slavkoimamodilera wrote:Svasta ti nesto zamijesa...jennisjoplin wrote:@slavkoimamodilera
ne mislim, ali prođoh dosta svijeta i nagledah se dosta gradova i starijih od našeh šehera, ali takve rugobe arhitektonske zaista ne vidjeh nigdje. ja kao laik, sa recimo prosjecnim osjecajem za lijepo i skladno zaista ne mogu da upratim sta sve nase vlasti dozvoljavaju. uklapanje novog u staro, starog u novo, citam malo sta kazu parizani za onu njihovu kulu od stakla. recimo u luxemburg-u je samo jedan arhitekta u opcini i on odredjuje kakva ce biti fasada. nema ja, golos ovaj, onaj, vani na ulici mora biti 'vako ili ti nema gradnje. i zaista, nije to kič, kojom god ulicom krenes, u ovisnosti od kvarta, uklapa se to u vremenu i prostoru, i cigla i beton i staklo i drveće. svaki dan kada dodjem na posao kroz pendžere gledam gazi-husref begovu biblioteku. bože dragi kako odudara od pitomog izgleda bašćaršije. vidjeh danas opet smeđe fasade na novom centru BBI na mjestu bivse sarajke. ona je bila ruglo ali ovo je još veće. obrnem, okrenem kuteve gledanja da vidim kako se uklapa sa parkusom, bivšim domom ženskim "mladen stojanović", kino dubrovnik bivše, velikim parkom. niđe veze. još kada se izgradi spomenik za poginulu djecu. neću više. mogao bi me neko optiziti da se petljam u nesto sto ne razumijem. mozda ali znam sigurno stoje lijepo i skladno.al nema veze, tebi ruzno, nekom mozda nije... ajde valjda ce biti nesto od tog pedalanja po planini, pa se mozemo ispricati oko ovoga...
ŠTA VAM JE NAJRUŽNIJE OD NOVIJE ARHITEKTURE U SA
- jennisjoplin
#101 Re: ŠTA VAM JE NAJRUŽNIJE OD NOVIJE ARHITEKTURE U SA
- slavkoimamodilera
#102 Re: ŠTA VAM JE NAJRUŽNIJE OD NOVIJE ARHITEKTURE U SA
nemoj ti meni tih bezobrazluka

- Asana
#103 Re: ŠTA VAM JE NAJRUŽNIJE OD NOVIJE ARHITEKTURE U SA
Bas tako ... monogi novopeceni velegradjani ne shvataju da grad ne cine oblakoderi ...sheilak wrote:A zasto jednostavno cijeli grad ne zabetoniraju?
Opet cu ponoviti. Jako je bitno da se u gradu obezbijede povrsine za parkove, zelenilo, cvijece. Sto manje betona, ima ga zaista previse. Evo, ljeti se jedva zivi. Izgled novih zgrada je ocajan, mislim da im nije jasno da je u pitanju glavni grad i da barem ovdje gradjevine moraju zadovoljavati odredjene estetske kriterije, pogotovo jer Sarajevo istice svoju staru jezgru kao svoj trade mark, a ona se gubi. Sarajevo nema velike bulevare, nekakve velike atrakcije, prelijepe dvorce, paviljone,poslovna sredista sa high tech neboderima, itd., sto imaju drugi europski gradovi. Da bi zadrzalo svoj sarm, neusiljenost, njegovi planeri moraju obratiti paznju na duh Sarajeva, na ono sto ga cini, te na osnovu toga, graditi,praviti parkove, baste, cvjetnjake, puno vodenih povrsina, a ne od njega pretvarati betonski grad, po uzoru na siromasna industrijska predgradja.
Uzgred, cudim se tolikim staklenim fasadama u gradu koji je iskusio toliko lomljave stakla? Jezim se dok prolazim pored zgrade EU, misleci sta bi se desilo prilikom kakvog zemljotresa ili neke eksplozije u blizini... (a nagib plocnika, odredjen valjda da bi se vodurina sa fasade imala gdje slijevati - takav je, da je osobi u kolicima nemoguce tuda proci)