ide. nije ovdje samo do posla, čitav sistem je koncipiran da ti oteža početak samostalnog života. bio sam u tim gov.ima i dobro mi se urezalo u pamćenje.
-
Fudo387
#1763 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana
I, kako si se iscupao?Streptokok wrote:naravno, ti si se uvalio na taj do penzije a za druge je dobro i ovo. jadno je to i licemjerno.madner wrote:Sasvim je dovoljno da radi tih 6 mjeseci pa poslje da nadje bolje posto je nesto i naucio na poslu.
omladina zbog takvog nerazumjevanja i ide a i treba da ide. nije ovdje samo do posla, čitav sistem je koncipiran da ti oteža početak samostalnog života. bio sam u tim gov.ima i dobro mi se urezalo u pamćenje.
-
meteorit135531
#1764 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana
Krvario ili ne, ljudi nisu otisli trbuhom za kruhom , vec su pobjegli jer su shvatili da je Bosna davno propali i izgubljen projekat. To mozes jedino shvatiti ako zivis ovdje. Jel ti mislis da ljudi koji zive u Bosni uopste imaju bilo kakav posao? 40% ljudi u Bosni nemaju nikakav posao. Nemaju nikakva primanja. 0 KM.DearJohn wrote:Slusaj, popusti vise s tom pricom ko je dje bio i sta je bio, niti ti sta znas o nekom drugom niti neko drugi zna sta o tebi. Mozda je neko ovdje vise krvario nego sto si ti sta god ti milsio. Ovdje pricamo o o zivotu Bosna vs vani. To sto ti je neka rekla "meteorit135531 wrote:
Ti bi jos i posao, UFFFF" ti kazu i gore mada na ljepsi i uvijeniji nacin. Pa sta mislis, da sva na nasa raja koja je otisla vani prije ili poslije rata radi na menadjerskim pozicijama?
Sva sreca pa nam je mentalni sklop takav da nije nista neobicno vidjeti muskarcinu sa 35 godina kako zivi sa roditeljima i ponekad ode sa babom da radi na mjesalici na dnevnicu.
U Svicarskoj je nezaposlenost 3.6%. Ljudi dizu alarm ako se im nezaposlenost popne na vrtoglavih 4.0%. U Svicarskoj imas konobare, vozace viljuskara, vozace, cistace, ribare, i svi oni dobro zive. Svi oni dobro zive jer se mogu osloniti na sistem. Jer u svim normalnim sredinama ljudi , gradjani se oslanjaju na sistem. Sistem je kreiran da ih stiti. Sistem je kreiran da im stvori sve preduslove da normalno zive.
Zapitaj se zasto nasi ljudi koji ciste aerodrome u Minhenu mogu da zive sasvim pristojno, dok ovdje da se zaposlis kao cistacica na sarajevskom aerodromu moras da potegnes do vrha SDA, i da pripremis dvije koverte sa 10 milja maraka, da se podmaze glavesina da ti ponudi ugovor na neodredjeno jer bez toga ne mozes ni primirisati aerodromu?
Jos mi samo reci da treba predati na konkurs.
- animals
#1765 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana
Onaj ko hoce raditi prihvata svaki posao za pocetak..
oni drugi cekaju da im ispadne odmah 6 milja..
oni drugi cekaju da im ispadne odmah 6 milja..
- Ludzak
#1766 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana
Nažalost nisam otišao, ali kada bih otišao sigurno bih otišao zbog naroda. Npr. zbog ovakvih ...

A i otišao bih u države gdje baš i nema našeg naroda previše, tipa Island, Finska, Bahami, tamo u okeaniju recimo, čak bih i u Grenland samo da ih ne gledam.

A i otišao bih u države gdje baš i nema našeg naroda previše, tipa Island, Finska, Bahami, tamo u okeaniju recimo, čak bih i u Grenland samo da ih ne gledam.
- madner
#1767 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana
Ne lupetaj, radim u privatnoj firmi. Mjenjam circa svake 4 godine firmu, kada dobijem puno bolju ponudu. Poceo prije kraja fakulteta sa 1000 KM, nisam bio nezaposlen od tada.Streptokok wrote:naravno, ti si se uvalio na taj do penzije a za druge je dobro i ovo. jadno je to i licemjerno.madner wrote:Sasvim je dovoljno da radi tih 6 mjeseci pa poslje da nadje bolje posto je nesto i naucio na poslu.
Omladina bi trebala shvatiti da je u kapitalizmu svako odgovoran za sebe i svoju karijeru. Zato i postoji socijalizam, ovi manje sposobni trebaju pomoc.
-
The 51st State
#1768 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana
ko god je otiso, a serenda na ovom forumu, nije se pretjerano usrecio
-
Fudo387
#1769 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana
Sistem o kojem pricas nije pao s nebesa, preko noci.meteorit135531 wrote:Krvario ili ne, ljudi nisu otisli trbuhom za kruhom , vec su pobjegli jer su shvatili da je Bosna davno propali i izgubljen projekat. To mozes jedino shvatiti ako zivis ovdje. Jel ti mislis da ljudi koji zive u Bosni uopste imaju bilo kakav posao? 40% ljudi u Bosni nemaju nikakav posao. Nemaju nikakva primanja. 0 KM.DearJohn wrote:Slusaj, popusti vise s tom pricom ko je dje bio i sta je bio, niti ti sta znas o nekom drugom niti neko drugi zna sta o tebi. Mozda je neko ovdje vise krvario nego sto si ti sta god ti milsio. Ovdje pricamo o o zivotu Bosna vs vani. To sto ti je neka rekla "meteorit135531 wrote:
Sva sreca pa nam je mentalni sklop takav da nije nista neobicno vidjeti muskarcinu sa 35 godina kako zivi sa roditeljima i ponekad ode sa babom da radi na mjesalici na dnevnicu.
U Svicarskoj je nezaposlenost 3.6%. Ljudi dizu alarm ako se im nezaposlenost popne na vrtoglavih 4.0%. U Svicarskoj imas konobare, vozace viljuskara, vozace, cistace, ribare, i svi oni dobro zive. Svi oni dobro zive jer se mogu osloniti na sistem. Jer u svim normalnim sredinama ljudi , gradjani se oslanjaju na sistem. Sistem je kreiran da ih stiti. Sistem je kreiran da im stvori sve preduslove da normalno zive.
Zapitaj se zasto nasi ljudi koji ciste aerodrome u Minhenu mogu da zive sasvim pristojno, dok ovdje da se zaposlis kao cistacica na sarajevskom aerodromu moras da potegnes do vrha SDA, i da pripremis dvije koverte sa 10 milja maraka, da se podmaze glavesina da ti ponudi ugovor na neodredjeno jer bez toga ne mozes ni primirisati aerodromu?
Jos mi samo reci da treba predati na konkurs.
Generacije su stvarale, sparale, odgajale da imaju ono sto imaju danas. Odgovorni su prema sebi, drustvu, potomcima, i nisu se vodili onom, pisaj ga, nista ne valja, jebo ovo, odoh ja.
Dobro, nista nije gorilo ima 500 godina, kod nas i kad ljudi nesto stvore eto nekog hajvana da sve zapali.
- animals
#1770 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana
A sta po tebi znaci usreciti se..The 51st State wrote:ko god je otiso, a serenda na ovom forumu, nije se pretjerano usrecio
nemas ni ti pojma..
posao, obitelj..i pristojan zivot su sreca.
ako u tome ne uzivas, neces ni u milionima..
-
The 51st State
#1771 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana
sve fajn, ali tiradiranje o sranju koje ste ostavili iza sebe, a istovremeno mu se konstantno vracati, makar i virtualno,sigurno nije manifestacija srece.animals wrote:A sta po tebi znaci usreciti se..The 51st State wrote:ko god je otiso, a serenda na ovom forumu, nije se pretjerano usrecio
nemas ni ti pojma..
-
Fudo387
#1772 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana
Ma nije se usrecio niko ko je otisao, zivot nije samo pare, auta, puni frizideri i egzoticne destinacije.The 51st State wrote:ko god je otiso, a serenda na ovom forumu, nije se pretjerano usrecio
Ima i drugih faktora.
-
The 51st State
#1773 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana
jasno, potomstvo vjerovatno, prva generacija je "ostecena" roba.Fudo387 wrote:Ma nije se usrecio niko ko je otisao, zivot nije samo pare, auta, puni frizideri i egzoticne destinacije.The 51st State wrote:ko god je otiso, a serenda na ovom forumu, nije se pretjerano usrecio
Ima i drugih faktora.
- animals
#1774 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana
Ne znam, nisam zivio u ovome sranju, ali ono vrijeme krajem 80-ih, jeThe 51st State wrote:sve fajn, ali tiradiranje o sranju koje ste ostavili iza sebe, a istovremeno mu se konstantno vracati, makar i virtualno,sigurno nije manifestacija srece.animals wrote:A sta po tebi znaci usreciti se..The 51st State wrote:ko god je otiso, a serenda na ovom forumu, nije se pretjerano usrecio
nemas ni ti pojma..
bila cista depresija..
posla ni za lijeka,mladi nisu imali perspektivu..
-
Fudo387
#1775 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana
Pa eto, sve znas, sta onda koji qrac seres tu?The 51st State wrote:jasno, potomstvo vjerovatno, prva generacija je "ostecena" roba.Fudo387 wrote:Ma nije se usrecio niko ko je otisao, zivot nije samo pare, auta, puni frizideri i egzoticne destinacije.The 51st State wrote:ko god je otiso, a serenda na ovom forumu, nije se pretjerano usrecio
Ima i drugih faktora.