ŠTA TREBA POKAZATI TURISTIMA U BIH OBAVEZNO

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
VjecitiStudent

#51 Re: ŠTA TREBA POKAZATI TURISTIMA U BIH OBAVEZNO

Post by VjecitiStudent »

palermo wrote:
VjecitiStudent wrote: Ako je prljavstina na Mljetu opsta pojava ko sto je kod nas, onda proguglaj malo, naci ce se lako koja slika na webu, ko sto ja lako pronadjoh ovu deponiju sa Prokoskog, sa dva-tri klika.
Je li na plazi bila konkretna deponija ili kanalizacija, kao sto je to slucaj sa nasim "spomenikom prirode", Prokoskim jezerom, ili nesto drugo?
Izvini, al nije mi jasna poenta tvoje priče.jel misliš da neko ovdje ne zna za divlje deponije, jel misliš da neko ne zna kako je na Vlašiću kad nema sniojega i kad blato pokrije sve one bespravne vikendice, jel misliš da neko ne zna primitivizam, krkanluk i svašta još nešto koji postoji u svim sferama društva.
Al eto, opet, ja kad svoje prijatelje strance izvedem ljeti naveče u stari grad ( u Mostaru) pa siđemo dole ispod Starog mosta, popijemo kafu u tabhani.......a onda ih sutra ujutro odvedem u Blagaj, upekao zvizdan, a oko tebe hladna Bunica, naručimo patrmke, konobra donosi pive koje se hlade u Bunici, pa onda poslije toga na kahvu u tekiju..............svaki put kad se jave, pitaju kad ćemo opet.Zamisli, svidjelo im se............
Znamo za sve to i nista ne cinimo, zasto?
Jer tako treba da bude?
Jer je i za to kriv ... Dodik?
Jer takvi smo mi, meraklije, pa gdje ce meraklija jos za sobom smece cistiti?
....
Imas li objasnjenje?
Mikado

#52 Re: ŠTA TREBA POKAZATI TURISTIMA U BIH OBAVEZNO

Post by Mikado »

Gladni vukovi najčešći gosti

Datum: 17.05.2008 19:26
Autor: Adis Šušnjar

Gradinom na Bjelašnici, jednim od posljednjih starih bosanskih sela, vlada neopisiv mir. U desetak starih kuća, napravljenih od kamena i lima, malobrojni stanovnici žive baš kao i njihovi preci: bez struje, telefona, asfalta i buke.
Gladni vukovi najčešći gosti

Tišinu narušava samo vjetar koji je na nadmorskoj visini od 1.250 metara jako oštar i hladan. Nedaleko od Gradine je i selo Umoljani, početna i zadnja stanica našeg pohoda, do kojeg i vodi asfaltirana cesta. Sela Gradina i Umoljani udaljeni su od Sarajeva 45 kilometara i smješteni na južnim padinama olimpijske Bjelašnice.

Umoljani su tokom proteklog rata bili potpuno uništeni ali je sada većina kuća obnovljena. U selo su se vratili uglavnom stariji. Zanimljivo je da je u proteklom ratu cijelo selo bilo spaljeno osim džamije. Seljani kažu da je jedan oficir JNA prije rata u ovu džamiju doveo svoje bolesno dijete kojeg je jedan hodža izliječio. Zbog toga je navodno, poštedio ovu džamiju u ratu.

Prirodne ljepote koje okružuju Umoljane spadaju među najljepše na cijeloj Bjelašnici. Na južnoj strani je tipični kraški pejzaž, suh i neplodan. Sjeverna strana je bujna sa gustim šumama i zelenim pašnjacima idealnim za šetnje, planinarenje i izlete. Ostaci drevnih naselja su razbacani oko sela, s velikim brojem srednjovjekovnih nadgrobnih spomenika.

Davor Judenjić, vodič i predsjedenik Udruženja "Kanjon Rakitnice", poveo nas je iz Umoljana prema ulazu u kanjon Rakitnice koji se nalazi između masiva Bjelašnice sa desne i planine Visočice s lijeve strane. Ulaz u kanjon je na 1.150 metara nadmorske visine, a Rakitnica se ulijeva u rijeku Neretvu na samo 300 metara nadmorske visine.
Nemoguće sagledati sve ljepote kanjona Rakitnice

Tok Rakitnice rijeke je 21,5 kilometara i jedan je od najdubljih u Evropi. Ulazni dio u kanjon rijeke Rakitnice pruža spektakularan pogled na kanjon i pritoke Rakitnice koje se kaskadnim vodopadima ulijevaju u ovu rijeku. Čudesna ljepota ovog kanjona poznata je i van granica BiH, a nedavno je uvršten i u knjigu "Najljepši kanjoni svijeta". Kanjon Rakitnice je jedan od najmanje istraženih u Evropi. Možda je i zbog toga postao jako popularan za mnoge avanturiste i zaljubljenike u prirodu.

Davor Judenjić kaže da je bezbroj puta prošao ovim kanjonom ali da ga još nije upoznao.

"Svaki put kada prolazim kroz kanjon primijetim nešto novo. Ljepota koju on pruža je neopisiva. Za prolaz kroz kanjon potrebno je oko sedam dana i za ovaj poduhvat neophodno je biti psihički i fizički jak. Moje udruženje često organizuje pohod kroz kanjon i do sada su to činili uglavnom stranci, ljudi koji su prepoznali ovu ljepotu", priča Judenjić.

Poslije kanjona Rakitnice Judenjić nas je poveo prema dolini Studenog potoka, desne pritoke Rakitnice. Penjući se strmom Bjelašnicom divlji potok postajao je sve pitomiji, a tek u svojoj dolini je pokazao svoju čaroliju. Ovdje, nadomak sela Gradina, Studeni potok vijuga stvarajući meandre od kojih zastaje dah. Raznovrsne biljke tu su našle svoj dom i dodatno uljepšale ovu dolinu. Voda Studenog potoka je i pitka što ovu dolinu dodatno čini odličnim mjestom za odmor.
Kako je aždaja prestala da napada seljake

U prolazu srećemo planinare Zahida i Almasu Pita. Kažu da već deset godina obilaze bh. planine.

"Imamo najljepše planine u regionu, a toga nismo svjesni. Ovaj dio Bjelašnice se ne može opisati, on se mora vidjeti. Mi volimo prirodu i skoro svakog vikenda smo ovdje. Umoljani i Studeni potok naše su standardne rute", kaže Zahid Pita.

Nakon kraćeg odmora zaputili smo se ka selu Gradina iz kojeg ćemo se spustiti u Umoljane. Penjući se prema Gradini vodič Davor Judenjić nam priča legendu o nastanku naziva Umoljani. Legenda kaže da je prije mnogo godina aždaha iz Studenog potoka dolazila u selo gdje je napadala seljake.

"Seljaci su poslije molili i uspjeli da umole bogove da aždaja nestane. Poslije se na stijeni pojavio lik aždaje što je bio dokaz da je aždaja okamenjena. Tako su nastali Umoljani", govori Judenjić.

U selu Gradina zatekli smo Mejru Sušić. Kaže da je rodom iz Lukomira, a da se udala u Gradinu. Ne žali se na život u Gradini, voljela bi samo da dobiju struju.

"Najteže mi je zbog djece jer su ona u Hadžićima zbog školovanja. Ovdje sam s mužem i kao i svi živimo od stoke i poljoprivrede. Nemamo struju, a cijelo selo koristi samo jedan prirodni izvor vode", priča Sušićeva.
Medvjede i vukove vikom tjeraju od kuća

Kaže da ih često obilaze turisti, uglavnom stranci.

"Dođu turisti, ali šta mi imamo od toga. Ponekad im uspijemo prodati pletene čarape ili neku tradicionalnu odjeću. Nešto se i tako zaradi", dodaje Sušićeva. Pokazala nam je i svoj dom, staru kamenu kućicu u kojoj u prizemlju drži stoku, a na spratu su dvije male prostorije u kojima živi s mužem.

Mejra priča da u selo, pogotovo zimi, često dođu gladni vukovi i medvjedi.

"Tjeramo ih vikom i galamom. Ne bojimo ih se", kaže ova mještanka Gradine. Na putu od Gradine do Umoljana sreli smo osamdesettrogodišnjaka Mehu Fatića. Ovaj živahni starac kaže da se i u devetoj deceniji života osjeća dobro i da mu je drago što je opet u svojim Umoljanima.

"Samo zdravlje i dobrota su važni. Kada to imaš, nije bitno gdje si", kaže Fatić. U ulazu u Umoljane dočekuju nas Muharem i Džemila Fatić, koji sa svojim sinovima pripremaju temelje za prvu ugostiteljsku radnju u Umoljanima. Imali smo čast da prvi popijemo piće u ovoj još neizgrađenoj umoljanskoj gostionici. Kažu da su primijetili da puno ljudi prolazi kroz selo, a nemaju gdje sjesti, pojesti i popiti.

"Ovdje dolaze i Britanci, i Amerikanci, i Španci, i Kinezi. Nema ko ne dolazi. Imamo perspektive za turizam i zato pravimo prvi ugostiteljski objekat u Umoljanima jer se od poljoprivrede više ne može živjeti", objašnjava Muharem Fatić koji u Sarajevu ima dva sina, kćerku i pet unuka.

"Moj plan je da ih vratim ovdje", dodaje Muharem.
Uskoro i prva kafana u selu Umoljani

Nakon kratkog razgovora nastavili smo naš put prema selu Šabići gdje nas je u planinarskom domu "Hojta Šabići" čekao zasluženi ručak. Na putu smo zastali pored srednjovjekovne nekropole stećaka. Uklesane figure su na većini stećaka već iščezle, tek na jednom se jasno vidi narodno kolo sa osam muških figura. Nakon obilaska nekropole napokon smo u domu "Hojta Šabići", gdje nas je čekala najbolja pita na svijetu.

Ova prekrasna sela ali i ostale bisere olimpijske planine Bjelašnice posjetili smo zajedno sa još tridesetak novinara iz Sarajeva u organizaciji turističke agencije ZOI TOURS.

Muamera Šehić, portparol ZOI TOURS-a, kaže da u ovoj agenciji žele da Bjelašnicu učine zanimljivom ljudima i ljeti, što to do sada nije bio slučaj.

"Htjeli smo da kroz medije upoznamo ljude s ponudom naše agencije ali i da predstavimo prirodne ljepote ove olimpijske planine. Naš cilj je oživljavanje ljetnog turizma na planinama. Nadamo se da će sve više ljudi prepoznati ove ljepote i dolaziti ovdje i ljeti, a ne samo na skijanje", kazala je Šehićeva.

Obilazak Bjelašnice, koji nam je priredila ova turistička agencija, bio je nezaboravan i živopisan odmor od gradske buke.

Nezavisne novine
VjecitiStudent

#53 Re: ŠTA TREBA POKAZATI TURISTIMA U BIH OBAVEZNO

Post by VjecitiStudent »

Mikado wrote:OBAVEZNO:

Dolina studenog potoka (Bjelasnica),
Jezero u dolini Jelenjace (Visocica),

U svakom slucaju sela u podnozjima Bjelasnice (Lukovac, Sabici,Brda, Milisici, Umoljani,) , Treskavice (Dejcici, Ledici, Dujmovici), Visocice (Bobovica, Sinanovici)
Evo ti Studenog potoka na naslovnoj http://www.ekoakcija.com/
pita

#54 Re: ŠTA TREBA POKAZATI TURISTIMA U BIH OBAVEZNO

Post by pita »

Znači na pitanje šta pokazati strancima zaključak je: NIŠTA! Apsolutno ništa, jer smo prljavi, živimo ko svinje itd. ? Ili, još bolje, vodaćemo ih samo po uređenim mjestima, pa nek steknu pogrešnu sliku, sasvim pogrešnu, a kada budu prolazili pored Vjećnice brzo ćemo im povez na oči staviti :shock: Jer, naime ko god krene u Bosnu nikada ništa ne prouči o Bosni prije puta, nikoga ništa ne upita pa kad krene u Bosnu misli da je krenuo u Saudijsku Arabiju, jer nema pojma da je bio rat, nema pojma da hladni rat još uvijek traje, pa tako svaki turista očekuje sve divno, krasno uređeno ma ko u Švicarskoj :roll:[/quote]

mi smo 1000000000000 godine od svice...pa cak i od srbije i hrvatske.....ne znam ko ima uzitak da hoda...po smecu....ja sam se u skoplju..koje je faakt prljavo..osjecao 100 bolje nego u biih..ili sarajevu....
necu..da dijete od 5 godina u centru ljubljane..pjeva "kje si bosanko..plava ciganko"...i ovako nas svi smatraju za NAJVECI SLJAM U europi..jos cu da jih saljem..da imaju argumente..da smo svinje
papacja

#55 Re: ŠTA TREBA POKAZATI TURISTIMA U BIH OBAVEZNO

Post by papacja »

besana wrote:E jebo te... sve neke primadone i prinčevi... šta serete ... eto ne treba ih nigdje voditi... odvedi ih kod Želje na ćevape i pored Begove... dosta mu ...! Kese? Eto kod "stranaca" nema kesa ... de ba, šta vam je više? Vrelo Bosne papanluk, ma nemoj? Hajte vi u Pariz kad vam je papanluk!!!!! :x Pa na Ajfelov toranj, e gore nema kesa.
Ja što ne mogu prenemaganja i nairendekora :roll:
:thumbup:
Eto Kairo čist :x , Nema prljavijeg grada, ali pun turista, kada imaju šta pokazati. Mislim da se u BiH ima šta pokazati, samo malo volje i mogle bi se fine pare uzeti.
Rafting na Uni, gore nema kesa. (za ove cjepidlake)
Splavarenje na Drini, dio od granice sa Crnom Gorom prema Foči, nema kesa. (za ove cjepidlake).
Stari grad iznad Doboja
Eto na prvu, hajdemo dalje ovi koji pozitivno razmišljaju, nemojmo da se tema upropasti. :bih:
Banksy

#56 Re: ŠTA TREBA POKAZATI TURISTIMA U BIH OBAVEZNO

Post by Banksy »

VjecitiStudent wrote: Znamo za sve to i nista ne cinimo, zasto?
Jer tako treba da bude?
Što se tiče čistoće, RS nas je pretekla davno.

Nije tragedija što smo prljavi i lijeni i što smo upropastili ovako prelijepu zemlju koju nam je bog dao i koju nismo zaslužili, već što ne pokazujemo ni trun želje da stanje popravimo i postanemo civilizovani.
To je tragedija.
Mikado

#57 Re: ŠTA TREBA POKAZATI TURISTIMA U BIH OBAVEZNO

Post by Mikado »

VjecitiStudent wrote:

U svakom slucaju sela u podnozjima Bjelasnice (Lukovac, Sabici,Brda, Milisici, Umoljani,) , Treskavice (Dejcici, Ledici, Dujmovici), Visocice (Bobovica, Sinanovici)
Bio sam tamo proljetos i prizor je fenomenalan, a sad je potok zaledjen kao i njegov vodopad u Rakitnicu...

Image

Image
Image
Image
VjecitiStudent

#58 Re: ŠTA TREBA POKAZATI TURISTIMA U BIH OBAVEZNO

Post by VjecitiStudent »

Alhemicarkaa wrote:
VjecitiStudent wrote: Ako je prljavstina na Mljetu opsta pojava ko sto je kod nas, onda proguglaj malo, naci ce se lako koja slika na webu, ko sto ja lako pronadjoh ovu deponiju sa Prokoskog, sa dva-tri klika.
Je li na plazi bila konkretna deponija ili kanalizacija, kao sto je to slucaj sa nasim "spomenikom prirode", Prokoskim jezerom, ili nesto drugo?
Procitaj otpocetka sta sam napisala, nije opca pojava, na toj plazi sam vidjela, nije deponija, iz auta to i ne primjetis, tek kad dodjes na plazu, klasicnih otpadaka, od sladoleda, konzervi, papira, kesa.. svega, jedva nadjes negdje da spustis peskir. U vodi situacija za nijansu bolja, ali prljavo. Mjesto: Polace. E da, da napomenem, usidrene jahte Francuza, Slovenaca, Talijana, Njemaca. Najvise Francuza.
U pravu si za Polace. Medjutim, daleko od toga da oni ne znaju za ovaj problem i da nista ne cine.
http://www.mzopu.hr/more/default.aspx?i ... azaid=9017
Evo ovdje i cijeli elaborat posvecen tom problemu
http://puo.mzopu.hr/default.aspx?id=2258

A mi? Ko da gledam, "rjesenje" za sav onaj uzas na Prokoskom ce biti "legalizacija".
VjecitiStudent

#59 Re: ŠTA TREBA POKAZATI TURISTIMA U BIH OBAVEZNO

Post by VjecitiStudent »

Mikado wrote:
VjecitiStudent wrote:

Bio sam tamo proljetos i prizor je fenomenalan, a sad je potok zaledjen kao i njegov vodopad u Rakitnicu...
...
Idi dok mozes, graditelji su ocito i gore krenuli sa poslom, pa ce za par godina, sve biti u kucama, ogradama i kanalizaciji i to sve u srcu buduceg "nacionalnog parka", koji ce biti park isto ko sto je i Prokosko.
Sta mislis, gdje zavrsava kanalizacija iz ove kuce?
http://www.ekoakcija.com/content/bespra ... lnog-parka
palermo

#60 Re: ŠTA TREBA POKAZATI TURISTIMA U BIH OBAVEZNO

Post by palermo »

VjecitiStudent wrote: Znamo za sve to i nista ne cinimo, zasto?
Jer tako treba da bude?
Jer takvi smo mi, meraklije, pa gdje ce meraklija jos za sobom smece cistiti?
....
Imas li objasnjenje?
Pa objašnjenje ti je da je nivo ekološke svijesti građana na jako niskom nivou, objašnjenje ti je da i korupmirani državni aparat nije uradio ništa na adekvatnoj zaštiti prirodnih ljepota Bosne i herecegovine, ma bilo bi tu još koliko god hoćeš priče.
Al opet, meni nije jasno, odakle tolika potreba da se po svemu pljuje, , ostavi po strani i ekološku svijest i državu, i zakone, i političare........popiti kafu na tekiji na Buni je prekrasno, pustiti se niz Unu je prelijepo, skijati na Jahorini je ljepota...............ma vi imate problem sami sa sobom
justahiker

#61 Re: ŠTA TREBA POKAZATI TURISTIMA U BIH OBAVEZNO

Post by justahiker »

Zanimljivo kako nasi ljudi odmah polaze od pretpostavke da je toliko lose, i da jedino moze biti jos gore. Te da nigdje gore od ove nase surove realnosti ne moze.
Vjerujte mi moze. I to u mnogo razvijenijim zemljama, nego sto smo mi. I to u zemljama koje neki pokusavaju iznijeti kao "pozitivne" primjere.

Da je lose, jeste. Ali da je toliko ko sto neki zele prikazati, nije.
Definitivno ima i svijetlih primjera (koje sam pokusao ranije navesti), te se za neke stvari u zivotu vrijedi boriti.

Najlakse je pred kompjuterom sjediti, pisati negativne postove i ne pokusati nesto promijeniti!
VjecitiStudent

#62 Re: ŠTA TREBA POKAZATI TURISTIMA U BIH OBAVEZNO

Post by VjecitiStudent »

palermo wrote: Pa objašnjenje ti je da je nivo ekološke svijesti građana na jako niskom nivou, objašnjenje ti je da i korupmirani državni aparat nije uradio ništa na adekvatnoj zaštiti prirodnih ljepota Bosne i herecegovine, ma bilo bi tu još koliko god hoćeš priče.
Al opet, meni nije jasno, odakle tolika potreba da se po svemu pljuje, , ostavi po strani i ekološku svijest i državu, i zakone, i političare........popiti kafu na tekiji na Buni je prekrasno, pustiti se niz Unu je prelijepo, skijati na Jahorini je ljepota...............ma vi imate problem sami sa sobom
Neka nasa nekad najljepsa mjesta uopste nisu daleko od ove slike ...

Image

Ja iskreno vjerujem da je i djeci sa ove slike prelijepo kupanje u ovome, jer su potpuno zaboravili da moze i bolje i cistije i drugacije.
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#63 Re: ŠTA TREBA POKAZATI TURISTIMA U BIH OBAVEZNO

Post by PipiDugaDevetka »

VjecitiStudent wrote:
PipiDugaDevetka wrote:Ko nije bio u Zemaljskom muzeju, nije posjetio ni Sarajevo, ni BiH.

Stranci se zaprepaste kada vide Imaret i Begovu halu pored Begove džamije i još kada im objasnim (Turistički vodič - dopunska djelatnost) da ta hala - wc radi od 1529./30. godine bez prestanka, te da smo u 16. vijeku imali robnu kuću (Dugi bezistan) i wellnes centre (Gazi-Husrefbegov hamam), vodu tekuću, pitku (Do Tašlihana-Hotel Evropa), da su gospoda Glodjo i kasnije Svrzo u 18. vijeku imali kuću u kojoj svaka soba ima kupatilo sa miješanjem tople i hladne vode (Jakuzzi), ostanu ti turisti zabezeknuti.

Sarajevska jevrejska djeca su iz Sarajevske Hagade učila da je zemlja sfernog oblika, a mnogo prije Kopernika, Galileja, Đordana Bruna,..

25% Jevreja iz BiH je preživljelo holokaust. Ko ih je spašavao? Ko se može time još pohvaliti u Evropi? Činjenica je da nikada nije bilo geta za Jevreje u Sarajevu, a vjerovatno ni u BiH?

-Kult komšiluka.
-Kult ispijanja kafe.
-Kult vode.

Ima toga još ŠTA SE STRANCIMA MOŽE POKAZATI, ali ne mogu ja ispričati sve ovdje na forumu. ''Pokrašće'' me ovi turistički vodiči što rade na crno. Sram ih bilo, a naročito strance ''divlje'' turističke vodiče.
Ne bi skodilo da malo konsultujes i literaturu prije no sto pocnes pricati ove ublehe turistima.
Evo sta je o sarajevskim Jevrejima napisao Robert Donia u njegovoj izvanrednoj knjizi o Sarajevu:
68% (7092) sarajevskih jevreja je pobijeno , velika vecina je internirana u logore jos 1941. Ostali su prezivjeli tako sto su se pridruzili partizanima (450), 40 ih je prezivjelo njemacke logore, 150 je prezivjelo unutar njemackih zatvora, jedna hiljada je uspjela pobjeci do italijanske okupacione zone, oko 120 ih je prezivjelo unutar grada, zenidbom/udajom za nejevreje ili zato sto su zaista bili potrebni okupatorima ...
Znači, da im od sada pričam da je preživjelo 32% sa. Jevreja , a prema R. Donia.
Valjalo je doputovati do italijanske zone, a i tamo je bilo guravo,...
Ko ih je slao u partizane? Već znamo: Der Stadt. Das ist Walter!
Šta je slijedeće što pričam, a da je ubleha?
Last edited by PipiDugaDevetka on 16/03/2009 14:03, edited 1 time in total.
palermo

#64 Re: ŠTA TREBA POKAZATI TURISTIMA U BIH OBAVEZNO

Post by palermo »

VjecitiStudent wrote:
palermo wrote: Pa objašnjenje ti je da je nivo ekološke svijesti građana na jako niskom nivou, objašnjenje ti je da i korupmirani državni aparat nije uradio ništa na adekvatnoj zaštiti prirodnih ljepota Bosne i herecegovine, ma bilo bi tu još koliko god hoćeš priče.
Neka nasa nekad najljepsa mjesta uopste nisu daleko od ove slike ...

Image

Ja iskreno vjerujem da je i djeci sa ove slike prelijepo kupanje u ovome, jer su potpuno zaboravili da moze i bolje i cistije i drugacije.
Počeo si lupati, i iživljavati se nad samom temom, ili drugim riječima, ne možete se uopšte ozbiljno shvatiti.
VjecitiStudent

#65 Re: ŠTA TREBA POKAZATI TURISTIMA U BIH OBAVEZNO

Post by VjecitiStudent »

justahiker wrote:Zanimljivo kako nasi ljudi odmah polaze od pretpostavke da je toliko lose, i da jedino moze biti jos gore. Te da nigdje gore od ove nase surove realnosti ne moze.
Vjerujte mi moze. I to u mnogo razvijenijim zemljama, nego sto smo mi. I to u zemljama koje neki pokusavaju iznijeti kao "pozitivne" primjere.

Da je lose, jeste. Ali da je toliko ko sto neki zele prikazati, nije.
Definitivno ima i svijetlih primjera (koje sam pokusao ranije navesti), te se za neke stvari u zivotu vrijedi boriti.

Najlakse je pred kompjuterom sjediti, pisati negativne postove i ne pokusati nesto promijeniti!
Sta je to u ovoj zemlji krenulo na bolje u zadnjih petneast godina?
Gdje to jos ima deponija i bespravne gradnje u nacionalnim parkovima?
VjecitiStudent

#66 Re: ŠTA TREBA POKAZATI TURISTIMA U BIH OBAVEZNO

Post by VjecitiStudent »

PipiDugaDevetka wrote: Znači, da im od sada pričam da je preživjelo 32% sa. Jevreja , a prema R. Donia.
Valjalo je doputovati do italijanske zone, a i tamo je bilo guravo,...
Ko ih je slao u partizane? Već znamo: Das Stadt. Das ist Walter!
Šta je slijedeće što pričam, a da je ubleha?
Kreni od toga da ih je u samom gradu ostalo i prezivjelo samo 120, od predratnih 10 000, pa onda probaj dodati i koju o sarajevskom kultu komsiluka.
palermo

#67 Re: ŠTA TREBA POKAZATI TURISTIMA U BIH OBAVEZNO

Post by palermo »

VjecitiStudent wrote: Sta je to u ovoj zemlji krenulo na bolje u zadnjih petneast godina?
Nije ništa jarane, svijet i jeste sazdan na principu polupune i poluprazne čaše, meni je žao što je tebe zapalo da pripadaš onom dijelu koji uvijek vidi polupraznu čašu. Loša sreća, jebaji ga
zonbirile

#68 Re: ŠTA TREBA POKAZATI TURISTIMA U BIH OBAVEZNO

Post by zonbirile »

nme bi bilo loše da koji ministar zavijori,onako senzacionalno
vratnik

#69 Re: ŠTA TREBA POKAZATI TURISTIMA U BIH OBAVEZNO

Post by vratnik »

Posto mi ponekad dolaze u posjetu turisti da napisem svoja iskustva: polazna tacka je Sarajevo.
1) Barice, izlaziste iznad Sarajeva. Mala setnja, predivan pogled na grad, dosad svi zadovoljni. (a ovi sto samo srne: ja svojim turistima objasnim da je kod nas obicaj da se pokupe i tudje kese.. Imam ruksak, u istom kesu i kupim ako sta nadjem. Neko mi se nasmije, neko me ismije, meni svejedno)
2) Bijela Tabija, Muzeji u Sarajevu, Bascarsija, kafa u nekoj od izvikanih basti (ma sta mi o istima mislili, strani turisti ne znaju da su iste u rukama nekog siledzije, tako da im se to svidja).
3) Vrelo Bosne, (svi dosad odusevljeni, ono sto mi nazivamo papanlukom oni zovu folklorom)
4) Rucak u pecini (pokraj Jablanickog jezera), obavezna pura, pa makar je bacili ribama.
5) Mostar (citav dan, nocenje). Kad vise nemamo sta vidjeti, sjedimo k'o hipici pod mostom.
6) Blagaj (s izuzetkom one riblje farme stvarno carobno mjesto). Hutovo blato (mada se meni personally ne djasvi)
7) Pogorjelo (uz sve sto ide uz to, jahanje, i rucak u restoranu (ne znam kako se zove, ali da ne mozete fuliti, odmah pored).
8) Pocitelj, Neum (i to vjerovali ili ne, samo radi hrane. Ima mali restoran, mislim da se zove Konoba, radi citavu godinu, to sam jeo najbolju ribu na svijetu)
eto.. cim mi jos nesto naumpadne, dopisujem.
mostarac_2009

#70 Re: ŠTA TREBA POKAZATI TURISTIMA U BIH OBAVEZNO

Post by mostarac_2009 »

Obavezno pokazati turistima u BiH:

1. Stari Most u Mostaru
2. Sarajevo, centar svijeta zima 1984. (zimske olimpijske igre) i olimpijske kraljice (Jahorina, Bjelasnica)
3. Spomenik u Srebrenici (simbol na ne tako davnu proslost, simbol tuge i sramote za citav svijet)
4. Piramide u Visokom (jedine piramide u Evropi)
5. Nase prelijepe rijeke, jezera, i planine...sto uz to sve ide rafting

I moram isto reci da me zabrinjavaju svi ljudi koji su zaboravili spomenuti Stari Most u Mostaru da se pokaze turistima. To je ipak simbol ne samo Mostara i BiH, nego citavog svijeta. To je prvenstveno spomenik zasticen od UNESCO-a, simbol mira koji je bio rusen ne tako davno 1993. od fasista. I takodjer oni koji se razumiju u mostove znat ce da je to jedan od najstarijih vecih mostova na svijetu...bas bukvalno medju prvim mostovima, s cim se ova nasa trenutacno jadna, osiromasena zemlja od dusmana moze ponositi!
Takodjer moram reci da me zabrinjavaju ljudi koji nisu spomenuli Srebrenicu, nasa ne tako davna proslost, genocid nad civilima, simbol bruke i sramote za citav svijet koji je dopustio da se takvo nesto desi u sred evrope u 20. vijeku!
Sajo---:

#71 Re: ŠTA TREBA POKAZATI TURISTIMA U BIH OBAVEZNO

Post by Sajo---: »

Najblizi put do granice!!!
Mikado

#72 Re: ŠTA TREBA POKAZATI TURISTIMA U BIH OBAVEZNO

Post by Mikado »

VjecitiStudent wrote:
Mikado wrote:
VjecitiStudent wrote:
...
Idi dok mozes, graditelji su ocito i gore krenuli sa poslom, pa ce za par godina, sve biti u kucama, ogradama i kanalizaciji i to sve u srcu buduceg "nacionalnog parka", koji ce biti park isto ko sto je i Prokosko.
Sta mislis, gdje zavrsava kanalizacija iz ove kuce?
http://www.ekoakcija.com/content/bespra ... lnog-parka
Nebi me zacudilo ni da vlasnik tog objekta asfaltira sebi put od Umoljana. Kod nas je ocito praksa da se prirodna bogatstva uniste umjesto iskoriste na adekvatan nacin.
Banksy

#73 Re: ŠTA TREBA POKAZATI TURISTIMA U BIH OBAVEZNO

Post by Banksy »

palermo wrote:
VjecitiStudent wrote: Sta je to u ovoj zemlji krenulo na bolje u zadnjih petneast godina?
Nije ništa jarane, svijet i jeste sazdan na principu polupune i poluprazne čaše, meni je žao što je tebe zapalo da pripadaš onom dijelu koji uvijek vidi polupraznu čašu. Loša sreća, jebaji ga
Da budemo malo pozitivni ... reci nam nešto o tom 'polupunom' dijelu čaše, a da ga nije stvorila božja ruka/priroda/viša sila.

Nabroj mi naše kvalitetno, dobro, pozitivno djelovanje, vezano za turizam i turističku ponudu?
palermo

#74 Re: ŠTA TREBA POKAZATI TURISTIMA U BIH OBAVEZNO

Post by palermo »

Banksy wrote: Da budemo malo pozitivni ... reci nam nešto o tom 'polupunom' dijelu čaše, a da ga nije stvorila božja ruka/priroda/viša sila.

Nabroj mi naše kvalitetno, dobro, pozitivno djelovanje, vezano za turizam i turističku ponudu?
Samo pročitaj ovu temu od početka do kraja i pronaći ćeš već to što tražiš.
Ako hoćeš, naravno. Ako nećeš, e onda ti ja i bilo ko drugi teško može pomoći.
VjecitiStudent

#75 Re: ŠTA TREBA POKAZATI TURISTIMA U BIH OBAVEZNO

Post by VjecitiStudent »

Banksy wrote:
palermo wrote:
Da budemo malo pozitivni ... reci nam nešto o tom 'polupunom' dijelu čaše, a da ga nije stvorila božja ruka/priroda/viša sila.

I da je napravljeno u zadnjih petnaest godina, otkako bosanski covjek nezavisno kroci ovom zemljom ...
Post Reply