sta uraditi - bioloski sat

Seks, ljubav, erotika, odnosi među (s)polovima... Molimo ponašajte se kulturno.

Moderators: _BataZiv_0809, Euridika

Locked
JBL

#51 Re: sta uraditi - bioloski sat

Post by JBL »

Država wrote:
Marilyn wrote:Ne bih rodila. Dijete treba imati oba roditelja i veoma je sebično roditi sebi dijete. Da ne govorim o tome, kako živimo u kozervativnoj sredini i na kakve probleme bi i majka i dijete nailazili... posebno ako dijete bude žensko...
Eto, zatucana sam jbg, spalite me sad na lomači... :roll: :|
Ako sam te dobro shvatio, bolje je djeteta nema nego da nailazi na probleme... :-)
Mozda pokusas to jos jednom procitati....
Dijete sa oba roditelja, sa uslovima... moze imati probleme. A svi drugi imaju probleme garantovane. Dijete nije pravo ili ceif. Dijete je (i) velika obaveza. Ko nema uslova, nek si nabavi kucnog ljubimca sa 4 noge.
hadzinicasa

#52 Re: sta uraditi - bioloski sat

Post by hadzinicasa »

ljubav_aha wrote:
hadzinicasa wrote:
pustopoljina wrote:ima li ona para ili ne?
rodbinu koja bi uletjela oko bebe ili ne?
ako nema ni jedno ni drugo- iako me bioloski sat udara maljem- ne bih rodila.
biti single, samohrana mama je cool samo na filmu.
kad vidim kako se zene gube, a imaju i porodicu i muza (koji se sturi pomazuci) spremne pomoci...ne mogu ni zamisliti kako je kad postojis samo ti i dijete...tu se ne moze ni jednu minutu biti rahat.
a gdje su standardni problemi...koje imas- imao dijete ili ne.

ako ima mamu/sestru/tetku koja jedva ceka unuce, kojoj nije tesko pripaziti dijete par sati dnevno...ako ima rjeseno stambeno pitanje i redovnu placu...
onda bih rodila i uzivala u materinstvu. jeste da bi dijete imalo problema zbog nedostatka oceve figure...ali ima i gorih hendikepa.
ajoj, pa kad bi svi cekali da sve bude potaman niko nikad nist ane bi uradio :D
u redu,postani majka bez obizra na sve spomenuto,narpavi sebi haotican zivot,doslovno ropstvo,jer osobnog zivota neces imati ako nemas spomeute uslove
br. 1 ovdje se ne radi o meni :D - situacija u kojoj sam se nasla s prijateljicom ponukala me na ovaj post, kao i jedan slucaj ize moje blize okoline...

br. 2 ne znam u cemu bi bilo ropstvo brinuti se o svom djetetu? ako ga rodis valjda je tvoja i nicija drua duznost da se brine o njemu. a osobni zivot tada ukljucuje i dijete. lako je roditi dijete a da ga neko drugi odgaja, ali ja zaista ne vidim zasto bi bilo cija do majcina duznost bila briga o djetetu.
*mima*

#53 Re: sta uraditi - bioloski sat

Post by *mima* »

Rat...u jeku.....ONA ostane trudna....ON nakon 2 mjeseca njene trudnoce pogine :( ........ONA zivi sa majkom...mladjom sestrom...mladjim bratom i jos jednim posvojenim "bratom".....Rat...niko nista nema.....ceka se humanitarna....a ONA ceka dijete svoje ljubavi.......Jel trebala da abortira?

Rodila je decka.....presretna je.
ljubav_aha

#54 Re: sta uraditi - bioloski sat

Post by ljubav_aha »

hadzinicasa wrote:
ljubav_aha wrote:
u redu,postani majka bez obizra na sve spomenuto,narpavi sebi haotican zivot,doslovno ropstvo,jer osobnog zivota neces imati ako nemas spomeute uslove
br. 1 ovdje se ne radi o meni :D - situacija u kojoj sam se nasla s prijateljicom ponukala me na ovaj post, kao i jedan slucaj ize moje blize okoline...

br. 2 ne znam u cemu bi bilo ropstvo brinuti se o svom djetetu? ako ga rodis valjda je tvoja i nicija drua duznost da se brine o njemu. a osobni zivot tada ukljucuje i dijete. lako je roditi dijete a da ga neko drugi odgaja, ali ja zaista ne vidim zasto bi bilo cija do majcina duznost bila briga o djetetu.
ropstvo ako nemas uslove koje sma spomenula :)
ljubav_aha

#55 Re: sta uraditi - bioloski sat

Post by ljubav_aha »

*mima* wrote:Rat...u jeku.....ONA ostane trudna....ON nakon 2 mjeseca njene trudnoce pogine :( ........ONA zivi sa majkom...mladjom sestrom...mladjim bratom i jos jednim posvojenim "bratom".....Rat...niko nista nema.....ceka se humanitarna....a ONA ceka dijete svoje ljubavi.......Jel trebala da abortira?

mozda bi drugacije reagirala u drugacijoj situaciji ;-)

u spomenutoj prici,nije ni imala izbora
*mima*

#56 Re: sta uraditi - bioloski sat

Post by *mima* »

u spomenutoj prici je imala vremena da abortira...............ali nije
pustopoljina

#57 Re: sta uraditi - bioloski sat

Post by pustopoljina »

hah, hadzince...jesi li ti kad cuvala djecu :lol:
ropstvo je zato sto nemas vremena noge depilirati, kupiti sebi odjecu cak ni preko interneta (zaboravi na obilaske trgovina), zaboravi na kafe koje pijes na miru sa drugaricom, djete dok propuze- ZABORAVI na "eh, sad cu sjesti i malo forumati", ama na bilo koji oblik tvog "opustanja".
mozes reci- pa mozes ti to sve kad zaspe. mozes sipak. kad on/ona spavaju- spavas i ti. i on se opet probudi i kmeci ili da jede ili da ga presvuces. zaboravi na osam sati sna u komadu.
naravno da je divota imati tatu svog djeteta pored, pa da odspavas malo vise, ili da se kupas malo duze ili da pobjegnes na kafu a da ne skaces svake sekunde...
ali ako si bas sama...zaboravi na to.
Last edited by pustopoljina on 18/07/2011 19:30, edited 1 time in total.
hadzinicasa

#58 Re: sta uraditi - bioloski sat

Post by hadzinicasa »

ljubav_aha wrote:
hadzinicasa wrote:
ljubav_aha wrote:

ropstvo ako nemas uslove koje sma spomenula :)

joj meni je to i dalje teska rijec. kako mozes robovati necemu sto volis najvise na svijetu? to ni u kom slucaju ne bi bilo ropstvo. vec izbor. zato i pricamo o tome
*mima*

#59 Re: sta uraditi - bioloski sat

Post by *mima* »

pustopoljina wrote:hah, hadzince...jesi li ti kad cuvala djecu :lol:
ropstvo je zato sto nemas vremena noge depilirati, kupiti sebi odjecu cak ni preko interneta (zaboravi na obilaske trgovina), zaboravi na kafe koje pijes na miru sa drugaricom, djete dok propuze- ZABORAVI na "eh, sad cu sjesti i malo forumati", ama na bilo koji oblik tvog "opustanja".
mozes reci- pa mozes ti to sve kad zaspes. mozes sipak. kad on/ona spavaju- spavas i ti. i on se opet probudi i kmeci ili da jede ili da ga presvuces. zaboravi na osam sati sna u komadu.
naravno da je divota imati tatu svog djeteta pored, pa da odspavas malo vise, ili da se kupas malo duze ili da pobjegnes na kafu a da ne skaces svake sekunde...

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: oplakah
pustopoljina

#60 Re: sta uraditi - bioloski sat

Post by pustopoljina »

*mima* wrote:Rat...u jeku.....ONA ostane trudna....ON nakon 2 mjeseca njene trudnoce pogine :( ........ONA zivi sa majkom...mladjom sestrom...mladjim bratom i jos jednim posvojenim "bratom".....Rat...niko nista nema.....ceka se humanitarna....a ONA ceka dijete svoje ljubavi.......Jel trebala da abortira?

po meni nije-
nosila je jedino jos od njega sto ima, i zivjela je sa svojom porodicom. tj. imala je pomoc koja se ne moze platiti.
JBL

#61 Re: sta uraditi - bioloski sat

Post by JBL »

*mima* wrote:u spomenutoj prici je imala vremena da abortira...............ali nije
U svakom slucaju je sebicna jer osim na svoju "srecu" trebala je misliti i na dijete... to sto je ona "presretna" neznaci da ce i dijete biti. Nema vise socializma. Vremena kad si dijetetu (u najgorem slucaju) kupio cipele i poslao u svijet vise nema.
Last edited by JBL on 18/07/2011 19:28, edited 1 time in total.
Marilyn

#62 Re: sta uraditi - bioloski sat

Post by Marilyn »

Imam takav slučaj u svojoj okolini. Majka i dijete su dobro stituirani, ona je obrazovana, ima svoj stan, ma super sve, ali... druga djeca su okrutna, nije se jednom desilo da djevojčica dođe plačući kući... pa onda komentari rodbine, kolega na poslu, komšija, "prijatelja"... nije lako nositi se s tim. Ona (majka) stalno govori: ma baš me briga šta drugi pričaju, primitivci... ali... često plače i žali se. :( Pred drugima je jaka, ali ko je bolje poznaje, zna da joj nije baš jednostavno.
*mima*

#63 Re: sta uraditi - bioloski sat

Post by *mima* »

JBL wrote:
*mima* wrote:u spomenutoj prici je imala vremena da abortira...............ali nije
U svakom slucaju je sebicna jer osim na svoju "srecu" trebala je misliti i na dijete... to sto je ona "presretna" neznaci da ce i dijete biti. Nema vise socializma. Vremena kad si dijetutu (u najgorem slucaju) kupio cipele i poslao u svijet vise nema.

zasto je sebicna.......rodila dijete covjeka kojeg je ludo volila......i dijete je sretno...vjeruj mi
pustopoljina

#64 Re: sta uraditi - bioloski sat

Post by pustopoljina »

@mima: nije to valjda ona nasa sto ima vec dvoje? :skoljka: :lol:
htjela sam reci- pricuvas nekome dijete koji sat i presretan si kad poslije odes svojim poslom...slatki su i super su i sve naj...ali od sad, pa nadalje, i ubuduce- svaki dan...to je malo drugacije (meni).
hadzinicasa

#65 Re: sta uraditi - bioloski sat

Post by hadzinicasa »

pustopoljina wrote:hah, hadzince...jesi li ti kad cuvala djecu :lol:
mozes reci- pa mozes ti to sve kad zaspes. mozes sipak. kad on/ona spavaju- spavas i ti. i on se opet probudi i kmeci ili da jede ili da ga presvuces. zaboravi na osam sati sna u komadu.

to je tvoj izbor. zrtvujes neke stvari da bi imala druge. sve je do prioriteta. niko nikoga puskom ne tjera ni na sta. o tome ja govoris, snosis posljedice svojih odluka, izbora, prioriteta. izvini ali to za mene fakat nije ropstvo.
*mima*

#66 Re: sta uraditi - bioloski sat

Post by *mima* »

pustopoljina wrote:

po meni nije-
nosila je jedino jos od njega sto ima, i zivjela je sa svojom porodicom. tj. imala je pomoc koja se ne moze platiti.

upravo to
*mima*

#67 Re: sta uraditi - bioloski sat

Post by *mima* »

pustopoljina wrote:@mima: nije to valjda ona nasa sto ima vec dvoje? :skoljka: :lol:
htjela sam reci- pricuvas nekome dijete koji sat i presretan si kad poslije odes svojim poslom...slatki su i super su i sve naj...ali od sad, pa nadalje, i ubuduce- svaki dan...to je malo drugacije (meni).

:?
hadzinicasa

#68 Re: sta uraditi - bioloski sat

Post by hadzinicasa »

Marilyn wrote:Imam takav slučaj u svojoj okolini. Majka i dijete su dobro stituirani, ona je obrazovana, ima svoj stan, ma super sve, ali... druga djeca su okrutna, nije se jednom desilo da djevojčica dođe plačući kući... pa onda komentari rodbine, kolega na poslu, komšija, "prijatelja"... nije lako nositi se s tim. Ona (majka) stalno govori: ma baš me briga šta drugi pričaju, primitivci... ali... često plače i žali se. :( Pred drugima je jaka, ali ko je bolje poznaje, zna da joj nije baš jednostavno.
uf. izvini, ali ona onda ima dvostruke standarde i nije ni trebala se upustati u nesto cemu nije dorasla...
JBL

#69 Re: sta uraditi - bioloski sat

Post by JBL »

*mima* wrote:
JBL wrote:
U svakom slucaju je sebicna jer osim na svoju "srecu" trebala je misliti i na dijete... to sto je ona "presretna" neznaci da ce i dijete biti. Nema vise socializma. Vremena kad si dijetutu (u najgorem slucaju) kupio cipele i poslao u svijet vise nema.

zasto je sebicna.......rodila dijete covjeka kojeg je ludo volila......i dijete je sretno...vjeruj mi
Nema to veze, ona se je od istog mogla i razvesti 3 dana prije ili poslije rodjenja. Dijete je obaveza i trosak (to je pod garant), sve drugi je po zelji. Ti moras dijetetu kupiti odjecu, platiti doktora, platiti hranu, knjige, stan, ovo ono.... Sve to kosta i tu nema previse prostora za kompromis.

Slucajno sam bio sa kolegicom (trudna) u shoppingu... nekih par stvarcica koje su kao obavezne da dijete uopste izadje iz bolnice... 160KM. Pa kad krene....
Last edited by JBL on 18/07/2011 19:35, edited 1 time in total.
neprilagodjena

#70 Re: sta uraditi - bioloski sat

Post by neprilagodjena »

hadzinicasa wrote:Ponukana današnjim zbivanjima:

buljenjem u maleni plastični štapić s povremenim pogledavanjem na sat u iščekivanju crte br. 2, na koji je ona prethodno trepereći nakapala svojih ključnih 5 kapi, u toaletu jednog shopping centra, sve to u prolazu iz jednog grada u drugi (jer nije mogla da dočeka da dođe kući, pa da onda sazna) imam pitanje -

Šta uradi single žena u 35,36,37.... godini života, bez stalnog partnera, kada sazna da je trudna?
Šta bi vi uradili?
Sta mislite da bi ona trebala uraditi?
Tesko pitanje hmmm

Po mom!!
Zena u tim godinama bi prvo trebala da zna da je zastita najvaznija,to joj se ne bi trebalo govoriti.

Drugo je naravno ako ta zena zeli djete ( i pored njene situacije,gore opisano) a drugo je ako je ovo slucajno,proletilo.

Ja licno ne bi zadrzala djete kad bi mi financijska situacija bila losa,i kad ne bi imala stalnog partnera.
*mima*

#71 Re: sta uraditi - bioloski sat

Post by *mima* »

JBL wrote: Nema to veze, ona se je od istog mogla i razvesti 3 dana prije ili poslije rodjenja. Dijete je obaveza i trosak (to je pod garant), sve drugi je po zelji. Ti moras dijetetu kupiti odjecu, platiti doktora, platiti hranu, knjige, stan, ovo ono.... Sve to kosta i tu nema previse prostora za kompromis.

uvijek ima prostora za kompromis
JBL

#72 Re: sta uraditi - bioloski sat

Post by JBL »

*mima* wrote:
JBL wrote: Nema to veze, ona se je od istog mogla i razvesti 3 dana prije ili poslije rodjenja. Dijete je obaveza i trosak (to je pod garant), sve drugi je po zelji. Ti moras dijetetu kupiti odjecu, platiti doktora, platiti hranu, knjige, stan, ovo ono.... Sve to kosta i tu nema previse prostora za kompromis.

uvijek ima prostora za kompromis
Dijete moze imati 3markice rucak ili ne. Kompromisa tu bas i nema. Ok, moze prositi ali to bas i nije kompromis.
hadzinicasa

#73 Re: sta uraditi - bioloski sat

Post by hadzinicasa »

JBL wrote:
Nema to veze, ona se je od istog mogla i razvesti 3 dana prije ili poslije rodjenja. Dijete je obaveza i trosak (to je pod garant), sve drugi je po zelji. Ti moras dijetetu kupiti odjecu, platiti doktora, platiti hranu, knjige, stan, ovo ono.... Sve to kosta i tu nema previse prostora za kompromis.

Slucajno sam bio sa kolegicom (trudna) u shoppingu... nekih par stvarcica koje su kao obavezne da dijete uopste izadje iz bolnice... 160KM. Pa kad krene....
sve kosta. dijete kosta to niko nije opovrgnuo.
pustopoljina

#74 Re: sta uraditi - bioloski sat

Post by pustopoljina »

ne znam...nedavno sam bratovoj curici 23 puta zaredom procitala crvenkapicu. brat je plakao od smijeha. a ona nista ne razumije...mozes pricati o pneumatskoj busilici, ali moras pokazivati na crvenkapicu, korpu, baku, vuka i listati...23 puta...heeeejjjj
samo zastanes- a ona vec prstom upire i mrsti se :-)
a sta ce biti kad poraste...pa moja nerodjena sestra je pred spavanje, kad joj se citala prica sama pocinjala pricu ispocetka, ako mama ili tata ubace malo kreativnosti u pricu. hoce dijete onako kako pise u slikovnici. kakvo spavanje...
zijah sokolovic na kaseti ih spasio :lol: :D
meni je to u stvari sve slatko :lol: samo znam da ne moram ja :lol:

btw.odjeca za bebe, isto kosta kao i za nas odrasle, samo ja svoje ne prerastem za dva mjeseca :roll: :-)
JBL

#75 Re: sta uraditi - bioloski sat

Post by JBL »

hadzinicasa wrote:
JBL wrote:

sve kosta. dijete kosta to niko nije opovrgnuo.
Pa to je bit svega... to ti je isto kao sto niko normalan nece kupiti lux auto ako nema uslove za to... I ja bi petoro ali kod nas jedno dijete kosta u prosjeku (do 18te) cca 340.000KM. Znam parove koji nisu dobili vrtic i placaju babysitterku po 1000KM. To ili napusti posao...

Pa ti vidi koliko mozes.
Locked