ŠTA VAM JE NAJRUŽNIJE OD NOVIJE ARHITEKTURE U SA

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Skyfox

#26 Re: ŠTA VAM JE NAJRUŽNIJE OD NOVIJE ARHITEKTURE U SA

Post by Skyfox »

jennisjoplin wrote:
koliko te njegov gazda placa da glasaš za to remek djelo :-x

Hadzinice tema je sta vam je najruznije...

ima raznih boba za smirenje :wink:
jennisjoplin

#27 Re: ŠTA VAM JE NAJRUŽNIJE OD NOVIJE ARHITEKTURE U SA

Post by jennisjoplin »

Skyfox wrote:
jennisjoplin wrote:
koliko te njegov gazda placa da glasaš za to remek djelo :-x

Hadzinice tema je sta vam je najruznije...

ima raznih boba za smirenje :wink:
pa poslali i onome sto napisa sto mu je najljepse jer kako ti kazeš "... tema je sta vam je najruznije...", znam ja da ima posvlaštenih i povlastenijih ali radi mladog naraštaja prema svima jednako
uvjek dobar gost

#28 Re: ŠTA VAM JE NAJRUŽNIJE OD NOVIJE ARHITEKTURE U SA

Post by uvjek dobar gost »

Ma generalo koncept gradnje po nekadašnjim zelenim površinama mi je grozan, mogao bih navesti primjer gradnje na Alipašnom polju u A fazi dole su zagradili ljudima poglede, poslije tuga Hrasno i tamošnje velike piljare i mali tržni centri, lično mi se ne sviđa avazov onaj toranj, no ipak prvo mjesto zauzima divlja gradnja oko Sarajeva koje će za par godina predstavljati pravi problem i udrar na infrastrukturu grada i sam kapacitet sarajevske kotline....
zimomor

#29 Re: ŠTA VAM JE NAJRUŽNIJE OD NOVIJE ARHITEKTURE U SA

Post by zimomor »

Papagajka, ne mogu da vjerujem koja budala ono napravi ondje da zakloni onu prelijepu sinagogu?!?

Saraj je takodje nesto najgore sto se desilo ovom gradu kada je u pitanju arhitektura. Taj objekat ne samo da ne valja spolja nego ni iznutra. Mislim da bi osoblje trebalo davati mapu hotela da se ljudi mogu snaci, a pored svega oni imaju izvor u garazi... znam da zvuci nevjerovatno... ali iz jedne od stijena koju su polomili da bi napravili onu spodobu fakat voda izvire i prolazi kroz garazu :shock: :shock: :shock:
Ereinion

#30 Re: ŠTA VAM JE NAJRUŽNIJE OD NOVIJE ARHITEKTURE U SA

Post by Ereinion »

uvjek dobar gost wrote:Ma generalo koncept gradnje po nekadašnjim zelenim površinama mi je grozan, mogao bih navesti primjer gradnje na Alipašnom polju u A fazi dole su zagradili ljudima poglede, poslije tuga Hrasno i tamošnje velike piljare i mali tržni centri, lično mi se ne sviđa avazov onaj toranj, no ipak prvo mjesto zauzima divlja gradnja oko Sarajeva koje će za par godina predstavljati pravi problem i udrar na infrastrukturu grada i sam kapacitet sarajevske kotline....
E ovo dvoje je meni najgore :( :-?
mIRCerka
Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.

#31 Re: ŠTA VAM JE NAJRUŽNIJE OD NOVIJE ARHITEKTURE U SA

Post by mIRCerka »

Licno mi vecina objekata izgleda ok, kad ih posmatram pojedinacno...ali sistem uklapanja sa starom arhitekturom je odron...

I da, najvise me oci bole od starih gradjevina koje trunu i raspadaju se....
EdnaMaric

#32 Re: ŠTA VAM JE NAJRUŽNIJE OD NOVIJE ARHITEKTURE U SA

Post by EdnaMaric »

Joj, neko je spomenuo restoran na Mejtasu.
Vrhunac grozote i sramote sto tako nesto postoji u centru grada. SRAMOTA!!!
encian

#33 Re: ŠTA VAM JE NAJRUŽNIJE OD NOVIJE ARHITEKTURE U SA

Post by encian »

mene oci bole kad vidim saraj. sta god vidim ruzno ja se odmah njega sjetim i nije vise :oops:
nokia6170

#34 Re: ŠTA VAM JE NAJRUŽNIJE OD NOVIJE ARHITEKTURE U SA

Post by nokia6170 »

hotel saraj ubjedljivo najgore i najsramotnije sto se desilo poslije rata u sarajevu u izgradnji...dokaz kako jedna gradjevina moze sjebati i ljepotu prirode i ugusiti ljepotu bosanske mahale. pomijesano milion stilova.

steta za kasarnu jajce....jebem ti grad koji dozvoli da jedan saraj ugusi i dominira nad onakvom gradjevinom

mislim da je neko upotrijebio fantastican izraz vrijedan otvaranja nove teme.

neopapanska kultura
Alfa159

#35 Re: ŠTA VAM JE NAJRUŽNIJE OD NOVIJE ARHITEKTURE U SA

Post by Alfa159 »

Da na Mjetasu, vrh Dalmatinske Pizzeria, cvjecara, kafana, restoran, sendvichara itd...
Dakle drzi je ortodoksni KMET lafo kriminalac a kad ga je lik upuco u nogu vristo ko CURICA (ziva istina to je bilo na Mejtasu)
E ono je samo za dinamit u temelje i ko njemu daje dozvole svaka dva mjeseca donese jos daske i sklepa novi do shupak.
I to grad gleda trpi jer je on lafo zajeban KMET MRTVI!!!!
Qler

#36 Re: ŠTA VAM JE NAJRUŽNIJE OD NOVIJE ARHITEKTURE U SA

Post by Qler »

meni neke od gradjevina koje mi nisu ruzne su bosmal, robot na socijalnom, onaj novi hotel sarajevo u halilovicima, BBI banka, onako svidjaju mi se boje, smedje, ne strse, ne izdvajaju se puno, nekako su mi isfurale one sa plavim staklima, sto avaz fura. nije ni losa ona na skenderiji nova zgrada EU, gdje ce Lajcak preseliti.

ali jedna od najruznijih stambenih zgrada je ona u buca potoku, kada se krene prema zraku, fasada na zgradi je cudo :) nekome je ostalo onih jarkih zutih zelenih plavih ljubicastih boja pa je uvalio garant "povoljno" nekome. u glavnom papagajka je olicenje sivila naspram ove zgrade :D
jennisjoplin

#37 Re: ŠTA VAM JE NAJRUŽNIJE OD NOVIJE ARHITEKTURE U SA

Post by jennisjoplin »

Qler wrote:meni neke od gradjevina koje mi nisu ruzne su bosmal, robot na socijalnom, onaj novi hotel sarajevo u halilovicima, BBI banka, onako svidjaju mi se boje, smedje, ne strse, ne izdvajaju se puno, nekako su mi isfurale one sa plavim staklima, sto avaz fura. nije ni losa ona na skenderiji nova zgrada EU, gdje ce Lajcak preseliti.

ali jedna od najruznijih stambenih zgrada je ona u buca potoku, kada se krene prema zraku, fasada na zgradi je cudo :) nekome je ostalo onih jarkih zutih zelenih plavih ljubicastih boja pa je uvalio garant "povoljno" nekome. u glavnom papagajka je olicenje sivila naspram ove zgrade :D
možemo li se malo određenije postati. naime, po meni imamo dva vida ružnoće, jedan je sama građevina (koja po nama izgleda ružno) a drugo je ružnoća građevine kod uklapanja u okoliš. može biti lijepa ali ako nije uskladu sa okolišem jbg onda je promašila svoju svrhu. barem ja tako vidim tu ružnoću. mogli i ovi umjetnici malo da nam daju objašnjenja ako i arhitekti a možda i poneki građevinac? 8-)
nokia6170

#38 Re: ŠTA VAM JE NAJRUŽNIJE OD NOVIJE ARHITEKTURE U SA

Post by nokia6170 »

koliko se navalilo sa staklenim fasadama, mene vise pada upad au oci sto se navalilo sa oker bojom fasadom, a pogotovo drvenom fasadom

da krenemo redom sa ovom kombinacijom:

bosmal
merkur centar na otoci
nova zgrada na otoci preko puta merkura...onaj anex dio sa oker drvenom fasadom
hotel sarajevo
hotel evropa
bbi centar
novi trzni centar na ulazu na ilidzu
novi bazen na otoci
robot na socijalnom
dvorana na dobrinji

ako se jos ko sjeti neka se nadoveze:)
Last edited by nokia6170 on 19/08/2008 10:41, edited 2 times in total.
jennisjoplin

#39 Re: ŠTA VAM JE NAJRUŽNIJE OD NOVIJE ARHITEKTURE U SA

Post by jennisjoplin »

mIRCerka wrote:Licno mi vecina objekata izgleda ok, kad ih posmatram pojedinacno...ali sistem uklapanja sa starom arhitekturom je odron...

:thumbup:
kockica_kockica

#40 Re: ŠTA VAM JE NAJRUŽNIJE OD NOVIJE ARHITEKTURE U SA

Post by kockica_kockica »

Ma meni je ona zelena zgrada na Alipasinom polju Euroherc cini mi se Boze oprosti kao krematorij ... ja vidjala po Europi onakve zgrade krematorije :shock:
nokia6170

#41 Re: ŠTA VAM JE NAJRUŽNIJE OD NOVIJE ARHITEKTURE U SA

Post by nokia6170 »

kockica_kockica wrote:Ma meni je ona zelena zgrada na Alipasinom polju Euroherc cini mi se Boze oprosti kao krematorij ... ja vidjala po Europi onakve zgrade krematorije :shock:
ma najveci nas problem je sto je sve tako nabijeno, jedna zgrada drugoj neda da dise....nema zelenila okolo...i ono sto bi individualno bilo lijepo arhitektonsko rjesenje, postane monstrum u okruzenju....nikako da se rijesimo sindroma "centra"....samo mi nemojte reci da se sarajevo nema gdje siriti.

sjecal se iko prije par godina kad se pocelo sa postavljanjem reklamnih panoa...kako se pricalo kako je to cool, moderno, svjetski....ne znam samo cemu sluze onako poredani jedan do drugog na svakih 10 metara. niti ih ko primjecuje...

napredovalo se pa smo dobili reklamu Vlolete koja je veca od same zgrade na kojoj se nalazi...bas me zanima ko ce i gdje ce napraviti jos vecu.

ruralni mentalitet...daj mi istu kucu od komsijine, samo nek je 5 centi veca od njegove 8)

mi idemo iz krajnosti u krajnost...negativnu naravno
Jara

#42 Re: ŠTA VAM JE NAJRUŽNIJE OD NOVIJE ARHITEKTURE U SA

Post by Jara »

zimomor wrote:Papagajka, ne mogu da vjerujem koja budala ono napravi ondje da zakloni onu prelijepu sinagogu?!?
Nije budala onaj koji je napravio nego onaj koji je dozvolio da se tamo smjesti. Kazu ( pouzdani izvor :D ) da je osoba odgovorna za davanje dozvola odbila tu lokaciju za papagajku, ali dok je bila na odmoru, njen je zamjenik odobrio izgradnju na dotičnom mjestu ( kažu iz familijarnih razloga) :-)
kockica_kockica

#43 Re: ŠTA VAM JE NAJRUŽNIJE OD NOVIJE ARHITEKTURE U SA

Post by kockica_kockica »

nokia6170 wrote:
kockica_kockica wrote:Ma meni je ona zelena zgrada na Alipasinom polju Euroherc cini mi se Boze oprosti kao krematorij ... ja vidjala po Europi onakve zgrade krematorije :shock:
ma najveci nas problem je sto je sve tako nabijeno, jedna zgrada drugoj neda da dise....nema zelenila okolo...i ono sto bi individualno bilo lijepo arhitektonsko rjesenje, postane monstrum u okruzenju....nikako da se rijesimo sindroma "centra"....samo mi nemojte reci da se sarajevo nema gdje siriti.

sjecal se iko prije par godina kad se pocelo sa postavljanjem reklamnih panoa...kako se pricalo kako je to cool, moderno, svjetski....ne znam samo cemu sluze onako poredani jedan do drugog na svakih 10 metara. niti ih ko primjecuje...

napredovalo se pa smo dobili reklamu Vlolete koja je veca od same zgrade na kojoj se nalazi...bas me zanima ko ce i gdje ce napraviti jos vecu.

ruralni mentalitet...daj mi istu kucu od komsijine, samo nek je 5 centi veca od njegove 8)

mi idemo iz krajnosti u krajnost...negativnu naravno

jesu nacickali zgrade sve jedna do druge... ona jadna djeca vise nemaju gdje da se igraju... moja komsinica zivi na 4 spratu i vise nista ne vidi osim tih zgradurina.. ja sam ipak malo vise pa vidim trajvan kad prolazi :D
homar

#44 Re: ŠTA VAM JE NAJRUŽNIJE OD NOVIJE ARHITEKTURE U SA

Post by homar »

Ružna mi je nova zgrada na mjestu bivše robne kuće "sarajka", takođe tu dolazi dio zgrade (fasada prema Baščaršiji) u obnovi hotela Europa, a ubjedljivo najružnija građevina u Sarajevu je zgrada "papagajka".
bpsang

#45 Re: ŠTA VAM JE NAJRUŽNIJE OD NOVIJE ARHITEKTURE U SA

Post by bpsang »

nokia6170 wrote:koliko se navalilo sa staklenim fasadama, mene vise pada upad au oci sto se navalilo sa oker bojom fasadom, a pogotovo drvenom fasadom

da krenemo redom sa ovom kombinacijom:

bosmal
merkur centar na otoci
nova zgrada na otoci preko puta merkura...onaj anex dio sa oker drvenom fasadom
hotel sarajevo
hotel evropa
bbi centar
novi trzni centar na ulazu na ilidzu
novi bazen na otoci
robot na socijalnom
dvorana na dobrinji

ako se jos ko sjeti neka se nadoveze:)
evo ja cu se slikom nadovezati
nova zgrada opstine Ilidza

Image

odmah do nje udaljeno desetak metara trzni centar ne znam mu ime postavljaju fasadu u plocama piškaki boje

Image
bpsang

#46 Re: ŠTA VAM JE NAJRUŽNIJE OD NOVIJE ARHITEKTURE U SA

Post by bpsang »

Qler wrote:meni neke od gradjevina koje mi nisu ruzne su bosmal, robot na socijalnom, onaj novi hotel sarajevo u halilovicima, BBI banka, onako svidjaju mi se boje, smedje, ne strse, ne izdvajaju se puno, nekako su mi isfurale one sa plavim staklima, sto avaz fura. nije ni losa ona na skenderiji nova zgrada EU, gdje ce Lajcak preseliti.

@ Qler
jesi li mislio na ovu zgradu, papagaj je mila majka :D

Image
Jara

#47 Re: ŠTA VAM JE NAJRUŽNIJE OD NOVIJE ARHITEKTURE U SA

Post by Jara »

mIRCerka wrote:Licno mi vecina objekata izgleda ok, kad ih posmatram pojedinacno...ali sistem uklapanja sa starom arhitekturom je odron...
vala i sa novom...
karanana

#48 Re: ŠTA VAM JE NAJRUŽNIJE OD NOVIJE ARHITEKTURE U SA

Post by karanana »

preko puta fabrike duhana...onaj hotel....jeli se ono zove hotel italija ili tako nesto?
amrica

#49 Re: ŠTA VAM JE NAJRUŽNIJE OD NOVIJE ARHITEKTURE U SA

Post by amrica »

100_KA wrote:

@ Qler
jesi li mislio na ovu zgradu, papagaj je mila majka :D

Image

Gdje je ova grozota?????

Ipak mislim da je najveci promasaj, trenutno, koji se mogao sprijeciti na vrijeme, hotel Evropa.... Em je ruzan sam po sebi, em se uklapa u ambijent manje od Papagajke (kao saka u oko :D )
Qler

#50 Re: ŠTA VAM JE NAJRUŽNIJE OD NOVIJE ARHITEKTURE U SA

Post by Qler »

@100_ka :D jeste to je ta, ima jos ja mislim jedna boja sa strane :) ne vidi se na ovoj slici, ako me sjecanje dobro sluzi, nisam odavno prosao gore :)

a opet meni ove drvene i bez fasade su puno ljepse i bolje se uklapaju od onih staklenih. bosmal mi je pravo lijep, a i relativno se dobro uklopio medju one druge nebodere, zamislite da je njemu fasada od stakla :D na sta bi to licilo :D
Post Reply