Sta treba da uradi prodavac auta poslije prodaje

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
metrol1000

#1 Sta treba da uradi prodavac auta poslije prodaje

Post by metrol1000 »

Treba da prodam polovan auto.
Ako je neko skoro prodavao auto sta se radi po pitanju papira.
Interesuju me obaveze kao prodavca, npr: kupoprodajni ugovor (gdje se potpisuje), prepis auta, odjava i ako ima jos sta, ko placa ako ima kakvih placanja
Samo vas molim da nekomplikujete :-)

1. trebas uraditi to i to...
2 trebas uraditi ....
Nabucco

#2 Re: Sta treba da uradi prodavac auta poslije prodaje

Post by Nabucco »

Sve na jednom mjestu, odes sa kupcem u osiguravajucu kucu (tamo gdje registrujes auto). Ako si iz sarajeva najbolje ti je u stanicu za tehnicki pregled (nemogu se sjetiti kako se zove) u Novom sarajevu na socijalnom, krenes sa glavne prema željinom stadionu i odma na lijevu stranu. :run:
goran16v

#3 Re: Sta treba da uradi prodavac auta poslije prodaje

Post by goran16v »

metrol1000 wrote:Treba da prodam polovan auto.
Ako je neko skoro prodavao auto sta se radi po pitanju papira.
Interesuju me obaveze kao prodavca, npr: kupoprodajni ugovor (gdje se potpisuje), prepis auta, odjava i ako ima jos sta, ko placa ako ima kakvih placanja
Samo vas molim da nekomplikujete :-)

1. trebas uraditi to i to...
2 trebas uraditi ....
Nema nikakvog poreza ako na to mislis. Obaveze su pravljenje ugovora ili komisionog racuna kod agencije, odjava i usluge agencije, sve nekih 50 - 80 KM. Ko to placa je stvar dogovora, ali uglavnom sve placa kupac i u tom slucaju dokumente od auta i LK u dzep i pravac prva agencija za reg. auta.
metrol1000

#4 Re: Sta treba da uradi prodavac auta poslije prodaje

Post by metrol1000 »

Gorane, ako si dobro procitao moj post ja sam napisao da me interesuju obaveze prodavca tako da mi nije jasno ovo sto si napisao
dokumente od auta i LK u dzep i pravac prva agencija za reg. auta

Ismire123, ako je to tako jednostavno hvala ti.
muha_sa

#5 Re: Sta treba da uradi prodavac auta poslije prodaje

Post by muha_sa »

metrol1000 wrote:Gorane, ako si dobro procitao moj post ja sam napisao da me interesuju obaveze prodavca tako da mi nije jasno ovo sto si napisao

ti ama baš nemaš nikakvih obaveza osim da poneseš vlasnicku knjižicu--saobracajnu i licnu :) da :-) trebaš se potpisat na kupoprodajni.
-to sve uradite kod prve agencije koja registruje i osigurava auta i vozdra. on tebi lovu ti njemu potpisan papir i auto i još jednom vozdra :D
goran16v

#6 Re: Sta treba da uradi prodavac auta poslije prodaje

Post by goran16v »

metrol1000 wrote:Gorane, ako si dobro procitao moj post ja sam napisao da me interesuju obaveze prodavca tako da mi nije jasno ovo sto si napisao

Poreza kao obaveze nema, ali ima obaveza placanje agenciji za odjavu, sacinjavanje ugovora/konsignacione fakture i usluge agencije. Ko placa tu obavezu je stvar dogovora iezmedju kupca i prodavca, a ne zakona i obicno je placa kupac, tako da ti ne bi trebao imati nikakvu obavezu. Ovo pisem cisto sto zna biti cigana koji ce u agenciji teretiti prodavca da to plati. Buduci da bi kupac trebao platiti sve, sa dokumentima od auta (vl. knjizica i potvrda o reg.) i LK vodi ga u prvu agenciju i zavrsite to. Ne zaboravi da uzmes svoj primjerak ugovora/fakture.
johntra

#7 Re: Sta treba da uradi prodavac auta poslije prodaje

Post by johntra »

da se napije... :D
metrol1000

#8 Re: Sta treba da uradi prodavac auta poslije prodaje

Post by metrol1000 »

Posto registracija auta koje zelim da prodam istice u oktobru, danas sam cuo da se sa odjavom auta moze otici u osiguravajucu kucu i da oni trebaju da mi vrate nekakav iznos.
Je li to istina ?
goran16v

#9 Re: Sta treba da uradi prodavac auta poslije prodaje

Post by goran16v »

metrol1000 wrote:Posto registracija auta koje zelim da prodam istice u oktobru, danas sam cuo da se sa odjavom auta moze otici u osiguravajucu kucu i da oni trebaju da mi vrate nekakav iznos.
Je li to istina ?
U praksi polica ide sa autom i vazi sljedecem kupcu do isteka (ako je isti entitet) bez obzira na odjavu. Ne znam da li je to istina tj, moguce, skoro da sam siguran da nije, ali znam da sve i da je moguce nijedan kupac na to nece pristati jer umjesto prevodas od nekih max 80-ak KM placa punu registraciju zbog tog povrata.
metrol1000

#10 Re: Sta treba da uradi prodavac auta poslije prodaje

Post by metrol1000 »

ma da, u pravu si, zato je prednost kad se kupuje auto da je registracija sto dalje.
ja1977

#11 Re: Sta treba da uradi prodavac auta poslije prodaje

Post by ja1977 »

metrol1000 wrote:Posto registracija auta koje zelim da prodam istice u oktobru, danas sam cuo da se sa odjavom auta moze otici u osiguravajucu kucu i da oni trebaju da mi vrate nekakav iznos.
Je li to istina ?
Da, istina je za KASKO osiguranje. Ukoliko imas kasko, mozes oticu u svoje osiguravajuce drustvo, raskinuti polisu i dobiti odredjeni novac nazad
Post Reply