Sta uradise mladi

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
BajramBarecula

#151 Re: Sta uradise mladi

Post by BajramBarecula »

TRANCE wrote:Što ne mogu ovih metuzalema s pričama kako mloodi ne valjaju, mloodi se ne bore za bolje sutra... A oni ovamo uništili već dvije države i jedno tri generacije iza sebe toliko da će nam trebati 100 godina da se oporavimo.
1970-ih svi živjeli na međunarodnim kreditima države, malo radili, pa malo u radničko odmaralište na more, malo do Trsta po farmerke, malo u Mađarsku u kurvaluk... Sirotinji i seljacima bilo super, jer nisu ni znali za bolje, obrazovaniji radili po Njemačkoj, Italiji, Australiji, sad uživaju u stranim penzijama i smiju se levatima.
1980-ih umro Tito, prc, prestali krediti, država odmah bankrotirala 1982., inflacija otišla u nebo, redukcije struje, kilometarski redovi za osnovne namirnice, nestašica benzina... Svi gledali kako da zarade na inflaciji, muljali s čekovima i kreditima, krali materijal iz vlastitih preduzeća, vukli se po bolovanjima, a popularna izreka bila "ne mogu me malo platit', kol'ko malo mogu radit'".
1990-ih kad su konačno uzeli dušu državi, a plata pala na 50 maraka mjesečno, odlučili su da je najbolje da se porokaju međusobno. Ali prvo su opljačkali sva preduzeća i sve prodavnice, pa nakon 4 godine rokanja i 101 hiljadu mrtvih potpisuju mir i uređenje države koje su im stranci nudili još i prije rata. Stižu milijarde donacija za obnovu koje su opet pokrali.
2000-ih stranci uvidjeli s kim imaju posla, presušile donacije, a ovi digli sve poreze u nebo i napravili stranačko-korupcijski sistem u kojem običnog čovjeka nema nigdje ako nije u stranci i ako ne potplati gdje treba. Kreće bjesomučna borba za zapošljavanje na budžet, boračke naknade zdravim ljudima, invalidske penzije uz potplaćivanje doktora, beneficirani vojni staž uz dva svjedoka, pljačkanje vlastitih preduzeća u privatizaciji, donacije iz budžeta ublehaškim udruženjima itd.
2010-ih država preživljava na kreditima MMF-a, a oni konačno u peMziji, pored Miljacke hrane patke i laprdaju po parkovima i internet forumima kako su mloodi 'vaki, mloodi 'naki, trebaju ovo, trebaju ono, dok oni svake dvije godine uredno izađu na izbore i zaokruže iste idiote.
Možda će biti bolje kad metuzalemi pomru, brutalno, ali istinito.

:thumbup:
Sanjarko

#152 Re: Sta uradise mladi

Post by Sanjarko »

TRANCE wrote: Sve sam rekao kako i jeste, samo što ta starija generacija naravno nikada neće priznati da su uništili već dvije države, nego prebacuju krivicu na mlade, Ameriku, Marsovce ili koga već...
Također se njima živo hebe za mladima, već se brinu ko će im puniti penzione fondove i ko će ih liječiti i prati guzice kad za 10-20 godina bude 3 penzionera na jednog zaposlenog. Naravno ni to neće priznati, jer su u forumskom virtualnom svijetu svi milioneri i ugledni biznismeni :lol: :run:
I da se razumijemo, i ja se kao rođen prije rata smatram metuzalemom zato što dolaze nove generacije. Znam mlađih momaka, završe srednju s 18, diplomiraju na nekom težem faksu s 21-22, do 25-e već imaju par godina iskustva radeći za strance u privatnom sektoru. Ima i bruku takvih, nisu svi po nargilama i kladionicama kako se ovdje predstavlja. Ali kad ih pitaš što se društveno ne aktiviraju da pokušaju šta promijeniti, svi imaju isti odgovor: ne možeš ništa od starih prdonja koji su zauzeli sve pozicije i funkcije, a i da možeš, narod je takav da će reći 'ta će on, nije mu još ni brada narasla kako treba...
I ja se smatram starim iako mi je tek 32 godine, a uze 33-cu i kazem da sam vec jednom nogom u grobu i da meni, mene nije uopste zao i da ne bi suze pustio za sobom. Zao mi ovih novih sto zaostaju u godinama za mnom. Teska ih vremena cekaju. Zato sam i otvorio neke teme i pisao o svojoj teskoj situaciji da sutra se oni ali i drugi ne nadzu u istoj, slicnoj ili goroj situaciji. Mene nije zao, drugih mi je zao i ovih koji dolaze.
Sanjarko

#153 Re: Sta uradise mladi

Post by Sanjarko »

Vizionar 1985 wrote:
I ja se smatram starim iako mi je tek 32 godine, a uze 33-cu i kazem da sam vec jednom nogom u grobu i da meni, mene nije uopste zao i da ne bi suze pustio za sobom. Zao mi ovih novih sto zaostaju u godinama za mnom. Teska ih vremena cekaju. Zato sam i otvorio neke teme i pisao o svojoj teskoj situaciji da sutra se oni ali i drugi ne nadzu u istoj, slicnoj ili goroj situaciji. Mene nije zao, drugih mi je zao i ovih koji dolaze.
Iako sam po nekim testovima sociopata i empata. Ali mi nije bas svejedno iako sam ravnodusan. :?
Connaisseur Karlin

#154 Re: Sta uradise mladi

Post by Connaisseur Karlin »

DZONPI wrote:Posto vidim da se svugdje kuka dali na forumu,u zivotu na ulici,kafani kako je lose,losa drzava,ovo nema nigdje da pitam mlade,posto sam ja djuturum,a sta to vi uradiste da vam bude mozda malo bolje osim kukanja i mahalanja,gori ste postali od nekadasnjih mahalusa.Hajde navedite mi jedan primjer sta to vi uradiste konkretno osim jebavanja svega i brojanja krvnih zrnaca onima koji su uspjeli.Apsolutno nista,nula boba a eto taj famozni rat se zavrsio ima pa 25 godina.Dignite guzove,uradite nesto za sebe nece drugi sigurno.Najlaksa je ona lako je njemu i prdit od 10 do 13 ispijat fuka i mozda sta ubost preko listica.Pogresan pogled u buducnost i dugotrajno tapkanje u mjestu.
zivis vani, sad imas priliku da posaljes svjoje djete ili djecu u BiH, nek' je preurede :oops:
klaki

#155 Re: Sta uradise mladi

Post by klaki »

U zadnje vrijeme previše čujem tu famoznu rečenicu "mladi bjezite sto dalje od bosne!". Sa početka sam i ja sam istu govorio, a takvo mi je mišljenje i sada. Ko god ima šansu neka bježi pogotovo obrazovani/talentovani ljudi koji ovde ne mogu da imaju normalan život.

Ali... U zadnje vrijeme počinjem da se zgrožavam na ovu rečenicu. Zašto? Zato jer gdje god dođem ovo se ponavlja. U pravom životu, na FB, na klixu etc etc svugdje budem dočekan sa "Mladi bjezite odavde!" kada god je u pitanju neka (losa) vijest vezano za politiku i drustvo. Počinjem iskreno da mislim da ima nešto više iza toga svega, previše se forsira ta priča i nije mi nimalo lako (počinjem da mislim da nije slučajnost što se to toliko forsira hmmm)
Problem je što je to ideja kojima se polako svima utulila u glavu pa imaš ljude koji masovnu napuštaju državu da bi na kraju radili negdje vani za evropski minimalac što i nije loše pogotovo starijim mladim koji se ovde nisu uspjeli snaći (iskreno imam i ja neke šeme/planove ako se ne snađem do 30te), ali još veći problem je to što sve više nailazim na osobe koji kao veoma mladi pokušavaju da pobjegnu negdje vani, da bi radili neki realno bijedan posao, a u svojoj domovini se nisu ni počešali da završe faks (makar privatni) i da probaju nešto, već su dangubili, drogirali se, furali retardiranu priču tipa jebo ovo sve hahu (opravdanje do opravdanja) a na sve to imali roditelje koji to podržavaju (I jos dodaj na to da su iz fine porodice, odrasli u miru i imali sve predispozicije). Isto tako mi iskreno nije drago kada neko ima bogovsku platu kao inžinjer/programer/šta bilo i odluči da napusti državu samo da bi vani mogao zaraditi par papirića više.

Meni je žao što raja u ovoj mjeri seli odavde, pogotova raja kojoj je u jednu ruku stalo do ove države. Na kraju će nas nekolicina ostati među političkim govnima i nacionalistički nastrojenim papcima kojima je cilj razaranje ove nam jedine domovine. Pa će na kraju biti ono poznato "ko izađe zadnji nek' ugasi svjetlo", ali kolko god me sve nerviralo meni se opet ne predaje moja država uhljupima...

Moih 5 pfeninga poz
mali jomu

#156 Re: Sta uradise mladi

Post by mali jomu »

klaki wrote:U zadnje vrijeme previše čujem tu famoznu rečenicu "mladi bjezite sto dalje od bosne!". Sa početka sam i ja sam istu govorio, a takvo mi je mišljenje i sada. Ko god ima šansu neka bježi pogotovo obrazovani/talentovani ljudi koji ovde ne mogu da imaju normalan život.

Ali... U zadnje vrijeme počinjem da se zgrožavam na ovu rečenicu. Zašto? Zato jer gdje god dođem ovo se ponavlja. U pravom životu, na FB, na klixu etc etc svugdje budem dočekan sa "Mladi bjezite odavde!" kada god je u pitanju neka (losa) vijest vezano za politiku i drustvo. Počinjem iskreno da mislim da ima nešto više iza toga svega, previše se forsira ta priča i nije mi nimalo lako (počinjem da mislim da nije slučajnost što se to toliko forsira hmmm)
............................

Dobro si skonto...... :thumbup:
broj dva

#157 Re: Sta uradise mladi

Post by broj dva »

Point. wrote:
supercali wrote:Pojesti sendvic bez paprikasa
Ko je izmislio sendvic?
---
Earl of Sandwich

https://en.wikipedia.org/wiki/Sandwich
mali jomu

#158 Re: Sta uradise mladi

Post by mali jomu »

Mladi ne budite papci..... furajte svak svoje kombinacije i ne dajte nikad nikom da vas izradi. :thumbup:
Post Reply