ŠTA VAM JE NAJRUŽNIJE OD NOVIJE ARHITEKTURE U SA

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

munevera44

#1 ŠTA VAM JE NAJRUŽNIJE OD NOVIJE ARHITEKTURE U SA

Post by munevera44 »

...
Last edited by munevera44 on 04/10/2008 21:17, edited 1 time in total.
bpsang

#2 Re: ŠTA VAM JE NAJRUŽNIJE OD NOVIJE ARHITEKTURE U SA

Post by bpsang »

evo vidi kako je ovo ruzno ruzno do bola...
Image
zgrada u izgradnji preko puta AVAZ -a

neki poslovno stambeni prostor al nidje veze sa ljepotom ni urbanizmom
Neelix

#3 Re: ŠTA VAM JE NAJRUŽNIJE OD NOVIJE ARHITEKTURE U SA

Post by Neelix »

citavo naselje bacici (jel se tako zove ono kod wise na stupu?). fuj.
neutral

#4 Re: ŠTA VAM JE NAJRUŽNIJE OD NOVIJE ARHITEKTURE U SA

Post by neutral »

A bas kontam da kupim stan u toj tek u izgradnji zgradi preko puta Avaza...trenutno stanujem u Bacicima... al mi je dosoban stan posato mali :)
Skyfox

#5 Re: ŠTA VAM JE NAJRUŽNIJE OD NOVIJE ARHITEKTURE U SA

Post by Skyfox »

svako ce nabrojati po jedan objekat i na kraju bit ce nemamo nist ljepo. Bolje da tema zove Sta je naljljepse...

al evo evo i mog kanditata

Image

:D
sheilak

#6 Re: ŠTA VAM JE NAJRUŽNIJE OD NOVIJE ARHITEKTURE U SA

Post by sheilak »

Ja ne znam sta ono grade na Alipasinom, one zgradurine - to je uzas. Bice da su neki poslovni objekti , ali zgrade su skroz zakrcene.
jennisjoplin

#7 Re: ŠTA VAM JE NAJRUŽNIJE OD NOVIJE ARHITEKTURE U SA

Post by jennisjoplin »

Skyfox wrote:svako ce nabrojati po jedan objekat i na kraju bit ce nemamo nist ljepo. Bolje da tema zove Sta je naljljepse...

al evo evo i mog kanditata

Image

:D
koliko te njegov gazda placa da glasaš za to remek djelo :-x
amir79

#8 Re: ŠTA VAM JE NAJRUŽNIJE OD NOVIJE ARHITEKTURE U SA

Post by amir79 »

ona odvratna zgrada na vrhu dalmatinske ulice, kao neka picerija restoran fast food cvjecara uradjedna u neopapanskom stilu. dinamit u temelje...........
Neelix

#9 Re: ŠTA VAM JE NAJRUŽNIJE OD NOVIJE ARHITEKTURE U SA

Post by Neelix »

sta fali zgradi avaza?

ova nova izgleda kao hemijska olovka, ali tamo gdje je hotel je bas lijepa.

oslobodi se malo kompleksa i zavisti i zamisli da je neko od lopova koje cijenis :D njen vlasnik, pa onda opet iznesi misljenje :)
cyprus

#10 Re: ŠTA VAM JE NAJRUŽNIJE OD NOVIJE ARHITEKTURE U SA

Post by cyprus »

Neelix wrote:sta fali zgradi avaza?

ova nova izgleda kao hemijska olovka, ali tamo gdje je hotel je bas lijepa.

oslobodi se malo kompleksa i zavisti i zamisli da je neko od lopova koje cijenis :D njen vlasnik, pa onda opet iznesi misljenje :)
Slažem se :D
drama

#11 Re: ŠTA VAM JE NAJRUŽNIJE OD NOVIJE ARHITEKTURE U SA

Post by drama »

nego, vesna ima li sta da valja u sa???
munevera44

#12 Re: ŠTA VAM JE NAJRUŽNIJE OD NOVIJE ARHITEKTURE U SA

Post by munevera44 »

.
Last edited by munevera44 on 04/10/2008 21:18, edited 1 time in total.
cyprus

#13 Re: ŠTA VAM JE NAJRUŽNIJE OD NOVIJE ARHITEKTURE U SA

Post by cyprus »

Hm, ja nemam toliko averzije prema novoj arhitekturi, ali mi jako smetaju ruševine stare arhitekture
Jara

#14 Re: ŠTA VAM JE NAJRUŽNIJE OD NOVIJE ARHITEKTURE U SA

Post by Jara »

Ima ruznih novogradnji, ali meni je gori urbanizam...

Ljudi, kad smo kod savremenih mostova - pa mi imamo most "s potpisom", most čiji je projektant Renzo Piano, jedan od dvojice arhitekata koji su radili centar Pompidu u Parizu... :)
JThomas

#15 Re: ŠTA VAM JE NAJRUŽNIJE OD NOVIJE ARHITEKTURE U SA

Post by JThomas »

papagajka i hotel saraj meni najviše bodu oči.

ne sviđa mi se ni ona nova zgrada parlamenta nikako, otprilike onako zamišljam orvelovo ministarstvo istine :razz:
cyprus

#16 Re: ŠTA VAM JE NAJRUŽNIJE OD NOVIJE ARHITEKTURE U SA

Post by cyprus »

JThomas wrote:papagajka i hotel saraj meni najviše bodu oči.

ne sviđa mi se ni ona nova zgrada parlamenta nikako, otprilike onako zamišljam orvelovo ministarstvo istine :razz:
Eh da. Papagajku sam previdio :D
travar

#17 Re: ŠTA VAM JE NAJRUŽNIJE OD NOVIJE ARHITEKTURE U SA

Post by travar »

vesna55 wrote:
drama wrote:nego, vesna ima li sta da valja u sa???
Bogme ima. Najljepša gradjevina u SA je onaj most kod Bosmala mislim da se zove "Malezijski". Super je. Čista petica.

A ima i bože sačuvaj:
A i ona birtija pored mosta sa lijeve strane ko u prići. Em napravljena na samoj obali Miljacke, bespravno, htjeli je rušiti pa se neko predomislio.
Fala bogu pa ljudi vidili i tu "uspavanu ljepoticu" pa je ostaviše da se naše oči nagledaju te "ljepote"
"Most Malezijsko Bosansko-Hercegovačkog prijateljstva" ili je "Most Bosansko-Hercegovačko Malezijskog prijateljstva" kako god, naziv je očajan, a ni sam most nije čudo arhitekure, pogotovo onaj drveni dio, pa fakat, kako je počelo slijedeće godine će ga mijenjati!
A najružnija građevina:
Neznam, onaj novi Avaz-ov neboder, nije on toliko ružan, već činjenica da se nalazi u vuko****** ga čini ružnim!
Ali polako, gradi se Američka ambasada, pa onaj komplex oko HolidayInn-a, pa ćemo vidjeti!
BTW što se tiče onih radova kod HI-a, čuo sam da su zaustavljeni pa me zanima koliko istine ima u tome!
Jara

#18 Re: ŠTA VAM JE NAJRUŽNIJE OD NOVIJE ARHITEKTURE U SA

Post by Jara »

JThomas wrote:papagajka i hotel saraj meni najviše bodu oči.

Papagajka na nekom drugom mjestu i ne bi izgledala loše ali ovako...utrpana između sinagoge , one zgrade ispred, parka i ceste - katastrofa :x
Hotel Saraj - grozota jedna ! :x
Romeo 80
Grijem se na: Džemper
Vozim: Azijsku nakazu

#19 Re: ŠTA VAM JE NAJRUŽNIJE OD NOVIJE ARHITEKTURE U SA

Post by Romeo 80 »

Po meni ono što mi prvo pada na pamet: kompletan potez onih novih objekata na Alipašinu, hotel Saraj svakako, većina novosagrađenih vjerskih objekata, a predvode džamija kralja Fahda, džamije na Otoci i ona na Grbavici sa kafićima i frizerskim salonima u prizemlju, katolička crkva na Alipašinu koja liči na nekakav geometrijski eksperiment, BBI centar iako nedovršen obećava visoku poziciju na neslavnoj tabeli...
Ima fakat ružnih objekata do bola, ali moje mišljenje je da ih većina ipak nije ružna sama po sebi već su nasilno postavljeni na lokacije kojima nikako ne pripadaju i tako liče na strana tijela. :roll:
homo_sapiens

#20 Re: ŠTA VAM JE NAJRUŽNIJE OD NOVIJE ARHITEKTURE U SA

Post by homo_sapiens »

A sta su kriteriji za ruzno - nije ruzno. Po cemu cu prepoznati neki arhitektonski objekt, i reci da je ruzan?
Zasto je Avaz hotel lijep objekt, a Avaz toranj ruzan ? Zasto je Mal-Bos most na C.Vili ruzan, sta ga cini ruznim?
Dajte neka neko objasni i nama ostalim, mozda neko uoci kakav objekt pa da moze ovdje prenijeti utiske :D
Jara

#21 Re: ŠTA VAM JE NAJRUŽNIJE OD NOVIJE ARHITEKTURE U SA

Post by Jara »

Romeo 80 wrote: Ima fakat ružnih objekata do bola, ali moje mišljenje je da ih većina ipak nije ružna sama po sebi već su nasilno postavljeni na lokacije kojima nikako ne pripadaju i tako liče na strana tijela. :roll:
Baš tako, kao što neko na forumu reče ko alieni :lol:
cyprus

#22 Re: ŠTA VAM JE NAJRUŽNIJE OD NOVIJE ARHITEKTURE U SA

Post by cyprus »

homo_sapiens wrote:A sta su kriteriji za ruzno - nije ruzno. Po cemu cu prepoznati neki arhitektonski objekt, i reci da je ruzan?
Zasto je Avaz hotel lijep objekt, a Avaz toranj ruzan ? Zasto je Mal-Bos most na C.Vili ruzan, sta ga cini ruznim?
Dajte neka neko objasni i nama ostalim, mozda neko uoci kakav objekt pa da moze ovdje prenijeti utiske :D
Ništa to je sve subjetivno :) . Npr. teško se na pametan način može objasnit i zašto je govno ružno :D
x0z0y0

#23 Re: ŠTA VAM JE NAJRUŽNIJE OD NOVIJE ARHITEKTURE U SA

Post by x0z0y0 »

objekti kao objekti nisu ruzni..ne svi ali vecina ih nije ruzna
ruzan je njihov polozaj u prostoru..apsolutno izbjegavanje urbanizma...estetike..
samo me zanima sta rade arhitekti u zavodu za urbanizam..i gdje su oni zavrsili fakultet :x
Ereinion

#24 Re: ŠTA VAM JE NAJRUŽNIJE OD NOVIJE ARHITEKTURE U SA

Post by Ereinion »

Kao što nekad neko davno reče, ljepota je u očima posmatrača. Možda oni koji pamte Sarajevo prije, recimo Papagajke, ili ovih 'novokomponovanih' kreacija, ne mogu to prihvatiti. Lično, kao 'strancu' Papagajka, Avaza, novi i stari i dosta drugih građevina, najslikovitije svjedoče o vremenu u kome živimo, te ostaju svjedok sadašnjosti za generacije koje predstoje. One su što jedan čiko reče '(h)istorijska neminovnost' ; nesklad koji eventualno stvaraju u sklopu s prijašnjim izgledom, najzornije oslikavaju trenutni nesklad njihovih tvoraca s vremenima i ljudima prošlosti (koji, uzgred rečeno, sve više blijedi). Ekonomsko-društveno stanje diktira urbanističke, građevinske, tokove kao i mnoge druge. Da li će kuće oko novog Avaza postati nove 'Inat-kuće', ili će to biti Avaz, biće pravi pokazatelj onoga što se dešavalo.
Topla voda

#25 Re: ŠTA VAM JE NAJRUŽNIJE OD NOVIJE ARHITEKTURE U SA

Post by Topla voda »

saraj je najgori....ima svega,al ono nidje nema :-)
Post Reply